Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z prądem. Mieszkam niedaleko farm wiatrowych + fotowoltaika wokół. Do tego mam na stałe zamontowany „wyświetlacz aktualnego napięcia” i widzę, jak skacze zazwyczaj w zakresie 240-250V. 

Ostatnio jednak była bezwietrzna pogoda, no i zimowe chmury. Efektem tego było w miarę stabilne napięcie 230V. Różnica w dźwięku była porażająca na korzyść oczywiście stabilnego napięcia 230V. Scena, detale, no szok, ja tak chcę na stałe 🙂

Mój system:

Unison Research S6 po modach + NOSy

Klony Tad 2402

Gustard R26

Silent Angel Rhein Z1 plus + Farad Super 3

Taga Harmony PC 7000

Pytanie brzmi - co zastosować, aby zdecydowanie polepszyć prąd?

Czytałem o PS Audio P12, który zamienia prąd zmienny na stały i z powrotem na zmienny, co gwarantuje stałe 230V. Tylko cena dość konkretna - 28000 pln.

Macie jakieś inne pomysły?

6 minut temu, Bartr napisał:

240-250V

Bardzo trudny temat.

Osobiście, ale tylko gdybym to ja miał taki problem, zastosowałbym zaawansowany autotransformator z odczepami, żadnych przetwornic.

Pozostaje siakiś kondycjoner, albo może jakiś UPS On-line trzymany "gdzieś" (bo może generować pewien hałas)

14 minut temu, rafał50 napisał:

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 agregat prądotwórczy 😁😁😁😁😁😁

Miałem duży problem ze znalezieniem modelu dającego porządny sinus i stabilne napięcie - jak znasz takowy, to uprzejmie proszę o link.

23 minuty temu, Bartr napisał:

Czytałem o PS Audio P12, który zamienia prąd zmienny na stały i z powrotem na zmienny, co gwarantuje stałe 230V. Tylko cena dość konkretna - 28000 pln.

Czyli właśnie taki UPS-Online, tylko pewnie bez AKU (wykastrowany  ten "PS Audio P12" ... ale przynajmniej cena wysoka x-P) UPS-Online  kupisz za ułamek tej kwoty (razem z akumulatorem) ... tylko ten hałas może być problemem.

Edytowane przez Kyle
  • Redaktorzy

Poszukaj na rynku wtórnym Keces Audio BP-5000. W środku siedzi 5kVA toroid a w dodatku na wyjściu masz napięcie dwufazowe 2 x 115V.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ma izolatory drgań, zintegrowany projekt okablowania,stal walcowana, ma mocne węże wodne i olejowe,jak przewody audiofilskie grubości węża wodnego 🙂czyli agregator audiofilski hajend 🙂 jest teraz w promocji, jedyne siedemdziesiąt dwa klocki 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Kyle napisał:

Pozostaje siakiś kondycjoner, albo może jakiś UPS On-line trzymany "gdzieś" (bo może generować pewien hałas)

Miałem duży problem ze znalezieniem modelu dającego porządny sinus i stabilne napięcie - jak znasz takowy, to uprzejmie proszę o link.

Czyli właśnie taki UPS-Online, tylko pewnie bez AKU (wykastrowany  ten "PS Audio P12" ... ale przynajmniej cena wysoka x-P) UPS-Online  kupisz za ułamek tej kwoty (razem z akumulatorem) ... tylko ten hałas może być problemem.

No właśnie z hałasem bym sobie poradził, bo obok mam kotłownię, a kabel przez ścianę puścić, to nie problem. Pytanie, czy ktoś tu na forum testował takie rozwiązanie? Polecacie jakieś konkretne modele?

3 minuty temu, rafał50 napisał:

Ma izolatory drgań, zintegrowany projekt okablowania,stal walcowana, ma mocne węże wodne i olejowe,jak przewody audiofilskie grubości węża wodnego 🙂czyli agregator audiofilski hajend 🙂 jest teraz w promocji, jedyne siedemdziesiąt dwa klocki 😁

Ukryta Zawartość

wibracje gratis

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, Bartr napisał:

Mam problem z prądem. Mieszkam niedaleko farm wiatrowych + fotowoltaika wokół. Do tego mam na stałe zamontowany „wyświetlacz aktualnego napięcia” i widzę, jak skacze zazwyczaj w zakresie 240-250V. 

Ostatnio jednak była bezwietrzna pogoda, no i zimowe chmury. Efektem tego było w miarę stabilne napięcie 230V. Różnica w dźwięku była porażająca na korzyść oczywiście stabilnego napięcia 230V. Scena, detale, no szok, ja tak chcę na stałe 🙂

Mój system:

Unison Research S6 po modach + NOSy

Klony Tad 2402

Gustard R26

Silent Angel Rhein Z1 plus + Farad Super 3

Taga Harmony PC 7000

Pytanie brzmi - co zastosować, aby zdecydowanie polepszyć prąd?

Macie jakieś inne pomysły?

Zgłoś do dostawcy prądu.maja obowiązek rozwiązać problem.jak nie do sądu.nie bój sie sądu.

13 minut temu, tomek7776 napisał:

Zgłoś do dostawcy prądu.maja obowiązek rozwiązać problem.jak nie do sądu.nie bój sie sądu.

Aha, a jaka podstawa prawna? 

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

25 minut temu, tomek7776 napisał:

Tu chodzi o brudny prąd - napięcia się zgadzają, wg norm napięcie może się różnić o 10% od nominalnego, czyli norma to 207-253V.

Co miałbym w tym sądzie zgłosić? Że mi scena nie pasuje i za mało detali? 😂

39 minut temu, tomek7776 napisał:

Nic nie zrobi.
252 VAC to graniczna dopuszczalna wartosc.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

22 minuty temu, Bartr napisał:

Tu chodzi o brudny prąd - napięcia się zgadzają, wg norm napięcie może się różnić o 10% od nominalnego, czyli norma to 207-253V.

Co miałbym w tym sądzie zgłosić? Że mi scena nie pasuje i za mało detali? 😂

No wlasnie,"brudny " prąd.weż rzeczoznawce.

31 minut temu, tomek7776 napisał:

Niezgodność z umową.

Rękojmia.

Zajrzales kiedyś do umowy z dostawca energii czy tylko teoretyzujesz? Jest tam procentowa zawartość harmonicznych, co i tak nic nie daje, bo nie ma słowa o sankcjach, czyli tym co następuje, jeśli zapisy nie są dotrzymane (o ile im to w ogóle będziesz umiał udowodnić). Tak, że ten, fajnie poteoretyzować. 

--

1 minutę temu, p0is0n napisał:

Zajrzales kiedyś do umowy z dostawca energii czy tylko teoretyzujesz? Jest tam procentowa zawartość harmonicznych, co i tak nic nie daje, bo nie ma słowa o sankcjach, czyli tym co następuje, jeśli zapisy nie są dotrzymane (o ile im to w ogóle będziesz umiał udowodnić). Tak, że ten, fajnie poteoretyzować. 

Poczytaj co mozesz jako konsument.

Zapewne nie wiesz ,ze mozesz wnioskowac o obnizenie napiecia w sieci w takim przypadku.

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

Poczytaj co mozesz jako konsument.

Zapewne nie wiesz ,ze mozesz wnioskowac o obnizenie napiecia w sieci w takim przypadku.

Ehh... 

--

2 minuty temu, Bartr napisał:

Nie interesuje mnie przeprawa z operatorem, bo wg mnie większego sensu to nie ma. Pytam co kupić, żeby było lepiej. 

Ja juz powiedzialem co mialem do powiedzenia w tym temacie

I uwazam to za normalne.

Jak ten jeden emerytowany leśniczy, ma swojo racje.

Inne się nie znajo.

Możesz kupić stabilizator napięcia.  Zmniejszy zakres różnic. Do tego nałoży się stabilizacja w sprzęcie audio.

Różnicy nie usłyszysz raczej.

Kondycjoner sieciowy, a jaki konkretnie, to trzeba testować u siebie, bo one mają wpływ na brzmienie systemu. Z naszej oferty polecam Audioquest Niagara 5000 Genialny stosunek ceny do jakości, wpływ na dźwięk raczej po cieplejszej stronie bym, się spodziewał. Z jaśniej grających u nas jest Isotek Nova 

Jak będziesz chciał potestować to zapraszam na priv. Ogarniemy temat wysyłkowo 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

31 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Kondycjoner sieciowy, a jaki konkretnie, to trzeba testować u siebie, bo one mają wpływ na brzmienie systemu. Z naszej oferty polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Genialny stosunek ceny do jakości, wpływ na dźwięk raczej po cieplejszej stronie bym, się spodziewał. Z jaśniej grających u nas jest

Ukryta Zawartość

Jak będziesz chciał potestować to zapraszam na priv. Ogarniemy temat wysyłkowo 😉

I on stabilizuje napięcie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

26 minut temu, Jacchusia napisał:

I on stabilizuje napięcie?

tyż 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Kondycjoner sieciowy, a jaki konkretnie, to trzeba testować u siebie, bo one mają wpływ na brzmienie systemu. Z naszej oferty polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Genialny stosunek ceny do jakości, wpływ na dźwięk raczej po cieplejszej stronie bym, się spodziewał. Z jaśniej grających u nas jest

Ukryta Zawartość

Tak tylko podane przez Ciebie urządzenia są zaprojektowane do pracy przy napięciu do 240V, a kolega na samym początku napisał, że ma skoki napięcia między 240, a 250V.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Mikha'el napisał:

Tak tylko podane przez Ciebie urządzenia są zaprojektowane do pracy przy napięciu do 240V, a kolega na samym początku napisał, że ma skoki napięcia między 240, a 250V.

Urzadzenia projektuje sie zeby poprawnie pracowaly w dopuszczalnych zakresach. Inorfmacja z tylu urzadzenia jest tylko informacja o wartosci nominalnej pradu. Tolerancja jest zawsze wkalkulowana w konstrukcje.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

13 minut temu, rafa napisał:

Urzadzenia projektuje sie zeby poprawnie pracowaly w dopuszczalnych zakresach. Inorfmacja z tylu urzadzenia jest tylko informacja o wartosci nominalnej pradu. Tolerancja jest zawsze wkalkulowana w konstrukcje.

Wystarczy tylko albo aż dobrze zaprojektowany stabilizowany zasilacz w urządzeniu.

A może kwantowy audiofilski bezpiecznik ci coś wniesie? 😉 😂

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

2 godziny temu, Mikha'el napisał:

nie trzeba się przejmować. Pożyczać i testować 😉

www.tophifi.pl

18 godzin temu, tomek7776 napisał:

W gniazdku masz mieć napięcie 230V +-10%, czyli nie mniej niż 207V i nie więcej niż 253V - jak jest w tym zakresie, to dostawca Ci powie, że jest wszystko w porządku.

ps. nawet jak masz napięcie poza zakresem, to sugeruję sprawdzić porządnym miernikiem (Fluke, Brymen) z TrueRMS, bo tanie mierniki firmy krzak i bez TrueRMS, mogą pokazywać przekłamane wartości w dosyć znacznym stopniu

• Pokaż nowe odpowiedzi