Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, dzień dobry i witam,

Jak w temacie - potrzebuję wskazówek odnośnie ustawienia kina domowego w systemie 5.1. Być może z opcją rozbudowy na przyszłość na 5.1.2 (7.1.2 raczej niemożliwe ze względu na okna).

Pomieszczenie zgodnie z planem poniżej. Wysokość jakieś od. 2,3m od podłogi do sufitu podwieszanego. Z przodu wnęka przy telewizorze  200cm x 120 cm, a głębokość . Policzyłem, że w teorii telewizor nawet 70-75 cali powinien spokojnie wejść razem z przednimi kolumnami.

Kino to Sony DAV-DZ680, a kolumny to 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.png.90c93e3417c4e232c26ab8181b4ef8a7.png

image.thumb.png.1086759724783c81c06165f8dec44422.pngIMG_20250105_215010_hdr.thumb.jpg.a7d5995fc18ddd4b15dce104b92d32a2.thumb.jpg.ff475ddc13e9f95d92db8a8abe859a30.jpgIMG_20250105_214938_hdr.thumb.jpg.0780412dc53ec7277522387b723f281c.thumb.jpg.8482439e695c0ccc8d0e1232eafd1816.jpgCZAREK2.thumb.jpg.15cb9d42248620b8bda8ae0c942f3a98.thumb.jpg.92c2134cba4cb11fb2265403eb9a4b6c.jpgCZAREK3.thumb.jpg.9f7a569d6378118215651e587680ce75.thumb.jpg.d8c4a716a6fbba833170c4041606ce01.jpg

I teraz pytania są dwa:

1. Przednie głośniki. Czy przyczepić je do tylnej ściany, a jeśli tak to w jakiej odległości szaf bocznych(rys 1)? Jeśli nie to czy jeśli będą dosunięte tak, że będą licować z szafą z przodu na równo to będzie w porządku(rys 2)?
Przy okazji ktoś jakieś dobre uchwyty poleci? Zarówno na ścianę na wprost jak i takie, którymi można by je od boków przyczepić jak w wersji 2?

image.thumb.png.0365d4c43ff1b7fa57b1482e43c8b1fb.png

2. Tylne głośniki - ile powinny być od sufitu? Z tego co mierzyłem to zalecana wysokość ok. 60 cm nad głową wypadałaby mniej więcej 10-20 cm poniżej górnej krawędzi drzwi. Pytanie czy będzie o wiele gorzej gdyby dać je bliżej sufitu? Kwestia tego, że kable puszczę sufitem podwieszanym, więc będzie wisiało mniej kabla z sufitu, a nie chcę korytek.
Przy okazji czy Vogele VLB500 będą okej na montaż tylnych głośników?

image.thumb.png.07019722bb767b695b8cf348b9c39c81.png

Z góry ogromne dzięki za pomoc

IMG_20250105_215010_hdr.jpg

IMG_20250105_214938_hdr.jpg

CZAREK3.jpg

CZAREK2.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, czaro1366 napisał:

Przy okazji czy Vogele VLB500 będą okej na montaż tylnych głośników?

Pytasz o uchwyty do montażu "głośników" które wg specyfikacji wazą 0,5kg 🤣 

Sam uchwyt wg producenta waży 0,34kg czyli prawie tyle co ta "kolumna".

Nie mam pojęcia skąd pomysł na to "kino" Sony ale zanim to zamontujesz to radzę mocno przemyśleć czy jest sens robienia dziur w ścianach pod takie coś. Chcesz kino? Ok ale przeznacz na to parę PLN więcej niż 300zł.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

4 godziny temu, brewka87 napisał:

Pytasz o uchwyty do montażu "głośników" które wg specyfikacji wazą 0,5kg 🤣 

Sam uchwyt wg producenta waży 0,34kg czyli prawie tyle co ta "kolumna".

Nie mam pojęcia skąd pomysł na to "kino" Sony ale zanim to zamontujesz to radzę mocno przemyśleć czy jest sens robienia dziur w ścianach pod takie coś. Chcesz kino? Ok ale przeznacz na to parę PLN więcej niż 300zł.

A co jest nie tak z tym kinem? Korzystam z niego już miesiąc i dźwięk jest niesamowity tak samo jak bas czy wszystkie efekty surround. To kino nowe kosztowało sporo więcej niż 300 zł. Po prostu u wielu ludzi leży i się kurzy, więc można je wyrwać w fajnej cenie 😉 

Pytam bardziej o miejsce (wysokość oraz odległość czy będzie okej) niż o same uchwyty i ewentualnie o jakieś uchwyty na przód.
Uchwyty z kolei wolę mieć z zapasem. Komplet kosztuje 70 czy 80 zł na Allegro z dostawą Smart. Nie ma sensu brać jakichś po 20 zł raczej, bo za dostawę zapłacę kolejne 20 i wyjdzie prawie na to samo, a w przyszłości zawsze może być coś większego. Także co do uchwytów potrzebuję po prostu coś co będzie na bocznej ścianie, ale pozwoli mi skierować głośniki w stronę kanapy

10 minut temu, czaro1366 napisał:

A co jest nie tak z tym kinem? Korzystam z niego już miesiąc i dźwięk jest niesamowity tak samo jak bas czy wszystkie efekty surround.

Fajnie że jesteś zadowolony ale po prostu chciałem Cię ostrzec. Jak już emocje po zakupie opadną albo będąc u kogoś usłyszysz coś lepszego to zrozumiesz co miałem na myśli 🙂

12 minut temu, czaro1366 napisał:

To kino nowe kosztowało sporo więcej niż 300 zł

I co to zmienia? Teraz jest zapewne warte nie więcej jak 300 i dlatego o tym wspomniałem. 

W innym temacie napisałeś że KD to było Twoje marzenie od wielu lat i że teraz chciałbyś zrealizować to marzenie. No i na jego realizacje przeznaczyłeś aż 300zł.. 

Nie chcę Cię zniechęcić albo wyśmiewać tylko po prostu uświadomić że nie tędy droga...

Ps te fronty masz źle ustawione. Są za wysoko. One powinny stać na podłodze.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

15 godzin temu, czaro1366 napisał:

1. Przednie głośniki. Czy przyczepić je do tylnej ściany, a jeśli tak to w jakiej odległości szaf bocznych(rys 1)? Jeśli nie to czy jeśli będą dosunięte tak, że będą licować z szafą z przodu na równo to będzie w porządku(rys 2)?
Przy okazji ktoś jakieś dobre uchwyty poleci? Zarówno na ścianę na wprost jak i takie, którymi można by je od boków przyczepić jak w wersji 2?

Żadne  z proponowanych przez Ciebie ustawień nie będzie prawidłowe ze względu na to, że to są głośniki podłogowe. Stawiając je tak wysoko sprawiasz że one grają ponad głową. Jeśli chodzi o to czy bliżej czy głębiej to raczej nie będzie to miało większego znaczenia przy takim montażu ale ja dałbym bliżej.

15 godzin temu, czaro1366 napisał:

2. Tylne głośniki - ile powinny być od sufitu? Z tego co mierzyłem to zalecana wysokość ok. 60 cm nad głową wypadałaby mniej więcej 10-20 cm poniżej górnej krawędzi drzwi. Pytanie czy będzie o wiele gorzej gdyby dać je bliżej sufitu? Kwestia tego, że kable puszczę sufitem podwieszanym, więc będzie wisiało mniej kabla z sufitu, a nie chcę korytek.

Nie wieszaj ich przy suficie. Uchwyty zamontuj do ścian bocznych. 

19 minut temu, brewka87 napisał:

Ps te fronty masz źle ustawione. Są za wysoko. One powinny stać na podłodze

Ano będą niżej, ale do tego mi są potrzebne uchwyty właśnie, bo po zdemontowaniu dolnej połowy samej górnej nie da się przyczepić do podstawki

20 minut temu, brewka87 napisał:

Fajnie że jesteś zadowolony ale po prostu chciałem Cię ostrzec. Jak już emocje po zakupie opadną albo będąc u kogoś usłyszysz coś lepszego to zrozumiesz co miałem na myśli 🙂

Mi tam do typowego audiofila daleko i dla mnie słuchawki nauszne za 100 zł to już dobre audio także myślę, że więcej mi do szczęścia nie trzeba także myślę, że to mi wystarczy na jakiś czas, a w razie czego za kilka lat zawsze można zmienić na inne i kabelki oraz uchwyty już będą na miejscach.

5 minut temu, brewka87 napisał:

Żadne  z proponowanych przez Ciebie ustawień nie będzie prawidłowe ze względu na to, że to są głośniki podłogowe. Stawiając je tak wysoko sprawiasz że one grają ponad głową. Jeśli chodzi o to czy bliżej czy głębiej to raczej nie będzie to miało większego znaczenia przy takim montażu ale ja dałbym bliżej.

Ja wyżej - będą niżej. Po prostu na tych podstawkach nie bardzo miałem jak je dać inaczej. Bez podstawek zawieszę je mniej więcej na wysokości głowy. Tyle, że kwestia właśnie tego czy mogą w ogóle być "w środku" wnęki czy dźwięk z nich będzie mi się wówczas odbijał od ściany szafy, przy której kolumna będzie czy nie ryzykować i zrobić je jednak bliżej tak jak piszesz, a jeśli mogą być we wnęce to jaka minimalna odległość od szafy z boku oraz od dołu?

7 minut temu, brewka87 napisał:

Nie wieszaj ich przy suficie. Uchwyty zamontuj do ścian bocznych

Będą do ścian bocznych. Pytanie na jakiej wysokości optymalnie je zawiesić? Głowa będzie na wysokości 120 cm. Drzwi mają niecałe 210 cm. Czy głośniki tylne dać na wysokości 180 cm (wys. głowy + 60cm) czy może to być np. na 2m, żeby skrócić o te 20 cm kabelki mimo wszystko zachowując te 30 cm od sufitu?

Teraz, czaro1366 napisał:

Mi tam do typowego audiofila daleko i dla mnie słuchawki nauszne za 100 zł to już dobre audio także myślę, że więcej mi do szczęścia nie trzeba także myślę, że to mi wystarczy na jakiś czas, a w razie czego za kilka lat zawsze można zmienić na inne i kabelki oraz uchwyty już będą na miejscach.

Btw - było też z rodziną oglądane i wszyscy również zachwyceni, więc myślę, że na nasze domowe potrzeby to wystarczy. Może gdybym kiedyś przeniósł się z bloku na domek jednorodzinny to się pomyśli o jakimś kinowym pomieszczeniu, ale na razie jak to i tak salon to to co jest i tak jest w naszej opinii mega dobre, a jedynym mankamentem są kabelki, które się walają po podłodze i przeszkadzają robotowi, który je zjada, więc trzeba przy każdym włączaniu telewizora tylne głośniki przenosić i potem je sprzątać

20 minut temu, czaro1366 napisał:

Ano będą niżej, ale do tego mi są potrzebne uchwyty właśnie, bo po zdemontowaniu dolnej połowy samej górnej nie da się przyczepić do podstawki

No to już lepiej. Nie wspomniałeś o tym w pierwszym poście. 

Tyle, że kwestia właśnie tego czy mogą w ogóle być "w środku" wnęki czy dźwięk z nich będzie mi się wówczas odbijał od ściany szafy, przy której kolumna będzie czy nie ryzykować i zrobić je jednak bliżej tak jak piszesz,

Na pewno będzie lepiej jeśli nie będą wciśnięte we wnęce przy samej scianie. Odległosc od mebla będzie tu miała drugorzędne znaczenie. Ja dałbym szerzej. Jeśli zamontujesz je blisko telewizora to będziesz miał bardzo małą bazę stereo. Będzie to w sumie grać podobnie jak głośniki w tv. 

