Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD 900NE vs MARANTZ CD6007

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, Gargan napisał:

Takiego masz? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak. W zasadzie tego z nagrodą z 2024. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maciek1
10 minut temu, Gargan napisał:

Czyli tego nowszego na ESS zamiast AKM?

Chyba tak. Tamte skończyli w 2021 roku i nie wiem kiedy przywrócili i czy w ogóle? Do numeru seryjjrgo 70001 chyba.

Edytowane przez maciek1

Mam CD6007 od 4 lat i jestem bardzo zadowolony. Wcześniej przez rok miałem podstawowy model Denona 600NE. Marantz ma swoją specyficzną "marantzową duszę", tj. wg mnie lepszą melodyjność, podkreśloną dużo lepiej górę, lepiej nasyconą i jakby bardziej transparentną średnicę. To oczywiście kwestia subiektywizmu, ale ja patrząc ogólnie na różnice w charakterystyce tonalnej tych dwóch marek, zdecydowanie brałbym CD6007. Do Denona, w tym czy innym sprzęcie, na pewno nie wrócę.

Edytowane przez Mark75X
5 minut temu, costa brava napisał:

Chcecie dobrego cd/dac Marantza to polecam sa ki pearl lite 

Za ok 2 tys zdecydowanie warto

Tylko gdzie go za te pieniądze, w dobrym stanie kupić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel
7 minut temu, costa brava napisał:

Chcecie dobrego cd/dac Marantza to polecam sa ki pearl lite 

Za ok 2 tys zdecydowanie warto

Chcemy! Jasne! Ale nowego, co podkreślałem. Kilkanaście lat temu taki Marantz był prawie trzy razy droższy niż 6007 dzisiaj. Do tego inflacja itd... Gdzieś na forach zachodnich była dyskusja o tym, że 6007 gra tylko trochę lepiej od CD17KI Sign. Pewnie ktoś głuchy napisał, no bo jak to tak?

10 minut temu, StachMuszel napisał:

Ukryta Zawartość

Gość przegiął

Może za 2k juz ciężko ale za 2,5 k musi dać sie jeszcze kupić, podobnie jak wzmak , tylko trzeba cierpliwości,  tego sprzętu duzo nie wystawiają 

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Gargan napisał:

To prawda - CD6007 gra dużo lepiej niż CD17KI Sign... Ale z plików FLAC 🤪

To z pewnością, a co do reszty, miałeś może okazję porównać?

14 minut temu, costa brava napisał:

Gość przegiął

Może za 2k juz ciężko ale za 2,5 k musi dać sie jeszcze kupić, podobnie jak wzmak , tylko trzeba cierpliwości,  tego sprzętu duzo nie wystawiają 

Proponuję skupić się na nowych klockach, tak jak napisałem we wstępie, ok? Inaczej skończymy jak w wielu innych tematach...

Edytowane przez maciek1
13 godzin temu, maciek1 napisał:

Chcemy! Jasne! Ale nowego, co podkreślałem. Kilkanaście lat temu taki Marantz był prawie trzy razy droższy niż 6007 dzisiaj. Do tego inflacja itd... Gdzieś na forach zachodnich była dyskusja o tym, że 6007 gra tylko trochę lepiej od CD17KI Sign. Pewnie ktoś głuchy napisał, no bo jak to tak?

Trochę wątpię, ale jak ktoś napisał... 

?👈

@maciek1 kolega miał zestaw 17 KI Signature - grało nieźle z kolumnami DALI, był zadowolony. 

6007 widziałem tylko na wystawie statycznej. Ale jak to na Sabre to prawdopodobnie brzmi jak reszta Sabre 🤷 One mają swoją sygnaturkę 🙂

Z tych dwóch także wybrał bym marantza. 

Nie wiem jak teraz w niższych modelach denona z mechanizmem. Nie używam już cd. ale dawniej te podstawowe modele lubiły się zaciac.

W dniu 3.01.2025 o 21:15, StachMuszel napisał:

Ukryta Zawartość

To było ostatnie wcielenie modelu SA-7003 który dobrze wspominam .

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

No, nic... Poległem. Poddaję się. Ten Marantz na moje ucho całkiem fajnie, a nawet lepiej pogrywa sobie z moimi lampkami i Viennami! Sterta płyt przede mną i końca nie widać. Możę go zwrócę, ale tylko, aby wziąc jakiś inny do odsłuchu, ale jak na razie jest ok. Nie mam akurat teraz mojego Sony ES ze "Stelmachem", ale wróci, to posłucham jak to gra. Ale Marantz to raczej "współczesne" granie. Dynamicznie, z dobrą, lekko wyostrzoną górą i szybkim, niskim dołem. Średnica całkiem ok. Jestem zdziwiony. No ta szybkość wczytywania zarówno plików jak i płyt. CD-ry ponad 20 letnie chodzą bez zająknięcia:) Więc opinie o trudnościach w odczycie, to raczej hmmm... Podobnie z plikami. Na razie sama radość. Winyle dalej się kurzą... Nie szkodzi.

18 minut temu, maciek1 napisał:

CD-ry

Na te generalnie uważaj. Nie wiem jak przy obecnych technologiach wygląda dostosowanie układu odczytu do tego nośnika, ale kiedyś była z tym tragedia. Pamiętam jak w połowie lat 90-tych zapłaciłem jakąś niebotyczną kwotę za odtwarzacz AIWA. Mimo braku uwag do sprawności odczytu CD-R na samym początku, z czasem doszło do całkowitego rozregulowania i tym samym uszkodzenia czytnika. Facet z serwisu powiedział mi, że bardzo często występują uszkodzenia modułu lasera, właśnie wskutek używania tego rodzaju płyt. Czy tak samo sytuacja wygląda obecnie, tego nie wiem. Nie używam od dawna nieoryginalnych płyt.

5 minut temu, Mark75X napisał:

Na te generalnie uważaj. Nie wiem jak przy obecnych technologiach wygląda dostosowanie układu odczytu do tego nośnika, ale kiedyś była z tym tragedia. Pamiętam jak w połowie lat 90-tych zapłaciłem jakąś niebotyczną kwotę za odtwarzacz AIWA. Mimo braku uwag do sprawności odczytu CD-R na samym początku, z czasem doszło do całkowitego rozregulowania i tym samym uszkodzenia czytnika. Facet z serwisu powiedział mi, że bardzo często występują uszkodzenia modułu lasera, właśnie wskutek używania tego rodzaju płyt. Czy tak samo sytuacja wygląda obecnie, tego nie wiem. Nie używam od dawna nieoryginalnych płyt.

Ja też nie używam, ale chciałem sprawdzić te opinie. Co prawda moje cdr są w stanie idealnym (pliki King Crimson - Fripp swego czasu jak kichnął to sprzedawał to w formie plików), ale powtarzały się, że jest problem z kiepskimi cdr. Oryginalnych wystarczy mi na kilka żyć:) A gdzie prawie lub ponad 2tysie winyli? :))

31 minut temu, maciek1 napisał:

A gdzie prawie lub ponad 2tysie winyli? :))

Konkret. To w jakim czasie taką kolekcję zbudowałeś? 🙂 Faktycznie słuchaj bo życia zabraknie.

18 minut temu, Mark75X napisał:

Faktycznie słuchaj bo życia zabraknie

To pewne:)) Z winylami to w moim długim życiu miałem kilka faz. Kompakty mnie zauroczyły w końcówce lat 80-tych... No i winyle poszły:) Ale nie było ich strasznie dużo - takie były czas podłe. Ostatnia fala winylowa to początek tego tysiąclecia. No i poszło... Ale jeszcze wtedy winyle były za ludzkie pieniądze i w stanach NM - taki był cel. W zasadzie od dwóch lat już nie kupuję winyli, może sporadycznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi