Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner czy zestaw dzielony ?

Rekomendowane odpowiedzi

Za kilka miesięcy planuję wymienić swój amplituner KD na coś nowszego i oczywiście dużo lepszego. Chciałbym się zmieścić w okolicach 15 tys. zł. Sprzęt może być jak najbardziej używany. Dlatego też temat zakładam z wyprzedzeniem żeby mieć czas na wybór. Jedną z opcji jest nowy amplituner natomiast drugi wariant to zestaw dzielony. Z moich obserwacji wynika że lepiej zagra w tych samych pieniądzach zestaw dzielony. Osobiście nie miałem możliwości słuchania w tym przedziale cenowym takiego zestawu dlatego zwracam się do Was z prośbą o poradę i podzielenie się doświadczeniem. Interesuje mnie tylko 5 kanałów. Żadne dolby atmos czy 7.1 nie wchodzi w grę. Docelowo będzie to grało na 99 procent z kolumnami z jednej z naszych manufaktur. Cena za kolumny to ok. 10 tys. fronty plus ok 5 tys. za centralny. Pomieszczenie 26 m.kw. z częścią odsłuchową ok. 19 m.kw. Większość amplitunerów w tym przedziale cenowym mają po 11 końcówek mocy z których połowę nie wykorzystam. Kupując końcówkę mocy mającą tylko 5 kanałów wydaję mi się że stosunek jakość cena będzie lepsza. Z amplitunerów wstępnie wybrałem firmy Anthem i Arcam. Z zestawów dzielonych na razie moim faworytem jest 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i końcówki mocy 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  w wersji 5 kanałowej lub 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . To oczywiście tylko wybrane propozycję. Dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krzychu72
https://www.audiostereo.pl/topic/168993-amplituner-czy-zestaw-dzielony/

Anthem mrx740/ avm70 + anthem mca525 gen2

Marantz AV7706

Emotiva ampy też są spoko możesz popatrzeć też w kierunku Nord 

Zależy od ciebie zawsze możesz wziąć amplituner i użyć kanałów z niego pod surround tak czy siak przy końcówkach mocy ampli służy tylko do wysyłania sygnału. 

Godzinę temu, maxkolonko123 napisał:

możesz popatrzeć też w kierunku Nord 

Dzięki za ciekawą propozycję. Nie kojarzę żeby ta firma była proponowana na forum.

11 minut temu, Krzychu72 napisał:

Dzięki za ciekawą propozycję. Nie kojarzę żeby ta firma była proponowana na forum.

Tutaj masz opinie na temat hypex modułu 

Ukryta Zawartość

Ogólnie to bym się skupił na dobrym zasileniu LCR bo jak wiadomo surrounds nie potrzebują dużo mocy, mógłbyś się pokusić nawet na 3 monobloki I jakiś stereo pod surrounds. Jest dużo fajnych opcji wszystko zależy od budżetu i miejsca na av stoliku. 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, maxkolonko123 napisał:

Emotiva ampy też są spoko

Mhm

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

59 minut temu, maxkolonko123 napisał:

Do dzisiaj używam xpa 3 gen 1 I jest ok 

Akurat potrzebowałem takiego jak TA2 i jest w sam raz.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Za 15 tyś to kup jak najlepszy amplituner, Anthem lub Arcam ew. NAD , na dzielonkę ta kwota to za mało, a nawet jesli używkę trafisz zestaw to mocno przechodzony.

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Kilka lat temu miałem okazję posłuchać zestawu Emotivy i to tak średnio było, nie mówię że źle ale czy to procesor czy coś innego tam nie zagrało, - jakoś mnie nie przekonało, -a po podłączeniu ampli Arcama różnica była duża.  Dlatego wybrałem Anthema 😉 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Powiem szczerze, że procesor też jakoś do mnie nie trafia (nie słuchałem jakby co). Ale końcówki robią swoje. Po prostu ładują moc. Nie wiem czy by koledze z tematu nie pasował Denon 8500ha . I po kłopocie. Ale każdy ma swoje preferencje .

9 minut temu, STELVIO napisał:

Powiem szczerze, że procesor też jakoś do mnie nie trafia (nie słuchałem jakby co). Ale końcówki robią swoje. Po prostu ładują moc. Nie wiem czy by koledze z tematu nie pasował Denon 8500ha . I po kłopocie. Ale każdy ma swoje preferencje .

Ukryta Zawartość

Chodzi o to że kolega nie chce nic więcej jak 5.1 tak bez sensu brać amplituner I płacić ekstra $$$ po to żeby było 13.2 itd 

Wystarczy że weźmie topowy model pod 5.1 ( aczkolwiek ciężko o taki procesor, wszystkie nowsze to minimum 7.2) a reszte zainwestuje w końcówki. 

Denon, anthem, Marantz solidne firmy też zależy czy preferuje ARC czy audyssey każdy ma swoje preferencje. 

Ukryta Zawartość

Ok. Jasne. Masz rację. Ale przy ampli trzeba pamiętać, że taki z wyższej półki mając 13 czy 15 kanałów da o wiele więcej mocy tylko na 5 kanałów. I tu można liczyć np przy Denon 8500ha gdzieś 135W na kanał. Gdzie przy procesorze na te kanały np Marantz 7706 I końcówki emotivy A3 i A2 wychodzi podobnie. Teraz pytanie? Czy jest miejsce czy ktoś chce pudełka na komodzie it'd. To wszystko trzeba przeanalizować.

17 minut temu, STELVIO napisał:

Ok. Jasne. Masz rację. Ale przy ampli trzeba pamiętać, że taki z wyższej półki mając 13 czy 15 kanałów da o wiele więcej mocy tylko na 5 kanałów. I tu można liczyć np przy Denon 8500ha gdzieś 135W na kanał. Gdzie przy procesorze na te kanały np Marantz 7706 I końcówki emotivy A3 i A2 wychodzi podobnie. Teraz pytanie? Czy jest miejsce czy ktoś chce pudełka na komodzie it'd. To wszystko trzeba przeanalizować.

Ciężko mi powiedzieć gdyż nigdy nie używałem kanałów z ampli do napędzania głośników, może bym sie pofatygowal na surrounds ale na solidne lcr raczej nie. 

Ampli bez cięższy od procesora + będzie napewno bardziej się grzal. 

Przy procesorze, w kolegi przypadku będzie tylko jedno pudełko więcej na stoliku. Tak naprawdę to nawet nie wiem jakie głośniki kolega ma lub planuje mieć. 

Procesor + powiedzmy takie coś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maxkolonko123

Tu do końca się nie zgodzę. Może przy wymagających kolumnach w stereo jest to istotne. Tu mówimy o kinie 5.1 więc nic się nie będzie grzać. Bo nie wiem z jakiego powodu.

6 godzin temu, STELVIO napisał:

Tu do końca się nie zgodzę. Może przy wymagających kolumnach w stereo jest to istotne. Tu mówimy o kinie 5.1 więc nic się nie będzie grzać. Bo nie wiem z jakiego powodu.

Zależy od kolumn i ich głodu na prąd + poziomu głośności odsluchow. Oczywiście nie mówię o grzaniu takim że jajka sadzone będzie sobie można robić 😅

Prawda jest taka z ampli zawsze jest możliwość dodania końcówek w przyszłości z procesorem już takiej opcji nie ma gdyż be końcówek nie będzie grać. 

37 minut temu, maxkolonko123 napisał:

Zależy od kolumn i ich głodu na prąd + poziomu głośności odsluchow. Oczywiście nie mówię o grzaniu takim że jajka sadzone będzie sobie można robić 😅

Prawda jest taka z ampli zawsze jest możliwość dodania końcówek w przyszłości z procesorem już takiej opcji nie ma gdyż be końcówek nie będzie grać. 

Tak się zastanawiam z jaką głośnością trzeba oglądać filmy żeby zagrzać przeciętny amplituner. Zazwyczaj w filmie nawet takim w którym sporo się dzieje ta moc jest bardzo rozłożona na wszystkie kanały. Nawet w głośnych scenach trudno o wykorzystanie wszystkich kanałów jednocześnie na full mocy. 

Co do drugiej części wypowiedzi - z procesorem czy amplitunerem można oczywiście końcówki wymienić, chociaz rzadko czytam o takich przypadkach. Jak już to jednak po kilku latach ludzie wywalają końcówki i przechodzą na amplituner bo miejsce, bo żona itp 🤣

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

6 minut temu, brewka87 napisał:

Tak się zastanawiam z jaką głośnością trzeba oglądać filmy żeby zagrzać przeciętny amplituner. Zazwyczaj w filmie nawet takim w którym sporo się dzieje ta moc jest bardzo rozłożona na wszystkie kanały. Nawet w głośnych scenach trudno o wykorzystanie wszystkich kanałów jednocześnie na full mocy. 

Co do drugiej części wypowiedzi - z procesorem czy amplitunerem można oczywiście końcówki wymienić, chociaz rzadko czytam o takich przypadkach. Jak już to jednak po kilku latach ludzie wywalają końcówki i przechodzą na amplituner bo miejsce, bo żona itp 🤣

Tj mówiłem nie chodzi o to że będzie mega gorące ale może być ciepły ampli też zależy czy będzie schowany w stoliku czy nie. 

Bez końcówek procesora nie użyje a ampli już tak. 

Wszystko zależy jak poważnie ktoś podchodzi do tematu i jak bardzo traktuje HT jako hobby. 

1 minutę temu, maxkolonko123 napisał:

Tj mówiłem nie chodzi o to że będzie mega gorące ale może być ciepły ampli też zależy czy będzie schowany w stoliku czy nie. 

Półka na sprzęt będzie robiona przeze mnie osobiście. końcówka mocy ewentualnie Amplituner będzie stał na wierzchu i nie będzie kłopotów z grzaniem.

3 minuty temu, maxkolonko123 napisał:

Bez końcówek procesora nie użyje a ampli już tak. 

Zgoda ale napisałeś że 

Godzinę temu, maxkolonko123 napisał:

Z procesorem niby nie ma późniejszej opcji dodania końcówek gdyż te trzeba mieć już od początku ale przecież można je później wymienić jakby nie spełniały oczekiwań. Amplituner można w pewnym sensie traktować jako procesor zakladając że ma wyjścia pre out.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

9 minut temu, Krzychu72 napisał:

Półka na sprzęt będzie robiona przeze mnie osobiście. końcówka mocy ewentualnie Amplituner będzie stał na wierzchu i nie będzie kłopotów z grzaniem.

takze w takim wypadku wszystko zalezy od Ciebie, jak wspominalem powyzej do amplitunera zawsze mozna dokupic koncowki z czasem i dodac, z procesorem tej opcji nie ma gdyz koncowki sa must.

5 minut temu, brewka87 napisał:

Z procesorem niby nie ma późniejszej opcji dodania końcówek gdyż te trzeba mieć już od początku ale przecież można je później wymienić jakby nie spełniały oczekiwań. Amplituner można w pewnym sensie traktować jako procesor zakladając że ma wyjścia pre out.

Dokladnie tak, chodzi mi ze na start musi miec koncowki a pozniej wiadomo mozna sobie zmieniac wedle upodoban i budzetu. Kazdy ampli ma pre out takze luz aczkolwiek RCA a nie XLR

takze w takim wypadku wszystko zalezy od Ciebie, jak wspominalem powyzej do amplitunera zawsze mozna dokupic koncowki z czasem i dodac, z procesorem tej opcji nie ma gdyz koncowki sa must.

Dokladnie tak, chodzi mi ze na start musi miec koncowki a pozniej wiadomo mozna sobie zmieniac wedle upodoban i budzetu. Kazdy ampli ma pre out takze luz aczkolwiek RCA a nie XLR

Ja sam przez dlugi czas mialem ample - anthem mrx 520 pozniej mrx 740 ( ale zawsze uzywalem ich jako PRE ) aczkolwiek ostatnio nabylem AVM90 tylko nie mialem jeszcze okazji zrobic EQ itp gdyz pokoj nie jest jeszcze skonczony.

Edytowane przez maxkolonko123

Kazdy ampli ma pre out takze luz aczkolwiek RCA a nie XLR

Zapewniam, że nie każdy.

Te tańsze nie mają, bo to przecież kosztuje. Kilka dziurek więcej w obudowie i jeszcze parę $ na złącza, wzmacniacze operacyjne i garść kondensatorów oraz rezystorów 😁

10 minut temu, brewka87 napisał:

Amplituner można w pewnym sensie traktować jako procesor zakladając że ma wyjścia pre out.

Oczywiście że tak. Tylko kupując np amplituner za 15 tys. i dokupując do niego końcówkę mocy za 10 tys. to mamy razem 25 tys. Tych końcówek z ampliunera przecież nie sprzedamy. Moim zdaniem lepiej kupić procesor za ok 8 tys. i do niego dobrać końcówkę mocy która w razie czego będzie można sprzedać i wymienić na coś lepszego. Wg mnie większy wpływ na jakość dźwięku ma właśnie końcówka niż procesor. 

1 minutę temu, Krzychu72 napisał:

Oczywiście że tak. Tylko kupując np amplituner za 15 tys. i dokupując do niego końcówkę mocy za 10 tys. to mamy razem 25 tys. Tych końcówek z ampliunera przecież nie sprzedamy. Moim zdaniem lepiej kupić procesor za ok 8 tys. i do niego dobrać końcówkę mocy która w razie czego będzie można sprzedać i wymienić na coś lepszego. Wg mnie większy wpływ na jakość dźwięku ma właśnie końcówka niż procesor. 

Racja aczkolwiek jak kiedys zdecydujesz ze juz nie potrzebujesz takiego sprzetu itp zawsze mozna koncowki sprzedac i uzywac tylko ampli, z procesorem juz tak nie zrobisz.

Procesor ma duzy wplyw na jakosc dzwieku, aczkolwiek dzieki koncowce mozesz znalezc "swoja" ulubiona konfiguracje. Mysle ze 8k to troche malo na dobry procesor.

Mysle ze 8k to troche malo na dobry procesor.

To kupując amplituner za ok 17 - 20 tys. jaki jest podział cenowy na procesor i końcówkę ? Po drugie to nie ma być Hi End.

15 minut temu, Krzychu72 napisał:

To kupując amplituner za ok 17 - 20 tys. jaki jest podział cenowy na procesor i końcówkę ? Po drugie to nie ma być Hi End.

amplituner mozesz tanszy nie musi byc topowy model z 13.2 itp

tutaj ciekawa opcja :

Ukryta Zawartość

ewentualnie model nizej jesli nie potrzeba tylu kanalow.

Procesor to koszt z tego co widze 12-13k powiedzmm taki Marantz AV7706

I pod to jakas koncowka mocy powiedzmy do 8k aby zamknac sie w 20k

tutaj masz fajna opcje

Ukryta Zawartość

bo sam sobie mozesz skonfigurowac moc na kanaly czyli powierdz LR chcesz 500w C i surrounds po 200 czy ile tam a wiec masz konfig mocowo pod swoje potrzeby, zobacz zdjecie LCR 500w surrounds 120w

nord.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maxkolonko123
11 minut temu, Krzychu72 napisał:

Tylko kupując np amplituner za 15 tys. i dokupując do niego końcówkę mocy za 10 tys. to mamy razem 25 tys.

Tylko że to wygląda tak, że ceny procesorów zaczynają się tam gdzie można już kupić przyzwoity amplituner. Niestety producentom audio w tej kwestii odbiło i traktują klientów na takie urządzenia jak dojne krowy i wolają za najprostsze modele procesorów tyle co za średniej klasy amplitunery tylko że wykastrowane z końcówek.

Dlatego uważam że procesor za powiedzmy 8 tysięcy nie będzie lepszy niż amplituner za 15 tysięcy. Jest duża szansa że będzie nawet gorszy bo...

Ampli za 15k to już nie jest budżetówka i producent musi czymś "kupić" klienta.

Procesor za 8k to jakby kupić "procesor"  kd w Biedronce 🤣 czyli budżetówka. Wiadomo że do najtańszych modeli procesorów producent nie włoży najlepszych podzespołów.

19 minut temu, brewka87 napisał:

Tylko że to wygląda tak, że ceny procesorów zaczynają się tam gdzie można już kupić przyzwoity amplituner. Niestety producentom audio w tej kwestii odbiło i traktują klientów na takie urządzenia jak dojne krowy i wolają za najprostsze modele procesorów tyle co za średniej klasy amplitunery tylko że wykastrowane z końcówek.

Dlatego uważam że procesor za powiedzmy 8 tysięcy nie będzie lepszy niż amplituner za 15 tysięcy. Jest duża szansa że będzie nawet gorszy bo...

Ampli za 15k to już nie jest budżetówka i producent musi czymś "kupić" klienta.

Procesor za 8k to jakby kupić "procesor"  kd w Biedronce 🤣 czyli budżetówka. Wiadomo że do najtańszych modeli procesorów producent nie włoży najlepszych podzespołów.

Zawsze mozna jakiegos second hand znalezc ale mowie przyzwoita koncowka nawet z drugiej reki AVM70 widze chodzila po 13-15

ohhh widze ze to moze byc jeszcze dostepne

Ukryta Zawartość

taki troche overkill dla kolegi ale cenowo nie jest zle

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, maxkolonko123 napisał:

Zawsze mozna jakiegos second hand znalezc

Ja piszę o cenach nowych urządzen. Przecież amplituner też można używany kupić. Za kwotę kilkunastu tysięcy PLN to można kupić używane flagowe modele. Tylko znowu pytanie czy to ma być zwykle KD czy hi end? Krzychu napisał że to nie ma być hi end.. 

Kupowanie najtańszego nowego procka byle tylko zrobić dzielonke na pewno nie gwarantuje tego że będzie to granie na wysokim poziomie. Chociaż w wyobraźni nabywcy może...

3 minuty temu, brewka87 napisał:

Ja piszę o cenach nowych urządzen. Przecież amplituner też można używany kupić. Za kwotę kilkunastu tysięcy PLN to można kupić używane flagowe modele. Tylko znowu pytanie czy to ma być zwykle KD czy hi end? Krzychu napisał że to nie ma być hi end.. 

Kupowanie najtańszego nowego procka byle tylko zrobić dzielonke na pewno nie gwarantuje tego że będzie to granie na wysokim poziomie. Chociaż w wyobraźni nabywcy może...

Rozumiem ale to tez zalezy co kto rozumie hi end, bo jesli mowa i hi end to idziemy w strone Trinnova czy Lyngdorfa 😄

Aczkolwiek sprzet z drugiej reki wedlug mnie fajna opcja, gdyz tutaj technologia nie idzie na tyle do przodu ze sprzety traca na wartosci. Pozatym kolega nie pisal czy musi byc nowka czy nie

Edytowane przez maxkolonko123
  • Pokaż nowe odpowiedzi