Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny pod Onkyo TX-NR609

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, przmor napisał:

DSP w amplitunerach kina domowego jest standardem od lat w takiej czy innej formie od prostych systemów typu ręczne wprowadzanie opóźnień, poziomów i korekty charakterystyki częstotliwościowej po bardziej wyszukane aplikacje z mikrofonem pomiarowym i autokalibracją

Racja. Pisząc DSP miałem na myśli autokalibrację typu Dirac czy YPAO. Kalibracja ręczna to jednak baaardzo duże ograniczenie w stosunku do automatycznej.

Godzinę temu, przmor napisał:

Czy autokalibracja jest lekiem na całe zło?

Na całe bez wątpienia nie. Natomiast prawidłowo użyta, nie może przynieść negatywnych skutków.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 7.02.2025 o 16:59, Ryba871 napisał:

Ok,ale chodzi tutaj o to,że będzie grał tylko głośniej?

Nie tylko. Nie. 

Inna prezentacja dźwięku. Jego wypełnienie.

W dniu 8.02.2025 o 01:23, Ryba871 napisał:

Na tym moim starym Onkyo tx-nr 609 jest na prawdę przyzwoicie, ale jeżeli piszecie, że 7100 poprawi tylko efekty w kd,a  RZ50 da lepsze brzmienie o klasę wyżej w kd i stereo to może warto zacząć zbierać pieniądze na ten właśnie model, bo rozumiem, że te "anthemy i arcamy" kosztują ponad 10k 😄 

Chyba,że jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie, o którym nie wiem 😅

7100 i końcówka mocy 🙂 ale nie wiem czy wyjdzie taniej niż anthem , Arcam.

Mam mętlik w głowię z tymi "odtwarzaczami....końcówkami mocy,sieciowe ampli, all in one,wzmacniacze stereo" 😕

Zastanawiam się, co robić w przyszłości,ponieważ ja potrzebuję tylko podpiąć PC kablem hdmi do wzmacniacza i oczywiście, żeby grało w kd i stereo tak,jak mam w sumie teraz, a z reszty "bajerów ampli" nie korzystam.

20 godzin temu, Ryba871 napisał:

Mam mętlik w głowię z tymi "odtwarzaczami....końcówkami mocy,sieciowe ampli, all in one,wzmacniacze stereo" 😕

Zastanawiam się, co robić w przyszłości,ponieważ ja potrzebuję tylko podpiąć PC kablem hdmi do wzmacniacza i oczywiście, żeby grało w kd i stereo tak,jak mam w sumie teraz, a z reszty "bajerów ampli" nie korzystam.

Czyli nie chcesz mieć kina? Chcesz mieć stereo? 

Z czego wynika twój mętlik ? 

Jeśli będzie to wzmacniacz to wcale nie potrzebujesz HDMI. Z pc do stereo możesz wyjść USB i jest większy wybór.

Po to tu jesteśmy aby ten mętlik ci rozwiać tylko okres gdzie jest problem. 🙂

20 godzin temu, Ryba871 napisał:

Komplet tzw bajerow amplitunera dostajesz w zestawie czy tego chcesz czy nie 😉

Ale to najlepsze dla ciebie wyjscie, upgrade ampli.

Nie wiem za to gdzie moze byc metlik bo to bardzo proste rozwiazanie - jedno urzadzenie do wszystkiego.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli nie chcesz mieć kina? Chcesz mieć stereo? 

Chcę mieć to i to 🙂

Z czego wynika twój mętlik ? 

Z nazewnictwa tych wszystkich dobrodziejstw(elektronika) i szukam jakiegoś złotego sposobu na połączenie tego wszystkiego

Po to tu jesteśmy aby ten mętlik ci rozwiać tylko okres gdzie jest problem. 🙂

Jak nie wiadomo, o co chodzi, to zawsze chodzi o pieniądze 😉

Tak bym kupił arcama i hulaj dusza,piekła nie ma 😉 

4 godziny temu, rafa napisał:

Nie wiem za to gdzie moze byc metlik bo to bardzo proste rozwiazanie - jedno urzadzenie do wszystkiego.

Niby tak, ale powiadają, że jak coś jest do wszystkiego.....

4 godziny temu, rafa napisał:

Ale to najlepsze dla ciebie wyjscie, upgrade ampli.

Wiem 🙂

A co byście zrobili na moim miejscu, gdyby budżet był ograniczony do około 3-4 tys. na urządzenie?

8 minut temu, Ryba871 napisał:

A co byście zrobili na moim miejscu, gdyby budżet był ograniczony do około 3-4 tys. na urządzenie?

Za 3tys to daruj sobie jakiekolwiek zmiany i dluzej zbieraj kase 😉

Od 4tys. mozesz zaczac sie zastanawiac na korzysciami ze zmiany na NR7100

Najwieksza roznice da przejscie na serie RZ.

Mialem kiedys 60X (nie pamietam dokladnie ktory) ale zmiana na 80X to byl duzy przeskok jakosci.

15 minut temu, Ryba871 napisał:

W tym wypadku nie powiedzialbym ze jest do niczego. Choc oczywiscie niczego nie robi na najwyzszym poziomie.

Rozumiem, czyli zbieram na rz 80x,50, bądź z tego,co wyczytałem.....istnieje jeszcze jedna opcja przepinania na wtykach bananowych między kd i stereo i jest znacznie tańsza 😉

3 godziny temu, Ryba871 napisał:

Chcę mieć to i to 🙂

Z nazewnictwa tych wszystkich dobrodziejstw(elektronika) i szukam jakiegoś złotego sposobu na połączenie tego wszystkiego

Jak nie wiadomo, o co chodzi, to zawsze chodzi o pieniądze 😉

Tak bym kupił arcama i hulaj dusza,piekła nie ma 😉 

Wiem 🙂

Jak chcesz kino to nie ma innej drogi jak amplituner czy masz budżet 2 czy 10k. Jak chcesz to łączyć ze stereo to nie ma amplitunera kina nowego grającego dobrze w stereo. Budżet rośnie. Bierzesz Arcam, Anthem, nad i masz.

2 godziny temu, Ryba871 napisał:

Rozumiem, czyli zbieram na rz 80x,50, bądź z tego,co wyczytałem.....istnieje jeszcze jedna opcja przepinania na wtykach bananowych między kd i stereo i jest znacznie tańsza 😉

Tak. Długo tak stosowałem sam.

Jest jeszcze opcja amplituner KD i końcówka mocy dla kanałów przednich - opinie różne, jedni twierdzą, że nonsens, inni wniebowzięci.

Tak jest bo to zależy od wielu czynników od pre w amplitunerze od samej końcówki mocy od zespołów głośnikowych No i od preferencji danego odbiorcy. 

Jeden wyda dodatkowe 10 000 zł i się cieszy że procentowo poprawiła mu się jakość dźwięku a drugi wyda 200 i powie że nie warto. 

Te tanie końcówki ostatnio w modzie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak sobie pomyślałem, że ze względu na to, iż posiadam jakiś tam ampli pod kd,to kupie sobie jakiś wzmacniacz stereo i będę przepinał na wtykach, ponieważ ostatnio 70% czasu gra muza,a kolejne 30% film.....

Więc drodzy forumowicze.....jaki byłby optymalny wzmacniacz pod klipsch rp-6000f II 2+1??..... oraz taki do 2000 zł i 4000 zł?

Interesuje mnie głębia oraz szczegółowość.....po prostu dajcie coś na tacy, a ja sobie poczytam 😉 

Jest jeszcze jedna opcja mianowicie dwa komplety głośników, jeden do kina drugi do muzyki. Mam i polecam takie rozwiązanie. Mam takie dwa komplety, wprawdzie podłączone pod jeden amplituner kd notabene świetnie grający w stereo ale można zrobić dwa oddzielne systemy. Głośniki do kd nie muszą być ani duże ani drogie jeśli wspomagane będą subwooferem.

3 godziny temu, przmor napisał:

Głośniki do kd nie muszą być ani duże ani drogie jeśli wspomagane będą subwooferem.

Zależy czy dla kogoś KD to tylko dużo hałasu i łomotu 😉

Urządzacie konkurs teorii wyssanych z palca?

-----

4 godziny temu, przmor napisał:

Jest jeszcze jedna opcja mianowicie dwa komplety głośników, jeden do kina drugi do muzyki. Mam i polecam takie rozwiązanie. Mam takie dwa komplety, wprawdzie podłączone pod jeden amplituner kd notabene świetnie grający w stereo ale można zrobić dwa oddzielne systemy. Głośniki do kd nie muszą być ani duże ani drogie jeśli wspomagane będą subwooferem.

Tylko jaki sens w stawianiu małych i tanich przodów, obok stojących już tam dużych i dobrych stereo?

4 godziny temu, przmor napisał:

amplituner kd notabene świetnie grający w stereo

Co to za AVR?

Edytowane przez szymon1977

13 godzin temu, przmor napisał:

Można nieco prościej: wzmacniacz stero, który może pracować jako końcówka mocy (Cyrus, Audiolab, Denon i wiele innych) oraz amplituner kina domowego z wyjściem pre-out na głośniki frontowe, i już. Jak chcesz stereo, to włączasz tylko wzmacniacz, jak chcesz KD, to odpalasz i wzmaka i amplituner kina domowego. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję do tej pory wszystkim użytkownikom forum za opinię , ponieważ każda wniosła coś pozytywnego 🙂

Przeszedłem "długą" drogę i wróciłem do pierwotnych założeń, ba nawet myślałem o dwóch amplitunerach do kd i stereo, ale stwierdziłem, że to niepraktyczne i muszę szukać kompromisu 🙂

WŁAŚNIE JEDZIE DO MNIE CENTRALNY RP 504C II

P.S Nie wiem, czy mój temat nie powinien być w dziale kino domowe 😉

P.S 2 DAM ZNAĆ ZA PARĘ DNI z odsłuchów, jak obejrzę parę filmów  🙂

W dniu 7.02.2025 o 16:19, fanatyk muzyki napisał:

Możesz zmienić na tego onkyo co myślałeś. To bezpieczny wybór a i jeśli zależy Ci na dobrym dźwięku w stereo to tym bardziej 😎😁

😁

W dniu 8.02.2025 o 11:45, przmor napisał:

Przede wszystkim trzeba samemu posłuchać bo to że ktoś coś pisze niewiele znaczy. Posłuchać ze swoimi kolumnami, w swoim pomieszczeniu i swojego materiału muzyczno-filmowego.

Dokładnie, parę prób już dokonałem ,ale nadal czuje się zielony względem doświadczonych forumowiczów 🙂

W dniu 7.02.2025 o 18:20, fanatyk muzyki napisał:

Piotr napisał ci że koniec końców uzyskasz też lepszy dźwięk który da ci fun nie tylko w kinie ale też stereo 💪😀

+1 🙂

W dniu 7.02.2025 o 16:43, Piotr Sonido napisał:

W stereo rz50 będzie lepszy o klasę. Jednak to będzie wciąż amplituner kina domowego i będzie tak brzmiał. Jeżeli szukasz połączenia No to dopiero anthem albo Arcam.

Piotrze, który Arcam pod te Klipsze??:)

Powoli zaczynam interesować się tym dziadostwem i myślę, że w pełni mnie zadowoli 🙂

Czy Arcam uspokoi górę w Klipsch i doda środka?

Scena zrobi się bardziej otwarta i detaliczna?

Wbrew pozorom Klipsch jest muzykalny i da się tego słuchać oraz myślę, że wielu forumowiczów nie słyszało RP X000II F 🙂 

Wiem, że wzmacniacze lampowe do stereo wniosłyby pewnie trochę więcej w muzyce,gdzie w dzisiejszych czasach nie jest wybitnie trudno o dobre źródło,ale muszę szukać kompromisu z kd i myślę, że takim jest ARCAM bądź Anthem 🙂

Edytowane przez Ryba871
2 godziny temu, Ryba871 napisał:

Dziękuję do tej pory wszystkim użytkownikom forum za opinię , ponieważ każda wniosła coś pozytywnego 🙂

Przeszedłem "długą" drogę i wróciłem do pierwotnych założeń, ba nawet myślałem o dwóch amplitunerach do kd i stereo, ale stwierdziłem, że to niepraktyczne i muszę szukać kompromisu 🙂

😁

Dokładnie, parę prób już dokonałem ,ale nadal czuje się zielony względem doświadczonych forumowiczów 🙂

+1 🙂

Powoli zaczynam interesować się tym dziadostwem i myślę, że w pełni mnie zadowoli 🙂

Wbrew pozorom Klipsch jest muzykalny i da się tego słuchać oraz myślę, że wielu forumowiczów nie słyszało RP X000II F 🙂 

Wiem, że wzmacniacze lampowe do stereo wniosłyby pewnie trochę więcej w muzyce,gdzie w dzisiejszych czasach nie jest wybitnie trudno o dobre źródło,ale muszę szukać kompromisu z kd i myślę, że takim jest ARCAM bądź Anthem 🙂

Arcama osobiście nie polecę. Poczytaj o ich zawieszaniu się i mieli problemy z softem. Ludzie bardzo narzekali na to 😵

Zapytaj gargana on osobiście miał arcama i czym prędzej się go pozbył

5 godzin temu, Ryba871 napisał:

Scena zrobi się bardziej otwarta i detaliczna

Do działu kina domowego na tym forum nie zaglądam za często bo jest tam ubogo.

AVR 5 czy 10 grają tak samo różnią się funkcjami.

Tak sam w sobie ja uspokoi. Druga rzecz steperujesz ją odpowiednio diraciem nie tracą jej dynamiki.

2 godziny temu, fanatyk muzyki napisał:

Arcama osobiście nie polecę. Poczytaj o ich zawieszaniu się i mieli problemy z softem. Ludzie bardzo narzekali na to 😵

Zapytaj gargana on osobiście miał arcama i czym prędzej się go pozbył

Bzdury. Mieli to jest dobry komentarz. 

A wiesz że gargan nie umiał zrobić w swoim arcamie poprawnie kalibracji? I pisał że był niezadowolony. Tak rodzą się plotki właśnie. 

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Do działu kina domowego na tym forum nie zaglądam za często bo jest tam ubogo.

AVR 5 czy 10 grają tak samo różnią się funkcjami.

Tak sam w sobie ja uspokoi. Druga rzecz steperujesz ją odpowiednio diraciem nie tracą jej dynamiki.

Bzdury. Mieli to jest dobry komentarz. 

A wiesz że gargan nie umiał zrobić w swoim arcamie poprawnie kalibracji? I pisał że był niezadowolony. Tak rodzą się plotki właśnie. 

Może tak być Piotrek ale jeszcze inny kolega z forum miał arcama i na gwarancji coś się działo to oddali mu kasę bo coś było grubo nie tak. 

14 godzin temu, Ryba871 napisał:

😁

+1 🙂

A tego rz 80 onkyo słuchałeś w ogóle?  😀

5 godzin temu, fanatyk muzyki napisał:

Może tak być Piotrek ale jeszcze inny kolega z forum miał arcama i na gwarancji coś się działo to oddali mu kasę bo coś było grubo nie tak. 

To ja nie twierdzę że się nic nie dzieje. Ale przecież tak samo jest z demonami czy innymi Onkyo. Po prostu wyjaśniam mit.

Nie ma rz80. Jest rz800 starszy albo rz50 i rz70. 

W dniu 4.03.2025 o 08:47, Ryba871 napisał:

W Klipsch wykrzywienie pasma jest rzedu kilku dB - tego zaden wzmacniacz nie skoryguje. To sa kolumny zrobione tak zeby takie byly i albo sie podoba albo nie. To na pewno nie sa uniwersalne kolumny.

W dniu 7.02.2025 o 06:30, Piotr Sonido napisał:
W dniu 7.02.2025 o 00:14, Ryba871 napisał:

następnym miesiącu wymiana centralnego na rp-504c II 🙂

Petarda! Polecam.

Po paru dniach testowania mogę napisać, że sprzęt gra bardzo dobrze w zależności od źródła, a od stanu początkowego zrobiłem "pare kroków" do przodu i tak można "gonić króliczka" w nieskończoność 😉 😆

Teraz tylko ampli i sub 😉

W dniu 5.03.2025 o 00:46, fanatyk muzyki napisał:

Na dniach na pewno poszukam info i zgłębię temat, a do czasu zakupu myślę, że obraz mi się rozjaśni 🙂

W dniu 5.03.2025 o 00:46, fanatyk muzyki napisał:

A tego rz 80 onkyo słuchałeś w ogóle?

Będę robił rozeznanie na czasie 🙂

W dniu 4.03.2025 o 23:46, fanatyk muzyki napisał:

Mój kolega też miał jakiegoś Arcam-a: grał kiepsko, oprogramowanie kaprysiło... oddał póki miał do tego prawo. W swoich wyborach polecam poczytać wiele opinii, a nie tylko jedną pozytywną.

W dniu 4.03.2025 o 08:47, Ryba871 napisał:

Sam w sobie raczej nie, chyba że użyjesz EQ/Dirac.

3 godziny temu, Ryba871 napisał:

Po paru dniach testowania mogę napisać, że sprzęt gra bardzo dobrze w zależności od źródła, a od stanu początkowego zrobiłem "pare kroków" do przodu i tak można "gonić króliczka" w nieskończoność 😉 😆

Teraz tylko ampli i sub 😉

Na dniach na pewno poszukam info i zgłębię temat, a do czasu zakupu myślę, że obraz mi się rozjaśni 🙂

Będę robił rozeznanie na czasie 🙂

Spróbuj tego arcama zobaczysz. 

Jeśli nie on i chcesz iść w Japończyki to osobiście bym w Onkyo uderzał. 

• Pokaż nowe odpowiedzi