Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha R-N800A + JBL Studio 698

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Jak w temacie - czy ten ampli "uciągnie" kolumny JBL Studio 698?

Na chwilę obecną posiadam Bose Cinemate GS2, chcę jednak zacząć przygodę z czymś więcej. W przyszłości planuję "dokładać" pozostałe głośniki z serii 6 żeby mieć pełne kino domowe (wiem, będę musiał dokupić inny ampli). Czy te kolumny dadzą radę w stereo? W jedynym salonie audio w Opolu jest w promce zestaw taki jak w temacie, niestety nie ma możliwości wzięcia na testy do domu. Warto w to brnąć? Czy poszukać czegoś innego? Pomieszczenie na ten moment ok. 20m2, w niedalekiej przyszłości planowana zmiana na większe. Muzyka puszczana głównie z gramofonu, czasem tidal czy jakiś film na platformie streamingowej.

W temacie hi-fi jestem laikiem, aczkolwiek słuch mam wyczulony (muzyk z wykształcenia).

Z góry dzięki za rady i pozdrawiam! 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/168874-yamaha-r-n800a-jbl-studio-698/
2 godziny temu, karlap napisał:

Czołem!

Na chwilę obecną posiadam Bose Cinemate GS2, chcę jednak zacząć przygodę z czymś więcej. W przyszłości planuję "dokładać" pozostałe głośniki z serii 6 żeby mieć pełne kino domowe (wiem, będę musiał dokupić inny ampli). Czy te kolumny dadzą radę w stereo? W jedynym salonie audio w Opolu jest w promce zestaw taki jak w temacie, niestety nie ma możliwości wzięcia na testy do domu. Warto w to brnąć? Czy poszukać czegoś innego? Pomieszczenie na ten moment ok. 20m2, w niedalekiej przyszłości planowana zmiana na większe. Muzyka puszczana głównie z gramofonu, czasem tidal czy jakiś film na platformie streamingowej.

W temacie hi-fi jestem laikiem, aczkolwiek słuch mam wyczulony (muzyk z wykształcenia).

Nie wyglądają na szczególnie trudne. Polecam jednak i tak odsłuch, bo parametry to jedno, a barwa dźwięku w danym połączeniu to zupełnie co innego 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Powiem tak grać to będzie jako grać ale jednak osobiście uważałbym i polecałbym ci wybór innego czystego wzmacniacza 

Z Yamahy model as1200

Arcam a25

Nad 375 jako taka nieco tańsza alternatywa 

Roksan K3

Atoll in 200

Mówisz o zestawie w sensie kolumny plus amplituner tak? 

A weź się zapytaj w paru miejscach po ile zrobią ci te kolumny solo żebyśmy tak po prostu realnie wiedzieli jaki budżet powiedzmy jest przewidziany na elektronikę

Tak, dokładnie. Zestaw taki jak w temacie. Kolumny stoją po 4,5k, więc nawet jak jakimś cudem urwę 500zł na sztuce, to i tak zostaje 2k na amplituner. Z tym że tak jak pisałem, szukam zestawu "przejściowego" na 2-3 lata, później planuję rozbudować to do pełnego kina domowego z innym amplitunerem.

Liczyłem na to że ktoś ma już taki zestaw i napisze jak to w praktyce brzmi 😄 Wiadomo że będę chciał to najpierw odsłuchać w salonie, ale w domu zawsze może brzmieć zupełnie inaczej.

Powiem tak uważam że nie powinieneś nabierać się na takie pseudo zestawy promocyjne w różnych salonach wszyscy to robią i to nie jest powiedziane że to jest dobrze 

Druga sprawa jestem przekonany że urwiesz więcej niż 500 zł 

Jeżeli kupujesz zestaw przejściowy za 10 000 zł to trochę się boję wróć jestem zazdrosny jaki zestaw będziesz kupować docelowo 🙂

Tak samo jak u kogoś w salonie to będzie brzmiało inaczej i tak samo jak ktoś inny będzie miał inne oczekiwania. 

Nie jesteś jedyną osobą na forum która oczekiwała by że znajdzie użytkownika takiego zestawu który napisze 

Jest super! Uwielbiam to.

Tylko że on je ciecierzycę codziennie a ja nie 🙂

You know what i mean?

Doskonale Cię rozumiem. Mój dziadek zawsze mówił "Jeden lubi pomarańcze, drugi jak mu nogi śmierdzą". Co człek to inna opinia.

Chyba trzeba się będzie przejechać do Wrocławia albo Katowic bo w Opolu bryndza - jeden salon na krzyż. Mimo wszystko dzięki za podpowiedź tego targowania ceny, bo mimo iż nie tego nie lubię to chyba nie mam innego wyjścia. Jak się na coś zdecyduję to na pewno napiszę, żeby inni nie musieli się tak głowić 😄 Bo im więcej czytam tym mniej wiem 😄

To poradzę, jak były muzyk - muzykowi 😉 - kup taki kinowy kpl. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokupisz tylko amplituner a do słuchania muzyki nie żadne kompresyjne JBL,

ale coś naprawdę grającego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂 Napędzić napędzi, czy Ci się spodoba to już oddzielna kwestia 😉 Opcji do dyszki jest dużo, podrzucę niżej film, gdzie kilka prezentujemy 🙂 

Napisz proszę, czego oczekujesz od nowego systemu i poszukamy też konkretniejszych opcji 😉 W razie czego zapraszam również na odsłuch, na miejscu mamy bardzo szeroki asortyment 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No właśnie wszystko rozchodzi się o to, że w przyszłość z tego stereo będę chciał zrobić kino domowe, najlepiej dolby atmos - rozbudowa o inne kolumny serii 6. Dlatego też te kolumny wydają się (przynajmniej na papierze) najbardziej odpowiednie. Zawsze łatwiej (i taniej) wymienić sam amplituner niż cały zestaw.

A nie możesz kupić najpierw dobrych kolumn podstawkowych i dobrego amplitunera AV, a w kolejnych rzutach podłogówki z tej samej serii i kolejne małe kolumny? 

W dniu 23.12.2024 o 12:41, karlap napisał:

A niby czemu nie?

W dniu 23.12.2024 o 17:24, Piotr Sonido napisał:

polecałbym ci wybór innego czystego wzmacniacza 

Ach te audiofilskie bełkociki

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Nie no, jest różnica pomiędzy amplitunerem AV a wzmacniaczem stereo w tej samej cenie. AV cierpi zwykle na opłaty licencyjne, zbytnie upakowanie zbyt wielu elementów, konieczność zniszczenia większej ilości elementów w ciągłym budżecie oraz biedę w zasilaczu. To nie ma prawa być tej samej jakości co wzmacniacz stereo. 

Oczywiście, zawsze mogą zdarzyć się wyjątki od reguły 🙂 ...jednak jeszcze żadnego nie poznałem 😀

Jednak po przemyśleniach zmieniłem zdanie na gotowy zestaw z jednego z branżowych sklepów.

Rotel A14 MKII + Indiana Line Diva 5. W poniedziałek chcę jechać na odsłuch. 

W dniu 25.12.2024 o 07:24, Misio38 napisał:

A niby czemu nie?

Ach te audiofilskie bełkociki

Co w tym jest bełkotem? 

Bo jak na razie to twoje posty przypominają jedynie spamowanie tego forum niż jakiekolwiek trafne czy pomocne dla innych użytkowników posty. 

Przemyśl może swoje działania zrób sobie przerwę wróć za jakiś czas odmieniony. 

Zachęcam cię także do odsłuchu tych kolumn żebyś był w stanie podjąć dyskusję o czym tutaj jest rozmowa.

W dniu 23.12.2024 o 11:41, karlap napisał:

Czołem!

Yamaha da im radę, sporo basu jest w 698, ale wydaje mi się że możesz wybrać lepiej 🙂 

W dniu 23.12.2024 o 16:33, karlap napisał:

Z tym że budżet jaki mam to 10k, a właśnie taki zestaw jest za 9990zł...

Sonus Faber Lumina V, Dali Opticon 6 MKII, Focal Vstia No2. Trzy mocne typy!

Na start ta Yamaha wystarczy, wydajność ma dobrą. W przyszłości można pomyśleć nad wzmacniaczem z możliwością pracy w trybie końcówki mocy jeśli zalezy Ci na dobrej jakości w stereo, korzystając w przyszłości z kina domowego.

W dniu 23.12.2024 o 20:25, karlap napisał:

No właśnie wszystko rozchodzi się o to, że w przyszłość z tego stereo będę chciał zrobić kino domowe, najlepiej dolby atmos - rozbudowa o inne kolumny serii 6. Dlatego też te kolumny wydają się (przynajmniej na papierze) najbardziej odpowiednie. Zawsze łatwiej (i taniej) wymienić sam amplituner niż cały zestaw.

Posłuchaj mnie a nie pożałujesz! Teraz fronty, a w późniejszym etapie wymień Yamahę na wzmacniacz który może pracować jako końcówka mocy np Atoll IN100, IN200, Roksan K3 itp.

W późniejszym czasie zakup amplituner kina domowego który posiada pre-out front do popdięcia wzmacniacza.

Na koniec skompletujesz sobie elementy kina domowego.

Finał taki, że masz kino i świetne stereo!

2 godziny temu, karlap napisał:

Jednak po przemyśleniach zmieniłem zdanie na gotowy zestaw z jednego z branżowych sklepów.

Rotel A14 MKII + Indiana Line Diva 5. W poniedziałek chcę jechać na odsłuch. 

Możesz wybrać znacznie lepsze kolumny, dlaczego ten Rotel? Zostaw na start Yamahę, później będziesz myślał o elektronie. Kupisz teraz wzmacniacz bez możliwości pracy w trybie końcówki mocy i zamkniesz się na dalszą rozbudowę...

• 2 tygodnie później...

Witam Posiadam od niedawna JBL 698 +emotiva pt1/a2+ bluesound node +sub klipsch(tylko do filmów) Głównie tidal Spotify Jak chcesz podjeżdżaj na odsłuch 

Miałem wcześniej Pioneer SX n30 +MA bronze6 Zanim kupiłem emotive 698 grały u mnie chwilę z SX n30 i dawał radę a Yamaha o której mowa powinna zagrać lepiej (słuchałem z Polk audio Reserved 700 )ale nie mam porównania z JBL 698 Dźwięk Co kto lubi Subiektywna sprawa ale mocowo Yamaha na pewno podoła 

Kurcze 10 tysi to sporo kasy, człowiek z jakimś obiegiem audio,to by skompletował lekko używany wzmacniacz lub nowy nawet i kolumny, że naprawdę dźwięk byłby miodzio !!!! Najgorzej jest mieć kasę i nie być w ogóle osłuchany i pojęcia nie mieć, można mocno wtopić kasę, aż szkoda mi tej kasy,mimo że nie moja 😁

Z moich propozycji na szybko i dobrej propozycji to marantz pm 7000n i polk audio es 50 lub 55 i jeszcze z 3500 w kieszeni zostaje, wszystko nówka sztuka