Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-100B - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono.

Jestem użytkownikiem wzmacniacza Yaqin MC-100B. Latami nie miałem problemów, wzmacniacz bezproblemowo grał sobie na lampach 6550. Po uruchomieniu po dłuższym czasie nie używania zauważyłem, że lewy kanał lekko buczy przy wyciszeniu muzyki. Po kilkudziesięciu godzinach pracy z buczeniem któregoś dnia prawa lampa mocy lewego kanału nagle zgasła, po chwili cały wzmacniacz się wyłączył. Dziś zdecydowałem się zajrzeć do niego. Po wymianie przepalonego bezpiecznika zasilania włączyłem wzmacniacz bez dźwięku, lewy kanał nadal buczał, prawa lampa mocy lewego kanału świeciła słabiej. Wziąłem miernik, sprawdziłem bias lewej lampy, był za niski, ustawiłem 0,55V buczenie się wzmogło. Chciałem ustawić bias prawej lampy, ale miernik pokazywał 0v. Zamieniłem prawą lampę na starą KT88, nadal zero. Włożyłem dwie stare KT88 na lewym kanale, buczenie ustało, ale nadal na prawej lampie odczyt biasu zero. Skończyły mi się trochę pomysły, włożyłem na powrót obie 6550, ale zamienione miejscami, i teraz już na obu lampach lewego kanału odczyt bias jest zero volt, kanał nie gra. Wygląda na to, ze prawa 6550 lewego kanału uwaliła mi wzmacniacz. I tu pytania: co mogło zostać uszkodzone? Nie jestem elektronikiem, nie rozumiem dokładnie jak działa wzmacniacz, ale umiem się posługiwać lutownicą, czytać schemat i wymiana kondensatora czy rezystora mnie nie przeraża. Potraficie podpowiedzieć, czy jest to jakaś typowa usterka? Z góry dziękuję za wszystkie rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/169043-yaqin-mc-100b-problem/

Otworzyłem wzmacniacz, lampa ubiła rezystory R16 i R25. Spokojnie dam radę wymienić je sam, przy okazji ,z racji że wzmak ma już prawie 20 lat, chce wymienić wszystkie kondensatory w zasilaniu, kondensatory od dźwięku na mundorfy 630v 0,47 uF, rezystory biasu na ceramiczne, bo są zwykłe (u mnie i w schemacie są 3W, a na wszystkich zdjęciach widzę 5W, lepiej dać mocniejsze?) i pewnie wymienię potencjometr i zastąpię czymś selektor źródła, bo to straszny badziew.

Mam kilka pytań, bo w wątku o modyfikacjach sprzed kilkunastu lat nie ma już żadnych zdjęć ani schematów:

1. Dysponuje ktoś schematem self biasu?

2. Jak najlepiej rozwiązać opóźnienie załączania anody, przekaźnik na linii 360v sterowany timerem 1-2min, termistorem? Są jakieś gotowe rozwiązania do kupienia?

Chciałbym trochę ulżyć lampom, bo słucham mało, a przepalają mi się jakoś często... Może dam jeszcze soft start.

3. Jakiś sprawdzony, pasujący potencjometr?

4. Coś jeszcze warto zrobić mając wybebeszony wzmacniacz, bardziej pod kątem niezawodności?

Z góry dziękuję za każdą pomoc i podpowiedź.

Edytowane przez koc

Nie wiem kiedy i gdzie kupiłeś wzmacniacz ale może on jest oryginalnie na 220 V a to oznacza że wszystkie lampy dostają więcej niż standardowe 6,3 V i są przegrzane a inne elementy wzmaka też są przeciążone. Tak po prostu sugeruję by ten wątek też wziąć  pod uwagę. Mój mc-100b jest z 2012 roku i musiałem mu przerabiać rezystorami ceramicznymi zasilanie lamp by ich nie uwędzić. Ale od początku wiedziałem że taki kupuję że będę musiał go dostosować do naszej sieci 230V

Może koledzy z MariuszElektronik Ci kompleksowo załatwią bieżący problem jak i pierwotne źródło kłopotów - i tak miałbyś najwygodniej .

Ja obniżyłem napięcie żarzenia lamp rezystorami i nic mi się nie przepala od nastu lat

kolejny raz mam wyrzuty sumienia że jak gdzieś odpiszę to temat umiera . i Tyle . Bez kontynuacji. A chciałem dobrze.... 🙂 

Edytowane przez Jaca_re
W dniu 14.01.2025 o 00:43, Jaca_re napisał:

Ja obniżyłem napięcie żarzenia lamp rezystorami i nic mi się nie przepala od nastu lat

ja używałem autotransformatorów - różnych , teraz z ms30 został kemot mser500

14 godzin temu, Jaca_re napisał:

kolejny raz mam wyrzuty sumienia że jak gdzieś odpiszę to temat umiera . i Tyle . Bez kontynuacji. A chciałem dobrze.... 🙂 

Jacku, po prostu kompleksowo załatwiasz temat i nikt nie ma pytań 😉

W dniu 16.01.2025 o 00:40, bolo_senor napisał:

Ten Kemot to to bardziej stabilizator niż autotransformator . Autotransformatora bałbym się bo tam jest jedno uzwojenie i nie ma żadnej izolacji galwanicznej. Ale nie w tym rzecz.   Kemot ustabilizował napięcie ale jednak podał te 230 V. Jeżeli wzmak jest stary to prawdopodobnie jego elementy były wyliczone na chińskie standardowe 220V a więc  w Polsce dostaje średnio 5% wyższe napięcie niż projektowane czyli żarzenie dostaje około 6,6 zamiast 6,3 V i inne napięcia anodowe itd itp też będą wyższe a tym samym większe jest ryzyko uwalenia lamp. Aż tyle i tylko tyle. 

Edytowane przez Jaca_re

Przymierzam się do niego i mam pytanie: czy słychać serwomotor w czasie pracy ?

6 godzin temu, czwartek4 napisał:

Przymierzam się do niego i mam pytanie: czy słychać serwomotor w czasie pracy ?

słychać jak startuje , potem nie.

18 godzin temu, Jaca_re napisał:

Kemot ustabilizował napięcie ale jednak podał te 230 V. Jeżeli wzmak jest stary to prawdopodobnie jego elementy były wyliczone na chińskie standardowe 220V a więc  w Polsce dostaje średnio 5% wyższe napięcie niż projektowane czyli żarzenie dostaje około 6,6 zamiast 6,3 V i inne napięcia anodowe itd itp też będą wyższe a tym samym większe jest ryzyko uwalenia lamp. Aż tyle i tylko tyle. 

ja mieszkam w bloku , obok jest piekarnia i w wuj fotowoltaiki - także prąd jest tragiczny.

kemot pokazuje na wyjściu zazwyczaj 227v - także te 7v mieści się też w widełkach dla 220v.

Ale fakt - stosuje go by być spokojnym o napięcia lamp. Myślę że i dla 200v coś by się znalazło.

Edytowane przez bolo_senor

Bolo, nie rozumiem co chcesz nam powiedzieć. 7 V na Żarzeniu to nawet dla radzieckich lamp z  Saratowa (a je mam i cenię mimo wszystko ....) za dużo na dłuższą  metę .  A w haśle "Myślę że i dla 200v coś by się znalazło." to już totalnie nie wiem co masz na myśli.... Aha ..i mieszkam w bloku obok nieczynnego dawnego energochłonnego zakładu zbrojeniowego na warszwskiej Woli  więc napięcie mam teraz dość stabilne bo żadne piece odlewów silników czołgowych mi go  nie podbierają bo zdechły...

Edytowane przez Jaca_re
W dniu 18.01.2025 o 17:45, bolo_senor napisał:

ja mieszkam w bloku , obok jest piekarnia i w wuj fotowoltaiki - także prąd jest tragiczny.

Foto w bloku?
Gdzie,na dachu?
na balkonach?

W dniu 18.01.2025 o 17:45, bolo_senor napisał:

słychać jak startuje , potem nie.

jaki autotransformator bys polecił?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

55 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Foto w bloku?
Gdzie,na dachu?
na balkonach?

i na dachach w piekarni i obok na politechnice , w oknie zamiast szyb w bloku ktoś nawet ma.

22 godziny temu, Jaca_re napisał:

Bolo, nie rozumiem co chcesz nam powiedzieć. 7 V na Żarzeniu to nawet dla radzieckich lamp z  Saratowa (a je mam i cenię mimo wszystko ....) za dużo na dłuższą  metę

7v więcej na wejściu , nie na żarzeniu , chyba lepiej dla wzmacniacza na 220v , mieć 227v niż 245v jak u mnie czasami.

55 minut temu, Pseudodrummer napisał:

jaki autotransformator bys polecił?

szukałbym co ma czysty sinus , może ups-a , ja byłem ograniczony finanowo , ale nie żałuje.

6 minut temu, bolo_senor napisał:

szukałbym co ma czysty sinus , może ups-a , ja byłem ograniczony finanowo , ale nie żałuje

Mam ups,ale on chyba nie obniża napięcia,mam teraz 242,na ups podaje 238,ale tylko na gniazdach z podtrzymaniem,a tam mam nasy.
Wzmacniacz mam do direct podłączony.

A jaki dokładnie Ty masz autotransformator?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

kemot mser500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wracam z uwagą, że autotransformator to coś zupełnie innego. Bardzo przydatnego ale innego. Autotransformator pozwala na regulację napięcia "mechanicznie".  

Ukryta Zawartość

Wy mówicie cały czas o stabilizatorach i ups.   One podają napięcie np 235-245+ a jeśli wzmak jest na 220 to tym napięciem  katują  lampy w dłuższym okresie

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Jaca_re napisał:

One podają napięcie np 235-245+

kemet podaje nie więcej niż 230 najczęściej widzę 227v.

31 minut temu, Jaca_re napisał:

Autotransformator pozwala na regulację napięcia "mechanicznie".

i mechaniczną ma kemet , jest autotransformatorem ma duże trafo a za regulację i stabilizację odpowiada serwomotor , automatycznie w sposób mechaniczny obniża napięcie. Na obudowie przecierz pisze że regulator.

W dniu 15.01.2025 o 23:17, Jaca_re napisał:

Najmocniej przepraszam, ale nie dostałem powiadomień o kolejnych odpowiedziach i założyłem, że nic tu się nie dzieje, a zajęty byłem lutowaniem :):

Wracając do meritum, bardzo możliwe, że mam wersję 220v, bo ma już prawie 20 lat. Jak to sprawdzić? Gdzie zmierzyć napięcie? Jeśli jeszcze ci się chce napisać coś więcej o tej modyfikacji rezystorami? Ja czytałem o buck box, rozważam.

Co do naprawy i przeróbek, właśnie trwają testy, na chwilę obecną wzmacniacz wygląda tak:

Ukryta Zawartość

PXL_20250124_205322170.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyszperałem sobie dane techniczne 6550, wydłubałem je z gniazd i pomierzyłem co następuje. Między pinami 2 i 7 mam 7,5 ac, wiec poza granicą tolerancji lamp (6,3V +/- 0,6V). Napięcie pin 4 do masy 535V dc, pin 5 do masy -60V dc, też wygląda, że dużo za dużo, chyba, że to źle mierzę, i trzeba nie wiem, z wsadzoną lampą? Albo czegoś nie rozumiem. Wybaczcie, ja jestem inżynierem, ale innego rodzaju, schemat czytać umiem, ale elektronicznie to jestem samouk z dość podstawową wiedzą.

Co mogę zrobić z tymi napięciami, poza budowaniem Buck Boxa, albo zakupem stabilizatora napięć? Zresztą, ciężko znaleźć taki na 220v, a większość ma 8%, albo 3% przy 230v, co w sumie daje i tak to samo, co mam w gniazdku (233-240V)...

Te 7,5v zbić rezystorami, ale jaki prąd biorą wszystkie lampy jednego kanału, jaką wartość przyjąć do obliczeń?

Co z wysokim napięciem?

Z góry dziękuje za podpowiedzi i obiecuję śledzić wątek na bieżąco 🙂

6 godzin temu, koc napisał:

wydłubałem je z gniazd i pomierzyłem co następuje.

Te pomiary niczego nie mówią, musisz pomierzyć napięcia z kompletem lamp we wzmacniaczu i prawidłowo ustawionymi prądami spoczynkowymi lamp mocy. Zasilacze nie są stabilizowane i po wyjęciu lamp wszystkie napięcia są dużo wyższe.

albo zakupem stabilizatora napięć

Pomierz z lampami - tylko rób to ostrożnie, z głowa i jedną ręką w kieszeni. Najlepiej ustawić wyłączony wzmacniacz stabilnie na boku, podpiąć się multimetrem pod anodowe i włączyć wzmacniacz w celu pomiaru. Pamiętaj, że wysokie napięcie utrzymuje się jakiś czas po wyłączeniu wzmacniacza. Jeśli okaże się, że masz wersję 220 V to napiszę jak prosto i tanio można obniżyć napięcie zasilające wzmacniacz przy pomocy taniego transformatora od halogenów lub podobnego.

jaki prąd biorą wszystkie lampy jednego kanału, jaką wartość przyjąć do obliczeń

Najprościej noty katalogowej danych lamp, np. dla lampy 6550 wynosi 1.6A

Ukryta Zawartość

I mnożysz go przez liczbę lamp w kanale. Ale najpierw musisz zmierzyć napięcie żarzenia przy założonych lampach, bez lamp pomiar jest błędny.

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, Ricambi napisał:

Te pomiary niczego nie mówią, musisz pomierzyć napięcia z kompletem lamp we wzmacniaczu i prawidłowo ustawionymi prądami spoczynkowymi lamp mocy. Zasilacze nie są stabilizowane i po wyjęciu lamp wszystkie napięcia są dużo wyższe.

Pomierz z lampami - tylko rób to ostrożnie, z głowa i jedną ręką w kieszeni. Najlepiej ustawić wyłączony wzmacniacz stabilnie na boku, podpiąć się multimetrem pod anodowe i włączyć wzmacniacz w celu pomiaru. Pamiętaj, że wysokie napięcie utrzymuje się jakiś czas po wyłączeniu wzmacniacza. Jeśli okaże się, że masz wersję 220 V to napiszę jak prosto i tanio można obniżyć napięcie zasilające wzmacniacz przy pomocy taniego transformatora od halogenów lub podobnego.

Cholera, tak coś czułem jak przykręcałem wczoraj te 30 śrubek pokrywy od spodu, że za szybko... 😉

Jeśli masz na myśli wpięcie trafo szeregowo w przewód zasilania, to właśnie to jest rozwiązanie nazywane na zachodnich forach buck box, trafo już do mnie idzie. Jak dojdzie pomierzę wzmacniacz z lampami, z zasilaniem bezpośrednim i przez trafo, dam znać.

5 godzin temu, bolo_senor napisał:

przyda ci się

Ukryta Zawartość

Tak, znam to opracowanie, w zasadzie było moją biblią przeróbek. Sporo przydatnych plików jest też na angielskojęzycznej grupie na FB.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

13 godzin temu, GarbataPoczwara napisał:

Najprościej noty katalogowej danych lamp, np. dla lampy 6550 wynosi 1.6A
obraz.thumb.png.6df69d361946743d259425adec4159cc.png

I mnożysz go przez liczbę lamp w kanale. Ale najpierw musisz zmierzyć napięcie żarzenia przy założonych lampach, bez lamp pomiar jest błędny.

Tak zakładałem, ale jeśli rozumuję poprawnie, to muszę jeszcze dodać prądy trzech lamp preampa każdego kanału, zgadza się?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, koc napisał:

Tak zakładałem, ale jeśli rozumuję poprawnie, to muszę jeszcze dodać prądy trzech lamp preampa każdego kanału, zgadza się?

Sumujesz prądy lamp na danym obwodzie żarzenia. Musisz popatrzeć na schemat ew. zajrzeć do środka wzmacniacza. Jeśli preamp jest żarzony tym samym obwodem co lampy mocy to tak.

Edytowane przez GarbataPoczwara
W dniu 25.01.2025 o 13:37, koc napisał:

Wyszperałem sobie dane techniczne 6550, wydłubałem je z gniazd i pomierzyłem co następuje. Między pinami 2 i 7 mam 7,5 ac, wiec poza granicą tolerancji lamp (6,3V +/- 0,6V). Napięcie pin 4 do masy 535V dc, pin 5 do masy -60V dc, też wygląda, że dużo za dużo, chyba, że to źle mierzę, i trzeba nie wiem, z wsadzoną lampą? Albo czegoś nie rozumiem. Wybaczcie, ja jestem inżynierem, ale innego rodzaju, schemat czytać umiem, ale elektronicznie to jestem samouk z dość podstawową wiedzą.

Co mogę zrobić z tymi napięciami, poza budowaniem Buck Boxa, albo zakupem stabilizatora napięć? Zresztą, ciężko znaleźć taki na 220v, a większość ma 8%, albo 3% przy 230v, co w sumie daje i tak to samo, co mam w gniazdku (233-240V)...

Te 7,5v zbić rezystorami, ale jaki prąd biorą wszystkie lampy jednego kanału, jaką wartość przyjąć do obliczeń?

Co z wysokim napięciem?

Z góry dziękuje za podpowiedzi i obiecuję śledzić wątek na bieżąco 🙂

W tym wątku pisałem o swoich przejściach z obniżaniem napięcia żarzenia. 

Doszedł do mnie transformator, działa rewelacyjne i jest jakby stworzony do obniżania napięcia do 220v, ma trzy odczepy 16/18/20v do wyboru, estetyczną obudowę z silikonowymi nóżkami, w zasadzie jedynym problemem był luźny w obudowie toroid, który trochę buczał. Wyciąłem z filcu przekładki, skręciłem w obudowie bez luzów, i jest kompletna cisza.

Nie mam na razie czasu otworzyć wzmaka i pomierzyć napięć, zmierzyłem tylko napięcie żarzenia z zewnątrz, przy użyciu odczepu 20v spadło do 6,8v z 7,5 - aczkolwiek wzmacniacz zasilany jest wtedy napięciem 213v. Niestety, nie wpłynęło to na lekkie buczenie transformatorów wyjściowych, na co miałem nadzieję, ani na lekkie brumienie z głośników, które po modyfikacjach mocno przycichło, ale nie zniknęło całkowicie. I tu dwa pytania:

1. Czy byliście w stanie pozbyć się całkowicie brumienia z głośników w swoich egzemplarzach?

2. Czy jest jakiś patent na wyciszenie brzęczenia traf, np ściśnięcie ich pokrywką, albo opaską zaciskową?

Nie wiem czy mam z tym dalej walczyć, czy jednak taki jego urok i trzeba się z tym pogodzić. Jest dużo lepiej, niż było, ale nie idealnie. Obecnie zacząłem modyfikacje pre ms-12b, bo po zrobieniu wzmacniacza pre stało się najsłabszym elementem toru. Niestety w tym pre trafo brzęczy najgłośniej i niezależnie od napięcia wejściowego, zobaczymy czy wymiana elektrolitów zasilania coś pomoże, albo lepsze zamocowanie, jeśli nie, to chyba będę się go pozbywał. Myślałem nawet o wymianie trafa, ale nie znalazłem 230v na 200v/16v.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
W dniu 11.01.2025 o 16:58, koc napisał:

prawa lampa mocy lewego kanału nagle zgasła,

Tego typu awarie są wynikiem zbyt wysokiej temperatury pracy lamp. Lampy będące w środku na skutek słabszego chłodzenia zużywają się szybciej. Aby wydłużyć pracę lamp mocy należy zadbać o ich chłodzenie lub co jakiś czas zmieniać je miejscami te pracujące wewnątrz dać na zewnątrz.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Pokaż nowe odpowiedzi