Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Potrzebuje poradę odnośnie doboru głośników sufitowych .salon ok 6.6x5.8 m

Kanapa ok 3.2 mb od tv za nią stół 

Głośniki planuje ok 30 cm za kanapa i po 15cm na boki.

Z przodu mam heco aurora 700 + centralny ,amplituner 1021k Pioneer.+ Subwoofer jamo 810 (na razie ) 

Wstępnie zastanawiam się nad monitor audio cs160 lub CS 180

Głównie oglądamy filmy z platform streamingowych 

Czy to dobre uzupełnienie zestawu. Głośniki będą w skrzynkach . Zamontowane na równo z sufitem 

Dziękuję za wszystkie spostrzeżenia i rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/168905-g%C5%82o%C5%9Bniki-sufitowe-pomocy/

Wspomniany Pioneer nie ma dekodera Dolby Atmos, więc rozumiem że w suficie chciałbyś zamontować głośniki surround oraz surround back. Moim zdaniem nie tędy droga, to nie ma sensu. Co z tego, że coś tam będzie brzęczało z sufitu skoro te efekty nie będą w żaden sposób zgrywały się z tym co na ekranie. Pomyśl nad wygospodarowaniem miejsca na surroundy w warstwie dolnej albo pozostań przy koncepcji 3.1.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

20 minut temu, stacjagreen napisał:

surround w suficie to złe rozwiązanie?

Złe. Żadna konfiguracja głośników nie przewiduje montażu surroundow w suficie. Oczywiście można zamontować. Nikt tego nie zabrania 😉 

Dlaczego złe? Wyjaśniłem we wcześniejszym poście.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

A z tyłu za stołem na ścianie? Większe wzmocnienie tyłu i opóźnienie przodów może dać lepszy efekt niż montaż w suficie. Trzeba sprawdzić co będzie mniejszym złem.

@stacjagreen Tu masz schemat instalacji kolumn dla systemu 7.1.

Powinieneś tylne kolumny dać daleko za kanapą na ścianach pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki wszystkim za propozycje rozumiem wszystkich że są schematy itd.

Natomiast nie ma takiej opcji

Z jeden strony okna z drugiej kominek itd dlatego sufit. 

Przejrzałem fora znalazłem alternatywę w postaci głośników kierunkowych. 

Może nie będzie wedle schematu idealnego ale sufit robi się raz i nie będę wracał do tego więc głośniki znajdą się za kanapa na suficie. Wszyscy skupili się na umiejscowieniu głośników a bardzo mi zależy aby ktoś wypowiedział się o głośnikach jakie można zastosować do ok 1200zl szt które obecnie będą jako sourand. 

Możliwe że Pioneer zostanie zastąpiony nowszym sprzętem.

Na ten moment melodika bli6a lub monitor audio cs 160 lub 180 

Dzięki wszystkim za poświęcony czas wiem że staracie doradzić jak najlepiej.

15 godzin temu, Gargan napisał:

DALI ALTECO C-1

Gargan, te co podałeś to głosniki elewacyjne a nie typowe sufitowe, a z tego co zrozumiałem z pierwszego posta to autor chce zamontować głośniki na równo z sufitem. Czyli skrzynka głosnika ukryta w suficie podwieszanym, a sam głosnik ma licować z płytą gk. No chyba że ja coś źle interpretuję 🤔😉

Wydaje mi się, że bardziej chodzi o typowe instalacyjne głośniki sufitowe. Dobrze by było, gdyby chociaż miały kierunkowe głosniki wysokotonowe. Tak czy inaczej nadal uważam że robienie na siłę 5.1/7.1 gdy nie ma na to warunków trochę mija się z celem i ogólnie z samą ideą.

@stacjagreen wyrzuć jakiś szkic pomieszczenia albo zdjęcia (najlepiej jedno i drugie).

Niejednokrotnie na forum pojawiały się osoby które zarzekały się, że się nie da, że nie ma takiej możliwości itp, a później okazywało się że jest co najmniej kilka rozwiązan jakiegoś problemu. Na forum są ludzie którzy mają spore doświadczenie i prawie zawsze jest jakaś alternatywa w usytuowaniu głośników/sprzętu/mebli itp.

Szeroki kąt nie oddaje ilości miejsca .

Zielone głośniki, żółte głośniki w suficie.

Chciałbym zaznaczyć że na ten moment nie chce żadnych głośników stojących za kanapką. Robię sufit i chciałem się poradzić o dobór głośników ,może na przyszłość zobaczymy. Na razie sourand

Czy ktoś może polecić dobre głośniki kierunkowe zamontowane na równo z sufitem a nie wystające skrzynki . Błagam zostawmy temat głośników na ścianach , stojakach itd

Myślę że cofnę te głośniki z sufitu dalej za kanapę niż bezpośrednio nad nią ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@stacjagreen tak czy siak nie będzie to brzmieć tak dobrze, jak gdyby to były głośniki wiszące lub elewacyjne. Masz mnóstwo miejsca na optymalne kolumny, więc domyślam się, że chodzi o zamysł estetyczny małżonki 🙂

Nie masz co wybrzydzać z głośnikami sufitowymi. Cudów z nich i tak nie usłyszysz. Wyżej wspomniałeś model z przetwornikami pod kątem - będzie dobry.

Przed swiętami montowałem takie głośniki jako nagłośnienie kuchni mojego wujka.

Ukryta Zawartość

Zamontowałem je bezpośrednio w suficie podwieszanym, bez dodatkowej skrzynki rezonansowej. Za skrzynię robi po prostu przestrzeń w suficie. Co prawda nie mają one regulowanego kąta i najgłośniej słychać je kiedy stoi się pod nimi. Przyznam szczerze, że spodziewałem się że po prostu jakoś to będzie grało, a po montażu okazało się, że efekt przerósł oczekiwania głownie w kwestii ilości basu. Przetworniki są 8 calowe dwudrożne. Przy 2 sztukach w kuchni grają tak jakby gdzieś był schowany subwoofer 😁

Przeglądałem oferty wielu głosnikow instalacyjnych i niestety dopiero droższe konstrukcje mają regulowany kąt pochylenia kopułki. W kuchni nie miało to większego znaczenia bo to nagłośnienie do lepienia pierogów 😁 Przy czym uważam, że 8" przetworniki dają już zdecydowanie poważny dzwięk. Oczywiście odradzam wszystkie modele jednodrożne z malutkimi przetwornikami.

W kwestii doradzania konkretnych modeli to musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto ma takie głosniki zamontowane. Niestety to nie są kolumny które można odsłuchać przed zakupem. Dopiero po zamontowaniu można ocenić brzmienie.

1735403348842.thumb.jpg.15fd7db970758d952447d91944c51d13.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, Gargan napisał:

Pytanie czy 8 cali nie będzie zbyt basowe jak na głośniki efektowe?

Nie bardzo rozumiem jak głosnik może być zbyt basowy 🤔 jeśli nawet komuś przeszkadzałby bas z sufitu (chociaż tak się tego nie odbiera) to zawsze można odciąć w amplitunerze. Ustawic jako small i niech grają od 80Hz wzwyż.

Ja montowałem te głośniki do odtwarzania radia internetowego. Szerokie pasmo przenoszenia akurat w moim przypadku było bardzo wskazane. Dzwięk jest naprawdę przyzwoity z przyjemnym basem (oczywiście jak na kuchnię). Użytkownicy zadowoleni i to się liczy. 

Nie znamy budżetu na głosniki, a niestety rozpiętość cenowa jest ogromna.

Pomysł jest bez sensu. Na prawy surround jest dużo miejsca i pewnie dałoby się coś wykombinować. Miejsca na lewy na zdjęciu nie widać więc ciężko wnioskować.

Proponowane umieszczenie tylnych glosnikow w suficie jest bez sensu bo jest na maksa dalekie od jakiegokolwiek surround oraz nie bardzo pasuje do jakiegokolwiek innego ustawienia Atmos z 2, 4 czy 6 głośnikami warstwy górnej.

Jak robisz teraz sufit to wykorzystaj to do poprowadzenia kabli tam gdzie powinny być oraz zdecyduj czy w przyszłości będziesz budował 5.x.2 czy 5.x.4. Na surround można dać niewielkie designerskie glosniki albo w przyszłości jakieś inwall albo onwall. Robiąc teraz po swojemu utrudniasz sobie drogę do fajnego kina. No chyba, że ktoś lubi jak mu psy z 3 piętra szczekają za plecami ...

12 minut temu, Chloru napisał:

Proponowane umieszczenie tylnych glosnikow w suficie jest bez sensu bo jest na maksa dalekie od jakiegokolwiek surround oraz nie bardzo pasuje do jakiegokolwiek innego ustawienia Atmos z 2, 4 czy 6 głośnikami warstwy górnej.

Ja to już napisałem w 2 poście ale to nie my proponujemy takie ustawienie tylko sam załozyciel tematu uparł się, że chce mieć surroundy w suficie. Chyba nikt tutaj nie popiera tego pomysłu. Ja tylko wypowiedziałem się w poprzednim poście na temat wielkości przetwornika i dzwięku jaki mozna uzyskać z 8" głosnika zamontowanego w suficie bez jakiejkolwiek skrzynki.

4 godziny temu, stacjagreen napisał:

Błagam zostawmy temat głośników na ścianach , stojakach itd

Na siłę to nikogo uszczęsliwiac się nie da ale potwierdzam to co napisał @Chloru. To robienie sobie pod górkę, a nie ułatwienie i kropka.

5 godzin temu, fetek napisał:

Daj sufitowe, wymień klocek na taki który obsługuje atmosa i poprawnie skonfiguruj. Downmix powinien brzmieć lepiej niż to co proponujesz.

Fetek, chodzi Ci o to żeby zostawić same atmosy, a dolne wyłączyć w konfiguracji głośników? Hmm, nawet nie wiem czy mój Marantz 7010 pozwoliłby na tak nietypowy setup 🤔 Atmosy zawsze traktuje jako uzupełnienie bed layer ale odwrotnie to jeszcze nie spotkałem, żeby były tylko atmosy, a nie było warstwy dolnej.

Chyba jutro z ciekawości zobaczę czy w ogóle coś takiego przejdzie w ustawieniach amplitunera 😁

Edytowane przez brewka87

9 godzin temu, brewka87 napisał:

Fetek, chodzi Ci o to żeby zostawić same atmosy, a dolne wyłączyć w konfiguracji głośników? Hmm, nawet nie wiem czy mój Marantz 7010 pozwoliłby na tak nietypowy setup 🤔 Atmosy zawsze traktuje jako uzupełnienie bed layer ale odwrotnie to jeszcze nie spotkałem, żeby były tylko atmosy, a nie było warstwy dolnej.

Chyba jutro z ciekawości zobaczę czy w ogóle coś takiego przejdzie w ustawieniach amplitunera 😁

tak dokładnie o tym mówię.

Godzinę temu, RAF77 napisał:

Coś mi się kojarzy że kiedyś tak ustawiałem w sr7010, żeby tylko góra grała. Radyjkko na imprezie.

31 minut temu, fetek napisał:

tak dokładnie o tym mówię.

Jeśli faktycznie tak się da to może być jakieś rozwiązanie ale oczywiście to zawsze będzie kompromis. Zawsze jest szansa, że algorytmy w amplitunerze jakoś lepiej wmiksują dolną warstwę w atmosy, niż gołe powieszenie surroundow na suficie. Tylko wtedy trzeba by się zastanowić ile tych atmosow dać. Dwa czy cztery. Ja bym poszedł w 4, bo wtedy 2 wychodzą do tyłu za słuchacza tak jak chce @stacjagreen. Poza tym jest to bardziej przyszłościowa koncepcja jakby jednak kiedyś miał to być prawdziwy setup 5/7.1.4

• 1 miesiąc później...

Chciałbym zostawić info dla tych którzy będą chcieli założyć głośniki sufitowe jako sourand lub też stworzyć "scenę" w miejscu odsłuchu i nie są przekonani czy to dobre rozwiązanie . Do sedna umieściłem głośniki klipsch ds160cdt ok 1.8 m za kanapą oraz 70cm szerzej od kanapy  głośniki są kierunkowe więc można je pochylić w stronę odsłuchu. Mimo wielu rad że to się nie uda, że to nie według schematu, ja jestem zachwycony😀. Wszyscy moi znajomi są w szoku jak dobrze to gra i tworzy dźwięk przestrzenny jak w kinie. Osiągnąłem co chciałem brak stojących głośników za kanapa i namiastkę kina .Jeśli ktoś się zastanawia to polecam .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość