Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 7000zł amplituner sieciowy + 2 kolumny podłogowe

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.
Aktualnie posiadam zestaw:
Amplituner  Pioneer VSX-D812 + 2x podłogowe Klipsch Synergy F1 + Yamaha WXAD-10

Żródła dźwięku:
70% spotify za pośrednictwem Yamaha WXAD-10
15% TV - muzyka z Youtube, czasem jakiś film z VOD, Playstation
10% radio internetowe - Yamaha WXAD-10
10% radio FM - wbudowany tuner FM w amplitunerze

Czego najwięcej słucham:
Wszystkiego po trochę, ale z przewagą muzyki klubowej (np. sety z tomorrowland), hity dyskotekowe z lat 90' + ich nowe mixy, 
na YT zwą to "Chillout" czyli spokojna muza z miękkim basem.
Od czasu do czasu jakiś hip hop, raz do roku koncert noworoczny z Wiednia 😉

Pokój - generalnie asymetryczny - Salon połączony z kuchnią - około 28m2.
Ściana przy której stoi audio i wisi TV ma 2,9m betonu,  potem są już drzwi balkonowe i kuchnia z prawej.
Pod TV szafka RTV kolumny stoją po bokach tej szafki w odległości około 2,2m od siebie, i około 10cm od ściany (tył) 
z lewej jest okno, kaloryfer i gruba zasłona
z prawej na końcu ściany są drzwi balkonowe a za nimi część kuchenna
Ściana na przeciwko oddalona o 4,4m a na niej sofa narożna
Przed sofą mały stolik kawowy, a obok otwarte połączenie z przedpokojem.
Wiem, że nie są to idealne warunki dla zestawu audio, ale jest jak jest i inaczej nie będzie.

Generalnie zestaw który posiadam jak dla mnie gra ok.
Lubię miękki soczysty bas i wydaje mi się, że taki dostaję.

Skąd pomysł na zmianę, skoro mi się podoba?

- Przede wszystkim Wygoda - chciałbym mieć jedno urządzenie zamiast dwóch (amplituner + WXAD) - nie mogę po prostu 
wcisnąć "Power" i muza gra...
- Jest okazja wymienić amplituner na inny (żona sama zaproponowała, więc idę za ciosem :-), to pomyślałem, żeby od razu zmienić też kolumny - kiedyś kupiłem te Klipsche bo miały dobre parametry i przystępną dla mnie cenę, dzisiaj mogę sobie pozwolić na coś lepszego 🙂
-  Poza wygodą liczę na lepsze wrażenia dźwiękowe niż te co mam teraz, więcej basu, więcej "przestrzeni"
- Wychodzę z założenia, że skoro przypadkowo zdobyty amplituner kina domowego (choć wysoki model) gra fajnie z tanimi kolumnami, to lepszy zestaw typowo stereo, powinien zagrać lepiej - czy się mylę?

Wymagania/ograniczenia:
1. Amplituner z FM, DAB+ , funkcjami sieciowymi WifI, bluetooth, żebym mógł bez dodatkowych urządzeń odtwarzać muzykę ze spotify, ale także w razie potrzeby puścić bezpośrednio z telefonu. Możliwość włączenia urządzenia bezpośrednio z telefonu (bez pilota). Dobra, stabilna aplikacja.
2. Możliwość manualnej regulacji głośności, tonów niskich i wysokich.
3. Łatwa/intuicyjna obsługa z pilota.
4. Nie wiem czy to norma czy nie, ale fajnie byłoby móc np. poprzez dedykowaną aplikację mieć equalizer z możliwością zapisywania presetów i możliwością ich użycia z poziomu pilota lub tej aplikacji,  funkcja loudness mile wdziana (choć jeśli byłby equalizer można sobie samemu ogarnąć).
5. Możliwość podłączenia minimum dwóch źródeł sygnału kablem optycznym (TV, Playstation)
6. Z tego co czytałem kolumny z tylnym bass reflex powinny stać min. 50cm od ściany - u mnie to odpada mogą stać około 10cm od ściany, więc bass reflex tylko z przodu.
7. KOLOR To raczej nie problem, ale kolumny muszą być dostępne w czarnej wersji a wzmacniacz srebrnej.
8. Budżet do 7000PLN
9. Niskie ryzyko awarii (na pewno niektóre marki/modele mają większe a inne mniejsze tendencje do awarii)
11. W razie awarii dobry serwis door-to-door - co mi po dobrym sprzęcie, jeśli w razi draki, będzie leżał pół roku w serwisie albo serwis będzie się migał od naprawy.
12. GABARYTY kolumn - te które mam mają wymiary wys. 91cm, szer 20cm, gł 34cm, w miarę możliwości chciałbym aby nowe były zbliżone gabarytowo,
jednak dopuszczam, że mogą być do 10cm wyższe i do 5cm szersze, głębokość do 35cm

Czy i co możecie mi doradzić, ewentualnie od czego zacząć poszukiwania?
Czy w tym budżecie kupię dobre kolumny trójdrożne?
Czy warto patrzeć na zestawy, które proponują elektromarkety?

No to powiem ci że sam sobie zamykasz drogę tym wyborem urządzenia w jednym bo miałbym kilka ciekawych propozycji ale też właśnie jako dwa elementy Ale dobrze idźmy w to 

Onkyo 8470, lub lepiej Marantz PM om7000n + heco Aurora 700, monitor audio bronze 500, qacustic 3050

Z czego wynikają twoje ograniczenia wymiarów kolumn? 

Czy tyje do czegoś wkładasz między jakieś szafki?

2 godziny temu, adsda napisał:

Amplituner  Pioneer VSX-D812 + 2x podłogowe Klipsch Synergy F1 + Yamaha WXAD-10

Pozowlę dopytać dla pewnośći, masz same fronty?

- Przede wszystkim Wygoda - chciałbym mieć jedno urządzenie zamiast dwóch (amplituner + WXAD) - nie mogę po prostu 

Pod kątem jakości system dzielony wyjdzie lepiej, ale jak cchesz to możesz iść w jednoelementowca. Amp kina do stereo średnio się nadaje więc powinienej go zmienić na coś stereofonicznego. W tym amplitunerze kina tkwi problem jakości w stereo.

1. Amplituner z FM, DAB+ , funkcjami sieciowymi WifI, bluetooth, żebym mógł bez dodatkowych urządzeń odtwarzać muzykę ze spotify, ale także w razie potrzeby puścić bezpośrednio z telefonu. Możliwość włączenia urządzenia bezpośrednio z telefonu (bez pilota). Dobra, stabilna aplikacja.

Radio internetowe może być?

5. Możliwość podłączenia minimum dwóch źródeł sygnału kablem optycznym (TV, Playstation)

TV optykiem do amplitunera, a Playstation przez HDMI bezpośrednio do TV.

6. Z tego co czytałem kolumny z tylnym bass reflex powinny stać min. 50cm od ściany - u mnie to odpada mogą stać około 10cm od ściany, więc bass reflex tylko z przodu.

Nie ma czegoś takiego, ustawia się indywidualnie. Temat rzeka... Coś ci nie odpowiada w aktualnych kolumnach?

To nie jest parametr, który byłby wyznacznikiem jakości. Tylko i wyłącznie informacja podziału na zwrotnicy.

Tak grają Twoje aktualne kolumny więc wychodzi an to że Ci się podoba 🙂 

- Wychodzę z założenia, że skoro przypadkowo zdobyty amplituner kina domowego (choć wysoki model) gra fajnie z tanimi kolumnami, to lepszy zestaw typowo stereo, powinien zagrać lepiej - czy się mylę?

Zmiana amplitunera kina domowego na wzmacniacz stereo przyniesie sporą poprawę jakości w stereo. Traktuj to jako priorytet.

Mam kilka propozycji w głowie, ale najpierw odpisz mi na moje pytania, bo chciałbym dooradzic trafnie.

29 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No to powiem ci że sam sobie zamykasz drogę tym wyborem urządzenia w jednym bo miałbym kilka ciekawych propozycji ale też właśnie jako dwa elementy Ale dobrze idźmy w to 

Onkyo 8470, lub lepiej Marantz PM om7000n + heco Aurora 700, monitor audio bronze 500, qacustic 3050

Z czego wynikają twoje ograniczenia wymiarów kolumn? 

Czy tyje do czegoś wkładasz między jakieś szafki?

Jako że nie mieszkam sam, wiem że jak kolumny będą znacznie większe, to usłyszę że są za duże... 

Odnośnie urządzenia, tak jak pisałem, w pierwszej kolejności ma być wygodniej w użytkowaniu niż jest teraz.

Oczywiście nie może być tak, że wywalę 7k będzie wygodniej i żadnej różnicy na plus w dźwięku, wtedy wszystko mija się z celem. 

Chyba że powinienem najpierw wymienić tylko amplituner, choć wiem że jeśli tak zrobię, to kolumn nie zmienię przez następne kilka dobrych lat. 

No ja akurat uważam że twoje kolumny mimo starej daty są całkiem w porządku. 

Bardzo fajne i udany model. 

Jeżeli dopuszczasz z czasem dołożenie budżetu i żeby teraz było po prostu lepiej ze względu na samą elektronikę no to zostawiam cię z tym dylematem na święta bo to jest pewien kierunek. 

Tylko pada pytanie w którym miejscu się zatrzymasz

Cytat

Amplituner  Pioneer VSX-D812 + 2x podłogowe Klipsch Synergy F1 + Yamaha WXAD-10

Pozowlę dopytać dla pewnośći, masz same fronty?

Tak.

Cytat

Pod kątem jakości system dzielony wyjdzie lepiej, ale jak cchesz to możesz iść w jednoelementowca. Amp kina do stereo średnio się nadaje więc powinienej go zmienić na coś stereofonicznego. W tym amplitunerze kina tkwi problem jakości w stereo.

Czy to oznacza, że sama zmiana amplitunera na stereo zrobi zauważalną różnicę?

Cytat

Radio internetowe może być?

Może być, ale spotify też być musi.

Cytat

TV optykiem do amplitunera, a Playstation przez HDMI bezpośrednio do TV.

OK

Cytat

6. Z tego co czytałem kolumny z tylnym bass reflex powinny stać min. 50cm od ściany - u mnie to odpada mogą stać około 10cm od ściany, więc bass reflex tylko z przodu.

Nie ma czegoś takiego, ustawia się indywidualnie. Temat rzeka... Coś ci nie odpowiada w aktualnych kolumnach?

Generalnie nie jest tak, że mi coś nie odpowiada. Wyszedłem za założenia, że jeśli w tym budżecie może być znaczna różnica na plus przy wymianie kolumn to czemu nie? Kupiłem te kolumny a nie inne, ponieważ w mojej ocenie w tedy z moim budżetem były to najlepsze kolumny jakie mogłem kupić i jestem z nich zadowolony.

Cytat

To nie jest parametr, który byłby wyznacznikiem jakości. Tylko i wyłącznie informacja podziału na zwrotnicy.

Tzn, że kolumna z trzema głośnikami nie koniecznie zagra lepiej niż ta z dwoma (tak jak ta moja?)

Cytat

Tak grają Twoje aktualne kolumny więc wychodzi an to że Ci się podoba 🙂 

Tak, nigdzie nie napisałem, że mi się nie podoba 🙂

Cytat

Zmiana amplitunera kina domowego na wzmacniacz stereo przyniesie sporą poprawę jakości w stereo. Traktuj to jako priorytet.

OK, to jaki amplituner spełniający  moje wymagania wygody i brzmienia z kolumnami które mam byś polecił?

Cytat

Mam kilka propozycji w głowie, ale najpierw odpisz mi na moje pytania, bo chciałbym dooradzic trafnie.

Odpisane 🙂

19 minut temu, adsda napisał:

Czy to oznacza, że sama zmiana amplitunera na stereo zrobi zauważalną różnicę?

Tak

Bo model 812 gra kiepsko w stereo

Cześć 🙂 Opcji trochę jest ogółem. Jeśli rozważasz zmianę etapowo i delikatne dołożenie, to przemyślałbym ten kierunek i zaczął właśnie od wymiany wzmacniacza. Na pewno posłuchałbym Onkyo TX-8470, drożej Marantza Model 60N, może Quad Vena II Play. Potem można kombinować z kolumnami, jak świeże Klipsche jak RP-6000F II, czy Monitor Audio Bronze 500 🙂 

Ale grunt to posłuchać 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 23.12.2024 o 20:25, adsda napisał:

Czy to Onkyo występuje w kolorze srebrnym? 

Niestety nie. 

W dniu 24.12.2024 o 13:38, adsda napisał:

Czy warto do tej stawki dodać Yamaha R-N800A? 

Granie jaśniejsze zarówno od Onkyo i Marantza. Jak lubisz, to tak, jak nie, to nie 😉 Miękkiego basu, którego oczekujesz też moim zdaniem z niej nie uświadczysz. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czy jeśli aktualnie używam amplituner Pioneer to  czy Pioneer SX-N30AE może być odpowiednim wyborem? 

Niestety nie mam za bardzo możliwości na odsłuch Onkyo, Marantz czy Pioneer w mojej okolicy. 

Dzisiaj jeden sklep mi zaproponował Yamaha RN-600A a drugi Advance Paris o którym pierwszy raz słyszałem. 

W kwestii kolumn zaczynam dochodzić do wniosku, że może skoro Klipsch mi odpowiada, pozostać przy tej marce. Pytanie czy RF-82mk2 będą ok do mojego metrażu? 

Moim zdaniem tak i tak 😉 Aczkolwiek SX-N30AE to niski model, lepiej dorzucić do Onkyo TX-8470. 

5 godzin temu, Q21 napisał:

Moim zdaniem tak i tak 😉 Aczkolwiek SX-N30AE to niski model, lepiej dorzucić do Onkyo TX-8470. 

Ja też polecam onkyo. Pioneer to takie mniej plastyczne granie i wycofuje szczegóły. Onkyo gra znacznie dojrzalszym dźwiękiem. Tylko czy czasem onkyo i pionek to nie to samo już ?Bo coś obiło mnie się o ucho😉

Godzinę temu, adsda napisał:

Jaki model Pioneera jest na podobnym poziomie co polecane Onkyo? 

Na ten moment brak. Ale to jedna szkoła grania, jedna firma-matka. 

Póki co zakupiłem Onkyo TX8470 (Portal_Q21 na allegro, więc zakładam że to @Q21) 🙂

Po podłączeniu do moich Synergy F1 od razu można zauważyć że jest więcej basu niż na Pioneerze - dla mnie ok 🙂

Zmartwiło mnie że nie ma żadnego dodatkowego equalizera np. poprzez aplikację. Myślałem że regulacja wyłącznie tonów niskich i wysokich to domena amplitunerów KD... 

Urządzenie robi dobre wrażenie, uzyskałem wygodę której chciałem, szkoda że nie występuje w kolorze srebrnym (przyzwyczaiłem się do koloru Pionka i mniej kurz widać, ale może dzięki czarnemu, częściej będzie przecierany szmatką 🙂). 

Miłego słuchania 😉