Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś słucha dźwięku kwadrofonicznego ?

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, rafał50 napisał:

Ogólnie czytam sobie forum i widziałem w innych tematach Twoje wypowiedzi i są ok i są sensowne,ale tu nie potrafisz wytłumaczyć prosto 🙂

3 minuty temu, rafał50 napisał:

no źle tłumaczysz i nielogicznie

To że nie rozumiesz prostego schematu nie znaczy że moje tłumaczenie jest złe, a tym bardziej nielogiczne. Za to Twoja wypowiedź jest co najmniej nieuprzejma że tak to delikatnie ujmę. Nie znasz się - ok ale też nie oczekuj że ktoś na forum zrobi Ci wykład tak, żebyś zrozumiał. Nie znam poziomu Twojej wiedzy ale widać że w tych sprawach za wysoki nie jest więc sugerowałbym powstrzymać się z takimi komentarzami. Nie jestem nauczycielem. 

Z mojej strony mogę już tylko życzyć więcej pokory i nie obwiniać kogoś za swoje braki wiedzy. Bardziej skomplikowane schematy rysowało się w podstawówce na technice 😁

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Boże no napisałem miło i wcześniej z całym szacunkiem i uchylalem się jak mogłem od kłótni i napisałem że sam sobie temat ogarnę i zmieniłem na temat dźwięku kwadro, a ten się obraził,no ręce opadają 😵‍💫 dobra koniec tematu 

Boże no napisałem miło i wcześniej z całym szacunkiem i uchylalem się jak mogłem od kłótni

Nie napisałeś miło. Zarzuciłeś mi że tłumaczę NIELOGICZNIE, a to że dodałeś buźkę na końcu zdania nie zmienia jego treści. Poświęciłem swój czas aby wytłumaczyć podłączenie i nawet zadałem sobie trud żeby znaleźć rysunek, a ktoś z zerową wiedzą w temacie zarzuca, że tłumaczenie jest nielogiczne. Mogłes napisać że jest niezrozumiałe dla Ciebie i nie byłoby tematu.

Z mojej strony to tyle. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Strach tu w ogóle na forum cokolwiek napisać, albo awantury o byle co, albo szukają awantury ewidentnie niektórzy na siłę, albo się obrażą jak małe dziewczynki o byle co, masakra 😳 no nie było tematu 

1 minutę temu, rafał50 napisał:

Strach tu w ogóle na forum cokolwiek napisać, albo awantury o byle co, albo szukają awantury ewidentnie niektórzy na siłę, albo się obrażą jak małe dziewczynki o byle co, masakra 😳 no nie było tematu 

No właśnie czasem strach coś napisać. Człowiek chce pomóc, a za chwilę ktoś mu wytyka brak logiki, że jest kiepskim nauczycielem itd 🤣 i nie chodzi o to żeby się obrażać tylko po prostu nie ma sensu podpowiadać komuś kto ewidentnie w temacie trolluje. Jakbyś czegoś nie rozumiał to mogłes dopytać czego konkretnie ale po sposobie w jaki odpisywałes widać że nie byłeś zainteresowany uzyskaniem odpowiedzi. 

Przecież zmieniłem temat na dźwięk kwadro, tak jak jest temat o tym, żeby nie bylo kłótni,to już w ogóle nic nie odpisałeś w tej kwestii,tylko zacząłeś mnie obrażać,co olałem to bo mam wywalone na to,to potem walnąłeś focha i sie obraziłeś,dobra skończmy tą przepychanke i tyle, jesteś super elektronik,ja jestem matoł i jest ok, może tak być? Miej jaja i zachowaj się jak facet,a nie jak baba i idziemy spać,bo już późno 🙂

1 minutę temu, rafał50 napisał:

Przecież zmieniłem temat na dźwięk kwadro, tak jak jest temat o tym

A ja to o czym pisałem?

już w ogóle nic nie odpisałeś w tej kwestii,tylko zacząłeś mnie obrażać,co olałem to bo mam wywalone

Napisałem tylko że skoro się nie znasz to lepiej żebyś odpuscił bo jeszcze coś usmazysz.

potem walnąłeś focha i sie obraziłeś,

Jak napisałes bezpodstawnie że moje tłumaczenie jest nielogiczne. Po prostu dla ciebie było niezrozumiałe i tyle, a to nie jest to samo.

6 minut temu, rafał50 napisał:

jesteś super elektronik,ja jestem matoł i jest ok, może tak być?

Nie o to chodzi ale już nie mam zamiaru tego komentować bo za chwilę znowu napiszesz esej. Piszesz:

8 minut temu, rafał50 napisał:

dobra skończmy tą przepychanke

A za chwilę prowokujesz tekstem 

9 minut temu, rafał50 napisał:

Miej jaja i zachowaj się jak facet,a nie jak baba

Jak dla mnie typowy troll ale ok, kończymy tą bezowocną dyskusję.

Pokazałeś że jesteś babsztyl zwykły,zero faceta, mocny na forum tylko,coś niesamowitego !!!! Zwykły mazgaj i płaczek,Pa i bez odbioru 

Edytowane przez rafał50
Dopisanie myśli wątku

Pokazałeś że jesteś babsztyl zwykły,zero faceta, mocny na forum tylko,coś niesamowitego !!!! Zwykły mazgaj i płaczek,Pa i bez odbioru 

To się zastanawiam co ty pokazałes ale na pewno nic pozytywnego 🤣 po prostu wyjasniłem że trollujesz w temacie i mało ci zyłka nie pękła 🤣

17 godzin temu, rafał50 napisał:

mógł by to byc super dźwięk, słuchając na czterech kolumnach, trójwymiar i przestrzeń, mogła by być oszałamiająca, ale inni ludzie z tego co widzę,tak nie robią, więc dlaczego tak nie robią? 🧐 

Kiedyś dawno temu słuchałem czegoś takiego na małych kolumnach podstawkowych, chociaż nie mam pojęcia jak to było wtedy podłączone (zdaje się, że wzmacniacz miał podwójne zaciski stereo)... i powiem ci że żadnych rewelacji nie było, wręcz odwrotnie, było mocno średnio. Raczej taka zaburzona scena dźwiękowa. Pewnie dlatego mało kto tego próbuje.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Gość

(Konto usunięte)

W Polsce mój wuja ma 2 pary zestawów głośnikowych Quadral wysokie modele  podłączone do Kenwood Eleven któraś tam wersja, kolumny ma poustawiane w czterech rogach zaś miejsce siedzące jest na środku, fajnie się tego słucha... 

W dniu 29.12.2024 o 01:49, rafał50 napisał:

Nie wiem po co z nim dyskutujesz🤔 przecież ten tym ma zerowe pojęcie o tym co wypisuje! Jeden system a myśli że jest bogiem🤣 po za tym co ma to nigdy nie miał do czynienia z niczym innym... wymyśla niestworzone historie... te forum to jego drugi dom... ewidentnie widać że szuka znajomych którzy będą go klepać po plecach😂😂😂😂

54 minuty temu, MarcinRejek napisał:

Nie wiem po co z nim dyskutujesz🤔 przecież ten tym ma zerowe pojęcie o tym co wypisuje! Jeden system a myśli że jest bogiem🤣 po za tym co ma to nigdy nie miał do czynienia z niczym innym... wymyśla niestworzone historie... te forum to jego drugi dom... ewidentnie widać że szuka znajomych którzy będą go klepać po plecach😂😂😂😂

Oj Marcinku ale żeś się mnie uczepił jak rzep 🤣 teraz będziesz latał za mną w każdym temacie i wypominał mi że mam jeden system? Śmieszne to twoje zachowanie. Nie jest to mój pierwszy "system" jak ci się wydaje i przez lata przerzuciłem tego trochę. Swoje pierwsze "kino" miałem na długo przed założeniem tu konta. Po prostu przez jakiś czas miałem przerwę od KD ale co ty możesz o tym wiedzieć 🤣 moje pierwsze doświadczenia z dzwiękiem przestrzennym były ponad 20 lat temu. Wtedy to było Dolby Pro Logic. I jakoś tak mi się spodobało że zacząłem szukać dalej i wymieniałem kolejno amplitunery i głosniki aż w końcu przyszedł moment że zrezygnowałem z KD i zostawiłem stereo. Do kd wróciłem po wielu latach.

To że ty zmieniasz co parę dni sprzęt nie czyni cię ekspertem forumowym. Moim zdaniem wręcz przeciwnie. Widać twoją niestabilność i w sumie twoje zachwyty nad sprzętem są niewiele warte. No i zastanów się kto lubi "klepanie po plecach". Zerknij na to ile pucharków przyznałes swoim ziomkom (albo klonom) tylko za to że napisali coś niemiłego pod moim adresem 🤣

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, brewka87 napisał:

moje pierwsze doświadczenia z dzwiękiem przestrzennym były ponad 20 lat temu

To w tych czasach było dolby prologic jeszcze 🤣🤣

To że ty zmieniasz co parę dni sprzęt nie czyni cię ekspertem forumowym

Ja się nie czuję forumowym ekspertem, ja dzięki zmianą nabieram doświadczenia zaś ty  nadal jesteś zielony 

Widać twoją niestabilność

Bo zmieniam sprzęt? Ty jesteś normalny?! 

Audio to moje hobby i mogę zmieniać amplitunery co godzinę jeżeli będę miał na to ochotę i nic Ci do tego! To są moje pieniądze i będę je wydawać na to na co mam ochotę, nawet na dziwki jeżeli będzie taka potrzeba... 

Zerknij na to ile pucharków przyznałes swoim ziomkom

Jak dobrze piszą to przyznaję, zaś tobie powinienem specjalne buźki stawiać albo pisać „ szambo" tak jak jeden użytkownik jakieś 4-5 lat temu 

18 minut temu, MarcinRejek napisał:

To w tych czasach było dolby prologic jeszcze 🤣🤣

No ty od razu zaczynałes od najwyższych modeli Denonów 🤣 napisałem, że to były początki. Jesteś ode mnie młodszy o 2 lata. Ciekawe jaki to wypasiony sprzęt miałeś w wieku 14-15 lat 😁 tylko nie pisz co tata miał, tylko napisz co ty miałeś 😁

23 minuty temu, MarcinRejek napisał:

Ja się nie czuję forumowym ekspertem, ja dzięki zmianą nabieram doświadczenia zaś ty  nadal jesteś zielony 

Z moich obserwacji wynika raczej że po prostu cofasz się jeśli chodzi o sprzęt. I nie mam nic do tego że zmieniasz go co chwilę. Twoja sprawa, tylko nie rozumiem po co kreujesz się na takiego znawcę. Doświadczenie to ty może i zdobywasz ale na handlowaniu używanym sprzętem 😁

29 minut temu, MarcinRejek napisał:

tobie powinienem specjalne buźki stawiać albo pisać „ szambo"

Akurat u ciebie tego typu "wypowiedzi" to dość powszechne zjawisko na forum. Nie bez powodu co kilka dni dostajesz bana. Jak za bardzo nawywijasz na jakimś koncie, to zwijasz zabawki i wracasz za parę tygodni pod innym loginem 🤣

3 godziny temu, MarcinRejek napisał:

W Polsce mój wuja ma 2 pary zestawów głośnikowych Quadral wysokie modele  podłączone do Kenwood Eleven któraś tam wersja, kolumny ma poustawiane w czterech rogach zaś miejsce siedzące jest na środku, fajnie się tego słucha... 

Zestawy głośnikowe wolę ustawiać daleko od rogów.

Co prawda bywa 4-pozycyjny przełącznik we wzmacniaczach: A, B, A+B, słuchawki ale nie był mi potrzebny (podłączanie 2 par zestawów też mnie nie interesuje). Poszedłem w znaczną moc wzmacniacza (2razy 135 Wat na 8Ω).

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 28.12.2024 o 23:59, rafał50 napisał:

ciekawe dlaczego inni nie wpadli na ten sam pomysł

Podstawowe powody to:

1 Cyfra

2 Design

Nagrania glównie są cyfrowe, czyli pod konkretny format 2.0, 5.1, itd. z innymi ustawieniami zestawów głośnikowych. Inna jest korekcja fazy dla kina, inna dla stereo.  

Architekt może schować głośniki w scianę co poprawia design wnętrza.

8 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Ale wiesz, że fora nie są od robienia prywatnych wojenek i wycieczek osobistych? Nie lubisz kogoś... ok, ale lepiej zachowaj ta wiedze dla siebie. A to ile ktoś miał sprzętu też nie jest żadnym wyznacznikiem wiedzy, raczej braku zdecydowania tego co go co chwilę zmienia 😉

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

5 minut temu, qbakos napisał:

Ale wiesz, że fora nie są od robienia prywatnych wojenek i wycieczek osobistych? Nie lubisz kogoś... ok, ale lepiej zachowaj ta wiedze dla siebie.

@qbakos odpuść 🙂 w jakimś temacie miałem z gościem zgrzyt i teraz łazi za mną w każdym temacie i pisze jaki to ja zielony jestem itp. Nie chce żeby Ciebie też to spotkało 😉

Na czym odtworzyć 8 śladowe audio z postaci 4 programów 10 minutowych?

Chodzi mi o te wydania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To chyba taśmy słynnego zespołu Bee Gees.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

W dniu 30.12.2024 o 10:12, xetras napisał:

Podstawowe powody to:

1 Cyfra

2 Design

Nagrania glównie są cyfrowe, czyli pod konkretny format 2.0, 5.1, itd. z innymi ustawieniami zestawów głośnikowych. Inna jest korekcja fazy dla kina, inna dla stereo.  

Proszę mieć wprowadzać w błąd.

-----

W dniu 28.12.2024 o 23:57, rafał50 napisał:

ciekawe czy ten mój pomysł jest dobry,

Jest tragicznie zły.

mógł by to byc super dźwięk, słuchając na czterech kolumnach, trójwymiar i przestrzeń, mogła by być oszałamiająca

Wprost przeciwnie.

inni ludzie z tego co widzę,tak nie robią, więc dlaczego tak nie robią? 🧐 

Jeśli ktoś rozumie ideę dźwięku stereo, to dla niego jak przyj.bać sobie młotkiem w palec by sprawdzić, czy faktycznie zaboli... bez sensu, to musi zaboleć.

ogólnie wiesz chodziło mi o to, czy to kwadro

Cztery kolumny to nie jest kwadro, bo kwadro to także specjalny sposób nagrywania.

-----

W dniu 22.12.2024 o 14:58, max720 napisał:

Auro 3D daje bardzo dobre efekty , jest mnóstwo produkcji w Atmos , które można upmixować do Auro 

Polecam 

W moim AVR jest opcja "Neo: 6 Music" - działa ciekawie. Teorii nie znam, ale dźwięk ogólnie jakby się nie zmieniał, instrumenty nadal słyszymy przed sobą, ale wrażenie jakbyśmy siedzieli (dziwnie to zabrzmi) wewnątrz muzyki a nie gdzieś obok muzyki.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Proszę mieć wprowadzać w błąd.

-----

Przecież w stereo nie ma głosnika centralnego.

Ja już tu nie buszuję.

Da się to zgrać sensownie. 

Suba bym dał sobie na brzuchu coby efekty uefektywnić 🙂

Bardziej mnie ciekawi na czym te ośmioślady odtwarzano

Wpis #49

Godzinę temu, xetras napisał:

Przecież w stereo nie ma głosnika centralnego.

Trzy różne sprawy pomieszałeś 🙂

A temat archeologiczny w postępowej zakładce wideo.

Przestrzeń woła (Big Day nagrał taką piosenkę)

A tu w tytule dylemat: "Stereo czy Kino Domowe?"

Co na to eksperci?

Ukryta Zawartość

Najważniejszy głośnik centralny nie jest wykorzystywany w stereo kinoteatralnym.

Ukryta Zawartość

W dniu 22.12.2024 o 22:17, Marcinus napisał:

kwadrofoniczny

To było doprawdy śmieszne, bo na ~ 120 egzemplarzy - sto poszło na przemiał od razu.

Bieda to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ta nasza komuna była straszna...

Ukryta Zawartość

W dniu 22.12.2024 o 08:50, djedryk napisał:

Czy ktoś z was  słucha dźwięku kwadrofonicznego ? 

Ja nie.
nawet nigdy w zyciu nie słyszałem 5.1

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• 3 tygodnie później...

Właśnie doszły.

Ukryta Zawartość

PS. Deep Purple ma też ścieżkę kwadrofoniczną na płycie BR.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maxijazz
  • 1 miesiąc później...

Dzisiejszy nabytek.

Atmos 7.1.4 odsłuchiwany na 4 głośnikach (downmix do kwadrofonii).

Ukryta Zawartość

Quadro.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobiłem sobie całkiem niedawno Quasi-Quadro wg schematu umieszczonego tu przez @brewka87. Jedyna różnica jest taka, że tyły połączone są nie w szereg lecz równolegle, oczywiście pomiędzy plusy (czerwone) wyjść głośnikowych. Obsługuje je oddzielny wzmacniacz stereo zasilany sygnałem z wyjścia pre-out amplitunera. 

Czy to coś daje? Moim zdaniem tak i to bardzo dużo. Zanurzenie w przestrzeni dźwięków otaczających ze wszystkich stron, dźwięki na lewo od lewego (i na prawo od prawego) głośnika, niektóre instrumenty bliżej inne dalej, czasem coś (np. oklaski) z tyłu.

Czy to zaburza obraz dźwiękowy z przodu? Nie, pod warunkiem odpowiedniego ustawienia balansu przód-tył. Wbrew pozorom jest to zadanie trudne, wymaga niemal zegarmistrzowskiej precyzji w regulacji głośności tyłów. Dlatego wskazane jest aby można to było robić z pilota siedząc w swoim stałym miejscu odsłuchowym. Mam taką możliwość i w końcu metodą wielokrotnych prób i błędów udało się złapać właściwe propoporcje.

W dniu 2.01.2025 o 01:53, xetras napisał:

Na czym odtworzyć 8 śladowe audio z postaci 4 programów 10 minutowych?

Chodzi mi o te wydania:

Ukryta Zawartość

To chyba taśmy słynnego zespołu Bee Gees.

Zainteresowała mnie ta kaseta bo nigdy czegoś podobnego nie widziałem więc pogrzebałem w sieci. Jak widzisz to kaseta z lat 70. Odtwarzały ją ośmiościeżkowe magnetofony Lear Jet Stereo 8 wymyślone w USA. Zaletą tej kasety było działanie w pętli. Nie trzeba było jej przewijać ani odwracać, a taśma była zabezpieczona w obudowie i dużo mniejsza od szpuli dzięki czemu była odporna na uszkodzenia i bardziej mobilna niż szpula. I taki kaseciak szybko trafił do samochodu. Powstało też wiele kompaktowych modeli domowych, ale były też kombajny winyl+kaseta+radio. 8 ścieżek to tak naprawdę 4 ścieżki stereo ułożone równolegle. Dlatego każda ścieżka ma tą samą długość. Naciskając przycisk przełączenia ścieżki (czyli programu jak to ówcześnie nazywali) głowica przestawiała się na kolejny tor, na którym, jak widać w załącznym przykładzie były po 2 lub 3 utwory. Mastering musiał się postarać aby na każdej ścieżce suma utworów miała tą samą długość. Zapewne wyciszali końcówki, aczkolwiek zdarzały się puste odcinki gdy nie dało się dopasować długości utworów. Ciekawie rozwiązali automatyczne przełączanie toru, gdy taśma doszła do tzw. początku. Otóż gdy czujnik wykrył przeźroczysty fragment taśmy przełączał ją na kolejny tor. Taka taśma mogła grać non-stop i nawet nie miała możliwości przewijania.

Ale wracając do kwadrofonii, były też takie kasety kwadro, które grały ośmioma kanałami na dwóch ścieżkach. Kasety miały odpowiednie wcięcie w obudowie. Oczywiście sprzęt a przede wszystkim głowica musiała odczytywać 4 kanały i były wyjścia na 4 głośniki: FL, FR, RL, RR. Ciekawe tylko jak wyglądał mastering?

Do Polski, a może nawet Europy chyba to wogóle nie trafiło,  ciekawe dlaczego.

Na YT można znaleźć kilka filmów jak to działało.

Ukryta Zawartość

Tak się zastanawiam: czy kwadrofonia i dolby surround to nie są dwie odmienne koncepcje dźwięku przestrzennego?

• Pokaż nowe odpowiedzi