Skocz do zawartości
IGNORED

WireWorld Starlight 8 Coaxial vs Chord Company Clearway v2 Digital

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mało pytań zadaję na forum, bo zazwyczaj większość udaje mi się wyszukać przez wyszukiwarkę. Tym razem jednak wiadomości jest troszkę mniej.

Konkretnie szukam kabla coax - im bardziej detaliczny, jaśniejszy, przestrzenny tym lepiej. Oczywiście wiem, że kable "nie grają" jednak ich zmiany powodują różnice w brzmieniu i nie wnikając w szczegóły techniczne poszukuję rady od osób, które miały styczność z tymi kablami. 

Obecnie mam podpięte źródło do daca kablem optycznym za 5 zł. chciałbym "zdjąć koc" z przekazu jaki mam obecnie. Źródło to taga twa-10b, dac to m-dac, kolumny dali menuet. Podsumowując kolumny i dac są dość muzykalne i analogowe. Brakuje mi trochę orzeźwienia w dźwięku i ikry. Wg wszelkich opinii czy testów i kolumny potrafią zagrać oraz sam zestaw audiolaba raczej też jest chwalony więc doszukuję się słabego punktu w źródle.  

Interkonekt też mam do wymiany ale to za chwilę.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

15 minut temu, Tal napisał:

Ukryta Zawartość

Oo też brałem go pod uwagę ale jako interkonekt. 

Ukryta Zawartość

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Ja mam ten

Ukryta Zawartość

Przy Denafrips Pontus II sprawdza się doskonale. A jak chcesz

6 godzin temu, gokar83 napisał:

"zdjąć koc"

to niestety, nie tędy droga. Zabawa kabelkami to jak leczenie sraczki zmianą koloru skarpetek .

Tu szukaj winy słabego dźwięku 

6 godzin temu, gokar83 napisał:

Źródło to taga twa-10b,

Ukryta Zawartość

Korzystam z przywilejów tego drucika ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

Rozumiem, że walkę o szczegóły i naturalną agresję masz za sobą i jako

kable głośnikowe jest przynajmniej coś w rodzaju White Lightning.

Chodzi o to, żeby rosły szanse usłyszenia takich zmian w coaxialu ...

Bo rzeczywiście IC też jak wspomniałeś do wymiany, więc diabeł

jak zwykle tkwi w szczegółach ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Ja mam ten

Ukryta Zawartość

Przy Denafrips Pontus II sprawdza się doskonale. A jak chcesz

to niestety, nie tędy droga. Zabawa kabelkami to jak leczenie sraczki zmianą koloru skarpetek .

Tu szukaj winy słabego dźwięku 

Też biorę pod uwagę same źródło jednak zaczynam od tego co jest wg mnie najsłabsze. Optyk za dosłownie 5 zł może być przyczyną... 

@audioburak

Zaczynam tą walkę dopiero. Głośnikowe też są pod obserwacją - jednak jakby to ująć - są z tych jaśniejszych i nie z tanich więc zaczynam od źródła i będę po kolei wymianał aż do zadowolenia - czyli może bardzo długo 🙂

Ukryta Zawartość

W tym sęk 😉 

Dlatego, że zmiany na wejściu przy słabej przejrzystości systemu są o wiele

trudniej zauważalne i tego najsłabszego ( ? ) elementu nie da się ominąć.

Może też przy dobrej końcówce systemu ruchy z coax byłyby zbyteczne 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

26 minut temu, gokar83 napisał:

Też biorę pod uwagę same źródło jednak zaczynam od tego co jest wg mnie najsłabsze. Optyk za dosłownie 5 zł może być przyczyną... 

Najsłabszy jest streamer. Nie kabel. Budowanie domu zaczyna się od fundamentu a nie od rynien 

Chyba, że te rynny wg. projektu odprowadzają wodę prosto w fundamenty 😉 

8 minut temu, piotrek7 napisał:

Najsłabszy jest streamer. Nie kabel. Budowanie domu zaczyna się od fundamentu a nie od rynien 

A co byś sugerował? Ifi stream i po usb do m-daca? Czy masz coś innego na myśli?

2 godziny temu, gokar83 napisał:

Ifi stream i po usb do m-daca? Czy masz coś innego na myśli?

Przeczytaj sobie wątek poświęcony temu urządzeniu. Kilkadziesiąt stron w tym większość poświęcona problemom technicznym i frusteacjom użytkowników. Sam mam Silent Angel M1t. Niezawodne i bardzo dobrze grające urządzenie ale pisałem wielokrotnie i powtarzam, że najlepiej kupić miniPC optymalizujac go pod audio i instalują odpowiednie oprogramowanie jak choćby Audirvana. Zainstaluj sobie wersję testową, przekonasz się, czy to ma sens. A zaoszczędzona kasę wydać na konwerter pomiędzy kompa i DAC 

53 minuty temu, piotrek7 napisał:

Przeczytaj sobie wątek poświęcony temu urządzeniu. Kilkadziesiąt stron w tym większość poświęcona problemom technicznym i frusteacjom użytkowników. Sam mam Silent Angel M1t. Niezawodne i bardzo dobrze grające urządzenie ale pisałem wielokrotnie i powtarzam, że najlepiej kupić miniPC optymalizujac go pod audio i instalują odpowiednie oprogramowanie jak choćby Audirvana. Zainstaluj sobie wersję testową, przekonasz się, czy to ma sens. A zaoszczędzona kasę wydać na konwerter pomiędzy kompa i DAC 

No ja bym potrzebował coś co nie wymaga używania telewizora do odpalenia muzyki i coś co obsłuży cała rodzina na 2-3 przyciski na telefonie a nie kombinacje z jakimiś programami, odpaleniem odpowiedniego playera serwera etc... Żona używa spotifi i niech sobie używa. Ja tidala. Córka znowu różnie... Ta swoboda typu "connect" jest jednak dla mnie ważna. Takie czasy... 

Więc sugerowałbym M1t. Bardzo fajny grajek 

Niezła dedykowana aplikacja. Pełna funkcjonalność Tidal Connect 

No ok - jak będzie warto to mogę na raty sobie wrzucić w nowym roku, jednak tym sposobem wracamy do punktu wyjścia, bo nie mam żadnego kabla coax...

Czy jest szansa poprosić o opinie użytkowników kabli z tematu? Plus ten Qed Reference 40 digital.

28 minut temu, gokar83 napisał:

Czy jest szansa poprosić o opinie użytkowników kabli z tematu? Plus ten Qed Reference 40 digital.

Z tego co kojarzę to kolega @Mikelas76 używa takiego kabelka w swoim systemie, może podzieli się opinią 🙂 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

56 minut temu, Tal napisał:

Z tego co kojarzę to kolega @Mikelas76 używa takiego kabelka w swoim systemie

Bardzo fajny rowny kabelek, przestrzeny, nic nie zamula. Taki transparentny. 

Zdecydowanie polecam. Sam co prawda rozwazam zeby przeskoczyc sporo wyzej, ale sam kabelek jest naprawde spoko. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Nie chcę za bardzo tutaj nikomu podpaść ja specjalnie różnicy pomiędzy dobrymi kablami cyfrowymi nie słyszę. 

Jakoś specjalnie nigdy ten aspekt systemu nie wciągnął mnie na tyle aby poświęcać mu więcej uwagi kable zasilające subwooferowe głośnikowe analogowe RCA. Tak.

Więc powiem tylko na przestrzeni innych kabli że jeżeli szukasz raczej jaśniejszego to w tej dwójki chord. Ale także dopisałbym do listy w takim razie qeda oraz przez pryzmat marki i innych modeli jakie szukałem to może coś z nordost

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Nie chcę za bardzo tutaj nikomu podpaść ja specjalnie różnicy pomiędzy dobrymi kablami cyfrowymi nie słyszę. 

Jakoś specjalnie nigdy ten aspekt systemu nie wciągnął mnie na tyle aby poświęcać mu więcej uwagi kable zasilające subwooferowe głośnikowe analogowe RCA. Tak.

Więc powiem tylko na przestrzeni innych kabli że jeżeli szukasz raczej jaśniejszego to w tej dwójki chord. Ale także dopisałbym do listy w takim razie qeda oraz przez pryzmat marki i innych modeli jakie szukałem to może coś z nordost

Ja nie zakladam, ze kabel cyfrowy zmieni coś diametralnie ale po cichu liczę, że sama zmiana optyka na coax powinna już wnieść pozytywne zmiany - zazwyczaj w dacu te wejścia też troszkę inaczej brzmią. Z założenia wole kupić jasny coax niż np van den hula the name gdzie on na starcie "ucina górę"

No i tu się akurat bardzo zgadzamy bo ja też wolę połączenie elektryczne. 

Ja akurat lubię kiedy kabel nawet cyfrowy jest po prostu solidny z wtykami których nie boję się wyjmować nie mówiąc o tym że swego czasu i teraz też chętnie bym do tego wrócił miałem szafkę z otwartymi pleckami w zasadzie to taką typową dla HiFi gdzie po prostu te kable widać. Więc jeżeli do tego jest nietuzinkowy wygląda na wykonane solidnie to tylko plusik.

gdzie on na starcie "ucina górę"

A jak on miałby to niby robić?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Może dlatego,że ten van dr hul robi kable z wegla czy grafitu,które mają po kilkadziesiąt omów jak nie lepiej.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

O to to..

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Może dlatego,że ten van dr hul robi kable z wegla czy grafitu,które mają po kilkadziesiąt omów jak nie lepiej.

Nie ten przypadek zdaje się.

19 minut temu, ProjectPi napisał:

No tak - ciach ciach i nie ma;) 

A tak serio to nie mam pojęcia:) ale miałem ten kabel i górę pasma gasił:) 

Edit: Zaznaczę, że używałem go jako analogowy interkonekt a nie jako coax

Edytowane przez gokar83

1 minutę temu, gokar83 napisał:

No tak - ciach ciach i nie ma;) 

A tak serio to nie mam pojęcia:) ale miałem ten kabel i górę pasma gasił:) 

Góra pasma to, przy 192kHz, okolice 12MHz. Cholernie czuły masz słuch.

Z założenia wole kupić jasny coax niż np van den hula the name gdzie on na starcie "ucina górę"

11 minut temu, gokar83 napisał:

Edit: Zaznaczę, że używałem go jako analogowy interkonekt a nie jako coax

Ściemniaczek, nieładnie.

52 minuty temu, ProjectPi napisał:

Góra pasma to, przy 192kHz, okolice 12MHz. Cholernie czuły masz słuch.

Ściemniaczek, nieładnie.

Jednak wyczytałem  na tym forum, ze ktoś miał coaxa van den hula - i to nawet nie ten niski model - the name, tylko wyzszy model - ale nie pamiętam który... I po zmianie na wireworda poczul odmulenie przekazu... Więc w mojej głowie te kable są zaszufladkowane jako - do jasnych systemów;) 

Btw. Jak byś chciał mi coś zasugerować co do mojego problemu to byłbym wdzięczny - każdą opinie czy radę będę pewnie rozważać przez święta 🙂

1 godzinę temu, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

Pozamieniaj kiedyś kable cyfrowe w dobrym systemie... durne USB, a mają tak duży wpływ na dźwięk że zmienia się charakter systemu.  Coax to samo. Na pewno u mnie wprowadzają dużo bardziej słyszalne zmiany niż głośnikowe, których bym sie nie podjął rozpoznać.

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Bardzo fajny rowny kabelek, przestrzeny, nic nie zamula.

Uwielbiam to określenie. Zamula.

6 godzin temu, Mikelas76 napisał:

zeby przeskoczyc sporo wyzej,

No tak - to nowa konkurencja? Skakanie przez kabel?

😄

No dobra, poważnie oznacza to wydać znacznie więcej kasy bez sensu.

48 minut temu, marcinmarcin napisał:

Pozamieniaj kiedyś kable cyfrowe w dobrym systemie... durne USB, a mają tak duży wpływ na dźwięk że zmienia się charakter systemu.  Coax to samo. Na pewno u mnie wprowadzają dużo bardziej słyszalne zmiany niż głośnikowe, których bym sie nie podjął rozpoznać.

Nie ekonfabuluj, bo to są bzdurne sugestie.

A może któryś producent albo dystrybutor sprawił, że jesteś zainteresowany we wprowadzaniu innych w błąd?

1 godzinę temu, gokar83 napisał:

Jednak wyczytałem  na tym forum

Wierzysz bezkrytycznie we wszystko co ktoś napisze?

1 godzinę temu, gokar83 napisał:

Jak byś chciał mi coś zasugerować co do mojego problemu to byłbym wdzięczny

Odpowiedź jest bardzo prosta. Kabel nigdy nie był, nie jest i nie będzie receptą na Twój problem,

Edytowane przez bum1234
  • Pokaż nowe odpowiedzi