Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-A1080 - czy warto iść w używane ampli poprzedniej generacji czy lepiej coś nowego?

Rekomendowane odpowiedzi

Obiecane fotki na szybko robione. Ampli póki co stoi na górze szafki, ale wyląduje na półce niżej. Na tyłach są Musiccasty 20. Grają całkiem spoko, można je dodać jako Surround do amplitunera. Póki co jeszcze centralkę muszę dokupić i być może też drugie fronty do kina. Te które obecnie są (PSB CEntury 800i zostawiłbym do czystego sterego przez widoczny na środku wzmacniacz Sony).

Ta widoczna przestrzeń ma wymiar ok 4x4 m (od ściany z TV do ściany za kanapą i w bok podobnie) i stanowi to część większego pomieszczenia w kształcie litery L.

Niestety Musiccasty 20 przez WiFi momentami trzeszczą/przerywają. Podpiąłem póki co na test kablem ethernet i jest chyba ok. Więc albo gdzieś router przestawię bliżej i potestuję, albo podłączę na stałe kablami ethernet (ale wtedy z głośników bezprzewodowych robią sią przewodowy i to x2 bo jest kabel zasilający i kabel ethernet :)).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20250102_221158.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Konrad86
22 minuty temu, Chloru napisał:

Mylisz przedwzmacniacz ze wzmacniaczem/końcówką mocy.

Mozliwe. Nie jestem zbyt biegły w ścieżce toru audio. Do gramofonu mam osobny przedwzmacniacz 

23 minuty temu, Konrad86 napisał:

wtedy z głośników bezprzewodowych robią sią przewodowy i to x2 bo jest kabel zasilający i kabel ethernet :)

No tak, takie podłączenie trochę wypacza ideę bezprzewodowości. Miałoby to jeszcze sens gdyby musiccasty podpięte skrętką grały np w innej części domu jako odrębna strefa. Jako surroundy po ethernecie faktycznie trochę przekombinowane. Ja w takim przypadku wolałbym już klasyczne głośniki wpięte bezpośrednio w amplituner /końcówkę mocy. Przesył ethernetem, a tym bardziej po wifi z pewnoscią wprowadza jakieś opóźnienia. Być może są to zaledwie pojedyncze milisekundy ale jednak.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

4 godziny temu, Konrad86 napisał:

Teraz szukam do niej centralki i chyba też frontów nowych :).

W takim razie, w jakim budżecie się rozglądasz? 🙂 Jak podobają Ci się Dali? Opcji jest dużo. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

20 godzin temu, Q21 napisał:

W takim razie, w jakim budżecie się rozglądasz? 🙂 Jak podobają Ci się Dali? Opcji jest dużo. 

Ciężko powiedzieć, bo myślałem o używanych głośnikach. Ale centralka w granicach 1-2k PLN. Podoba mi się ten, czytałem że to bardzo dobry głośnik jest (3 - drożny, etc.), poprawiony względem wersji poprzedniej czyli S1:

Ukryta Zawartość

Teraz zdaje się że BW raczej 2-drożne robi w tym segmencie?

Z Dali Zensory czarne mi się podobają. Mam je w innym pomieszczeniu, ale centralka bez maskownicy już trochę za dużo kolorów ma, ale z maskownicą jest ok :).

Podobają mi się też Fyne Audio 502 i centralny 500C w brązie lub czarne.

Ukryta Zawartość

W dniu 3.01.2025 o 16:09, brewka87 napisał:

No tak, takie podłączenie trochę wypacza ideę bezprzewodowości. Miałoby to jeszcze sens gdyby musiccasty podpięte skrętką grały np w innej części domu jako odrębna strefa. Jako surroundy po ethernecie faktycznie trochę przekombinowane. Ja w takim przypadku wolałbym już klasyczne głośniki wpięte bezpośrednio w amplituner /końcówkę mocy. Przesył ethernetem, a tym bardziej po wifi z pewnoscią wprowadza jakieś opóźnienia. Być może są to zaledwie pojedyncze milisekundy ale jednak.

Zgadza się, aczkolwiek jako odrębna strefa już nie muszą być łączone z ampli, bo to aktywne głośniki na których można odpalić spotify/radio internetowe, etc, więc nie trzeba ich wtedy spinać z ampli. Odpalasz apkę na telefonie i słuchasz czego chcesz.

Wczoraj wieczorem doktoryzowałem się. Okazuje się, że solo lub jako para stereo nie ma problemu z nimi, bo sygnał idzie czysto po wifi i muzyka w nich nie tnie. Jeśli jednak odpala się je z ampli jako głośniki surround, wtedy wifi pełni jakaś funkcję, ale amplituner sam przez swoją antenkę komunikuje się z tymi głośnikami. I tutaj jest problem. Ktoś w necie pisał że zmiana antenki w ampli na większą dała poprawę. Wystarczy że staniesz przed tym głośnikiem i już tnie dźwięk przy standardowej antence... Tak czy siak udało mi się je dzisiaj spiąć po kablach ethernet i w ustawieniach wykryło że jest kabel (jak się je skonfiguruje po wifi, to aby odpalić po kablu trzeba konfigurować raz jeszcze bo samo podłączenie kabla nic nie da, ale bardzo szybko się to robi) i tak je zostawię. Będą wisieć tuż nad oparciami kanapy, więc nie bedzie tych kabli za bardzo widać. Podoba mi się ich bryła - są okrągłe, takie nowoczesne. Klasyczne głośniku surround to zwykłe skrzynki. Ale jeśli miałbym puszczać pod tynkiem kable instalacyjne, to tych musiccastów bym na pewno nie robił i dał wtedy zwykłe głośniki.

Godzinę temu, Konrad86 napisał:

Zgadza się, aczkolwiek jako odrębna strefa już nie muszą być łączone z ampli, bo to aktywne głośniki na których można odpalić spotify/radio internetowe, etc, więc nie trzeba ich wtedy spinać z ampli. Odpalasz apkę na telefonie i słuchasz czego chcesz.

Myślałem że nawet jako strefa muszą widzieć amplituner, że amplituner pełni rolę master, a głośniki slave. 

Mimo wszystko nie bardzo rozumiem po co chcesz kombinować z nimi jako surroundy bezprzewodowe? Nie lepiej podłączyć 2 miedziane kable po kilka PLN za metr i mieć pewność że zawsze wszystko działa? Przecież do aktywnych też musisz podłączyc...-zasilanie. Nie masz możliwości puścić kabli listwami przy podłodze?

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

4 minuty temu, brewka87 napisał:

Myślałem że nawet jako strefa muszą widzieć amplituner, że amplituner pełni rolę master, a głośniki slave. 

Mimo wszystko nie bardzo rozumiem po co chcesz kombinować z nimi jako surroundy bezprzewodowe? Nie lepiej podłączyć 2 miedziane kable po kilka PLN za metr i mieć pewność że zawsze wszystko działa? Przecież do aktywnych też musisz podłączyc...-zasilanie. Nie masz możliwości puścić kabli listwami przy podłodze?

Ale ja je podłączę kablami tylko ethernetowymi, więc będą na stałe podpięte kablami. Co do opóźnień o których pisałeś wcześniej, to i tak odpalę kalibrację Yamahy za pomocą mikrofonu. Ta kalibracja opóźnienia powinna ogarnąć. Kiedyś miałem suba SVS podpiętego bezprzewodowo do ampli też i było ok.

Kupiłbym zwykłe białe głośniki, ale wszystkie takie kanciaste są. Np. Dali Zensor Piko białe byłby spoko, ale to w dalszym ciągu spory kanciasty głośnik.

W dniu 4.01.2025 o 15:09, Konrad86 napisał:

3 - drożny

Na tę kwestię nie zwracałbym szczególnie uwagi 😉 

Bowers będzie najjaśniejszy raczej, Dali ciemniejsze, Fyne też gęstsze i bardziej nasycone. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Na tę kwestię nie zwracałbym szczególnie uwagi 😉 

Bowers będzie najjaśniejszy raczej, Dali ciemniejsze, Fyne też gęstsze i bardziej nasycone. 

A co może zatem najlepiej z tą Yamahą A1080 zagrać? Osobiście lubię dźwięk na planie V, szczególnie wysokie rejestry. Do niskich w kinie mam subwoofer. Macie jakieś ciekawe promocje ostatnio?

3-drożny duży i ciężki centralny nie zagra lepiej od 2-drożnego? Jedyne co mi nie pasuje w 3-drożnych głośnika BW to jest to, że są duże - tj. szerokość to blisko 60cm szerokości. Wolałbym coś ok 50cm, ale jeśli większy zagra lepiej, to może przeżyję to :).

Edytowane przez Konrad86
9 minut temu, Konrad86 napisał:

Jedyne co mi nie pasuje w 3-drożnych głośnika BW to jest to, że są duże - tj. szerokość to blisko 60cm

Niestety ale jak głośnik ma przetwarzać dość nisko to musi być duży. Jaki sens byłoby pakować 3 przetworniki w malutką obudowę? 🤔

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, arti_ napisał:

a jeszcze starsze z V wazyly po 17-18 kg :-)) wedlug mnie najlepsze i ostatnie dobre ampli tej marki to Yamaha V2700 3800 3900 i Amp Z7 Z11 , wszystko pozniej to byl upadek 

Ale tak było i było to w każdej marce...

Dla mnie np Denon skończył dobre brzmienie na modelach 3310/4310/4810/5310 czyli A1HD na Europę, te najnowsze z kiepskiej jakości elementami grają ostro, natarczywie, technicznie... Yamaha w tamtych modelach też grała mniej ostro ale za to z Pazurem czytaj potęga😉

• Pokaż nowe odpowiedzi