Głowa będzie na wysokości 120 cm

Na pewno dobrze zmierzyłeś?? Siedzisz na stołkach barowych podczas seansu filmowego? 😉

Ja rozumiem 90-100cm ale 120cm? Usiądź na kanapie i zmierz na jakiej wysokości masz uszy. Dopiero do tej wysokości dodaj te 60cm ale nie więcej i na takiej wysokości zamontuj głośniki. 

Czy głośniki tylne dać na wysokości 180 cm (wys. głowy + 60cm) czy może to być np. na 2m, żeby skrócić o te 20 cm kabelki mimo wszystko zachowując te 30 cm od sufitu?

To zależy czy chcesz żeby to grało, czy tylko aby było. 

Na mój gust głośniki wysokotonowe powinny być nie wyżej niż 150cm od podłogi.

Edytowane przez brewka87

17 godzin temu, brewka87 napisał:

Na pewno będzie lepiej jeśli nie będą wciśnięte we wnęce przy samej scianie. Odległosc od mebla będzie tu miała drugorzędne znaczenie. Ja dałbym szerzej. Jeśli zamontujesz je blisko telewizora to będziesz miał bardzo małą bazę stereo. Będzie to w sumie grać podobnie jak głośniki w tv.

No jak nie będzie przy ścianie to dam już wtedy na pewno dosunięte na maxa do boków, bo wówczas to już nie ma co zaburzać. W najgorszym razie przy większym calażu będą minimalnie zasłonięte krawędzie chociaż też nie powinno być z tym problemu.

17 godzin temu, brewka87 napisał:

Na pewno dobrze zmierzyłeś?? Siedzisz na stołkach barowych podczas seansu filmowego? 😉

Ja rozumiem 90-100cm ale 120cm? Usiądź na kanapie i zmierz na jakiej wysokości masz uszy. Dopiero do tej wysokości dodaj te 60cm ale nie więcej i na takiej wysokości zamontuj głośniki.

Kanapa do góry oparcia ma 75cm, głowa wystaje mi do wysokości uszu jakoś 40cm nad kanapę to dało mi 115 i zaokrągliłem w górę. Na wszelki wypadek zmierzę jeszcze raz w razie czego i obniżę na te 150-160 cm

@brewka87 tak mnie jeszcze tknęło. Bo o ile wiem to w tych kolumnach nie ma osobno Twittera i Woofera tylko jest jeden głośnik (zamiast woofera jest osobny subwoofer). Zastanawia mnie w takim wypadku czy można by te głośniki zamontować poziomo. Poniżej zdjęcie jak one wyglądają w środku. Na dole pod telewizorem miejsca jest nieco więcej i nie byłoby problemu, żeby odsunąć to od krawędzie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, fetek napisał:

Ukryta Zawartość

Ja mniej więcej wg. zegara ustawiam - centralny na 12, kolumny 11 i 1, a surroundy 8 i 4. W 5.1 dobrze podobno jak surroundy nie są całkiem z boku tylko nieco z tyłu (110-120 stopni)

Ukryta Zawartość

37 minut temu, czaro1366 napisał:

nie ma osobno Twittera i Woofera tylko jest jeden głośnik (zamiast woofera jest osobny subwoofer).

Właśnie o to mi chodziło gdy wcześniej psioczyłem na to "kino" :) to są głośniki szerokopasmowe bardzo podobne do takich stosowanych w telewizorach. Te głośniki muszą przenieść wysokie oraz średnie tony. I jakoś przenoszą ale zestawy z głośnikami przynajmniej dwudrożnymi robią to lepiej.

40 minut temu, czaro1366 napisał:

Zastanawia mnie w takim wypadku czy można by te głośniki zamontować poziomo.

Jak najbardziej mogą być poziomo chociaz prawdopodobnie zmieni się ich rozpraszanie na boki i w gorę z racji tego że przetwornik nie jest okrągły. Pytanie tylko czy Ty to usłyszysz? Raczej nie. Z resztą sam sprawdź, czy ustawione w poziomie grają ok. 

Ps. Fetek wstawił ustawienie głosnikow z bocznej perspektywy i są tam głośniki sufitowe. Moim zdaniem ten rysunek nie bardzo pasuje do dyskutowanego zagadnienia bo z tego co widzę dotyczy ustawienia pod Dolby Atmos.

18 minut temu, brewka87 napisał:

Właśnie o to mi chodziło gdy wcześniej psioczyłem na to "kino" 🙂 to są głośniki szerokopasmowe bardzo podobne do takich stosowanych w telewizorach. Te głośniki muszą przenieść wysokie oraz średnie tony. I jakoś przenoszą ale zestawy z głośnikami przynajmniej dwudrożnymi robią to lepiej.

Jak najbardziej mogą być poziomo chociaz prawdopodobnie zmieni się ich rozpraszanie na boki i w gorę z racji tego że przetwornik nie jest okrągły. Pytanie tylko czy Ty to usłyszysz? Raczej nie. Z resztą sam sprawdź, czy ustawione w poziomie grają ok. 

Ps. Fetek wstawił ustawienie głosnikow z bocznej perspektywy i są tam głośniki sufitowe. Moim zdaniem ten rysunek nie bardzo pasuje do dyskutowanego zagadnienia bo z tego co widzę dotyczy ustawienia pod Dolby Atmos.

Czyli paradoksalnie to co jest wadą tego kina przy moim układzie może okazać się zaletą przy montażu 😄

To jeszcze tylko pytanie - wtedy obrócić twitterkiem bliżej środka i reflexem bliżej szafy, zgadza się?

22 minuty temu, czaro1366 napisał:

jeszcze tylko pytanie - wtedy obrócić twitterkiem bliżej środka i reflexem bliżej szafy, zgadza się?

Moim zdaniem nie będzie to miało większego znaczenia. To różnica raptem kilku centymetrów. 

10 minut temu, brewka87 napisał:

Moim zdaniem nie będzie to miało większego znaczenia. To różnica raptem kilku centymetrów. 

No dobra, zostaje w takim razie poeksperymentować trochę i zamówić jakieś uchwyty. Jeszcze się waham nadal między opcją poziomą, a pionową, ale we wnęce. Jak tam są same twittery to w teorii też nie powinno być aż takiego problemu z ustawieniem blisko bocznych ścianek z szaf, bo dźwięk powinien być bardziej kierunkowy

16 minut temu, czaro1366 napisał:

Jak tam są same twittery to w teorii też nie powinno być aż takiego problemu z ustawieniem blisko bocznych ścianek z szaf, bo dźwięk powinien być bardziej kierunkowy

To nie są tweetery tylko głośniki szerokopasmowe. Zrobisz jak zechcesz ale ja nie bardzo rozumiem po co się tak uparłeś aby te głośniki tam wciskać? 

3 minuty temu, brewka87 napisał:

To nie są tweetery tylko głośniki szerokopasmowe. Zrobisz jak zechcesz ale ja nie bardzo rozumiem po co się tak uparłeś aby te głośniki tam wciskać? 

Głównie myśląc o przyszłości.

Opcja 1. W układzie pierwszym mam 171 cm widoczności ze skrajnych punktów w odległości 2m od odbiornika. Jeśli nawet zamontuję kolumny w tym zakresie (wówczas mam 15 cm od szafy) to zostaje mi 155 cm na telewizor + 2 cm zapasu między telewizorem, a kolumnami. W takim układzie nadal mam szansę na 65, a nawet 70 calowy odbiornik w przyszłości. Gdyby udało się głośniki jeszcze poszerzyć na odległość np. 10 cm od szafy) to mam 165 cm, a gdyby nagiąć to do 5 cm to 175 cm pozwoli nawet na wymarzone 77" w przyszłości.

+ wielkość odbiornika
+ zdecydowanie najładniej
- mogą występować odbicia dźwięku od szaf i zniekształcenie stereo

Opcja 2. W układzie drugim widoczność między kolumnami spada drastycznie do 135 cm i wtedy 60" to jest max jaki tam wejdzie.

+ zdecydowanie najlepsze audio
- zdecydowanie najbardziej ograniczona wielkość TV

Opcja 3. No i zostaje jeszcze ta trzecia opcja tj. dosunięcie, w którym licujemy z przodem, ale kolumny leżą na płasko. 

+ wielkość odbiornika
+- audio powinno być lepsze niż w opcji 1, ale słabsze niż w opcji 2
- cała estetyka leży zasadniczo w takim układzie, głośniki z jednej strony będą mieć dziurę, z drugiej dziwny skos, a napis Sony będzie stał pionowo

Żebym wiedział wcześniej to w ogóle tą zabudowę bym robił góra-dół i nie robił bocznych szaf, ale teraz to tak z rok po fakcie czyli za późno, by zrobić inaczej, a za nowe, żeby zniszczyć mebel za dobrych kilka tysięcy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.2a5c7a995751cf39628c72acaef4b8d3.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ale nawet jak dasz głośniki w róg przy samej szafie i ścianie to nie wypada ich zaslaniać telewizorem. Chcesz ich potem słuchac przez wąską szczelinę? To już faktycznie lepiej na płasko 

13 minut temu, brewka87 napisał:

No ale nawet jak dasz głośniki w róg przy samej szafie i ścianie to nie wypada ich zaslaniać telewizorem. Chcesz ich potem słuchac przez wąską szczelinę? To już faktycznie lepiej na płasko 

Nie jestem pewien czy dobrze mnie rozumiesz. W żadnej z opcji telewizor nie będzie przed głośnikami. Właśnie w drugiej i trzeciej telewizor byłby za nimi i przez to bym miał obawy. Zwizualizuję to w paincie zaraz.

Opcja 1 (głośniki np. 12 cm od szafy, głośniki mają niecałe 12 cm, więc zostaje mi 200cm-2x24cm=152cm):

Ukryta Zawartość

Opcja 2 (tu głośniki są na maxa rozsunięte, ale siedząc po bokach głośniki zasłaniają tylną ścianę/telewizor i zostaje zaledwie 135 cm widocznej ściany czyli gdzieś taka szerokość telewizora maksymalnie):

image.thumb.png.963d623ca0ed8813a63ab9f07e643914.png

Przy okazji dostałem w międzyczasie odpowiedź od supportu Sony (swoją drogą szanuję, że po tylu latach udzielają porad) i zalecają min. 15 cm od tyłu i 10-15 cm od boku. Możliwe, że zrobię coś pomiędzy opcją 1 i 2 w połowie drogi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, czaro1366 napisał:

Nie jestem pewien czy dobrze mnie rozumiesz. W żadnej z opcji telewizor nie będzie przed głośnikami. Właśnie w drugiej i trzeciej telewizor byłby za nimi i przez to bym miał

Przyznaję, źle zinterpretowałem rysunki. Myślałem że na dole narysowana jest ściana, a telewizor stoi na krawędzi szafki. Wtedy przy większym telewizorze faktycznie byłaby wąska szczelina. Jeśli telewizor bedzie blisko ściany to możesz zamontować glęboko też głośniki. Ja cały czas zakładałem że telewizor stawiasz dalej od ściany, a blizej przedniej krawędzi szafki. 

6 godzin temu, brewka87 napisał:

Przyznaję, źle zinterpretowałem rysunki. Myślałem że na dole narysowana jest ściana, a telewizor stoi na krawędzi szafki. Wtedy przy większym telewizorze faktycznie byłaby wąska szczelina. Jeśli telewizor bedzie blisko ściany to możesz zamontować glęboko też głośniki. Ja cały czas zakładałem że telewizor stawiasz dalej od ściany, a blizej przedniej krawędzi szafki. 

Ano jakieś nieporozumienie wyszło. Czyli mówisz, żeby montować głośniki w takim wypadku na ścianie tylko zachować te 10-15 cm od ściany i będzie git?

11 godzin temu, czaro1366 napisał:

Ja mniej więcej wg. zegara ustawiam - centralny na 12, kolumny 11 i 1, a surroundy 8 i 4. W 5.1 dobrze podobno jak surroundy nie są całkiem z boku tylko nieco z tyłu (110-120 stopni)

10 godzin temu, brewka87 napisał:

Ale zawiera informacje na temat WYSOKOŚCI montażu !

10 godzin temu, brewka87 napisał:

tylko głośniki koaksjalne można "obracać", cała reszta tak jak zaprojektował producent.

10 godzin temu, czaro1366 napisał:

No dobra, zostaje w takim razie poeksperymentować trochę i zamówić jakieś uchwyty. Jeszcze się waham nadal między opcją poziomą, a pionową, ale we wnęce. Jak tam są same twittery to w teorii też nie powinno być aż takiego problemu z ustawieniem blisko bocznych ścianek z szaf, bo dźwięk powinien być bardziej kierunkowy

"dźwięk kierunkowy" jest Twoim wrogiem, taki montaż zmieni propagacje. 

9 godzin temu, czaro1366 napisał:

Żebym wiedział wcześniej to w ogóle tą zabudowę bym robił góra-dół i nie robił bocznych szaf, ale teraz to tak z rok po fakcie czyli za późno, by zrobić inaczej, a za nowe, żeby zniszczyć mebel za dobrych kilka tysięcy

oj Panie, gdybym ja wiedział to majstra z budowy wywalił 😛 życie co zrobisz.

Edytowane przez fetek
Godzinę temu, fetek napisał:

Ale zawiera informacje na temat WYSOKOŚCI montażu !

No też nie do końca, bo w przypadku instalacji Dolby Atmos zalecany jest montaż głośników dolnej warstwy na poziomie głowy/uszu. Jeśli chodzi o dawne DD 5.1 to już wiele źródeł podaje aby instalować głośniki surround właśnie te 60cm powyżej.

tylko głośniki koaksjalne można "obracać", cała reszta tak jak zaprojektował producent.

Z jednej strony się z Tobą zgadzam, czyli z faktem że "bezkarnie" możemy obracać tylko głośniki koaksjalne.  Weź jednak pod uwagę fakt o jakich głośnikach my tu rozmawiamy 🙂 przecież ja wspomniałem że obrócenie głośników o 90°zmieni ich charakterystykę kierunkową tylko że my tu piszemy o głosnikach masowo stosowanych w tv. W telewizorach takie przetworniki często promieniują do dołu albo w bok i jakoś nikt się tym nie przejmuje. Ważne że coś gra. Przy szerokopasmowych głośniczkach z tego zestawu darujmy sobie takie rzeczy jak dyspersja itp. Z resztą doszliśmy do wniosku żeby jednak zamontować pionowo. Doradzałem z odpowiednimi odległościami ale to technicznie niemożliwe więc musi być tak jak powyżej ustalone. Nie róbmy na siłę z tego "ałdjofilskej" konstrukcji skoro od samego początku wiadomo że taka nie będzie 🙃

z jednej strony masz z drugiej strony nawet takie głośniki rozjadą się fazowo i będą wzajemnie zwalczać.

Ja od 2 dni oglądam testy i pomiary głośników do zabudowy i jestem załamany to co są za gówna.

Ukryta Zawartość

to jest central za 14 tyś zł !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek

to jest central za 14 tyś zł !!!

Ja czytałem ostatnio recenzje głośników do zabudowy JBL synthesis po 5000$ za sztukę i też byłem załamany co to za syf🤣

3 godziny temu, brewka87 napisał:

Ja czytałem ostatnio recenzje głośników do zabudowy JBL synthesis po 5000$ za sztukę i też byłem załamany co to za syf🤣

wszystko psuje atmos bo trzeba się ograniczać do serii z koaksjalnymi na sufit. Swoją drogą to też gra komicznie słabo...

Teraz już wiem że warto dołożyć do ampli z dobrą korekcją 😁 

3 godziny temu, brewka87 napisał:

głośników do zabudowy JBL synthesis po 5000$

Małe sprostowanie. Pomyliłem walutę, chodziło o PLN 😁 głośniki synthesis SCL-7 do zabudowy w ścianie jako surround albo LCR. 

Dobra, porobiłem testy. Na moje ucho powyżej 10 cm od bocznej ściany się już nic nie zmienia w tych głośnikach, więc te 10, może 12 zostawię i zawieszę na ścianie na jakimś uchwycie. Mam je teraz o tylną ścianę opartą, ale myślę, że odsunę je od niej na te 6-7 cm (zresztą standardowo uchwyty tyle mają).

A paradoksalnie największą różnicę zrobiło wyjęcie głośnika basowego z półki 😛

I tu pytanie - czy można go postawić NA szafkę pod przednią kolumną? Jeśli tak to jaka minimalna odległość od kolumny? Jeśli nie to na czas oglądania będę go po prostu wyjmował z półki i tyle

43 minuty temu, czaro1366 napisał:

paradoksalnie największą różnicę zrobiło wyjęcie głośnika basowego z półki 😛

Nawet by mi do głowy nie przyszło żeby w takie miejsce chować głośnik niskotonowy😁

W teorii to powinno się go postawić tam gdzie najlepiej zagra ale wiem że ustawienie najlepsze pod kątem akustyki niekoniecznie idzie w parze z esetyką i wygodą korzystania. Sądząc po tych satelitach od zestawu Sony to pewnie woofer też jest mały. Ja jednak postawiłbym go bliżej podłogi, nawet przed szafą.

53 minuty temu, czaro1366 napisał:

czy można go postawić NA szafkę pod przednią kolumną?

To na jakiej wysokości Ty chcesz te frontowe kolumny zawiesić??? Bo ja chyba znowu nie ogarniam co Ty kombinujesz 😑

Po to chyba zdemontowales stojaki, żeby same głośniki umieścić na właściwej wysokości. 

Ty chcesz fronty wieszać tak jak surroundy? 

Gdzie ten subwoofer miałby się zmieścić? No i jeszcze pytanie gdzie jest/ma być centralny?

24 minuty temu, brewka87 napisał:

Nawet by mi do głowy nie przyszło żeby w takie miejsce chować głośnik niskotonowy😁

W teorii to powinno się go postawić tam gdzie najlepiej zagra ale wiem że ustawienie najlepsze pod kątem akustyki niekoniecznie idzie w parze z esetyką i wygodą korzystania. Sądząc po tych satelitach od zestawu Sony to pewnie woofer też jest mały. Ja jednak postawiłbym go bliżej podłogi, nawet przed szafą.

To na jakiej wysokości Ty chcesz te frontowe kolumny zawiesić??? Bo ja chyba znowu nie ogarniam co Ty kombinujesz 😑

Po to chyba zdemontowales stojaki, żeby same głośniki umieścić na właściwej wysokości. 

Ty chcesz fronty wieszać tak jak surroundy? 

Gdzie ten subwoofer miałby się zmieścić? No i jeszcze pytanie gdzie jest/ma być centralny?

Znaczy ja go miałem wyjęty ciągle i było dobrze, ale chowałem go. Wczoraj go zapomniałem wyjąć przed testowaniem i chyba z 15 minut kminiłem co jest nie tak z tym basem, ze wszystko trzeszczy 😄

Fronty mierzyłem, żeby głośnik w nich był na 120-130 cm. Zostaje mi wtedy pod nimi +/- 30cm, a subwoofer ma 28 cm niby. Pytanie czy taka odległość nie będzie nic "psuć".

Jak chodzi o centralny to będzie pod telewizorem po prostu stać na razie póki telewizor nie wisi. Jak będzie wisiał to wtedy zamontuję go też z 10 cm nad szafką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi