Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner czy zestaw dzielony ?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, MarcinRejek napisał:

I ostatnie, to ma grać bez korekcji audyssey oraz Dirac-a, sam wprowadzam ręcznie wszystkie potrzebne mi parametry i po takich zabiegach gra dużo lepiej niż po korekcji choćby mikrofonem z Audyssey. 

nie ogarniesz bez, to ze tobie sie podoba nie znaczy że gra lepiej.

2 godziny temu, kinomaniak 2 napisał:

Nie tędy była moja droga. 

no właśnie... po za tym kolumny da się kupić na lata elektronikę raczej ciężko

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, fetek napisał:

nie ogarniesz bez, to ze tobie sie podoba nie znaczy że gra lepiej.

11 godzin temu, kinomaniak 2 napisał:

Nie mam ochoty już na dalszą dyskusję z wami, jak zawsze wszyscy dookoła są mądrzejsi... 

Nowego tematu też nie warto zakładać bo po co? By się mądrować... Podziękuję 

Zwijam żagle i spadam stąd

3 godziny temu, Chloru napisał:

Styczeń się jeszcze nis skończył a już się żegnasz. Wrócisz szybciej niż Ci się wydaje. 😉

Szkoda cokolwiek pisać. 

"to że tobie się podoba nie znaczy że gra lepiej" - gdzie jest ten "autorytet" któremu możemy zawierzyć i zdać się na osąd?

nie zamierzam rozpoczynać dyskusji na temat co to znaczy że gra lepiej, na forum są setki stron, szczególnie gdy to jest set wzmacniacz-głośnik-dziupla, osobisty. to już było, nie trzeba w tym wątku.

dążę do tego, żeby "mi" się podobało, a nie komuśtam z gdzieśtam. mam swój rozum, internet, doświadczenia. gdy po włączeniu sprzętu są emocje, mimowolny uśmiech - jest dobrze.

45 minut temu, ro35 napisał:

dążę do tego, żeby "mi" się podobało, a nie komuśtam z gdzieśtam. mam swój rozum, internet, doświadczenia. gdy po włączeniu sprzętu są emocje, mimowolny uśmiech - jest dobrze.

Tak, tylko ze tu jest problem tego typu, ze niektórzy nie lubią gdy im się zarzuca:

21 godzin temu, fetek napisał:

to ze tobie sie podoba nie znaczy że gra lepiej.

..a jednocześnie sami chętnie rzucają takie teksty do innych i uzurpują sobie arbitralnie prawo oceniania brzmienia systemów innych forumowiczów tylko na podstawie "ja wiem lepiej bo miałem 50 wzmacniaczy/amplitunerów".

Czyli wszystko zależy od tego kto czyj system ocenia.  Jedni uwielbiają pisać innym "nie znasz się, nie masz racji" itp, a jednocześnie nie tolerują sytuacji w których ktokolwiek ośmieli się tak napisać do nich. Przykład chociażby powyżej 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Ile razy ja już o tym pisałem.
Nie dziwię się, że niektórych już tu nie ma. Chcę zaznaczyć Normalnych. Chętnych do normalnej dyskusji. Poprawiania bez obrazy i uszczypliwości. Tak jak napisałeś. Powiem szczerze, że ja tu jestem.... Bo jestem. Bez większych wymagań.

Mam sąsiada który od 40 lat „robi” łazienki. Układa płytki. Niestety jest totalnym beztalenciem. W miarę wzrostu jego „sławy” musiał robić coraz dalej od domu. 
Przerabiał kilkadziesiąt łazienek rocznie. Olbrzymie doświadczenie.  Ale nie znam żadnego zadowolonego klienta. Teraz robi daleko poza województwem. Niestety są takie braki w wykończeniówce że wciąż ma robotę. Nikomu bym go nie polecił. Wręcz przeciwnie. 
A przecież ma olbrzymie doświadczenie. W pierdoleniu ludziom łazienek. 
Niestety doświadczenie nie równa się umiejętnościom. Brak talentu uniemożliwia poprawne wykonanie zlecenia, a tym bardziej rozwój umiejętności.

Edytowane przez maxijazz
Mam sąsiada który od 40 lat „robi” łazienki. Układa płytki. Niestety jest totalnym beztalenciem. W miarę wzrostu jego „sławy” musiał robić coraz dalej od domu. 
Przerabiał kilkadziesiąt łazienek rocznie. Olbrzymie doświadczenie.  Ale nie znam żadnego zadowolonego klienta. Teraz robi daleko poza województwem. Niestety są takie braki w wykończeniówce że wciąż ma robotę. Nikomu bym go nie polecił. Wręcz przeciwnie. 
A przecież ma olbrzymie doświadczenie. W pierdoleniu ludziom łazienek. 
Niestety doświadczenie nie równa się umiejętnościom. Brak talentu uniemożliwia poprawne wykonanie zlecenia, a tym bardziej rozwój umiejętności.
Usuń proszę ten wpis.
Co to ma do rzeczy?
3 godziny temu, STELVIO napisał:

Usuń proszę ten wpis.
Co to ma do rzeczy?

Zapewne chodziło o analogię do sytuacji w ktorej niektorzy pomimo "przerzucenia" bardzo wielu sprzętow posiadają niewielką wiedzę na temat dobrego dzwięku. Przynajmniej ja tak to odebrałem. Dodam jeszcze ze moj poprzedni post dotyczył wypowiedzi sfrustrowanego usera skasowanej przez moderatora podczas porządkow. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 25.01.2025 o 17:58, ro35 napisał:

nie zamierzam rozpoczynać dyskusji na temat co to znaczy że gra lepiej, na forum są setki stron, szczególnie gdy to jest set wzmacniacz-głośnik-dziupla, osobisty. to już było, nie trzeba w tym wątku.

tu nie chodzi o kolumny, wzmacniacz itd tylko ustawienie korekcji bez pomiarów na ucho.

W dniu 25.01.2025 o 18:55, brewka87 napisał:

..a jednocześnie sami chętnie rzucają takie teksty do innych i uzurpują sobie arbitralnie prawo oceniania brzmienia systemów innych forumowiczów tylko na podstawie "ja wiem lepiej bo miałem 50 wzmacniaczy/amplitunerów".

Czyli wszystko zależy od tego kto czyj system ocenia.  Jedni uwielbiają pisać innym "nie znasz się, nie masz racji" itp, a jednocześnie nie tolerują sytuacji w których ktokolwiek ośmieli się tak napisać do nich. Przykład chociażby powyżej 🙂

przy waszych kolumnach za 500 zł i białych ścinach oczywiście że tak 😅 

I nie muszę przerzucać sprzętu, by wiedzieć że kupno napędu za 20 tyś do kolumn za ~3-4tyś to tonalna głupota. Nie muszę wiedzieć kto co ma bo wiem że problemów na ucho nie zdefiniujesz i nie ustawisz korekcji.

Jedyne co sobie muszę zapamiętać to fakt że wielu doradców to ciągle bardzo budżetowe konfiguracje.

🙂 

Edytowane przez fetek
8 minut temu, fetek napisał:

przy waszych kolumnach za 500 zł i białych ścinach oczywiście że tak 😅 

Fetek nie chodzilo mi o Ciebie no ale kto Ci  zabroni byc chamskim... 🤣

Ps nie wiem co ma kolor sciany do dzwięku 🤔

5 minut temu, brewka87 napisał:

Fetek nie chodzilo mi o Ciebie no ale kto Ci  zabroni byc chamskim... 🤣

Ps nie wiem co ma kolor sciany do dzwięku 🤔

kolor obrazuje dźwięk... zamknij oczy i odpłyń 🙂 

ale swoją drogą, właśnie sobie przypominam jakie to były nagonki na kupno JVC / Sony do nie zaadoptowanych pomieszczeń czy ALR. Marnowanie projektora, słaby kontrast a tu proszę  😅

I żeby nie było ja tez nie mam czarnych ścian.

Edytowane przez fetek
2 minuty temu, fetek napisał:

ale swoją drogą, właśnie sobie przypominam jakie to były nagonki na kupno JVC / Sony do nie zaadoptowanych pomieszczeń czy ALR. Marnowanie projektora, słaby kontrast a tu proszę  😅

I żeby nie było ja tez nie mam czarnych ścian.

No ale o czym piszesz teraz? Co ma piernik do wiatraka? To temat o wzmacniaczach.

Niedość, ze wyskakujesz z tekstami o kolumnach za 500zł, to za chwile zaczynasz pisac o kolorach ścian i projektorach. Czy aby nie pomyliły Ci sie tematy? 🤔

10 minut temu, brewka87 napisał:

No ale o czym piszesz teraz? Co ma piernik do wiatraka? To temat o wzmacniaczach.

Niedość, ze wyskakujesz z tekstami o kolumnach za 500zł, to za chwile zaczynasz pisac o kolorach ścian i projektorach. Czy aby nie pomyliły Ci sie tematy? 🤔

nie, ten temat z reszta jak wiele na forum to i tak śmietnik.

Głośno sobie myślałem o forumowej hipokryzji. Napisałeś głupi komentarz to masz efekty 😅 no ale to tylko potwierdza kto jaką ma widzę.

2 minuty temu, fetek napisał:

Głośno sobie myślałem o forumowej hipokryzji. Napisałeś głupi komentarz to masz efekty 😅 no ale to tylko potwierdza kto jaką ma widzę.

W sumie to nie wiem czy aby dobrze zrozumiales moj komentarz ale chyba nie. Mimo wszytko niewiele mnie Twoje zdanie interesuje. Dla ciebie moze byc glupi ale są tez tacy, co go zrozumieli 🙂 

I jeszcze jedno. Czy w dziale kino domowe ktos zawsze pełni dyzur prowokatora? Jak nie specjalista od kredytów, to specjalista od cotygodniowych amplitunerów..

Wystarczy ze jeden się uspokoi to przychodzi następny pisząc od rzeczy i jeszcze narzeka, ze temat smietnik. 

3 minuty temu, brewka87 napisał:

W sumie to nie wiem czy aby dobrze zrozumiales moj komentarz ale chyba nie. Mimo wszytko niewiele mnie Twoje zdanie interesuje. Dla ciebie moze byc glupi ale są tez tacy, co go zrozumieli 🙂 

Następnym razem czytaj co komentujesz, zwłaszcza jak chcesz się do kogoś przypierd....

To Ty chyba nie zrozumiałeś że koleś robi elementarne błędy, powtarzam to co oczywiste: na ucho NICZEGO NIE SKORYGUJESZ, na oko niczego nie skalibrujesz i nie trzeba mieć do tego doktoratu ani magazynu sprzętu tylko minimum wiedzy i doświadczenia. Podkreślam MINIMUM.

Nie wiem czy wiesz ale ostatnie kilka postow zostało wyciętych przez moderację bo pewien Marcin trochę sie zagalopował i akurat moj post dotyczył skasowanego posta..  to tak dla Twojej informacji

Ja zacytowałem Ciebie ale nie w kontekscie ze zle napisales tylko, ze Marcin caly czas tak kazdemu pisze i uwaza to za ok.

W dniu 24.01.2025 o 18:19, MarcinRejek napisał:

I ostatnie, to ma grać bez korekcji audyssey oraz Dirac-a, sam wprowadzam ręcznie wszystkie potrzebne mi parametry i po takich zabiegach gra dużo lepiej niż po korekcji choćby mikrofonem z Audyssey

tego tyczył się mój komentarz.

Dla mnie luz nie ma problemu.

11 minut temu, brewka87 napisał:

Ja zacytowałem Ciebie ale nie w kontekscie ze zle napisales tylko, ze Marcin caly czas tak kazdemu pisze i uwaza to za ok.

No trzeba przyznać że kolega się szybko odpalił i wyparował szybciej niż zwykle.

Teraz, STELVIO napisał:

Kurcze uwielbiam Was. Poważnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stelvio musisz wybaczyc 😁 ale z powodu wycinki kilku postów zaszlo tu pewne nieporozumienie ktore juz z fetkiem wyjasnilismy poza wątkiem. Odpowiadałem na post ktory wyparował (słusznie) i sens mojej wypowiedzi uległ deformacji. A potem to juz jak domino poleciało 😎

Ukryta Zawartość

Ostatnio miałem takie przemyślenia jeśli chodzi o forum. To czy inne. Nie ma znaczenia.
1.Gość zakłada temat
2. Paręnaście postów jedziemy konkretnie
3. Wymiana zdań, doświadczeń, testów
4. Ktoś rzuci jakąś przenośnie
5. Ktoś dorzuci "dowcip"
6. Następnie parunastu stałych bywalców to skomentuje
7. Rodzi się dyskusja tzw "z du .py"
8. Przepychanki
9. Ubliżania
10. Temat do zamknięcia
Kuźwa, 10 przykazań
Żeby nie było. Wszyscy w tym siedzimy

Amen 😁

Ostatnio miałem takie przemyślenia jeśli chodzi o forum. To czy inne. Nie ma znaczenia.
1.Gość zakłada temat
2. Paręnaście postów jedziemy konkretnie
3. Wymiana zdań, doświadczeń, testów
4. Ktoś rzuci jakąś przenośnie
5. Ktoś dorzuci "dowcip"
6. Następnie parunastu stałych bywalców to skomentuje
7. Rodzi się dyskusja tzw "z du .py"
8. Przepychanki
9. Ubliżania
10. Temat do zamknięcia
Kuźwa, 10 przykazań
Żeby nie było. Wszyscy w tym siedzimy

Dobre
W dniu 26.01.2025 o 21:37, STELVIO napisał:

Żeby nie było.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wszyscy w tym siedzimy

widać wszystkim się tu totalnie nudzi 😅 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi