Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD 900NE vs MARANTZ CD6007

Rekomendowane odpowiedzi

Interesują mnie głównie ci dwaj zawodnicy, ale mogą być i inni. Ktoś miał okazje do porównań? Poszukuję czegoś w cenie do 2,5 tysiąca NOWEGO (vintage realizuje sobie osobno, w tym wątku poproszę wyłącznie propozycje nowych cd). W sumie szukam wątków, ale takich "rankingowych" w granicach cenowych jest malutko...

https://www.audiostereo.pl/topic/168947-denon-dcd-900ne-vs-marantz-cd6007/

Jest taki TEAC 301 z Burr Brownem, ale nie dla ortodoksów, bo ma nie tylko FM,

ale również wyjście cyfrowe 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

CD6007 miałem zaraz po wejściu tego modelu do sprzedaży, bo żaden sklep nie miał już na stanie 6006 (tuż po jego kupnie zaczął trzeszczeć jeden kanał i go zwróciłem). 
Po niecałym roku 6007 z ulgą sprzedałem - męczył mnie jego dźwięk za bardzo wyeksponowany na górze pasma. Poprzednik był ogólnie lepszy, gładszy.

Nie słyszałem tego Denona, ale byłbym ostrożny jeśli chodzi o 6007.

5 minut temu, burz napisał:

CD6007 miałem zaraz po wejściu tego modelu do sprzedaży, bo żaden sklep nie miał już na stanie 6006 (tuż po jego kupnie zaczął trzeszczeć jeden kanał i go zwróciłem). 
Po niecałym roku 6007 z ulgą sprzedałem - męczył mnie jego dźwięk za bardzo wyeksponowany na górze pasma. Poprzednik był ogólnie lepszy, gładszy.

Nie słyszałem tego Denona, ale byłbym ostrożny jeśli chodzi o 6007.

Wezmę go na odsłuchy, mój system jest raczej ciemnawy - lampki. Sporo pozytywnych opinii.

Lampy to nie koniecznie ciemny dźwięk.

A może Tascam CD-RW900SX?

Uszy można odkręcić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Gargan napisał:

Lampy to nie koniecznie ciemny dźwięk.

Pełna zgoda, ale u mnie po ciemniejszej stronie z Vienna Acoustic Mozart (nie ciemny, po ciemniejszej stronie).

Mały rynek dyskofonòw nowych w okolicy 2 tysi.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Ktoś tu niedawno narzekał na napędy w Rotel. Chyba trzebaby posłuchać jak pracuje przed zakupem 🤔 

Jeśli tylko terkocze tacką i bziuka przy wyszukiwaniu jak mój Arcam CDS50 to jeszcze można wytrzymać. Ale jeśli grzechocze cały czas to by mnie to drażniło.

Miałem ostatnio tego A11 Tribute. Ładnie chodził i nawet niezle zrobiony. W sumie Denka też miałem. Wcześniej 900NE, teraz też gdzieś się wala 600NE. 

Ogólnie to trzeba zacząć od tego że dziś odtwarzacze, w szczególności te tańsze, wszystkie mają gówniane, zwykle napędy. Co nie oznacza że są jakieś złe. Zwykly, tani plastik, ale działa. W napędzie zazwyczaj nie ma co się psuć poza tymi słabymi laserami. Teraz to chyba Sanyo SFP101 króluje w większości. 

?👈

Opcji kilka jest 🙂 

Marantza CD6007 oraz Tagę TCD-50 omawiamy w filmie, który linkuję na końcu 🙂 Obie opcje moim zdaniem warte rozważenia. Denon DCD-900NE to też dobre rozwiązanie, ciemniej grające. Dodatkowo posłuchałbym Shanlinga CD80 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

18 godzin temu, maciek1 napisał:

Pełna zgoda, ale u mnie po ciemniejszej stronie z Vienna Acoustic Mozart (nie ciemny, po ciemniejszej stronie).

Masz vienna acoustic mozart ? Kiedyś słuchałem z heglem, grało to cudownie ,one jak grają? 

Godzinę temu, Q21 napisał:

Opcji kilka jest 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) omawiamy w filmie, który linkuję na końcu 🙂 Obie opcje moim zdaniem warte rozważenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to też dobre rozwiązanie, ciemniej grające. Dodatkowo posłuchałbym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 😉 

Zapomniałem jeszcze o Taga. Chyba ten robi najlepsze wrażenie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

1 godzinę temu, rafał50 napisał:

Masz vienna acoustic mozart ? Kiedyś słuchałem z heglem, grało to cudownie ,one jak grają? 

Tak jak napisałeś grają i tak wyglądają:)

19 godzin temu, rafal735r napisał:

Miałem ostatnio tego A11 Tribute. Ładnie chodził i nawet niezle zrobiony. W sumie Denka też miałem. Wcześniej 900NE, teraz też gdzieś się wala 600NE. 

Ogólnie to trzeba zacząć od tego że dziś odtwarzacze, w szczególności te tańsze, wszystkie mają gówniane, zwykle napędy. Co nie oznacza że są jakieś złe. Zwykly, tani plastik, ale działa. W napędzie zazwyczaj nie ma co się psuć poza tymi słabymi laserami. Teraz to chyba Sanyo SFP101 króluje w większości. 

Marantz też ma niewyszukany napęd, ale w ocenach nieraz pada, że dobry... Oczywiście adekwatnie.

Dzisiaj podjedzie do mnie Marantz. Niestety odsłucham go dopiero w przyszłym tygodniu - jestem poza domkiem. Wziąłem go na pierwszy ogień, po zachwytach nad nim na forach w Stanach. Dziwne, tam tyle zachwyconych osób, a u nas słabo raczej... O opiniach w pismach audio nie wspomnę, bo to takie pocałunki śmierci u nas:)))

7 godzin temu, StachMuszel napisał:

To laser, mechanika może być różna.

No jest już od kilku godzin. Trochę poczekałem, wyrównałem temperatury. Swoje waży - 6,5kg. Wygląda solidnie, reszta to kwestia gustu. Wrzuciłem płytkę, popatrzyłem na wyświetlacz, wszystko chodzi. Jak pisałem, posłucham dopiero we wtorek... Do tego czasu wygrzeję go. Co daje się zauważyć? Szuflada pracuje cichutko, idealnie. Praca napędu podczas odtwarzania, przeskakiwania itp. Niesłyszalna. USB chodzi bez zastrzeżeń, szybko. Pliki dsf odtwarzane. Jak na razie bez zastrzeżeń. Tylko ta cisza...:)))

To może lekko do uFali - na rozmrażaniu powinien dojść ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

28 minut temu, audioburak napisał:

To może lekko do uFali - na rozmrażaniu powinien dojść ...

Oj nie nie. To nie to samo.  Kondensatory strzelają:)

A czekając odkurzę Sony ES z dziełem p. Stelmacha na pokładzie.

Może to herezja, ale w zrównoważonym systemie rola źródła nieco maleje.

Oczywiście nie dla tego, co doszukuje się w muzyce "kwadratowych jajec" 😉 

2 minuty temu, audioburak napisał:

Może to herezja, ale w zrównoważonym systemie rola źródła nieco maleje.

Oczywiście nie dla tego, co doszukuje się w muzyce "kwadratowych jajec" 😉 

Jeżeli system jest zrównoważony to rola każdego elementu jest tak samo istotna. To znaczy wymiana na inny może zburzyć równowagę. Tak mi się wydaje. 

Chyba mowa o sytuacji przechodzenia na linie pomiędzy wieżami WTC 😉 

Kiedy rzeczywiście całość jest tak niespójna, że nawet obecność drugiej osoby rozwala

całą budowaną latami barwę  i akustykę ... wtedy oczywiście każdy element .. 😉 

Ciesz się muzyką - dobre kabelki i będzie OK.

To nie jest forum laryngologów ... 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi