Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy Gramofon Vintage vs Nowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nie mam absolutnie żadnego doświadczenia z Gramofonami , dlatego pytam. W kwocie do powiedzmy 5000 szukam jakiegoś gramofonu który od czasu do czasu będzie grał muzykę. Głównie opieram się na streamingu na ten czas. I tu pytanie co kupić

Na rynku są Vintage Gramofony typu Pioneer PL 50, zamienne Sony lub inne podobne modele w kwocie około 5K PLN. Ale na drugim biegunie za mniejsze kwoty są w miarę uznane marki jak AT lub Pro Ject.

Pytanie którą opcje powinienem brać bardziej pod uwagę.

Wzmacniacz lampowy LM-845 Premium i Qualio IQ Ultra jako kolumny.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

https://www.audiostereo.pl/topic/168861-pierwszy-gramofon-vintage-vs-nowy/
14 minut temu, venom200 napisał:

Jeżeli masz kogoś kto Ci ogarnie jakiś vintage to za 4-5 tyś można już trafić coś naprawdę dobrego. Jeżeli miałbyś sam się tym bawić to szukaj nowego.

Natomiast czy bierzesz pod uwagę fakt, że potrzebujesz jeszcze przedwzmacniacza gramofonowego i wkładki?

Nawet jeżeli kupisz nowy gramofon z wkładką to będzie to coś bardzo podstawowego.

PS. Kolumn nie znam, ale wzmacniacz masz fajny 🙂 

Ano.

Taki Merc E500 z V8 20 letni to taki wintydż - jak wspomniane PL-50, KD/KP-990 etc.

Nowy, 3-cylindrowy 1L bi-turbo, wszystkomający...  to taki uznany  AT czy Pi-dżej, zapewne tańszy.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ano.
Taki Merc E500 z V8 20 letni to taki wintydż - jak wspomniane PL-50, KD/KP-990 etc.
Nowy, 3-cylindrowy 1L bi-turbo, wszystkomający...  to taki uznany  AT czy Pi-dżej, zapewne tańszy.
Przecież napisałem że jeżeli ma kogoś kto to ogarnie to wintydż.
A właściciel wspomnianego mesia raczej ogarnia

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

• Moderatorzy

Z nowych coś sensownego w tym budżecie, to trochę trudny temat. Natomiast z używek z "epoki" już jest jakiś wybór. Problem polega na tym, że większość ofert, to od tzw handlarzy, którzy raczej nie znają się na serwisowaniu tych zabytków.

Jeśli chodzi o PL-50, to bardzo dobry model. U nas na forum jest wystawiony jeden egzemplarz od sprawdzonego sprzedawcy i z gwarancją.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sprawa jest dosyć złożona bo jak się nie ma doświadczenia to trudno cokolwiek ustawić, chyba nawet w nowym gramofonie, a co dopiero w używanym. Z drugiej strony jak się kupi dobry używany, ma się zmysł techniczny, np. umiejętność ustawienia ramienia, antyskatingu, innych parametrów, to w zasadzie za niewielkie pieniądze można kupić mocny potencjał do rozbudowy. Do tego dochodzi jeszcze kwestia wkładki gramofonowej, doboru przedwzmacniacza gramofonowego, często można obecnie w dobry trafić wbudowany już we wzmacniaczu.

Spotykam się czasami z dziwnymi pytaniami od niedoświadczonych użytkowników np. czemu gra za cicho. Jak wiadomo nie da się udzielić zero jedynkowej odpowiedzi na tak zadane pytanie. Zauważyłem też, że ludzie w ogóle nie rozróżniają np. co oznacza wbudowany przedwzmacniacz od np. ustawienia liniowego, czy tego że nie ma przedwzmacniacza i trzeba przetwornik włączyć do wejścia phono we wzmacniaczu.

A więc problem jest dosyć złożony dla osób nie posiadających żadnego doświadczenia, ale nie jest to coś nie do ogarnięcia.

Edytowane przez paww

Jestem osobą bardzo techniczną tak na wstępie dodam. Mam świadomość zakupu wkładki MM lub drogiej MC, tak samo że Pre jest istotnym elementem toru analogowego. Ja tak naprawdę jeszcze nawet nie zdecydowałem czy" pójdę " w gramofon, ale dopełnienie zestawu wydaje się być obowiązkowe

Godzinę temu, venom200 napisał:

Jestem osobą bardzo techniczną tak na wstępie dodam. Mam świadomość zakupu wkładki MM lub drogiej MC, tak samo że Pre jest istotnym elementem toru analogowego. Ja tak naprawdę jeszcze nawet nie zdecydowałem czy" pójdę " w gramofon, ale dopełnienie zestawu wydaje się być obowiązkowe

Warto w takim wypadku wziąć pod uwagę, czy będzie się miało możliwości pozyskiwania dobrych płyt winylowych. Generalnie "zabawa" z gramofonem to może być zajęcie na lata.

59 minut temu, venom200 napisał:

No właśnie nie się że otworzę wydatkową puszkę pandory

Gdybym nie wszedł w winyl to bym był tak lekko licząc z 15 tyś zł rocznie do przodu, wszystko kataloguje na discogs żeby kontrolować wydatki  na płyty w górnym limicie wydatków 1000 zł na miesiąc 🫢 , bo tak tu giełda 400, tu na alkilacji okazja 400, tu w sklepie 2 za jeden i kolejne stówki, na szczęście brakuje mi już powoli miejsca wiec jeszcze 100 płyt i może koniec 🤫

Edytowane przez Renia239

Cześć 🙂 Jeśli chciałbyś rozważyć coś z nowych gramofonów, to najnowsza Rega Planar 3 RS może Cię zainteresować 🙂 Odświezony design, nowa wkładka Nd5, zasilacz Neo PSU 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

6 minut temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Jeśli chciałbyś rozważyć coś z nowych gramofonów, to najnowsza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może Cię zainteresować 🙂 Odświezony design, nowa wkładka Nd5, zasilacz Neo PSU 🙂

To już lepiej dołożyć parę złotych do   Regi P 6 z mc Anią

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 🤭

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też można, jak najbardziej 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 22.12.2024 o 13:23, venom200 napisał:

Na rynku są Vintage Gramofony typu Pioneer PL 50, zamienne Sony lub inne podobne modele w kwocie około 5K PLN. Ale na drugim biegunie za mniejsze kwoty są w miarę uznane marki jak AT lub Pro Ject.

sensu większego nie widzę w stawianiu pejota , at czy technisowych wynalazków - w tym akurat systemie , one po prostu wizualnie nie pasują.

kwocie około 5K PLN

za ok 5K widziałem na olx nowego ad fontesa , pasowałby wizualnie , ale to trundny gramofon dla początkującego.

Witam nie mam absolutnie żadnego doświadczenia z Gramofonami , dlatego pytam. W kwocie do powiedzmy 5000 szukam jakiegoś gramofonu który od czasu do czasu będzie grał muzykę. Głównie opieram się na streamingu na ten czas. I tu pytanie co kupić

Wzmacniacz lampowy LM-845 Premium i Qualio IQ Ultra jako kolumny.

Zaskoczyłeś mnie tym.

Brawo nowego wyboru źródła.

Nie wiem czy ci zazdroscić czy cię żałować, bo trudne szlaki i wybory przed tobą.

Ale to będzie przygoda pełną gębą

Witamy w krainie wariatów  🙂

W dniu 22.12.2024 o 20:30, Renia239 napisał:

Gdybym nie wszedł w winyl to bym był tak lekko licząc z 15 tyś zł rocznie do przodu, wszystko kataloguje na discogs żeby kontrolować wydatki  na płyty w górnym limicie wydatków 1000 zł na miesiąc 🫢 , bo tak tu giełda 400, tu na alkilacji okazja 400, tu w sklepie 2 za jeden i kolejne stówki, na szczęście brakuje mi już powoli miejsca wiec jeszcze 100 płyt i może koniec 🤫

Wszedłem w krainę winyli 6 lat temu gdy dostałęm od kumpla 150 płyt wszystkie wystane przez niego w kolejce i z pewexu.

A że zebrałem fajną sumkę na okrągłe urodziny to kupiłęm gramofon

I się kułwa zaczęło

Mam podobnie.

Kiedyś się zastanawiałęm czy nie lepiej by było kupić zajebisty player  CD za powyżej 10 kzł i kupować same tuzy na CD w postaci XRCD, MOFI , SHMCD itp i chyba by było taniej

Do winyli trzeba mieć przede wszystkim kasę, cierpliowość, dużo czasu, dużo miejsca , fascynację przy tym i być ogarniętym technicznie, ale to kolega venom jak psał ma i na szczęście  🙂

Ale dzisiaj nie żałuję. Jak padnę w kalendarz coś fajnego po mnie syn odziedziczy a nie długo mi zostało  🙂

Mam z 1000 płyt zebranych przez te 6 lat i połowa z tego to same tuzy jak UDS1, UHQR, wiele wydań od AP, Impex Rhino, MOfi, sudowne wersje AS czy TP  🙂

Przygoda, przygoda każdej chwili szkoda  🙂

Edytowane przez daru0105

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Ja się cały czas waham , bo wiem jak to sie skończy . Ale jako dopełnienie zestawu wyglądał by pięknie

15 minut temu, venom200 napisał:

Ja się cały czas waham , bo wiem jak to sie skończy . Ale jako dopełnienie zestawu wyglądał by pięknie

Ale jak już zapodasz świetne wydanie winyla, to nie będziesz żałował.

Mam dobry dac RTProject DAC One. Leci mi to z Roon rocka na IntelNucu. Przez malinkę z oprogramowaniem pod Roona  jak bridge do daca z dysków sieciowych z innego pokoju. Mam 1000 ripów z SACD w DSD i wiele muzy ze 4 TB gęstej z HDtracks i ripów z najlepszych wydań audiofilskich.

Uwierz mi, że nie podskoczy mi ta muza w jakości do najlepszych winyli, o których wcześniej wydaniach pisałem czu dobrych wydań z epoki

Jedynie dobre DSD się zbliżają, ale to nie to jednak  🙂

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• Moderatorzy
15 minut temu, daru0105 napisał:

Ale jak już zapodasz świetne wydanie winyla, to nie będziesz żałował.

Mam dobry dac RTProject DAC One. Leci mi to z Roon rocka na IntelNucu. Przez malinkę z oprogramowaniem pod Roona  jak bridge do daca z dysków sieciowych z innego pokoju. Mam 1000 ripów z SACD w DSD i wiele muzy ze 4 TB gęstej z HDtracks i ripów z najlepszych wydań audiofilskich.

Uwierz mi, że nie podskoczy mi ta muza w jakości do najlepszych winyli, o których wcześniej wydaniach pisałem czu dobrych wydań z epoki

Jedynie dobre DSD się zbliżają, ale to nie to jednak  🙂

Ja po jakiś dwóch latach niesłuchania streamingu, pozbyłem się odtwarzacza, aby mieć więcej miejsca na wkładki 🙂 

• Redaktorzy
44 minuty temu, venom200 napisał:

To trochę tak jak z kobietą, która nam się podoba. Wahamy się. Chwila moment i zwieje z innym. Nie ma czasu na wahanie! Trzeba działać! 😉

Czy czytałeś historię Dawida?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Moderatorzy
7 minut temu, venom200 napisał:

Kurde jesteście jak sekta namawiacie do złego

Wygląda na to, że jesteś z Poznania, to do mnie masz blisko. Zapraszam posłuchać 🙂 

• Moderatorzy
4 minuty temu, venom200 napisał:

Z Torunia jestem

No to troszkę dalej, ale jakby co, to zaproszę aktualne 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi