Skocz do zawartości
IGNORED

przewody kolumnowe Van Den Hul

PMD

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszukiwałem forum odnośnie w/w tematu, ale informacji znalazłem jak na lekarstwo. Jeśli już coś jest to najczęściej dotyczy IC w zasadzie jedynie Firsta i Seconda.

Interesują mnie natomiast głośnikowe od Wind MKII w górę. Czy ktoś ma/miał doświadczenia z tymi przewodami, w jakim systemie, przy jakiej muzyce?

Najczęściej słyszy się, że VdH to be, mulą z założenia bo węglowe itd. Znalazłem jedną b. ciekawą opinię odnośnie IC VdH , temat dość stary, ale wypowiedź b. ciekawa.

Mówi się także, że te kabelki po prostu nie są do budżetówki, której mankamentów nie poprawia a czasem wręcz pogorszą. Interesują mnie wasze doświadczenia.

Niedawno miałem okazję posłuchać systemu w którym jako kolumnowe wpięte były właśnie Windy MKII, kolumny na scanach, a stereo mój komplet MF`a. Szczerze mówiąc nie przyszło by mi nawet do głowy by sięgnąć po te właśnie przewody, tymczasem efekt b. mnie zaskoczył. System grał równo, czytelnie, dynamicznie z pięknymi barwami, dźwięczną czysta górą i eleganckim nie odchudzonym basem. Dość powiedzieć, że wpięty na chwilę (dla porównania) Gibraltar AQ`esta wypadł nieco słabiej (góra mniej dźwięczna, nieco zapiaszczona, bas suchszy – tyle zdążyłem zauważyć).

Tak więc interesują mnie wasze doświadczenia z tymi przewodami , zwłaszcza Wind MkII, Breeze, Revolution i Revelation. Proszę tylko nie pisać w stylu : VdH to kupa.

Jeśli już to: VdH to kupa ponieważ ... :)

https://www.audiostereo.pl/topic/16898-przewody-kolumnowe-van-den-hul/

słuchałem łównie klasyki - a dokładniej symfoniki, pianistyki, Jazz - "Siesta" Miles Davis oraz paryski koncert Marcusa M., Mari Boine "Eejlin", "Unfolding", Elisabeth K. "Flux", Acoustic Alchemy "Positiv Thinking", Di Meola "Flesz on Flesz" Itp.

króciutkie resume na temat Windów:

1. u mnie - słyszałeś.

2. Na którymś ze spotkań w Delta Studio (PJ Audio bodajże) graliśmy na moich Dali i Meridianie 506.20 - wzmak KT88 - efekt był znakomity, trochę lepszy niż u mnie z CD ze względu na lepszą dynamikę, szybkość i jakość góry (ech ten Marantz)

3. Z Dynami 72, Meridianem i ECI2 Wind nie sprawdził się do końca - było cokolwiek za spokojnie, dźwięk czysty choć przygaszony, lepsze efekty Wojtek uzyskał choćby z kiedys krytykowanym (fatalnie z moim poprzednim zestawem) przeze mnie MIT Terminator 2.

Kiedyś skłonny byłem uznać, że to uspokajające kable - teraz skłaniam się raczej ku stwierdzeniu że nie dodają wiele od siebie. Z całą pewnością Wind pokazuje bardzo czystą górę, często perzewyższając inne także droższe kable ta częścią pasma. Średnica też jest bardzo ok - ciepła, pełna i barwna, ja jednak cenię Winda najbardziej za cechy wyższej części pasma - nienatarczywą detaliczność, holografię i powietrze. Na temat możliwości basu z Winda wiesz więcej ode mnie skoro słuchałeś na nich u Martina.

dzięki,

u ciebie slyszałem, ale tam cały system był mi nie znany. Wind jest b. wyrównany, nic sie nie narzuca nie wyskakuje do przodu. Z tą górą miałem porównaie po wpięciu Gibraltara, dopiero wówczas można to było zobaczyć wyraźnie.

Czy ktoś może porównywał poszczególne modele? Ciekaw jestem ewentualnego przyrostu jakości w stosunku do skoku ceny. Np: Breeze nie jest wiele droższy od Winda, jak jest z brzmieniem?

Przerabiałem Van den Hule na zestawie NADa i Dynaudio Audience 42, IC VdH The First. Muzyka pop, jazz, klasyka, klasyczny rock. Łomotów nie słuchałem. Pokój 16m2.

Wind - efektowny, błyszczący, scena wysunięta przed głośniki, blisko nagrane wokale na środku pokoju, bas nie jest tak mocny jak w VdH Magnum.

Breeze - mniej efektowny, mniej błyszczący, bardziej szlachetny pod każdym względem, uporządkowana przestrzeń od linii głośników daleko w głąb, zakresy bardziej zrównoważone niż Wind, w ogóle po zastąpieniu Winda sprawia wrażenie nieobecnego w torze sygnałowym, przezroczystego.

Revelation - rewelacja pod każdym względem dużo lepiej, rozwinięcie brzmienia Breeza z większą analityką, powietrzem, bardziej nasycone barwy, mocniejszy bas, super.

Nie słuchałem całkowicie węglowego The Third, ale od pewnego czasu słucham na węglowym kablu ukraińskim, który jest zrobiony z tych samych włókien węglowych co Third i podobno gra jak Third. Muszę powiedzieć to już wyższa liga pod każdym względem. Nie przytaczał porównań do odsłuchiwanych VdH, ponieważ sprzęt mam już trochę inny.

Co do innych przewodów VDH - słuchałem jeszcze Clearwatera, CS122 i Magnuma - Clearwater nie przypadł mi do gustu - rozjaśnia i zapiaszcza dźwięk, osłabia bas. CS122 Jest ciekawy ale to zdecydowanie ni ższy poziom od Winda - od ogolnie dość dobrego poziomu dźwięku odstaje jednostajna cykająca góra. Magnum na podstawie opinii innych na niektórych systemach (chyba niewielu) nawiązuje walkę z Windem, ja jednak oceniam go wyrażnie niżej - jest dynamiczniejszy ale kosztem najogólniej rzecz ujmując kultury. Bas na nim z Dyanudio 72 był w klimacie tanich B&W, reszta też nie porażała. Ciekawi mnie Breeze - nigdy go nie słyszałem, ciekawa jest też opinia NADika, że Wind gra do przodu - nigdy coś takiego mi się nie zdażyło. U mnie scena zawsze lekko poza kolumnami z bardzo dużą głębią i niezłą szerokością.

system z Windem zagrał tak równo, że po prostu ni było się czego czepiać. Żeby powiedzieć więcej o poszczegónych zakresach trzeba by się w nie po prostu wsłuchiwać. Przestałem więc zwracać na to uwagę, AQ, które były w podotowiu pozostały w pudełku, a ja po prostu słuchałem muzyki. Generalnie scena faktycznie od linii kolumn i w głąb, nie pamiętam by coś wychodziło pzed kolumny. NIe powiedziałbym też o nim, że jest efektowny/błyskotliwy , ponieważ mi te określenia przywodzą na myśl coś, co w pierwszej chwili mami jakimiś cechami by ukryć inne mankamenty. Wind po prostu gra równo, żadn zaks nie odstaje. Do tego jest b. dżwięczny, bas jest ładnie wypełniony, a i średnicy niczego nie brak. Jakośćtej góy dotarłą do mnie dobitniej dopio po przejśćiu na AQ, który byłnieco zmatowiony/zapiaszczony, a bas nie miał tego wypełnienia co VdH.

Opinia NADik`a odnoiśnie Breeze jest b. intrygująca, tym bardziej że różnica w cenie między tytmi kabelkami jest nieduża.

To zależy co to jest zestaw Nada, niektóre mają tendencje do grania "do przodu" a małe Dyny są podatne na takie różnice charakteru i pokazują je od razu, przy czym nie zawsze jest to miłe. Jak miłem wzmak Arcama (reszta toru jak dziś)- to i owo też wyłaziło przed głośniki.

Zestaw NADa to był C541 + T751 efekt wysunięcia do przodu był widoczny na nielicznych nagraniach z bliskim wokalem, np Leonard Cohen śpiewał na płycie "Ten new songs" stojąc na środku pokoju, w połowie odległości pomiędzy kolumnami a miejscem odsłuchowym. Ponieważ dotyczyło to nielicznych nagrań powinienem może napisać o ograniczeniu przestrzeni w głąb i pewnym bałaganie na scenie. Sytuację zmieniło podpięcie Breeza, gdzie zapanował porządek na scenie, taki Cohen poszedł o krok za głośniki, a za głośnikami "step szeroki, którego okiem niezmierzysz, stań unieś głowę, wsłuchaj się w..."

Słuchałem dwóch wyższych R. Generalna uwaga to, że są lekko "tłuste" i spowalniają dźwięk. Ale w związku z tym mogą grać dobrze z bardzo mocnymi wzmakami i lekko "odchudonymi" i szybkimi kolumnami np. Thielami. Jak to mawia znajomy VdH trzeba nieźle "przewentylować" aby grały:)

• 3 lata później...

dopisuję się do "starego" tematu w celu zadania pytania (prostego),

dotychczas kupowałem kable "gotowe" z konfekcją i nie było problemu pojedynczy (podwójny),

założenie: nie korzystam z bi- wiringu choćby z tego powodu że dynki,

pytanie: jak rozumieć ofertę że kabel gł. jest pojedynczy (np. ww. vdh wind), czy to znaczy że trzeba (zaleca się) kupić 2 odcinki do 1 pary gniazd, na logikę tak bo inaczej przecież kanały stereo łączyły by się ze sobą.

hazardzista5, 2 Maj 2008, 08:25

Najlepiej skontaktować się z ofertodawcą i zapytać.Jeżeli jednak wiadomo,że to przewód pojedynczy to potrzeba 2 żyły na stronę.Pewnie chodzi o takiego VdH The Wind (single strand):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

l'enfant sauvage

• 2 lata później...

Przerabiałem Van den Hule na zestawie NADa i Dynaudio Audience 42, IC VdH The First. Muzyka pop, jazz, klasyka, klasyczny rock. Łomotów nie słuchałem. Pokój 16m2.

Wind - efektowny, błyszczący, scena wysunięta przed głośniki, blisko nagrane wokale na środku pokoju, bas nie jest tak mocny jak w VdH Magnum.

Breeze - mniej efektowny, mniej błyszczący, bardziej szlachetny pod każdym względem, uporządkowana przestrzeń od linii głośników daleko w głąb, zakresy bardziej zrównoważone niż Wind, w ogóle po zastąpieniu Winda sprawia wrażenie nieobecnego w torze sygnałowym, przezroczystego.

Revelation - rewelacja pod każdym względem dużo lepiej, rozwinięcie brzmienia Breeza z większą analityką, powietrzem, bardziej nasycone barwy, mocniejszy bas, super.

Nie słuchałem całkowicie węglowego The Third, ale od pewnego czasu słucham na węglowym kablu ukraińskim, który jest zrobiony z tych samych włókien węglowych co Third i podobno gra jak Third. Muszę powiedzieć to już wyższa liga pod każdym względem. Nie przytaczał porównań do odsłuchiwanych VdH, ponieważ sprzęt mam już trochę inny.

Mam prośbę: czy mógłbyś wszystkim napisać co to za ukraińska firma robi takie dobre kabelki? Też ma NADa i szukam kabelków......

• 6 miesięcy później...
  • 1 rok później...

kable dziela sie na:

1. ukrywajace niedomogi sprzetu,

2. oddajace charakter klockow / obnazajace niedomogi sprzetu.

Vdh najezy do tych drugich.

Cs122 - wspominam dobrze - wart swej ceny, (symbioza z ic d102) - pierwsze moje kabelki.

Wind - slyszalem okazyjnie z lampa oraz tranzystorem - kabel bez zastrzezen, lekko ocieplajacy, bez spowalniania.

Revelation polecam kupic bez zastanawiania sie - z "Jasikowa" terminacja (zle wykonana to polowa zadowolenia z prezentowanego dzwieku).

First ultimate ma mniej basu do wersji "MK2".

Orchid ma mniej "miesa" od first ultimate ale jest bardziej szczegolowy.

D102 jest mniej szczegolowy, niemniej bardzo przyjemnie prezentuje wokal - srednice.

W cenie VDH konkurencja (niestety) pozostaje w tyle:-)

• 1 miesiąc później...

Z VdH zaczynałem z 10 lat temu od CS 122 + The Second, obecnie to Revelation + Orchid i mam święty spokój,dla prezentują wokale (jazz, folk) w sposób ciepły, bliski i magiczny, to mnie przy VdH trzyma,

jedynie to w moim zestawie nie sprawdziły się sieciówki VdH (zbyt dużo basu i spowolnienie tempa), pozdrowienia, gothi

• 1 miesiąc później...

wind lekko niedomaga na górze np w porównaniu do podobnego w cenie chorda epika, lekko ją ucina i zaciera detale, średnica ok choć lekko wyższa wysunięta , scena troszkę z lekkim bałaganem choć głębia niby jest, bas niski głęboko schodzi choć minimalnie pogrubiony dodaje troszkę też masy i potrafi czasem się zgubić ale ogólnie dobry kabel w swojej cenie

Focal + Naim

• 1 rok później...

wind lekko niedomaga na górze np w porównaniu do podobnego w cenie chorda epika, lekko ją ucina i zaciera detale, średnica ok choć lekko wyższa wysunięta , scena troszkę z lekkim bałaganem choć głębia niby jest, bas niski głęboko schodzi choć minimalnie pogrubiony dodaje troszkę też masy i potrafi czasem się zgubić ale ogólnie dobry kabel w swojej cenie

ja pierdykam... Przecież średnica jest najlepsza!
  • 4 tygodnie później...

Z ciekawości - ktoś (najlepiej z Łodzi lub okolic) może pozyczyć Revelation lub WInd-a ?

Z chęcią posłuchałbym tych kabli w swoim systemie.

Mogę się zrewanżować wypożyczeniem głośnikowych Anticable's.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.