Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  414 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Zła jakość produktu Accuphase E-480 - ku przestrodze

Rekomendowane odpowiedzi

Krótka, smutna refleksja dotycząca złej jakości produktu firmy Accuphase. Wzmacniacz Accuphase E-480, którego jestem właścicielem, zakupiony został w 2022 r. Po dwóch latach użytkowania mogę opisać dwie poważne wady wzmacniacza. Pierwsza to trzeszczący potencjometr regulacji basu. Technik z serwisu Nautilusa poinformował mnie, że zna ten problem i jest to często zdarzająca się usterka. Spowodowana jest "zapiekaniem się" elektrycznego styku w wyniku rzadkiego poruszania potencjometrem. Cokolwiek to oznacza świadczy o fatalnej jakości komponentów Accuphase. Druga wada, o wiele poważniejsza, to zmiana dźwięku wzmacniacza po kilku godzinach użytkowania. Po włączeniu wzmacniacza i wstępnym nagrzaniu przez ok. 1 godzinę dźwięk jest niezwykle satysfakcjonujący, dynamiczny, z piękną barwą, przestrzenny, nasycony, szczegółowy, pokazujący faktury instrumentów itd. Jednak po około 15 godzinach grania wzmacniacz traci swoje walory dźwiękowe. Dźwięk bardzo mocno zmienia się - staje się mocno stłumiony, bez szczegółów, bez precyzyjnie zaznaczonych źródeł pozornych, bez selektywności i z fatalną rozdzielczością, a właściwie z całkowitym jej brakiem. Jest gorszy od dźwięku zwykłego radia w samochodzie. Sprawdzałem to dokładnie wiele razy, z różnymi źródłami, z różnymi kolumnami, z różnym okablowaniem, o różnej porze itd. Dźwięk za każdym razem po kilkugodzinnym odsłuchu (ok. 15 godzin) degraduje się do nieakceptowalnego poziomu jakości. Zwróciłem się z tym problemem do techników w Nautilusie. Odpowiedź jaką uzyskałem mocno mnie zdziwiła. Otóż, prawdopodobnie wzmacniacze firmy Accuphase tak mają. Zostałem poinformowany, że Nautilus w trakcie swoich prezentacji produktów firmy Accuphase, choćby na AudioShow, co jakiś czas wyłącza wzmacniacze, aby mogły ostygnąć i powrócić do swoich walorów dźwiękowych (sic!). Konkluzja jest jedna – wzmacniacze firmy Accuphase można słuchać nie dłużej niż 15 godzin bez znacznego pogorszenia, a wręcz utraty ich walorów dźwiękowych. Przyznaję, że jestem mocno niezadowolony i zaskoczony tym faktem, oraz zwyczajnie rozczarowany. Zastanawiam się, czy innym użytkownikom wzmacniaczy Accuphase ta fatalna przypadłość nie przeszkadza? Ja jednak uważam, że tak nie powinno być. Jeśli ktoś lubi, gdy gra u niego muzyka dłużej niż 15 godzin powinien zastanowić się nad wyborem wzmacniacza innej niż Accuphase firmy.

Ja jak mam wolne, to 15 godzin nie stanowi problemu. 
Tylko, że ja mam odwrotnie, czym dłużej słucham, tym ciężej jest mi wyłączyć moje Accu.😀

Mam 380 włączoną do sieci na stałe( bardzo rzadko ją wyłączam)ale nie grałem przez 15 godzin non stop...żadnej zmiany po długim odsłuchu nie zauważyłem...Jak już to po ponownym włączeniu wzmacniacz jakiś czas gra "bardziej wyraziście"potem dostaje dźwiękowej ogłady

3 godziny temu, EmilioE napisał:

Ale 15 godzin non stop?? To bardzo dużo. Miałem sesje 8 godzinne, ale aż tyle... 

Słyszałem opinie, że wzmacniaczy Accuphase nie należy w ogóle wyłączać. Niekorzystne zmiany w dźwięku zauważyłem po raz pierwszy podczas wygrzewania kolumn, gdy wzmacniacz włączony był dłużej niż zwykle. 

Jestem ciekaw co na to by powiedział dział reklamacji Accuphase czyli u źródła?

Jak masz fejsa może napisz info tutaj :

https://www.facebook.com/groups/1529016984064051

Accuphase fans

• 1 miesiąc później...
W dniu 21.12.2024 o 13:25, spin63 napisał:

Słyszałem opinie, że wzmacniaczy Accuphase nie należy w ogóle wyłączać. Niekorzystne zmiany w dźwięku zauważyłem po raz pierwszy podczas wygrzewania kolumn, gdy wzmacniacz włączony był dłużej niż zwykle. 

Witaj.
Czy rozwiązałeś ten problem?
Czy ten problem był opisany na grupie Facebook Accuphase Fans?
I czy napisałeś bezpośrednio do proucenta z oficjalnej strony?
Jak nie to ja bym napisał żeby to wyjaśnili.
Pozdro.

Nigdy nie słuchałem muzyki przez 15 godzin, naprawdę podziwiam, nie dałbym rady, ale znam dwie osoby co mają 480ę i oni po 10-12 godzin się zdarzało że słuchali muzykę, ale nie zauważyli tego problemu. Mało tego są osoby co generalnie nie wyłączają z prądu zabawek od Accu w klasie AB, teraz z tym jest słabiej, bo prąd drogi, ale są tacy co tak robią. I nigdy nie słyszałem, żeby była gradacja muzyki, bo im dłużej ludzie słuchają to jest tym lepiej. 

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.