Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz m1 - jakie alternatywy?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry forumowicze,

Powoli dojrzewa we mnie myśl zakupu wzmacniacza Marantz m1. W tej chwili posiadam NAD C338 i jestem z niego zadowolony dźwiękowo, jednak bywają momenty gdzie brakuje mu mocy i wejścia zwrotnego HDMI.

Więc czas na wymianę - idealnym kandydatem wydaje się być owy Marantz, bo mocy (na papierze) ma dwa razy tyle i ma tyle wejść ile potrzebuję: LAN, 1x RCA, HDMI. No i oczywiście jest w klasie D, która nie marnuje tyle energii co A lub AB.

Chciałem gdzieś umówić się na odsłuch lub zamówić z możliwością zwrotu, ale w sumie nie wiem z czym poza obecnym sprzętem porównywać. Muzyki słucham z Tidal głównie i okazjonalnie z winyli. 

Macie jakieś propozycje w podobnej klasie sprzętu? 

https://www.audiostereo.pl/topic/168843-marantz-m1-jakie-alternatywy/

Podobne wzmacniacza to np. Sonos Amp, Denon Home Amp 🙂 To jednak dość suchawe granie moim zdaniem, mimo dużej ilości energii w nim. Nie każdemu to przypasuje, to inne podejście niż Twój obecny NAD. 

Jakie masz kolumny na ten moment? 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Sonos, blusound power Amp, wszystkie te najnowsze chińczyki od fosi na przykład. 

Bo rozumiem że musisz mieć po prostu mały tak? 

Czy chodzi tylko i wyłącznie o wyposażenie bo złącza HDMI znajdziesz teraz też w innych wzmacniaczach. 

Ja jestem jednak za tym żebyś nie stosował takich mini wzmacniaczy tylko normalne pełnoprawne wymiarowe nawet jeżeli mają być w klasie d

W dniu 21.12.2024 o 11:16, Piotr Sonido napisał:

Ja jestem jednak za tym żebyś nie stosował takich mini wzmacniaczy tylko normalne pełnoprawne wymiarowe nawet jeżeli mają być w klasie d

To teraz powiedz mi dlaczego mniejszy wzmacniacz jest gorszy od dużego? Chodzi o zarządzanie ciepłem, ilość wejść, czy masz coś innego na myśli. Nie skreślam dużych, ale np. NAD C389 wymaga dokupienia osobnego modułu jeszcze by mieć Tidal Connect, co generuje niepotrzebne koszty - a zyskuję dużo wejść, z których nigdy nie skorzystam. 

W dniu 20.12.2024 o 18:25, Q21 napisał:

Jakie masz kolumny na ten moment? 

U Was nabyte Pylon Diamond Monitor 18. I to są kolumny już na dłuższy moment. W tej kwestii już nie zamierzam gonić króliczka 🙂 A wzmacniacz jeszcze nie dał mi odczuć, iż to jest "ten". 

Ten model m1 raczej tak zwane sucho nie gra,bez sensu jest to określenie sucho, skopiowałem ze strony,jak in brzmi 

Brzmienie

Mocne, gęste, spójne, z solidnym fundamentem niskotonowym. Przy dobrym materiale z sieci czyste i dynamiczne, ale bez zapędów analitycznych.

4 godziny temu, Masza napisał:

To teraz powiedz mi dlaczego mniejszy wzmacniacz jest gorszy od dużego? Chodzi o zarządzanie ciepłem, ilość wejść, czy masz coś innego na myśli. Nie skreślam dużych, ale np. NAD C389 wymaga dokupienia osobnego modułu jeszcze by mieć Tidal Connect, co generuje niepotrzebne koszty - a zyskuję dużo wejść, z których nigdy nie skorzystam. 

Chodziło mi bardziej o ten konkretny model bo tutaj nie widzę absolutnie nic co skłaniałoby do dołożenia do tego marantza względem każdego innego fosi, loxjie, smsl i tak dalej.

Większe klocki na przykład Cyrus one też jest zasilany w klasie d ale ma dobre duże zasilanie. 

Uważam że do twoich kolumn powinieneś po prostu zastosować coś solidniejszego to wszystko.

U Was nabyte Pylon Diamond Monitor 18. I to są kolumny już na dłuższy moment. W tej kwestii już nie zamierzam gonić króliczka 🙂 A wzmacniacz jeszcze nie dał mi odczuć, iż to jest "ten". 

To moim zdaniem taka klasa D typowa może się spodobać, aczkolwiek ja sam fanem nie jestem. Wolałbym je z Audiolabem 7000AMusicalem Fidelity M3si. W obu przypadkach jest jednak potrzebny dodatkowy streamer. Szkoda jednak mordować ich barwę moim zdaniem 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 20.12.2024 o 13:25, Masza napisał:

Powoli dojrzewa we mnie myśl zakupu wzmacniacza Marantz m1. W tej chwili posiadam NAD C338 i jestem z niego zadowolony dźwiękowo, jednak bywają momenty gdzie brakuje mu mocy i wejścia zwrotnego HDMI.

Brakuje mocy czyli co się dzieje? Możesz jaśniej?

W dniu 20.12.2024 o 13:25, Masza napisał:

Więc czas na wymianę - idealnym kandydatem wydaje się być owy Marantz, bo mocy (na papierze) ma dwa razy tyle i ma tyle wejść ile potrzebuję: LAN, 1x RCA, HDMI. No i oczywiście jest w klasie D, która nie marnuje tyle energii co A lub AB.

Coś za coś, może sprawność jest lepsza, ale A klasa i AB ma swoje zalety w barwie brzmienia, tym bardziej w takim budżecie..

Kolumny masz świetne! Co chciałbyś zmienić w kwestii brzmienia? Czego oczekujesz od nowego wzmacniacza?

Ja Ci napiszę inaczej, jeśli zależy Ci na jakości to zakup klasyczną integrę bez wodotrysków, a streamer dokupisz sobie osobno jeśli zajdzie taka potrzeba. HDMI rozumiem że do połączenia z TV, aczkolwiek tutaj można zakupić wzmacniacz z DAC lub streamer z DAC jak Wiim Ultra i podpiąć to przewodem optycznym. Do TV w zupełności wystarczy...

Godzinę temu, Q21 napisał:

To moim zdaniem taka klasa D typowa może się spodobać, aczkolwiek ja sam fanem nie jestem. Wolałbym je z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . W obu przypadkach jest jednak potrzebny dodatkowy streamer. Szkoda jednak mordować ich barwę moim zdaniem 😉 

Jestem tego samego zdania.

Osobiście nie widzę sensu przechodzenia na tego marantza z 338.

54 minuty temu, Planeta Dźwięku napisał:

Ja Ci napiszę inaczej, jeśli zależy Ci na jakości to zakup klasyczną integrę bez wodotrysków, a streamer dokupisz sobie osobno jeśli zajdzie taka potrzeba

I tu ja także jestem tego samego zdania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

50 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Brakuje mocy czyli co się dzieje? Możesz jaśniej?

W dniu 20.12.2024 o 14:25, Masza napisał:

Przy dynamicznie zrealizowanych nagraniach muzyki klasycznej lub jazzowej muszę dojeżdżać czasami blisko limitu możliwości wzmacniacza by osiągnąć zamierzony poziom głośności. Chciałbym mieć momentami więcej zapasu. 

55 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Co chciałbyś zmienić w kwestii brzmienia? Czego oczekujesz od nowego wzmacniacza?

Utrzymać podobny charakter brzmienia, zwiększyć możliwość wzmocnienia, dodać HDMI, możliwie zmniejszyć formę. 

57 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Ja Ci napiszę inaczej, jeśli zależy Ci na jakości to zakup klasyczną integrę bez wodotrysków, a streamer dokupisz sobie osobno jeśli zajdzie taka potrzeba. HDMI rozumiem że do połączenia z TV, aczkolwiek tutaj można zakupić wzmacniacz z DAC lub streamer z DAC jak Wiim Ultra i podpiąć to przewodem optycznym. Do TV w zupełności wystarczy...

Dla mnie urządzenia peryferyjne, to nie jest coś co chciałbym podziwiać, więc wszelakie kombinacje streamer + wzmacniacz absolutnie do mnie nie przemawiają.

Jakość jest na zadowalającym poziomie obecnie - jeśli będzie lepiej, to prawdopodobnie tego nie usłyszę lub różnica będzie kosmetyczna. 

Godzinę temu, Q21 napisał:

To moim zdaniem taka klasa D typowa może się spodobać, aczkolwiek ja sam fanem nie jestem. Wolałbym je z

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . W obu przypadkach jest jednak potrzebny dodatkowy streamer. Szkoda jednak mordować ich barwę moim zdaniem

Przed NAD-em (obecnym) zamówiłem na Amazonie Audiolaba 6000A Play i na całe szczęście polityka zwrotów pozwoliła mi się pozbyć tego z mojego mieszkania. Od funkcjonalności po okrutnie płaski i scentralizowany dźwięk ten produkt mnie zawiódł po całej linii. Nie dałbym tej firmie drugiej szansy. Z MF nigdy w rzeczywistości się nie spotkałem, ale to co linkujecie, to nie jest urządzenie którego potrzebuję. Nie muszę piąć się w górę jakości dźwięku, chcę poprawić funkcjonalność. A dokładanie kolejnych urządzeń jest przeciwieństwem tego co chcę osiągnąć. 

Więc uważacie, że pójście w stronę Maranzta z obecnego NAD-a będzie jakościowym krokiem w tył? Czy po prostu nie będzie różnicy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ma być marantz to już na pewno pm7000n gra dużo lepiej od m1. Za alinone też może robić.Do tv kabel optyczny i włącza się razem z tv.Do Tidala jest connect, jest też Heos , a możnna i po UPnP słuchać na przykład z apki Mconnect co moim zdaniem brzmi najlepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

41 minut temu, rafał50 napisał:

Kurcze jest tańszy niż w salonie Denona,prawie o tysiąc złotych 

Bo to jest z niemieckiego salonu SG Akustik HiFi-Studio, ja swojego Qudrala u nich kupowalem.

Ale o gwarancje nie trzeba się martwić.

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

W dniu 27.12.2024 o 15:17, Masza napisał:

Więc uważacie, że pójście w stronę Maranzta z obecnego NAD-a będzie jakościowym krokiem w tył? Czy po prostu nie będzie różnicy?

Ja uważam że bez różnicy. W tył nie.

Także wspomniałem 7000n bo to jest super wzmacniacz za 3k nie ma konkurencji a teraz dostał aktualizacje do tidal connect jeszcze 

W dniu 27.12.2024 o 13:46, Masza napisał:

Przy dynamicznie zrealizowanych nagraniach muzyki klasycznej lub jazzowej muszę dojeżdżać czasami blisko limitu możliwości wzmacniacza by osiągnąć zamierzony poziom głośności. Chciałbym mieć momentami więcej zapasu. 

Moc to jedno, a definicja jakości to drugie, często te dwa punkty są mylone ze sobą. Później człowiek kupuje takiego 50W Moon'a i otwiera oczy ze zdziwienia. Nie kwestionuje, że brakuje Ci aktualnie mocy, ale chce zebyś zrozumiał przekaż, słaba jakość również niekiedy jest spostrzegana jako brak mocy. Barwa elektroniki również jest ważna, jak coś nie gra basem to nie będzie grało nawet przy maksymalnej głośności, niekiedy tak bywa :)

Jakość jest na zadowalającym poziomie obecnie - jeśli będzie lepiej, to prawdopodobnie tego nie usłyszę lub różnica będzie kosmetyczna. 

No tak niestey nie jest i warto to podkreślić. Klasyczne integry dosyć mocno wyznaczają granicę jakości nad resztą innych elektronik typu aplituner, all in one.

W dniu 27.12.2024 o 12:47, Planeta Dźwięku napisał:

Co chciałbyś zmienić w kwestii brzmienia? Czego oczekujesz od nowego wzmacniacza?

Utrzymać podobny charakter brzmienia, zwiększyć możliwość wzmocnienia, dodać HDMI, możliwie zmniejszyć formę. 

Cambridge Audio Evo 75, Lyngdorf TDAI-1120, Marantz Model 60n.

W dniu 30.12.2024 o 12:58, Planeta Dźwięku napisał:

Moc to jedno, a definicja jakości to drugie, często te dwa punkty są mylone ze sobą. Później człowiek kupuje takiego 50W Moon'a i otwiera oczy ze zdziwienia

Dokładnie! Problem polega na tym że barwy elektroniki nie bardzo da się pokazać w pomiarach. Oczywiście mierzone są zniekształcenia ale w ciemno na podstawie tylko tego diagramu bardzo ciężko określić faktycznie charakterystykę brzmienia danego wzmacniacza. Linia pasma poszczególnych wzmacniaczy od lat jest praktycznie poziomu kreską a jednak są na przykład wzmacniacze które charakteryzują się nasyconą średnicą oraz te mniej. 

Tym sposobem w necie ci co nie słuchali mogą w łatwy sposób dyskredytować to o czym piszemy. 

Witam w nowym roku wszystkich.

Mam ten model M1 jako przesciowy wzmacniacz z B&W 603s2 plus Tidal. 

Powiem tak , z zewnetrznym streamerem Bluesound node n130 polaczonym chinch gra zdecydowanie lepiej niz jako all in one.

Sprawdzone wielokrotnie,  (wcześniej miałem Wimm pro plus i nie było to dla mnie lepsze jakosciowo dlatego zmieniłem na noden130).

Moc jest wystarczajaca,  jakość dźwięku jest tez akceptowalna jednak cos mi brakuję w tym urządzeniu. I będę chciał yamaha as 2100 lub 2200 wypróbować🙃

Tak jak wyżej napisałem.  Wiim Pro Plus byl podlaczony optykiem i (albo) chinch.

A z wzmacniaczy byl: Sonos Amp, Accuphase e 260, Yamaha as 1200, Technics su-g700 mk2,  i teraz przejsciowo Marantz Model M1. 

Powiem ze z tym ostatnim wstydu nie ma.

Ale z zewnetrznym streamerem. Obecnie Bluesound node n130. 

Edytowane przez Marcus72
W dniu 3.01.2025 o 09:49, Marcus72 napisał:

Moc jest wystarczajaca,  jakość dźwięku jest tez akceptowalna jednak cos mi brakuję w tym urządzeniu. I będę chciał yamaha as 2100 lub 2200 wypróbować🙃

Mocny przeskok, pytanie jakiej barwy szukasz ze strony wzmacniacza? Skąd pomysł na Yamahę?

Dobre pytanie.

Odpowiem tak: ciężko mi jest opisac slowami wiec powiem ze lubię muzyke z detalami,  szeroką scena, niskim basem i wyraźna góra. 

Jak do tej pory "łapię króliczka"

A tak na marginesie: wróciłem po 4 tyg. do domu i marantz m1 mnie zachwycił swoim dźwiękiem :😜 , moze juz sie wygrzal i przyjemnie jest go posłuchać. 

A tak poza tym to  lubię zmiany 😉 sprzętu 

Poczytałem trochę o Denon pma-1700ne,  moze go tez przetestuje🤔

Niektórzy uważają że we wzmacniaczach klasy D nie ma co się wygrzewać 

Ukryta Zawartość

Ja zdania w tym temacie nie mam. 

Natomiast ciekawie że walczy z accuphase i as1200. 

Znaczy broni się. 

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam , mam na weekend Marantz Model 30 do potestowania.

Duzo oczekiwalem po tak dobrych recenzjach na roznych stronach internetowych. Porownania do Yamaha AS-2200 . No i się.....zawiodłem.( Tu dodam ze testowałem tylko Bluesound node n130 po chinch. )

Nie żebym mial jakies uprzedzenia , w końcu oba urządzenia ( Model M1 i 30 ) z tej samej kuźni pochodzą ( Made in Japan) oba podobnej mocy wyjsciowej. 

Oczywiście zejście basu w kilku miejscach utworów byly nizsze, ale inne utwory byly uszczuplone o niskie dźwięki. 

Wokal mozna w modelu 1M w 3 stopniach " wyciągnąć " do przodu,  przez co w moim przypadku spowodowalo lepsze rozumienie tekstu.

Szerokość sceny.... tu byl Roger Waters z Ballad of Bill Hubbard jako dobry utwór porownawczy . Tu ciekawostka z innego forum - (ok. 13s utworu ) odglosy psa powinne byc slyszalne za plecami ( za nami) przy prawidlowo ustawionych glosnikach.

U mnie efekt przestrzeni wypadł (po kilku próbach ) na korzyść mniejszego Marantza.

Wedlug mnie Model M1 jest naprawdę dobry. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Marcus72 napisał:

Duzo oczekiwalem po tak dobrych recenzjach na roznych stronach internetowych. Porownania do Yamaha AS-2200 . No i się.....zawiodłem.( Tu dodam ze testowałem tylko Bluesound node n130 po chinch. )

Zdobyte doświadczenie jest zawsze bezcenne. Teraz już wiesz ile są warte dobre recenzje...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

2 godziny temu, Marcus72 napisał:

Szerokość sceny.... tu byl Roger Waters z Ballad of Bill Hubbard jako dobry utwór porownawczy . Tu ciekawostka z innego forum - (ok. 13s utworu ) odglosy psa powinne byc slyszalne za plecami ( za nami) przy prawidlowo ustawionych glosnikach.

Nie, nie jest to dobry utwór, ani trochę. Skąd na tym forum wiedzieli, że powinny być slyszalne za plecami? U Ciebie gdzie są? Jaki masz czas pogłosu?

PS tam są dwa psy w tym momencie, jeden bliżej drugi dalej. 

Edytowane przez J4Z

.

@Marcus72 Ja ze swojej strony polecam coś z przeciwległego bieguna... .Mianowicie spróbuj posłuchać jakiegoś pieca lampowego. Najlepiej ze dwie lub trzy konstrukcje oparte o różne typoszeregi lamp. Dowiesz się co w trawie piszczy...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Godzinę temu, J4Z napisał:

Nie, nie jest to dobry utwór, ani trochę. Skąd na tym forum wiedzieli, że powinny być slyszalne za plecami? U Ciebie gdzie są? Jaki masz czas pogłosu?

PS tam są dwa psy w tym momencie, jeden bliżej drugi dalej. 

U mnie słychać za mna. Pogłos nie mierzony, ale dobry bo mi sie podoba;-)

A skad wiem : Screenshots 

Ukryta Zawartość

57 minut temu, cortes napisał:

@Marcus72 Ja ze swojej strony polecam coś z przeciwległego bieguna... .Mianowicie spróbuj posłuchać jakiegoś pieca lampowego. Najlepiej ze dwie lub trzy konstrukcje oparte o różne typoszeregi lamp. Dowiesz się co w trawie piszczy...

Jeszcze lampy nie miałem.  Ale dziękuję za podpowiedź.  Obawiam sie ze od momentu włączenia do 100% mocy trzeba czasu, a ja lubie czasem radia z netu posłuchać.  A to raczej nie jest godne dla wzmacniacza lampowego... czy sie mylę?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi