Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Tannoy Mercury 7.4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich . Mam dylemat dotychczasowy mój sprzet to Denon PMA720ae+DC720AE+DNP720AE i kolumny Tannoy Mercury 7.4 ale gra to wszystko trochę słabo , ja osobiscie lubię wysokie tony (to tzw. cykanie ) . Słyszałem ze cykanie to raczej Yamaha lub Cambridge ale czy z tymi kolumnami to osiągnę ? Wpadły mi w oko dwa zestawy Yamaha A_S701 +Yamacha NP-S303 lub Cambridge Azur A651+ Stream Magic 6 . Co było by lepsze którys z tych zestawów i te kolumny lub  zmiana głosników albo cos całkiem innego . Muzyka której słucham to przede wszystkim żona dużo radia a ja lata 80' synth pop , electro pop , rock , italo disco , metall ballads jednym słowem mieszanka . Prosba do bardziej wtajemniczonych , moze ktos cos doradzi .

https://www.audiostereo.pl/topic/169038-wzmacniacz-do-tannoy-mercury-74/

Resztę gratów zostaw a raczej wymień kolumny, bo od nich zależą głównie te elementy,

których szukasz w barwie. Cykanie to domena kolumn z blaszanymi tweeterami,

których sporo jest na rynku. B&W, Monitor Audio czy Klipsch, albo coś ze wstęgą.

To kwestia raczej budżetu, a nie luki rynkowej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 minut temu, don111 napisał:

Gałką "treble" na wzmacniaczu ruszał? 

Tak , nigdy nie daje na max ale jest na 75% i dalej słabo wydaje mi sie ze Denon nie gra góra zbyt dobrze . Moze jednak ta Yamaha a-s701 i lepsze kolumny  ?

znalazłem takie zestawienie , mimo ze nie na zywo to niezle to brzmi a zamiast tego Techniksa to dokupił bym ostwarzacz sieciowy Yamaha NP-S303 i YBA11 do bluetooth

Wiem ze to nie są jakies audiofilskie sprzety ale moze ktos miał z nimi do czynienia i moze cos napisac  który z nich moze zagrac najlepiej względem moich upodobań  

1 Yamaha A-S701 + odtwarzacz sieciowy np-s303 

2 Cambridge Audio Azur A651 + odtw. siec. Stream Magic 6

3 Onkyo A9050+ T4070+C7030

oczywiscie inne kolumny bo z Tanoyami chyba nic nie osiągnę 

Onkyo chyba najsłabiej co do wysokich tonów

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Resztę gratów zostaw a raczej wymień kolumny, bo od nich zależą głównie te elementy,

których szukasz w barwie. Cykanie to domena kolumn z blaszanymi tweeterami,

których sporo jest na rynku. B&W, Monitor Audio czy Klipsch, albo coś ze wstęgą.

To kwestia raczej budżetu, a nie luki rynkowej.

Tylko wydaje mi się  ze ten Denon nawet z lepszymi głosnikami nie zagra górą  

Ja Ci nie doradzę, bo raczej unikałem zawsze natarczywej zbytnio góry - z głośników stawiam na Bowersy może Focale, Triangle 🤔

Edytowane przez mandek

Jeśli zworki masz na miejscu to mogły się nadpalić tweetery, że tak słabo słychać górę. To nie są kolumny jak stara linia M, tylko jaśniej grające. Zmiany zacząłbym od kolumn, bo to one głównie narzucają charakter grania

Czyli mają być duże podłogówki z bardzo dobrym basem i ostrzejszą górą? Jak oceniasz te obecne Tannoy, jak się spisywały w pozostałycha aspektach, poza zbyt łagodną górą? 

Edytowane przez don111
45 minut temu, don111 napisał:

Jeśli zworki masz na miejscu to mogły się nadpalić tweetery, że tak słabo słychać górę. To nie są kolumny jak stara linia M, tylko jaśniej grające. Zmiany zacząłbym od kolumn, bo to one głównie narzucają charakter grania

Czyli mają być duże podłogówki z bardzo dobrym basem i ostrzejszą górą? Jak oceniasz te obecne Tannoy, jak się spisywały w pozostałycha aspektach, poza zbyt łagodną górą? 

jestem laikiem bardzo krótko ich słucham,  bas mozna powiedziec bardzo fajny nie za niski ,grają ciepło ale jesli chodzi o dynamikę to bardziej makrodynamicznie trzeba je troche podkrecic  góra niby jest ale czasami taka dziwna bardziej metaliczna 

Prawdziwie metaliczną to będziesz miał, jak kupisz kolumny z twardą membraną,

albo  wręcz z blaszaną. Fakt, że kopułka tekstylna też potrafi dać po uszach,

jeśli jest źle zaaplikowana. Metaliczność możesz dostać "w gratisie" 😉 jeśli 

wybierzesz te "cykające". A one sporą część słuchaczy potrafią szybko zmęczyć ...

Co do góry pasma - czy możesz ją sprawdzić słuchawkami ?

Będziesz wiedział, czy Denon ma górę czy nie ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Miałam przez jakiś czas te kolumny i z tego co pamiętam są raczej dosyć ciepłe. Raczej cykania z nimi nie uświadczysz. Jeśli podoba ci się jak grają tannoy to polecam model xt 8f według mnie kolumna o 2 poziomy wyżej może nie ma cykania ale górny zakres jest wyraźny. 

12 godzin temu, audioburak napisał:

Cykanie to domena kolumn z blaszanymi tweeterami,

Cykanie to domena kolumn, ale to kwestia ich zestrojenia i niekoniecznie blaszanych tweeterów czy wstęgi. 7.4 nigdy nie słyszałem, ale miałem różne Tannoy i żadne nie cykały. Gałka "treble" nie pomoże, bo podbija zbyt duży zakres częstotliwości.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

14 godzin temu, SNAKE2772 napisał:

Witam wszystkich . Mam dylemat dotychczasowy mój sprzet to Denon PMA720ae+DC720AE+DNP720AE i kolumny Tannoy Mercury 7.4 ale gra to wszystko trochę słabo , ja osobiscie lubię wysokie tony (to tzw. cykanie ) . Słyszałem ze cykanie to raczej Yamaha lub Cambridge ale czy z tymi kolumnami to osiągnę ? Wpadły mi w oko dwa zestawy Yamaha A_S701 +Yamacha NP-S303 lub Cambridge Azur A651+ Stream Magic 6 . Co było by lepsze którys z tych zestawów i te kolumny lub  zmiana głosników albo cos całkiem innego . Muzyka której słucham to przede wszystkim żona dużo radia a ja lata 80' synth pop , electro pop , rock , italo disco , metall ballads jednym słowem mieszanka . Prosba do bardziej wtajemniczonych , moze ktos cos doradzi .

kolumny do wymiany, bo te Tannoye grają takim zmulonym dźwiękiem. 

Chcesz więcej życia i drive? Posłuchaj B&W 😉 No i odpal coś lepszego niż radio 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Może są gdzieś w pobliżu Ciebie jakieś pasujące do tych potrzeb, bo z podłogowymi

często bywa, że  nie wysyłają. Przydała  by się może lokalizacja.

Oczywiście jeśli mają być nówki, to szukaj salonów i ofert ...

Akurat te kolumny też nie grają oszczędnie góra. Moim zdaniem można ją z nich wyciągnąć poprzez system połączenia z Yamaha as701 albo lepiej z Cambridge axr100. Model cxa gra nieco bardziej spokojnie więc tu właśnie axr100 wraz ze swoją mocą był by dobrym kompanem. 

W przypadku wymiany kolumn faktycznie bowersy, monitor audio czy starsze triangle. 

Ale to dalej nie rozwiązuje sprawy wzmacniacza. 

Twój obecny denon gra wyjątkowo spokojnie. Więc tak. Wyciągniesz na Tychy kolumnach więcej.

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Akurat te kolumny też nie grają oszczędnie góra. Moim zdaniem można ją z nich wyciągnąć poprzez system połączenia z Yamaha as701 albo lepiej z Cambridge axr100. Model cxa gra nieco bardziej spokojnie więc tu właśnie axr100 wraz ze swoją mocą był by dobrym kompanem. 

W przypadku wymiany kolumn faktycznie bowersy, monitor audio czy starsze triangle. 

Ale to dalej nie rozwiązuje sprawy wzmacniacza. 

Twój obecny denon gra wyjątkowo spokojnie. Więc tak. Wyciągniesz na Tychy kolumnach więcej.

A czy np. Onkyo A9050 lub Cambridge Azur 651A do tych Tannoy mogły by być , trochę słabsze od Yamahy ale też grają jasno ?

A czy Onkyo A9050 lub Cambridge Azur 651A. do tych Tannoy mogły by być, trochę słabsze od Yamahy ale też grają jasno?

1 godzinę temu, SNAKE2772 napisał:

A czy np. Onkyo A9050 lub Cambridge Azur 651A do tych Tannoy mogły by być , trochę słabsze od Yamahy ale też grają jasno ?

A czy Onkyo A9050 lub Cambridge Azur 651A. do tych Tannoy mogły by być, trochę słabsze od Yamahy ale też grają jasno?

Tak oba grają jasno. Chodź jak mówię axr100 może paradoksalnie okazać się być ciekawsza propozycja dla ciebie. 

Ja mam te Tannoye z Roksanem K3 i góry nie brakuje , jest jej sporo i gra to świetnie. 

W dniu 11.01.2025 o 10:01, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

kolumny do wymiany, bo te Tannoye grają takim zmulonym dźwiękiem. 

Chcesz więcej życia i drive? Posłuchaj B&W 😉 No i odpal coś lepszego niż radio 😉

Wiekszej bzdury nie slyszalem , ale zapewne nie masz pojecia jak graja bo zwyczajnie ich nie slyszales w swoim salonie 😆

Zastanawiam się jeszcze czy nie zmienic tych Tanoy M . 7.4 na Canton Chrono 509 DC z Onkyo a9050 i Cambridge Azur 840a  brzmią pieknie to i z Cambridge Azur 651a tez powinny dobrze zagrac a i z Yamahą a-s 701 powinno byc niezle .