Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-A1080 - czy warto iść w używane ampli poprzedniej generacji czy lepiej coś nowego?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie w Nowym Roku i życzę wszystkim pomyślności! 🙂

Mam pytanie jak w tytule - czy w obecnym czasie warto kupić używane ampli np. Yamahę RX-A1080 Aventage bez gwarancji aby zbudować KD?

Cel, to zbudowanie KD na początek 5.1, a później może i 5.1.2. Do stereo mam oddzielny wzmacniacz Sony 707ES. Kolumny frontowe to PSB, sub to SVS PB2000. Do dokupienia centralny, być może dodatkowe fronty (jedne fronty na stałe podpięte do wzmaka, drugie na stałe do ampli), głośniki tylne i później frontowe górne do Atmos.

Stare seria Aventage podoba mi się pod względem wizualnym, ale to już sprzęt który miał premierę w 2018 roku i był sprzedawany do ok 2020/2021 roku. Nie ma HDMi 2.1, ale na szczęście ma eARC, więc jakiekolwiek źródło 4k 120Hz podłączyłbym do TV bezpośrednio, a sygnał audio szedłby do ampli przez eARC.

Do tego sprzęt już bez gwarancji, a taki ampli używany w ładnym stanie stoi obecnie po ok 3000 zł. Dla przypomnienia seria A1080 to był poprzednik obecnego A4A (który miał premierę w 2021 roku i obecnie jest w sprzedaży).

Za ok 2000zł można kupić nowe RX V6A i nad tym też się zastanawiam. Co sądzicie?

Wkleiłem do porównywarki oba modele

Tu masz syntetyczne porównanie obu modeli pod kątem specyfikacji deklarowanej przez producenta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W wielu aspektach starszy model wygrywa. Chociażby tym że ma wyjścia pre out dla każdego kanału. 

Producenci projektując nowsze modele często kastrują je z wartościowych funkcji /złącz itp. Ma być tanio. 

W starszym modelu masz mocniejszy zasilacz, więcej różnych wejść (których być może nie wykorzystasz). 

W nowszym masz dodane kilka pierdół których obecność także niekoniecznie musi Ci się przydać. 

Znając tendencję producentów do produkowania coraz gorszej elektroniki to może się okazać że ten starszy model posłuży dłużej niż ten nowszy. 

Mam wzmacniacz Yamahy z 87 roku i u mnie pracuje jako końcówka mocy dla kolumn frontowych. Ostatnio jedynie wyregulowałem prąd spoczynkowy w obu kanałach. Tak więc dla mnie starszy niekoniecznie oznacza gorszy, a często nawet lepszy 🙂

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Linia A=Aventage to wyższy model od serii V,  - te ampli były też sporo droższe i na lepszych komponentach, miałem A2080 i ważyła chyba z 15 kilo 😄

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

20 minut temu, donsalieri napisał:

miałem A2080 i ważyła chyba z 15 kilo 😄

Tutaj tak samo. 14.9 dla serii Aventage vs niecałe 10kg dla serii v

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Wkleiłem do porównywarki oba modele

Tu masz syntetyczne porównanie obu modeli pod kątem specyfikacji deklarowanej przez producenta.

Ukryta Zawartość

W wielu aspektach starszy model wygrywa. Chociażby tym że ma wyjścia pre out dla każdego kanału. 

Producenci projektując nowsze modele często kastrują je z wartościowych funkcji /złącz itp. Ma być tanio. 

W starszym modelu masz mocniejszy zasilacz, więcej różnych wejść (których być może nie wykorzystasz). 

W nowszym masz dodane kilka pierdół których obecność także niekoniecznie musi Ci się przydać. 

Znając tendencję producentów do produkowania coraz gorszej elektroniki to może się okazać że ten starszy model posłuży dłużej niż ten nowszy. 

Mam wzmacniacz Yamahy z 87 roku i u mnie pracuje jako końcówka mocy dla kolumn frontowych. Ostatnio jedynie wyregulowałem prąd spoczynkowy w obu kanałach. Tak więc dla mnie starszy niekoniecznie oznacza gorszy, a często nawet lepszy 🙂

Dziękuję za odpowiedź. Co do porównania to oczywiście na papierze A1080 wygrywa z V6A. W innym pomieszczeniu mam ampli RX V685 czyli to poprzednik V6A i jestem z niego zadowolony, ale jednak Aventage bardziej mi się podoba :). Jak kupowałem ok 5 lat temu V685 za ok 2800zł, to Aventage A880 kosztował ok 4800zł. Ogromny przeskok cenowy był, a jakościowy pewnie minimalny. A1080 kosztował wtedy ok 6600zł.

Czyli reasumując - brałbyś w okolicach tych 3k pln tego A1080? Do tego mogę jeszcze dokupić używki głośniki Musiccast 20 i wyszłoby ok 4k pln za całość. Dałbym je na tył do KD.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Konrad86 napisał:

Czyli reasumując - brałbyś w okolicach tych 3k pln tego A1080?

Nie słyszałem więc nie podejmę się polecania tego lub tamtego modelu. Po prostu chciałem wskazać, że te starsze wyższe modele mogą być więcej warte (brzmieniowo) niż nowsze niższe serie i zazwyczaj tak jest. 

Jeszcze podam wskazówkę jak możesz wyszukiwać używany sprzęt, żeby sprawdzić czy cena jest rynkowa.

Ukryta Zawartość

Wychodzi na to że 3000zł to taka przeciętna cena bo można znaleźć u Niemca za około 2700 ale są też takie po 3500. 

Oczywiście ważne też w jakim jest stanie. Ja np zawsze zwracam uwagę na to czy jest oryginalny karton, styropiany itp. niby nie jest to niezbędne ale w pewnym sensie pokazuje jakie ktoś ma podejście do sprzętu. Te które sprzedawane z kartonem, papierami itp zazwyczaj są zadbane.

Ukryta Zawartość

14 minut temu, brewka87 napisał:

Nie słyszałem więc nie podejmę się polecania tego lub tamtego modelu. Po prostu chciałem wskazać, że te starsze wyższe modele mogą być więcej warte (brzmieniowo) niż nowsze niższe serie i zazwyczaj tak jest. 

Jeszcze podam wskazówkę jak możesz wyszukiwać używany sprzęt, żeby sprawdzić czy cena jest rynkowa.

Ukryta Zawartość

Wychodzi na to że 3000zł to taka przeciętna cena bo można znaleźć u Niemca za około 2700 ale są też takie po 3500. 

Oczywiście ważne też w jakim jest stanie. Ja np zawsze zwracam uwagę na to czy jest oryginalny karton, styropiany itp. niby nie jest to niezbędne ale w pewnym sensie pokazuje jakie ktoś ma podejście do sprzętu. Te które sprzedawane z kartonem, papierami itp zazwyczaj są zadbane.

Dzięki. Też używam hifishark do sprawdzania cen i dostępności sprzętu na innych portalach. Niestety kartonu nie ma, ale jest za to dowód zakupu. Brak kartonu w zasadzie rozumiem jak ktoś ma ograniczony metraż w domu/mieszkaniu, ale też preferowałbym z kartonem.

48 minut temu, donsalieri napisał:

Linia A=Aventage to wyższy model od serii V,  - te ampli były też sporo droższe i na lepszych komponentach, miałem A2080 i ważyła chyba z 15 kilo 😄

Dziękuję za odpowiedź. Czemu sprzedałeś A2080? 🙂 Temu A1080 z tego co czytałem już bliżej do A2080 niż do A880.

Ukryta Zawartość

Pod tym względem to ja mam lekkie zboczenie i mam kartony w zasadzie od każdego elementu mojego KD z pudłami po subwooferach i projektorze włącznie 😜

Ja mam podobnie, staram się trzymać kartony, to zawsze podnosi wartość sprzętu :).

Widzę, że ten Twój Marantz ze stopki podobny do tego A1080 jest, ma tylko 2 kanały więcej na głośniki. Ale to co fajne, to widzę że masz też wejścia RCA dla dźwięku 7.1. Mam odtwarzacz SACD/DVD Denon DVD 3910, który mógłbym podpiąć analogowo przez RCA właśnie do ampli u Ciebie. A1080 nie ma niestety wejścia RCA dla dźwięku przestrzennego.

2 minuty temu, Konrad86 napisał:

Ja mam podobnie, staram się trzymać kartony, to zawsze podnosi wartość sprzętu :).

Mi już nawet nie chodzi o wartość przy odsprzedaży ale po prostu chociażby transport w oryginalnym kartonie jest bezpieczny. Dla przykładu podam moje kolumny Heco Celan. Mają one nieregularne kształty. Nie są to typowe prostopadłościany. Od momentu ich zakupu już 3 razy zmieniałem miejsce zamieszkania. Bez oryginalnych pudeł ich bezpieczny transport byłby sporym wyzwaniem.

7 minut temu, Konrad86 napisał:

Widzę, że ten Twój Marantz ze stopki podobny do tego A1080 jest, ma tylko 2 kanały więcej na głośniki

No nie do końca tak jest. Owszem końcówek mocy ma o dwie więcej ale przetwarza 11.1 kanałów a Yamaha 7.1. U mnie wszystkie 11 kanałow jest wykorzystane bo fronty poprzez pre out mam zasilane z koncówki wbudowanej w moją Yamahę AX900. Tak dla porównania pobór max mojego wzmacniacza stereo to 600W, a pobór max amplitunera 7.1 to tylko 450W 😉

Godzinę temu, Konrad86 napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Czemu sprzedałeś A2080? 🙂 Temu A1080 z tego co czytałem już bliżej do A2080 niż do A880.

Sprzedałem bo lubię wymieniać co jakiś czas 🙂 Wcześniej miałem Yamahe z serii V i skok jakościowy był bardzo wyraźny, nie zastanawiaj sie tylko bierz ten 1080 jak w dobrej kasie i dobrym stanie, to bardzo porządny sprzęt.

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

41 minut temu, brewka87 napisał:

Mi już nawet nie chodzi o wartość przy odsprzedaży ale po prostu chociażby transport w oryginalnym kartonie jest bezpieczny. Dla przykładu podam moje kolumny Heco Celan. Mają one nieregularne kształty. Nie są to typowe prostopadłościany. Od momentu ich zakupu już 3 razy zmieniałem miejsce zamieszkania. Bez oryginalnych pudeł ich bezpieczny transport byłby sporym wyzwaniem.

No nie do końca tak jest. Owszem końcówek mocy ma o dwie więcej ale przetwarza 11.1 kanałów a Yamaha 7.1. U mnie wszystkie 11 kanałow jest wykorzystane bo fronty poprzez pre out mam zasilane z koncówki wbudowanej w moją Yamahę AX900. Tak dla porównania pobór max mojego wzmacniacza stereo to 600W, a pobór max amplitunera 7.1 to tylko 450W 😉

Sorki, na pewno to głupie pytanie, ale o co chodzi z tym przetwarzaniem kanałów? Twój Marantz ma 11 końcówek, Yamaha ma 9 końcówek mocy. Czyli to nie oznacza, że mogę na tej Yamaszce zrobić przykładowo układ 7.2.2 (czyli fronty, centralny, tylne, boczne, dwa suby i dwa atmosy)?

1 minutę temu, Konrad86 napisał:

Sorki, na pewno to głupie pytanie, ale o co chodzi z tym przetwarzaniem kanałów? Twój Marantz ma 11 końcówek, Yamaha ma 9 końcówek mocy.

Yamaha a1080 przetwarza 7.1 i ma 7 końcówek mocy (to po kropce to wiadomo wyjście na subwoofer). Mój Marantz ma 9 końcówek mocy ale potrafi obsłużyć 11 kanałow po dodaniu stereofonicznej końcówki mocy. Czyli procesor przetwarza 11 kanałów ale w obudowie są końcówki tylko dla 9 i te 2 brakujące końcówki należy podłączyć zewnętrzne pod pre out. 

5 minut temu, Konrad86 napisał:

Czyli to nie oznacza, że mogę na tej Yamaszce zrobić przykładowo układ 7.2.2 (czyli fronty, centralny, tylne, boczne, dwa suby i dwa atmosy)?

Nie zrobisz tego na tej yamaszce. Albo 7.1 bez atmosa albo max 5.1.2. inaczej się nie da.

Żeby zrobić 7.x.2 to musisz mieć amplituner 9 kanałowy albo chociaż taki który przetwarza 9 kanałów.

Porównaj tam na dole gdzie masz wypisane "highlights"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, brewka87 napisał:

Yamaha a1080 przetwarza 7.1 i ma 7 końcówek mocy (to po kropce to wiadomo wyjście na subwoofer). Mój Marantz ma 9 końcówek mocy ale potrafi obsłużyć 11 kanałow po dodaniu stereofonicznej końcówki mocy. Czyli procesor przetwarza 11 kanałów ale w obudowie są końcówki tylko dla 9 i te 2 brakujące końcówki należy podłączyć zewnętrzne pod pre out. 

Nie zrobisz tego na tej yamaszce. Albo 7.1 bez atmosa albo max 5.1.2. inaczej się nie da.

Żeby zrobić 7.x.2 to musisz mieć amplituner 9 kanałowy albo chociaż taki który przetwarza 9 kanałów.

Porównaj tam na dole gdzie masz wypisane "highlights"

Ukryta Zawartość

Ok, czyli po prostu 2 pary wyjść na głośniki pasywne są do innego użytku (bo jest sumarycznie 9 par). W instrukcji napisane jest że można podłączyć 2 do 9 głośników i 2 suby. Ale dalej w instrukcji nie ma konfiguracji 7.1.2, jest tylko 5.1.2 albo 7.1, czyli zostaje 7 głośników pasywnych.

obraz.thumb.png.72eab708dbc628e20fdf38794585e899.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Konrad86 napisał:

Ok, czyli po prostu 2 pary wyjść na głośniki pasywne są do innego użytku (bo jest sumarycznie 9 par

Dokładnie tak. Mozesz mieć np 2 pary głośników frontowych i sobie przełączać 😉

2 minuty temu, Konrad86 napisał:

Ale dalej w instrukcji nie ma konfiguracji 7.1.2, jest tylko 5.1.2 albo 7.1, czyli zostaje 7 głośników pasywnych.

napisałem Ci to już wyżej 🙂 dlatego lepiej od razu za wczasu zastanów się jaki układ głośników chcesz żeby się później nie okazało że amplituner jest wąskim gardłem.

Ehh, bez sensu... Jak już dają 9 par wyjść, to mogliby umożliwić użycie wszystkich. Jeszcze ta grafika z prawej strony taka trochę mylna jest :).

Ukryta Zawartość

Bo dopiero w tabeli po lewej wskazane jest, że jeśli używane jest 7 głośników, to trzeba wybrać albo Surround Back czyli tylne albo Front presence, czyli przednie do Atmos jak rozumiem.

Ja chcę zrobić raczej 5.1.2 czyli dać fronty, centralny, głośniki frontowe górne, głośniki tylne (tylko tutaj wychodzi, że jeśli zrobię te frontowe, to mogę wybrać tylko głośniki surround a nie surround back) no i 1 sub.

Jest jakaś różnica między tymi głośnikami Surround a Surround Back? Mam kanapę dosuniętą do ściany, więc nie mogę dać głośników za nią, bo nie mam na to miejsca. Mogę dać głośniki na ścianie na wysokości oparcia kanapy skierowane do słuchacza.

Ale ale! Ja prawdopodobnie kupię od tego gościa jeszcze 2x głośniki Yamaha Musiccast 20 i dam je właśnie jako tylne. One zdaje się łączą z amplitunerem przez wifi, czyli 2 pary terminali zostanie wolne, ale pewnie to dalej nic nie da, bo przetwarzane kanały zostaną użyte jak przy std kablowych głośnikach?

12 minut temu, brewka87 napisał:

napisałem Ci to już wyżej 🙂 dlatego lepiej od razu za wczasu zastanów się jaki układ głośników chcesz żeby się później nie okazało że amplituner jest wąskim gardłem.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Konrad86 napisał:

Ja chcę zrobić raczej 5.1.2

I spokojnie to zrobisz na tej Yamaszce.

Czytałeś dokładnie to porównanie na zkelectronics? Tam jest wszystko wyłożone na tacy 😁

10 minut temu, Konrad86 napisał:

Jest jakaś różnica między tymi głośnikami Surround a Surround Back? Mam kanapę dosuniętą do ściany, więc nie mogę dać głośników za nią, bo nie mam na to miejsca. Mogę dać głośniki na ścianie na wysokości oparcia kanapy skierowane do słuchacza.

To nie jest tak że sobie wybierasz jakie montujesz. Jeśli w warstwie dolnej masz 5 głośników to masz boczne surround. Dopiero od 7 wzwyż występują tylne surround (back).

Skoro chcesz zrobić 5.x.2 to z automatu oznacza że będą to głosniki surround (czyli boczne). Z resztą za plecami nie masz już miejsca na zainstalowanie głośników. 

Jeśli kanapa jest przy ścianie to nic ponad 5.x.2 nie wymyślisz i do tego wystarczy model a1080.

15 minut temu, Konrad86 napisał:

Ale ale! Ja prawdopodobnie kupię od tego gościa jeszcze 2x głośniki Yamaha Musiccast 20 i dam je właśnie jako tylne. One zdaje się łączą z amplitunerem przez wifi, czyli 2 pary terminali zostanie wolne, ale pewnie to dalej nic nie da, bo przetwarzane kanały zostaną użyte jak przy std kablowych głośnikach?

Po pierwsze nie wszystkie modele obsługujące music cast potrafią ich używać jako głośniki surround.. 

Po drugie nawet jeśli tak by się dało to gdzie je umieścisz? U sąsiada za scianą? 😉 Niepotrzebnie kombinujesz.

Dzięki za odpowiedź :). Tak jak piszesz, nie wszystkie modele ampli obsługujące musiccast są w stanie przypisać te bezprzewodowe głośniki jako surround. Zdaje się, że dopiero właśnie od tej poprzedniej generacji amplitunerów da się to zrobić, wcześniej nie było takiej opcji.

22 minuty temu, brewka87 napisał:

Cześć 🙂 Stricte dźwiękowo A1080 jest lepsza od V6A. Jeśli nie zależy Ci na HDMI 2.1 i gwarancji, to jest to rozsądny wybór, zwłaszcza że A1080 jeszcze nie jest aż tak stara 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mam a1080 i zestaw 5.1 gdzie front połączony jest na biamp. Zacząłem szukać jak podłączyć głośniki do atmosa bo mam jeszcze jedną wolna strefę na zone2, ale nie da się tego chyba ustawić? Albo biamp albo atmos? Albo zmiana na a2080 lub a6a?

1 godzinę temu, kenczorf napisał:

Albo biamp albo atmos?

No niestety. Bi-amp wykorzystuje 4 końcówki mocy na same kolumny frontowe. Pozostałe 3 to centralny i dwa surroundy. No chyba że sobie zrobisz bi-amp dokładając wzmacniacz pod pre-out. Wtedy mógłbyś mieć atmosa i bi-amp przy czym np sekcje niskotonową zasiliłbys że wzmacniacza, a wysokotonową z amplitunera (albo odwrotnie wedle uznania).

Kiedyś chciałem dołożyć wzmacniacz stero, ale taki z wejściem main in do połączenia z ampli kosztują od 10k w gore więc odpuściłem temat.. 

13 minut temu, kenczorf napisał:

Kiedyś chciałem dołożyć wzmacniacz stero, ale taki z wejściem main in do połączenia z ampli kosztują od 10k w gore więc odpuściłem temat.. 

No ale możesz podłączyć zwykłym wejściem liniowym tylko już wtedy nie mógłbyś kręcić gałką volume na wzmacniaczu. Oczywiście sygnał przechodzi wtedy przez przedwzmacniacz ale nie ma co tego aż tak bardzo demonizować. Możesz też dokupić jakąś używaną końcówkę. Opcji jest kilka jeśli zalezy Ci na bi-ampingu.

Są takie za 3-4 tysiące a znajdziesz i takie za 40 albo więcej...

Chodzi wlasnie o to by to było zsynchronizowane i można było ustalać głośność jednym pokrętłem. 

Generalnie napisałem o wzmaku stereo aby od razu poprawić jakość muzyki.

3 godziny temu, Chloru napisał:

Są takie za 3-4 tysiące

Podrzucisz linki, lub nazwy? Generalnie patrzylem na yamahy żeby zachować spójność . I chyba najtańszy ale nie gorszy dzwiekowo jak a1080 z tym wejściem to było a-s1200. Cena 10k 

Dzięki za linka !!!

Idąc krokiem yamahy model s1000 który chodzi po 3k spełniłby oczekiwania choć wizualnie nie pasuje mi do niczego. S1100 wizualnie dobrze się wpisuje choć cena x2...

Czy moglibyście potwierdzić, że s1000 czy s1100 zagra w audio lepiej niż a1080? Szczególnie że każdy sygnał audio oprócz gramofonu będzie szedł z ampli?

Pewnie bedzie troche lepiej ale rewolucji bym się nie spodziewał bo dalej wszystko będzie przechodziło przez przedwzmacniacz w amplitunerze. Wiele też zależy od kolum i tego jak wymagające są względem wzmacniacza.

W dniu 2.01.2025 o 11:04, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Stricte dźwiękowo A1080 jest lepsza od V6A. Jeśli nie zależy Ci na HDMI 2.1 i gwarancji, to jest to rozsądny wybór, zwłaszcza że A1080 jeszcze nie jest aż tak stara 🙂 

Dziękuję za odpowiedź. A1080 od wczoraj u mnie, zaraz wrzucę fotki. Teraz szukam do niej centralki i chyba też frontów nowych :). W innym pomieszczeniu mam RX V685 + zestaw 5.0 Dali Zensor (Dali Zensor 7 na froncie, Zensor 1 na tyle, Zensor Vokal), ale piwnica w której A1080 stoi jest większa i tutaj już jakiś mocniejszy centralny bym chyba dał, bo jednak w KD podstawa to centralka i fronty z subem.

Godzinę temu, Chloru napisał:

Pewnie bedzie troche lepiej ale rewolucji bym się nie spodziewał bo dalej wszystko będzie przechodziło przez przedwzmacniacz w amplitunerze

W teorii z racji wyjścia dźwięku przez pre out, powinien on iść z ominięciem wzmaka w ampli. Chyba, że się mylę? 

Godzinę temu, Chloru napisał:

Wiele też zależy od kolum i tego jak wymagające są względem wzmacniacza

Cały zestaw heco aurora.  Front 700 

• Pokaż nowe odpowiedzi