Skocz do zawartości
IGNORED

Rzutnik bezprzewodowy - do pokoju + ogrodu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 🙂

Taka sytuacja. Zamontowałem sobie w pokoju odsłuchowym ekran i choć pokój będzie mi służył w 90% do muzy, to jednak fajnie byłoby raz na jakiś czas odpalić sobie film lub po prostu fajne wizuale. Dodatkowo, latem lubię od czasu do czasu obejrzeć jakiś meczyk z kumplami albo film z kobietą w ogrodzie wieczorem, na dużej ścianie domu. 

W związku z tym, że miejsca do użytkowania projektora mam dwa (jesień/zima - pokój, lato - ogród), to celowo nie pchałem się w dedykowany rzutnik do pokoju, tylko chciałbym jednym zakupem zabezpieczyć sobie obie opcje i w zależności od potrzeby oraz pory roku, wziąć rzutnik pod pachę i użyć w tym lub innym miejscu.

No więc najlepszą opcję wydaje mi się opcja bezprzewodowa z możliwością strumieniowania. I tutaj pojawia się szereg moich pytań, do doświadczonych użytkowników:

- czym się kierować przy wyborze?

- jakie funkcje powinien mieć, żeby łączył się np. DAC'em w pokoju (a dalej przez DAC do stereo) lub jakimś głośnikiem przenośnym w ogrodzie?

- czy jest na rynku takie rozwiązanie, które nie wymaga ustawiania rzutnika pod idealnym kątem, idealnie na wprost ściany/ekranu itp?

- jaką moc powinien mieć ów sprzęt, żeby sobie poradzić w ogrodzie ze ścianą np. 2,5 x 3,5m?

- czy marketowy "Samsung The Freestyle" to dobry kierunek? Ew. jakie inne marki brać pod uwagę?

Ekran w pokoju: 100 cali.

Powierzchnia w ogrodzie: +/- 150 cali?

Tak jak wspomniałem, będę OKAZJONALNYM użytkownikiem, więc nie potrzeba fajerwerków, a najważniejsze dla mnie są funkcje sieciowe + łatwość w użytkowaniu.

Z góry dziękuję za podpowiedzi, ew. skierowanie mnie do właściwej lektury 🙂

Podejrzewam, że w ogrodzie oglądanie obrazu z projektora będzie sporym wyzwaniem ze względu na owady które już po chwili skupią się przy samym obiektywie. Takie małe owady będą rzucały spore cienie na ekranie/ścianie.

Jeden albo dwa owady przy obiektywie wystarczą żeby już po kilku minutach oglądania zapragnąć ich śmierci 😁 pomyśl co się będzie działo wieczorem w ogrodzie. Wystarczy mała żarówka, żeby ściągnąć gromadkę intruzów, a silne światło z obiektywu zapewne zainteresuje je bardziej..

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

30 minut temu, brewka87 napisał:

Podejrzewam, że w ogrodzie oglądanie obrazu z projektora będzie sporym wyzwaniem ze względu na owady które już po chwili skupią się przy samym obiektywie. Takie małe owady będą rzucały spore cienie na ekranie/ścianie.

Jeden albo dwa owady przy obiektywie wystarczą żeby już po kilku minutach oglądania zapragnąć ich śmierci 😁 pomyśl co się będzie działo wieczorem w ogrodzie. Wystarczy mała żarówka, żeby ściągnąć gromadkę intruzów, a silne światło z obiektywu zapewne zainteresuje je bardziej..

Nieeee, nie jest to problem (a przynajmniej nie u mnie). W tym sezonie już wyciągałem kilka razy klasyczny projektor na kablu i tam użytkowałem - było ok. 

Na YT jest pełno filmów z porównaniami tego typu sprzętów. Nawet nie będę wklejał linków do konkretnych filmów, bo tych projektorów jest na rynku tyle, że co chwilę ktoś robi nowe zestawienie uwzględniając najnowsze modele. 

Tu masz dość świeży film od faceta który naprawdę robi bardzo rzetelne porównania. 

Oglądałem jego wcześniejsze filmy i poziom tych recenzji robi wrażenie. Bardzo kompleksowo podchodzi do tematu. Oglądałem z zaciekawieniem mimo że nie szukam tego typu sprzętu.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Tu masz porównanie od tego samego recenzenta ale inne modele. Fajnie że porównuje w identyczny sposób więc nawet można porównać modele z różnych filmów. Nawet jakość dzwięku testuje na tych samych scenach. Jeśli chodzi o porównania projektorów mobilnych to jak dotąd nie znalazłem lepszego kanału. Facet bardzo uczciwie podchodzi do tematu.

• 4 tygodnie później...
W dniu 30.12.2024 o 08:32, arturo_waw napisał:

Pięknie dziękuję! 

I jak? Coś w temacie się ruszyło?