Skocz do zawartości
IGNORED

A5 Fenris vs ELAC Connex vs Klipsch R50PM vs Amplituner i R50M - filmy i muzyka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

wertuję od tygodnia fora w poszukiwaniu zestawu który na codzień jest wykorzystywany niemal w 50% do odtwarzania muzyki a w 50% służy jako kino. Oprócz wymienionych w tytule, mam na radarze ELAC Connex, ELAC DBR62 czy Monitor Audio Bronze 100. Ile osób tyle opini odnośnie dyskusji aktywne vs pasywne. Na korzyści aktywnych z tego co widzę przemawia cena amplitunerów na rynku. Do całości dopasować mi przyjdzie jeszcze subwoofer - tematu jeszcze nie zdążyłem zgłebić.

Załączam poglądowy rzut pomieszczenia. Od środka kanapy do środka szafki RTV około 2 metry.

Jestem świadomy braku możliwości rozbudowy w przypadku aktywnych głośników dlatego chciałbym usłyszeć jak widzielibyście zestaw nowy/używany w tych dwóch wariantach tj. aktywnym i pasywnym. Zastanawiam się też nad kupieniem nowych kolumn a kupnem używanego amplitunera/wzmacniacza/subwoofera lub odwrotnie.

Budżet to mniej więcej 3000-3500zł.

W świecie słuchawek chwaliłem sobie Nuforce'a i SMSL, widzę że SMSL A200 można kupić nowy w kwocie 1200zł - nie widziałem natomiast go w tematach o kinach domowych, wiekszość pozycji oscylowała w okolicach 2000zł. Dajcie proszę znać jakie widzicie możliwości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć 🙂 Jak zawsze, optymalnym sposobem na sprawdzenie tego, który model będzie dla Ciebie najlepszy, jest odsłuch 😉 

W ciemno można dopisywać coraz więcej opcji, a przydałoby się sprawdzić chociaż kilka, by mieć większe pole do popisu i wyboru 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gdyby tylko do salonu nie było tak daleko :(

Nie jesteśmy w stanie określić które z nich będą bardziej nadawały się do muzyki tak żeby filmy ratować nastawionym na to otwartym subwooferem?

Najtańszy warty uwagi amp/wzmacniacz do kolumn pasywnych jak KEF Q350 czy R50M?

11 godzin temu, greenball napisał:

Nie jesteśmy w stanie określić które z nich będą bardziej nadawały się do muzyki tak żeby filmy ratować nastawionym na to otwartym subwooferem?

Jeden lubi jabłka, drugi pomarańcze. Niestety, ale gdy najważniejszym czynnikiem jest gust, to nie ma jednej idealnej opcji 🙂 

KEFy i Klipsche to bardzo różne brzmienia, do pierwszych pasuje WiiM Amp/Argon Audio SA2, do tych drugich moim zdaniem np. Taga HTA-800B 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Jeden lubi jabłka, drugi pomarańcze. Niestety, ale gdy najważniejszym czynnikiem jest gust, to nie ma jednej idealnej opcji 🙂 

KEFy i Klipsche to bardzo różne brzmienia, do pierwszych pasuje WiiM Amp/Argon Audio SA2, do tych drugich moim zdaniem np. Taga HTA-800B 🙂 

KEF'y podobno dość analityczne - od tego mam DAC'i i słuchawki przy PC.

Czy to prawda że Klipsche mają przesadnie eksponowany bas?

Zerkam zatem w kierunku (podobno) bardziej żywiołowego grania Dali Oberon 1. Na horyzoncie majaczy Monitor Audio Bronze 100.

Co do amp'a - z perspektywy waszych produktów WiiM Amp vs Topping MX3s. WiiM Amp wygląda ciekawie, ale z tego co czytam nie obsługuje youtube music? Jeśli nie zależy mi na funkcjach streamer'a a wystarczy mi bluetooth to czy  Topping MX3s albo Fosi Audio BT20A + subwoofer z własnym wzmacniaczem nie będzie lepszym wyjściem? Powinny mieć dość mocy żeby napędzić któreś z tych dwóch kolumn?

Edytowane przez greenball
21 godzin temu, greenball napisał:

KEF'y podobno dość analityczne - od tego mam DAC'i i słuchawki przy PC.

Nie zgodzę się 🙂 Uniwersalne, lekko ocieplone, skupione na średnicy. 

Bronze 100 to właśnie taka analityczność, grają V-ką. Klipsche mocniejszą. Oberony 1 mogą być trochę małe. 

21 godzin temu, greenball napisał:

WiiM Amp wygląda ciekawie, ale z tego co czytam nie obsługuje youtube music?

Nie kojarzę streamera, który działa z YouTube Music. 

Lepiej mieć dodatkową opcję niż sam Bluetooth 😉 

Edytowane przez Q21

12 godzin temu, Q21 napisał:

Nie zgodzę się 🙂 Uniwersalne, lekko ocieplone, skupione na średnicy. 

Bronze 100 to właśnie taka analityczność, grają V-ką. Klipsche mocniejszą. Oberony 1 mogą być trochę małe. 

Później natrafiłem na zgoła inne opinie, wymyśliłem z żoną powód żeby pojechać do miasta i zachaczyć o salon i chwilę posłuchać. Obejrzałem też wasze szybkie piątki - niestety był tam tylko klasę wyższe Oberon 3. Jak duża jest różnica pomiędzy Oberon 1 a 3 - co masz na myśli pisząc że mogą być małe - scena?

12 godzin temu, Q21 napisał:

Nie kojarzę streamera, który działa z Apple Music. Lepiej mieć dodatkową opcję niż sam Bluetooth 😉 

Zależy mi na youtube music - nie zrozumiałem tutaj twojego zdania. W internecie czytam że niby mogę uruchamiać muzykę z youtube music (youtube premium) przy użyciu jakiegoś google cast - ale nie bardzo wiem jakby to miało działać z wiim amp.

Czy ma sens próba wyboru czegoś w miarę uniwersalnego jeśli chodzi o kolumny a dokupienie subwoofera z bardziej filmowym przeznaczeniem?  

2 godziny temu, greenball napisał:

Jak duża jest różnica pomiędzy Oberon 1 a 3 - co masz na myśli pisząc że mogą być małe - scena?

Oberony 1 grają bardzo oszczędnie basem, to kolumny do bardzo małych pomieszczeń, ewentualnie jako surround. 

Zależy mi na youtube music - nie zrozumiałem tutaj twojego zdania. W internecie czytam że niby mogę uruchamiać muzykę z youtube music (youtube premium) przy użyciu jakiegoś google cast - ale nie bardzo wiem jakby to miało działać z wiim amp.

Wybacz, jedno w głowie, drugie na klawiaturze 😉 YT Music działa po AirPlay, podobnie Google Cast. Nie korzystałem jednak nigdy z YT Music, by sprawdzić jak to dokładnie działa 🙂 

Najpewniej tak samo, jak puszczanie YT na TV z telefonu. 

Czy ma sens próba wyboru czegoś w miarę uniwersalnego jeśli chodzi o kolumny a dokupienie subwoofera z bardziej filmowym przeznaczeniem?  

Nawet z niefilmowym ma 😉 Taki SVS SB-1000 dobrze się zgra z nawet niewielkimi kolumnami jak Oberon 1 🙂 

Bardzo dziękuję za opinie na temat Oberon 1. Jutro odsłuchy części z kolumn w tym Oberon 3.

Podobno do WiiMa można zrobić casta i w ten sposób protokołem Google puszczać muzykę z YT Music więc generalnie powoli rośnie w moich oczach. Natomiast teraz sprawę komplikuje WiiM Ultra który jest w zasadzie w tej samej cenie. Szukam w sieci porównania Wiim Amp do Ultra ale to tak świeży produkt że ciężko coś znaleźć - większość ludzi dokupuje je jako same streamery - u mnie brak jakiegokolwiek Ampa więc patrzę na to w trochę inny sposób ale czy byłbyś w stanie podpowiedzieć czym się różni AMP od Ultra?

Potencjalnie wokół siebie widzę kilka Pioneerów po roku 2010 w relatywnie dobrych pieniądzach, VSX 9 2 3 czy wersja Slim S 500 - czy te ~~10-15 letnie amplitunery znacznie odbiegają od takiego WiiM'a? 

Przede wszystkim WiiM Amp to wzmacniacz z usługami sieciowymi. WiiM Ultra to streamer, który może działać jako DAC. Do niego musisz dokupić jeszcze wzmacniacz lub dobrać kolumny aktywne.