Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner stereo dla przeciętnego Kowalskiego pod Spotify i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć chciałbym sobie kupić amplituner stereo który będzie maksymalnie uniwersalny .

Przede wszystkim biorę pod uwagę te amplitunery 
Wiim Amp 

Denon dra 900h

Yamaha r n600

Sprzęt będzie w salonie około 25-28 m2

Chciałym go podpiąć pod streaming spotiffy/tidall/yt  , konsola , telewizor .

Jeszcze nie wiem jakie kolumny będę podpinał ale zależy mi przede wszystkim na uniwersalności nie szukam uniesień nie będzie nigdy puszczane z gramofonów itp.

Głównie będzie puszczana muzyka rozrywkowa jakiś hip hop .

Oczywiście gdy będę pewny wyboru pójdę na odsłuch tego co mi polecicie z tym że też jeszcze raz chciałbym podkreślić nie szukam audiofilskich uniesień ale max funkcjonalność z fajnym graniem i ewentualnie cena/możliwości .

Chciałbym się też coś dowiedzieć odnośnie systemów multi room czy warto w to iść co to daje bo słyszałem że Yamaha to ma . 

Masz jeszcze do wyboru Marantza Stereo 70s oraz Onkyo TX-8470

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Godzinę temu, marek-1969 napisał:

Masz jeszcze do wyboru Marantza Stereo 70s oraz Onkyo TX-8470

I jak je uporządkować pod względem ceny do możliwości i funkcjonalności jednocześnie patrząc też aby mocowo i brzmieniowo nie odstawał . Też nie chce wszystkie sprawdzać bo to by zajęło zbyt dużo czasu . 

Przede wszystkim chciałbym aby dobrze zagrało bez dodawania suba na takiej powierzchni w salonie . Abym mógł podłączyć tv konsole radio lub radio internetowe i żebym sobie przez niego filmy ogladał ale najbardziej zależy mi na muzyce stąd wybór stereo . 

Zastanawia mnie tylko jedno bo niektóre amplitunery mają porty HDMI oznaczone np game i w tym wypadku pod taki amplituner podłączam konsole i później przez HDMI arc pod telewizor i wtedy mam obraz na tv który przechodzi przez ampli ? 

Jeżeli bierzesz pod uwagę Yamaha R-N600, to zdecydowanie polecam posłuchać R-N800A. Pomiędzy R-N1000A a R-N800A praktycznie nie słychać żadnej różnicy, ale pomiędzy 600 a 800 będzie znaczna. Lepiej posłuchać i wyrobić sobie samemu zdanie. Jakieś 3 lata temu byłem mocno nastawiony że kupuję R-N602, bo nie miałem większego budżetu. Trochę na siłę sympatyczny pan z salonu audio podłączył mi na końcu odsłuchu model R-N803D. Zamieszało mi to ostro w głowie, bo nie mogłem udawać że nie słyszę różnicy, bo ona była niezaprzeczalna. Długo męczyłem się z decyzją, ale ostatecznie kupiłem 803kę (brakującą kwotę rozłożyłem raty 0% 😉). Nigdy nie żałowałem tej decyzji, w przeciwieństwie do np mojego kolegi który nie dał się namówić na wyższy model a potem mi jęczał jak przyjechałem do niego z moją Yamaszką 😉

16 minut temu, D850 napisał:

Jeżeli bierzesz pod uwagę Yamaha R-N600, to zdecydowanie polecam posłuchać R-N800A. Pomiędzy R-N1000A a R-N800A praktycznie nie słychać żadnej różnicy, ale pomiędzy 600 a 800 będzie znaczna. Lepiej posłuchać i wyrobić sobie samemu zdanie. Jakieś 3 lata temu byłem mocno nastawiony że kupuję R-N602, bo nie miałem większego budżetu. Trochę na siłę sympatyczny pan z salonu audio podłączył mi na końcu odsłuchu model R-N803D. Zamieszało mi to ostro w głowie, bo nie mogłem udawać że nie słyszę różnicy, bo ona była niezaprzeczalna. Długo męczyłem się z decyzją, ale ostatecznie kupiłem 803kę (brakującą kwotę rozłożyłem raty 0% 😉). Nigdy nie żałowałem tej decyzji, w przeciwieństwie do np mojego kolegi który nie dał się namówić na wyższy model a potem mi jęczał jak przyjechałem do niego z moją Yamaszką 😉

Tylko to już jest spora dopłata ja wiem sky is the limit i można iść wysoko ale chciałem dać 2800 max za amplituner biorąc pod uwagę czasami promki i polowanie na coś odrobinę wyżej a taka 800 kosztuje już prawie 4000 więc odpada 

800 Yamahy ma funkcję kalibracji więc poważny bonus .

Wyposażenie wszystkich wymienionych jest zbliżone i wystarczające . Dźwięk musisz wybrać sam.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

24 minuty temu, marek-1969 napisał:

800 Yamahy ma funkcję kalibracji więc poważny bonus .

Wyposażenie wszystkich wymienionych jest zbliżone i wystarczające . Dźwięk musisz wybrać sam.

Ale nie ma HDMI arc i cena dosyć spora

Tak, R-N800A nie ma HDMI w stosunku do R-N1000A. Ja różnicy w dźwięku nie słyszałem. Jeśli ktoś nie potrzebuje HDMI to 800tka zdecydowanie lepsza, z punktu widzenia ceny.

Cześć,

ja teraz mam podobne rozterki do Ciebie tylko ja szukam czegoś do czego podłączę jeszcze gramofon.

Jeśli Yamaha to pomyślałbym już bardziej nad R-N800. Ja sześćsetkę odpuściłem. Minusem Yamahy jest brak HDMI. Zatem jak TV/Youtube jest ważny to ... 😉 Yamaha ma swój system Musiccast. Masz apkę na telefonie/tablecie połączoną z urządzeniami Yamahy (np. R-N800 w salonie, mały głośnik w kuchni ...) i puszczasz muzykę gdzie chcesz.

Denon i Marantz mają swój system HEOS -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiim pewnie ma najlepszy stosunek (jakość + możliwości)/cena

Ukryta Zawartość

30 minut temu, poorsultan napisał:

Cześć,

ja teraz mam podobne rozterki do Ciebie tylko ja szukam czegoś do czego podłączę jeszcze gramofon.

Jeśli Yamaha to pomyślałbym już bardziej nad R-N800. Ja sześćsetkę odpuściłem. Minusem Yamahy jest brak HDMI. Zatem jak TV/Youtube jest ważny to ... 😉 Yamaha ma swój system Musiccast. Masz apkę na telefonie/tablecie połączoną z urządzeniami Yamahy (np. R-N800 w salonie, mały głośnik w kuchni ...) i puszczasz muzykę gdzie chcesz.

Denon i Marantz mają swój system HEOS -

Ukryta Zawartość

Wiim pewnie ma najlepszy stosunek (jakość + możliwości)/cena

Dlatego Yamaha 800 odpada bo to już ponad budżet . Mówisz że HDMI arc jest konieczne jeżeli słuchamy tv/YouTube a jakby połączyć tv przez optyka to będzie dużo gorzej ?  

Zapytam jeszcze o to podłączanie różnych głośników po reszcie domu . Czy wtedy trzeba kupić głośnik aktywny który paruje się z amplitunerem i on ma synchro z resztą ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez aldi88
W dniu 4.01.2025 o 18:40, aldi88 napisał:

Denon dra 900h

To dobry pomysł. Solidny amp, jeśli istotnie szukasz amplitunera stereo, a nie wzmacniacza. Wcześniejsza 800-ka sprzed kilku lat także. Obecnie można ją jeszcze kupić, jako nową rzecz jasna za ok. 2,5 tys.

14 minut temu, Mark75X napisał:

To dobry pomysł. Solidny amp, jeśli istotnie szukasz amplitunera stereo, a nie wzmacniacza. Wcześniejsza 800-ka sprzed kilku lat także. Obecnie można ją jeszcze kupić, jako nową rzecz jasna za ok. 2,5 tys.

A jak będą się miały 

Marantz 7000 / s70 

Denon dra900 / pma900 

I ten najtańszy z stawki wiim amp 

Jeszcze dodam że na kolumny chciałbym wydać max 4000 a wzmak chce kupić najbardziej odpowiedni ale jeżeli taki wiim mi wystarczy to nie będę chciał przepłacać . 

4 minuty temu, aldi88 napisał:

A jak będą się miały 

O co pytasz konkretnie?

4 minuty temu, aldi88 napisał:

Jeszcze dodam że na kolumny chciałbym wydać max 4000

Tu Ci szczerze polecę jeden z bestsellerów, tj. Heco Aurora 700. Kolumny w cenie ca. 1,7-1,8 tys./szt., a grające zdecydowanie jak niejeden głośnik za 2,5-3 k. Sam je miałem przez 4 lata, na początku właśnie z Denon DRA-800 H (bardzo dobre spasowanie brzmieniowe). To zdecydowanie jedna z najlepszych, jak nie najlepsza propozycja w relacji cena/parametry/jakość. Olbrzymia moc, 3-drożna, bardzo solidna podstawa basowa. W cenie za komplet do 4 k to zdecydowany faworyt. Alternatywnie możesz rzucić okiem na Dali Oberon 7, ale to jednak troszkę drożej. W sumie te 2 pozycje to najlepszy wybór. Parametry, jakość, wrażenia bardzo podobne. Pierwsze niemieckie, drugie duńskie. Solidny sprzęt.

30 minut temu, Mark75X napisał:

O co pytasz konkretnie?

Tu Ci szczerze polecę jeden z bestsellerów, tj. Heco Aurora 700. Kolumny w cenie ca. 1,7-1,8 tys./szt., a grające zdecydowanie jak niejeden głośnik za 2,5-3 k. Sam je miałem przez 4 lata, na początku właśnie z Denon DRA-800 H (bardzo dobre spasowanie brzmieniowe). To zdecydowanie jedna z najlepszych, jak nie najlepsza propozycja w relacji cena/parametry/jakość. Olbrzymia moc, 3-drożna, bardzo solidna podstawa basowa. W cenie za komplet do 4 k to zdecydowany faworyt. Alternatywnie możesz rzucić okiem na Dali Oberon 7, ale to jednak troszkę drożej. W sumie te 2 pozycje to najlepszy wybór. Parametry, jakość, wrażenia bardzo podobne. Pierwsze niemieckie, drugie duńskie. Solidny sprzęt.

Do kolumn właśnie miałem na oku pylon 27 dali oberon heco aurore  ewentualnie kef lub audio bronze ale kolumny sobie zostawiłem na później . 

Chodziło mi jak bedą się miały cena do jakości i możliwości te ampli które wymieniłem bo jak np te kolumny spokojnie napędzi i wykorzysta taki wiim to jest sporo tańsza opcja bo można go dostać za 1200 zł na promkach a najdroższy z stawki Marantz w promce idzie dostać okolice 3000. Też nie rozumiem tego np Marantz ma 2 opcje ta s70 jest lepiej wyposażona w złącza a jest tańsza i to mnie zastanawia czemu tak jest skoro mają taką samą moc a funkcji więcej ma s70 w denonie jest poeobnie

15 minut temu, aldi88 napisał:

wiim to jest sporo tańsza opcja

Wiesz, nie znam tego i pozostałych poza Denon DRA. Być może prestiż marki decyduje o cenie. Nie będę tu doradzał, by nie wprowadzać Cię w błąd poprzez jedynie przypuszczenia które mógłbym snuć. Z kolumnami poradziłem Ci najlepiej jak potrafiłem. Jeżeli natomiast chodzi o charakterystykę brzmieniową, to między Denonem, a Marantzem jest wyraźna różnica. Marantz gra dużo jaśniej, przejrzyściej, góra jest bardziej wyostrzona, bardziej dźwięcznie, melodyjnie w mojej ocenie, wokale są bardziej nasycone i jakby bardziej czyste. Taka jest moja opinia porównując ogólne charakterystyki tonalne tych dwóch marek. Ja obecnie już brałbym zatem zdecydowanie Marantza.

Cześć 🙂 Wiem, że szukasz całego systemu, więc przyda się więcej szczegółów 😉 Przede wszystkim, czy znasz jakiś zestaw, który przypasował Ci brzmieniowo? Jak duże jest pomieszczenie, gdzie planujesz umieścić zestaw? 

I ile chciałbyś przeznaczyć na całość? 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Cześć 🙂 Wiem, że szukasz całego systemu, więc przyda się więcej szczegółów 😉 Przede wszystkim, czy znasz jakiś zestaw, który przypasował Ci brzmieniowo? Jak duże jest pomieszczenie, gdzie planujesz umieścić zestaw? 

I ile chciałbyś przeznaczyć na całość? 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Wiem, że szukasz całego systemu, więc przyda się więcej szczegółów 😉 Przede wszystkim, czy znasz jakiś zestaw, który przypasował Ci brzmieniowo? Jak duże jest pomieszczenie, gdzie planujesz umieścić zestaw? 

I ile chciałbyś przeznaczyć na całość? 🙂 

Witam . Nie mam nic z nagłośnienie chciałbym nagłośnić salon z kuchnią który ma kształt prostokąta który może odrobinę zachodzi w literę L 
Powierzchnia będzie około 27m2

Nie miałem okazji jeszcze słuchać sprzętu lepszej klasy jedynie z starych wieży pokroju Technics . 

Chciałbym przeznaczyć 7 tyś max . Z tym że zależy mi na funkcjonalności tego zestawu tak abym z źródeł glownie cyfrowych korzystał  zestaw byłby podpięty pod tv i konsole sporadycznie jakieś seanse filmowe ale zależy głównie mi na stereo .

Muzyka typowo popularna youtubowa hip hop dance  . 

Najbardziej zależy mi aby kolumny zaspokoiły mnie pod względem grania i żebym w przyszłości nie musiał dorzucać subwoofera chociaż patrząc na średnicę kolumn zastanawiam się czy takie kolumny dwu lub trzy drożne zejdą fajnie nisko  no ale to się okaże .

Również nie jestem zwolennikiem wyrzucania kasy w błoto w postaci jeżeli do takich podstawowych czynności nie odczuje różnicy między takim najtańszym wiim amp a droższym kilka razy  ampli to wolę to zachować jak mi tego suba będzie brakować . Zwłaszcza że podkresle nie jestem audiofilem i nie będę tam na okrągło słuchał wymagających tytułów . Czyli coś dla typowego Kowalskiego z którego będzie zadowolony że fajnie mu zagra uniwersalnie 

Prawdę mówiąc to ani jeden ani drugi w tym momencie masz rewelacyjną cenę na modele Marantz PM 7000n bo w cenie 3000 zł to jest złoty interes. Weź pod uwagę że nowy model który jest de facto tym samym tylko w nowej obudowie kosztuje powyżej 6000.

Albo Cambridge model axr 100 do którego dokupujesz odtwarzacz sieciowy wiim mini i problem z głowy. Nie braknie ci mocy a funkcjonalność będzie nam bardzo wysokim poziomie.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Weź pod uwagę że nowy model który jest de facto tym samym tylko w nowej obudowie kosztuje powyżej 6000.

Tutaj masz na myśli Marantz Stereo 70s?

2 godziny temu, poorsultan napisał:

Myślę, że @Piotr Sonido miał na myśli Model 50. Stereo 70s to amplituner, a nie wzmacniacz i kosztuje poniżej 4 tys.

Obaj się mylicie . Następca jest nowy model " Model 60N" trochę poniżej 6 kpln.

7000N faktycznie chodzi aktualnie dosyć tanio . 

Oznaczenia Marantzow mogą być mylące jeżeli chodzi o pozycję w cenniku , czasami następują " przesunięcia" liczb.

11 godzin temu, poorsultan napisał:

Nie. 70s nie jest następcą modelu 7000n

Nowym modelem jest 60n to jest dokładnie to samo. Pod kątem dźwięku. Zmiana obudowy i dołożenie HDMI. 

Za podwojenie ceny. 

Dlatego model 7000n jest w rewelacyjnej cenie.

Model 70s gra przy nim wyjątkowo słabo i płasko. 

23 godziny temu, aldi88 napisał:

Również nie jestem zwolennikiem wyrzucania kasy w błoto w postaci jeżeli do takich podstawowych czynności nie odczuje różnicy między takim najtańszym wiim amp a droższym kilka razy  ampli to wolę to zachować jak mi tego suba będzie brakować . Zwłaszcza że podkresle nie jestem audiofilem i nie będę tam na okrągło słuchał wymagających tytułów . Czyli coś dla typowego Kowalskiego z którego będzie zadowolony że fajnie mu zagra uniwersalnie 

W takim razie przyda się nawet podstawowy odsłuch na start 😉 Sprawdzisz kilka opcji i szybko będziesz wiedział, co Ci się podoba w brzmieniu.  

Sprawdziłbym na pewno WiiM Ampa, Onkyo TX-8470. Do tego np. kolumny z poniższego filmu i będzie fajny punkt wyjściowy 😉 

W dniu 8.01.2025 o 06:33, Piotr Sonido napisał:

Nowym modelem jest 60n to jest dokładnie to samo. Pod kątem dźwięku. Zmiana obudowy i dołożenie HDMI.

Marantz Model 60n ma ulepszony wzmacniacz sprzężenia zwrotnego prądowego z pojedynczym obwodem push-pull, który obiecuje lepsze przetwarzanie sygnału i klarowność dźwięku w porównaniu do PM7000N. 
Istnieją też różnice w przetwornikach C/A. Model 60n używa przetwornika ES9018, podczas gdy PM7000N ma AKM4490 i ES9010. ES9018 w modelu 60n to nowocześniejsza wersja z ulepszoną rozdzielczością dźwięku.
Zintegrowany HEOS również przeszedł subtelne zmiany. Model 60n korzysta z AIOS6.5, podczas gdy PM7000N działa na AIOS4.0. Nowsza wersja w Modelu 60n oferuje dodatkowe funkcje, takie jak Roon Ready, Bluetooth TX i obsługę formatów audio o wysokiej rozdzielczości, takich jak DSD11.2 i DXD. Te ulepszenia sprawiają, że Model 60n jest bardziej wszechstronnym wyborem dla nowoczesnych źródeł muzyki. Bluetooth TX umożliwia zarówno wysyłanie, jak i odbieranie dźwięku, umożliwiając przesyłanie strumieniowe muzyki z telefonu do Marantza lub używanie go jako źródła dla słuchawek Bluetooth. Fani kina domowego docenią fakt, że Model 60n zawiera teraz HDMI ARC, funkcję, której brakuje PM7000N.

W dniu 4.01.2025 o 17:40, aldi88 napisał:

chciałbym sobie kupić amplituner stereo który będzie maksymalnie uniwersalny

Maksymalnie uniwersalny to bedzie amplituner 5 kanalowy. Do grania czy filmow nie ma nic lepszego niz co najmniej 3.0 (z centralem).

I latwiej o multiroom w takich rozwiazaniach.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 13.01.2025 o 22:43, fandali napisał:

Marantz Model 60n ma ulepszony wzmacniacz sprzężenia zwrotnego prądowego z pojedynczym obwodem push-pull, który obiecuje lepsze przetwarzanie sygnału i klarowność dźwięku w porównaniu do PM7000N. 
Istnieją też różnice w przetwornikach C/A. Model 60n używa przetwornika ES9018, podczas gdy PM7000N ma AKM4490 i ES9010. ES9018 w modelu 60n to nowocześniejsza wersja z ulepszoną rozdzielczością dźwięku.
Zintegrowany HEOS również przeszedł subtelne zmiany. Model 60n korzysta z AIOS6.5, podczas gdy PM7000N działa na AIOS4.0. Nowsza wersja w Modelu 60n oferuje dodatkowe funkcje, takie jak Roon Ready, Bluetooth TX i obsługę formatów audio o wysokiej rozdzielczości, takich jak DSD11.2 i DXD. Te ulepszenia sprawiają, że Model 60n jest bardziej wszechstronnym wyborem dla nowoczesnych źródeł muzyki. Bluetooth TX umożliwia zarówno wysyłanie, jak i odbieranie dźwięku, umożliwiając przesyłanie strumieniowe muzyki z telefonu do Marantza lub używanie go jako źródła dla słuchawek Bluetooth. Fani kina domowego docenią fakt, że Model 60n zawiera teraz HDMI ARC, funkcję, której brakuje PM7000N.

Dobrze że micro wyjaśniłeś. 

Zatem dwukrotny wzrost ceny jest uzasadniony. 

Ja bym jednak nie dał.

Natomiast dziękuję.

Pm7000 n dostał aktualizacje do tidal. Rozumiem jednak że go już koniec wsparcia dla AIOS 4.0?

• Pokaż nowe odpowiedzi