Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmieszczenie głośników sufitowych do atmosa

Rekomendowane odpowiedzi

To pierwszy raz kiedy specyfikacja jest niedokładna albo przestarzała?

Dźwięk obiektowy jest dostępny gdy warstwa podstawowa używa stratnego kodeka. Jak uważasz, że jest inaczej to żyj sobie dalej że swoimi przekonaniami.

Chloru ma rację. Atmos z Netflixa to tylko Dolby Digital Plus, a on przejdzie przez zwykły ARC. 

Ja miałem na myśli to, żeby sprawdzić czy amplituner odbiera dźwięk atmos za pomocą czegoś innego niż telewizor. W tym momencie jest po prostu zbyt wiele niewiadomych. Coś może być niewłaściwie ustawione w opcjach dźwięku w telewizorze. Czasem ludzie mają problem z samą apką -na jednych tv Atmos jest, na innych nie ma itp.

Chyba najprościej sciągnąc jakiegoś linuksa z Kodi i z pendrive zbootowac system na jakimś laptopie z wyjściem HDMI. Tam zazwyczaj wszystko działa bez problemu. Odpalić jakieś demo i będzie chociaż wiadomo czy problem leży po stronie źródła sygnału, czy amplitunera. A tak to można sobie gdybać i nikt nic nie wywróży z fusów.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Godzinę temu, Chloru napisał:

To pierwszy raz kiedy specyfikacja jest niedokładna albo przestarzała?

Dźwięk obiektowy jest dostępny gdy warstwa podstawowa używa stratnego kodeka. Jak uważasz, że jest inaczej to żyj sobie dalej że swoimi przekonaniami.

Nie chcę się tu spierać ale piszę też z własnego doświadczenia, bo też mam amplituner Onkyo (RZ 810). Niestety z uwagi na przeprowadzkę aktualnie gra w stereo bo kino jest w trakcie budowy.

Jednak w poprzednim miejscu zamieszkania miałem wszystko ustawione w konfiguracji Dolby Atmos 5.1.2 i telewizor Sony z HDMI ARC.

Film z Netflix w najwyższym pakiecie odtwarzany z aplikacji w telewizorze ze ścieżką Dolby Atmos wyświetlał na amplitunerze DD Plus, czyli tak jak napisał kolega @brewka87

Później postawiłem komputer PC, zainstalowałem sterowniki DolbyAtmos i odpaliłem z niego Netflixa. Nie pamiętam, czy z aplikacji czy z przeglądarki, ale tu Amplituner poprawnie rozpoznał ścieżkę DolbyAtmos.

Nie biorę tu pod uwagę żadnych soundbarów, bo te (być może) mogą wyświetlać, że grają DolbyAtmos z Netflixa.

O ile ścieżki 5.1 z Netflixa są często niezłej jakości to ten Netflixowy DolbyAtmos (dwa lata temu) brzmiał tak sobie. Może teraz jest trochę lepiej, ale wątpię bo to wciąż kompresja podyktowana streamingiem. Głównie z tego powodu wolę filmy na płytach BR.

A wracając jeszcze do eARC vs ARC, to znalazłem informację, że ARC jest w stanie wysłać skompresowany dźwięk 7.1 czyli z opisu wynikałoby, że jest to wciąż dolna warstwa dźwięku ale nikt nie pisze, że może to być 5.1.2.

Co zatem grają górne głośniki Dolby Atmos z Netflixa? Chętnie porównam z jakimś oryginałem na płycie jak tylko skończę budowę kina.

3 minuty temu, DrWredman napisał:

A wracając jeszcze do eARC vs ARC, to znalazłem informację, że ARC jest w stanie wysłać skompresowany dźwięk 7.1 czyli z opisu wynikałoby, że jest to wciąż dolna warstwa dźwięku ale nikt nie pisze, że może to być 5.1.2.

Co zatem grają górne głośniki Dolby Atmos z Netflixa? Chętnie porównam z jakimś oryginałem na płycie jak tylko skończę budowę kina.

Ten fragment najlepiej pokazuje, że nie masz pojęcia o tym jak działają obiektowe kodeki dźwięku. W skrócie dla Atmos dostajesz warstwę podstawową + dodatkowe metadane/ścieżki do bodajże 128 (dokładnie 10 fixed + 118 dynamicznych) obiektów z ich położeniem w przestrzeni. 

@DrWredman ale tu chodzi o to, że taki Atmos z Netflixa jest jakby wtopiony w dzwięk DD+. Tam są po prostu dodatkowe metadane. Tak jak dźwięk Dolby Atmos w Dolby TrueHD na płycie br

Chloru uprzedziłes mnie 😁

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Kolego @Chloru wyluzuj. Doskonale wiem jak powinien działać Dolby Atmos. Poza tym odchodzimy tu trochę od problemu eARC vs ARC.

Dlaczego więc amplituner dostając ścieżkę DolbyAtmos z Netflixa puszczonego z aplikacji w telewizorze przez złącze ARC (nie mylić z eARC) wyświetla Dolby Digital Plus a nie Dolby Atmos?

13 minut temu, DrWredman napisał:

Doskonale wiem jak powinien działać Dolby Atmos.

Gdyby tak było to byś nie dopytywał o dodatkowe kanały. 

13 minut temu, DrWredman napisał:

Dlaczego więc amplituner dostając ścieżkę DolbyAtmos z Netflixa puszczonego z aplikacji w telewizorze przez złącze ARC (nie mylić z eARC) wyświetla Dolby Digital Plus a nie Dolby Atmos?

Bo a) może mieć problem ze zrozumieniem formatu który otrzymał i domyślnie robi fallback do DDP b) wcale nie dostaje ścieżki Dolby Atmos. Napisałeś nieprawdę i teraz niepotrzebnie brniesz. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Poza tym niektóre sprzęty (telewizor i amplituner) czasem po prostu się nie dogadują i to co w teorii powinno działać - nie działa i nawet support producentów urządzeń rozkłada ręce. Nie sposób przetestować wszystkich możliwych kombinacji telewizor->amplituner, a pamiętac należy że i kable potrafią płatac różne figle. 

4 godziny temu, Chloru napisał:

Przecież to nieprawda. EARC potrzebny Ci jest do formatów bezstratnych. Na streamingach Atmos jest kodowany z eac3 i zwykły arc wystarczy.

Kolego @Chloru, czepiam się tylko tego Twojego wpisu,  i tylko trzech ostatnich słów.

Otóż zwykły ARC nie wystarczy do poprawnego przesłania ścieżki Dolby Atmos, nawet zamieniając ją na Dolby Digital plus bo po tej konwersji nie zagra górna warstwa, bo Dolby Digital Plus nie obsługuje dźwięków obiektowych. Zyska tylko lepszą jakość poprzez wyższy bitrate.

I jeśli odbiorca ma np. konfigurację 7.x.4 to zagra mu tylko 7 głośników dolnej warstwy.

Dolby Digital Plus obsługuje nawet 16 kanałów, ale tylko dolnej warstwy głośników.

Więc jeśli kolega @Wolfweiss ma tylko HDMI ARC, to z żadnego serwisu streamingowego nie wypuści dźwięku obiektowego.

1 minutę temu, DrWredman napisał:

Otóż zwykły ARC nie wystarczy do poprawnego przesłania ścieżki Dolby Atmos, nawet zamieniając ją na Dolby Digital plus bo po tej konwersji nie zagra górna warstwa, bo Dolby Digital Plus nie obsługuje dźwięków obiektowych. Zyska tylko lepszą jakość poprzez wyższy bitrate.

Niestety nie masz racji. 

Zwykły ARC wystarczy do przesłania DD+ ale jeśli w DD+ będą dodatkowe metadane dla atmosa, to ARC guzik do tego, jego to nie obchodzi i przepuści 😉

4 minuty temu, DrWredman napisał:

Dolby Digital Plus obsługuje nawet 16 kanałów, ale tylko dolnej warstwy głośników.

Więc jeśli kolega @Wolfweiss ma tylko HDMI ARC, to z żadnego serwisu streamingowego nie wypuści dźwięku obiektowego.

Wprowadzasz takimi wpisami ludzi w błąd.

Dolby Atmos z Netflixa zaszyty jest w strumieniu DD+ i z technicznego punktu widzenia jako taki wychodzi poprzez złącze ARC.

Dopiero jeśli trafi na kompatybilny amplituner który wykryje metadane atmosa to zostanie rozkodowany jako Dolby Atmos. 

@DrWredman - krótko mówiąc bredzisz jak potłuczony i nie masz pojęcia o temacie. Nie rozróżniasz kodeków obiektowych (nowszych) od tych które niosły informację co jaki kanał ma grać (starsze, powszechne w dolnej warstwie). Przy masterowaniu nikogo nie interesuje czy masz 7.1.4 czy 5.1.2 czy 9.1.6 to amplituner na podstawie metadanych decyduje który głośnik warstwy górnej zagra. Te metadane można przesłać przez ARC razem ze stratnym formatem. 

Edytowane przez Chloru

Atmos został tak pomyślany żeby go można było zapisać (i przesłac) za pomocą istniejących już formatów analogicznie w dolby true hd (wersja bezstratna) którą można zapisać na płycie blu-ray oraz dolby digital Plus który wykorzystują platformy streamingowe (wersja stratna).

Do przesłania bezstratnego atmosa potrzebujesz enhanced ARC, a do stratnego(dd+) wystarcza starsza, podstawowa wersja ARC

W dniu 31.12.2024 o 17:44, brewka87 napisał:

Fetek nie ma co się aż tak tym przejmować jeśli efekt jest ok. Wiadomo lepiej mieć "ksiązkowo" ale z drugiej strony mało kto może sobie na to pozwolić przynajmniej u nas w polskich realiach. Na youtubie widywałem dedykowane salki u Niemców czy Amerykanów i nawet u nich często są jakieś kompromisy (a to drzwi nie w tym miejscu, albo 2 rzędy siedzeń) itd. 

Ja już dawno przestałem się przejmować, nawet chciałem odpuścić z racji "braku sensownych filmów" ale stwierdziłem że jakaś podstawę zostawię bo jednak to lubię.

Bazowałem na 5.2 w ustawieniu gdzie niemal książkowo mogłem ustawić 7.2.4 ale sprzedałem wszystko, zmieniałem sprzęt ustawiłem bazę pod stereo i nie wyobrażam sobie powrotu do tamtego ustawienia. 

przypomnę... że kilka lat temu był upgrade z 448 kbps

Cytat

768 kbps dla Dolby Digital Plus (Atmos)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
W dniu 31.12.2024 o 20:15, brewka87 napisał:

A na czym odtwarzałes te dema? Na telewizorze? Tu może być problem. Zerknij w ustawienia dźwięku w telewizorze. Powinieneś mieć jakieś ustawienia formatu dzwięku wysyłanego do amplitunera. Poszukaj czy jest tam coś w rodzaju "passthrough" albo "raw". Możliwe że teraz masz ustawione tak aby telewizor robił downmix do stereo i w takiej formie wysyła do amplitunera.

Grzebałem w ustawieniach TV i nic to nie dało. W końcu zrobiłem reset do ustawień fabrycznych w Onkyo. I ustawiłem wszystko od początku i... atmos w końcu działa, co prawda tylko na ustawieniu "DTS Neutral X"  ale może tak ma być. Jak wciskam "i" to pokazuje mi to DTS a także DD+. 

22 minuty temu, Wolfweiss napisał:

Grzebałem w ustawieniach TV i nic to nie dało. W końcu zrobiłem reset do ustawień fabrycznych w Onkyo. I ustawiłem wszystko od początku i... atmos w końcu działa, co prawda tylko na ustawieniu "DTS Neutral X"  ale może tak ma być. Jak wciskam "i" to pokazuje mi to DTS a także DD+. 

Tzn działa Ci atmos czy głośniki na suficie? Bo to nie musi oznaczać to samo

28 minut temu, Wolfweiss napisał:

atmos w końcu działa, co prawda tylko na ustawieniu "DTS Neutral X"  ale może tak ma być. Jak wciskam "i" to pokazuje mi to DTS a także DD+. 

Czyli prawdopodobnie NIE DZIAŁA CI ATMOS tylko neural X dorabia przestrzeń do tego co dostaje i zaprzęga do tego głośniki na suficie. Kurcze nie wiem czemu jesteś tak uparty i nie zrobisz tego co Ci doradzałem już kilka razy tylko kombinujesz (sorry za określenie) na pałę i liczysz na cud? Określenie "grzebałem w ustawieniach tv i nic nie dało" też niewiele mówi bo nie wiadomo gdzie co i jak grzebałeś. Jeszcze jakbyś jakieś zdjęcia zrobił z ustawień w tv, AVR to można coś doradzać a tak to chyba potrzeba wróżki.

Jak dla mnie to sam sobie nie dajesz pomoc. Dostajesz rady, a mimo wszystko chcesz po swojemu. 

4 godziny temu, brewka87 napisał:

Czyli prawdopodobnie NIE DZIAŁA CI ATMOS tylko neural X dorabia przestrzeń do tego co dostaje i zaprzęga do tego głośniki na suficie. Kurcze nie wiem czemu jesteś tak uparty i nie zrobisz tego co Ci doradzałem już kilka razy tylko kombinujesz (sorry za określenie) na pałę i liczysz na cud? Określenie "grzebałem w ustawieniach tv i nic nie dało" też niewiele mówi bo nie wiadomo gdzie co i jak grzebałeś. Jeszcze jakbyś jakieś zdjęcia zrobił z ustawień w tv, AVR to można coś doradzać a tak to chyba potrzeba wróżki.

Jak dla mnie to sam sobie nie dajesz pomoc. Dostajesz rady, a mimo wszystko chcesz po swojemu. 

To zrobię zdjęcia bo takich oznaczeń co mi podpowiadałes to nie znalazłem. Ogólnie w Tv jeżeli chodzi o dźwięk i obraz w ustawieniach nie ma wielu możliwości.

To jeszcze tylko napisze że po zresetowaniu ustawień w Ampli i puszczaniu demówek atmos niby wszystko się zgadzało (deszcz padał z góry, ptaszki śpiewały na drzewach, helikopter był "nda głową" itd.), i to właśnie na tym ustawieniu DTS i jeszcze TV Logic. A np na ustawieniach All Stereo i DD Surround ze wszystkich głośników leci to samo. Na pozostałych ustawieniach leci zgonie z ustawieniami z filmów (jak w stereo to leci w stereo, jak w 5.1 to leci w 5.1 (bez sufitu) np. w DD+). 

I sorki za wszystko... moim celem nie jest nikogo irytować ale naprawdę dla mnie to ciemna magia, którą dopiero poznaję. Więc jestem naprawdę wdzięczny, że w ogóle ktoś próbuje tu komuś w czymś pomóc w sumie za darmo i nie mając w tym żadnego interesu. Szacun.

4 godziny temu, brewka87 napisał:

To zrobię zdjęcia bo takich oznaczeń co mi podpowiadałes to nie znalazłem. Ogólnie w Tv jeżeli chodzi o dźwięk i obraz w ustawieniach nie ma wielu możliwości.

To jeszcze tylko napisze że po zresetowaniu ustawień w Ampli i puszczaniu demówek atmos niby wszystko się zgadzało (deszcz padał z góry, ptaszki śpiewały na drzewach, helikopter był "nda głową" itd.), i to właśnie na tym ustawieniu DTS i jeszcze TV Logic. A np na ustawieniach All Stereo i DD Surround ze wszystkich głośników leci to samo. Na pozostałych ustawieniach leci zgonie z ustawieniami z filmów (jak w stereo to leci w stereo, jak w 5.1 to leci w 5.1 (bez sufitu) np. w DD+). 

I sorki za wszystko... moim celem nie jest nikogo irytować ale naprawdę dla mnie to ciemna magia, którą dopiero poznaję. Więc jestem naprawdę wdzięczny, że w ogóle ktoś próbuje tu komuś w czymś pomóc w sumie za darmo i nie mając w tym żadnego interesu. Szacun.

Dodam jeszcze że TV to Sony i Ampli z TV połączone są ze sobą przez eARC kablem HDMI (High... coś tam do przesyłania w 8k)

8 minut temu, Wolfweiss napisał:

sorki za wszystko... moim celem nie jest nikogo irytować ale naprawdę dla mnie to ciemna magia, którą dopiero poznaję. Więc jestem naprawdę wdzięczny, że w ogóle ktoś próbuje tu komuś w czymś pomóc w sumie za darmo i nie mając w tym żadnego interesu. Szacun.

Ok, po prostu jak ktoś prosi o poradę to zawsze lepiej jest jak później "współpracuje" z osobami chcącymi pomóc niż ma robić na opak przez co rozwiązanie problemu się oddala.

Przypomnij jaki to model Onkyo? Coś mi się kojarzy że na amplitunerach Onkyo z atmosem powinieneś mieć napis "Dolby Atmos" na wyświetlaczu gdy amplituner dostanie taki sygnał. Włączanie DTS neural X naprawdę nie jest konieczne. Jeśli jest atmos to amplituner powinien to zasygnalizować. Jak podasz model to zerkne w jego instrukcje

Między innymi dlatego najpierw chciałem wykluczyć z toru audio telewizor, żebyś podał po hdmi sygnał z laptopa który ma uruchomiony system libreelec i odtwarzacz kodi. Tam miałbys pewność że jak puszczasz plik z atmosem, to ten atmos z laptopa wychodzi 😁

Godzinę temu, Wolfweiss napisał:

I sorki za wszystko... moim celem nie jest nikogo irytować ale naprawdę dla mnie to ciemna magia

po pierwsze w TV masz tylko jedno ustawienie z dwiema max trzema opcjami  wiec nie wiem gdzie Ty tam grzebiesz.

A Twój TV ma certyfikacje na atmosa od netflixa ? jest w stanie go wypuścić ?

46 minut temu, brewka87 napisał:

Ok, po prostu jak ktoś prosi o poradę to zawsze lepiej jest jak później "współpracuje" z osobami chcącymi pomóc niż ma robić na opak przez co rozwiązanie problemu się oddala.

😅 tak, ja jestem najlepszym przykładem 😄 

Edytowane przez fetek

Mam onkyo więc podczas odtwarzania filmu wystarczy wciskać przycisk Movie/tv i w ten sposób przełączać dekodowanie dźwięku. Jeśli wśród nich będzie Dolby Atmos to znaczy że działa. Przy przełączaniu zwróć uwagę czy na wyświetlaczu są zapalone wszystkie ikony poszczególnych głośników.

Czy masz Netflixa w najwyższym pakiecie? Jeśli tak to przy filmach z Dolby Atmos amplituner powinien dekodować dźwięk w Dolby Atmos, albo Dolby Digital Plus.

59 minut temu, Wolfweiss napisał:

Dodam jeszcze że TV to Sony

tak to dużo wnosi... naprawdę, teraz odpalimy magiczną kule i wyjdzie 10 latek bez atmosa.

naprawdę...

Godzinę temu, Wolfweiss napisał:

naprawdę tak trudno pobrać test kolumn ? to że Ci głośnik gra nie znaczy że coś działa a Twoje zachowanie i notoryczne ignorowanie rad robi się irytujące.

Edytowane przez fetek
49 minut temu, brewka87 napisał:

Przypomnij jaki to model Onkyo? Coś mi się kojarzy że na amplitunerach Onkyo z atmosem powinieneś mieć napis "Dolby Atmos" na wyświetlaczu gdy amplituner dostanie taki sygnał. Włączanie DTS neural X naprawdę nie jest konieczne. Jeśli jest atmos to amplituner powinien to zasygnalizować. Jak podasz model to zerkne w jego instrukcje

Między innymi dlatego najpierw chciałem wykluczyć z toru audio telewizor, żebyś podał po hdmi sygnał z laptopa który ma uruchomiony system libreelec i odtwarzacz kodi. Tam miałbys pewność że jak puszczasz plik z atmosem, to ten atmos z laptopa wychodzi 😁

Mam Onkyo RZ50

Teraz, Wolfweiss napisał:

Mam Onkyo RZ50

Ew syn ma PS4 a to chyba obsługuje BR

5 minut temu, Wolfweiss napisał:

Ew syn ma PS4 a to chyba obsługuje BR

Tylko pamiętaj by to poprawnie ustawić i dobrać kabel, choć niektórzy piszą że nie obsługuje.

Jaki masz model TV ??

Edytowane przez fetek
8 minut temu, DrWredman napisał:

Mam onkyo więc podczas odtwarzania filmu wystarczy wciskać przycisk Movie/tv i w ten sposób przełączać dekodowanie dźwięku. Jeśli wśród nich będzie Dolby Atmos to znaczy że działa. Przy przełączaniu zwróć uwagę czy na wyświetlaczu są zapalone wszystkie ikony poszczególnych głośników.

Czy masz Netflixa w najwyższym pakiecie? Jeśli tak to przy filmach z Dolby Atmos amplituner powinien dekodować dźwięk w Dolby Atmos, albo Dolby Digital Plus.

Netflix w najwyższym pakiecie. A przełączanie przyciskiem Mobile/tv ani razu nie pokazało komunikatu Dolby atmos. DD+ pokazuje. Przy czym ikonki na wyświetlaczu aktywnych głośników przy DD+ jest bez sufitu. Ikonki sufitów pokazują się na DTS, all Stereo, DD Surround i TV Logic. Ale przy oglądaniu materiału będącego niby w formacie Dolby Atmos i wciskaniu na pilocie "i" najpierw pokazuje się DTS a później DD+

7 minut temu, fetek napisał:

ale nie obsługuje atmosa.

A ok. Czyli jednak muszę lapka podłączyć.

5 minut temu, Wolfweiss napisał:

Netflix w najwyższym pakiecie. A przełączanie przyciskiem Mobile/tv ani razu nie pokazało komunikatu Dolby atmos. DD+ pokazuje. Przy czym ikonki na wyświetlaczu aktywnych głośników przy DD+ jest bez sufitu. Ikonki sufitów pokazują się na DTS, all Stereo, DD Surround i TV Logic. Ale przy oglądaniu materiału będącego niby w formacie Dolby Atmos i wciskaniu na pilocie "i" najpierw pokazuje się DTS a później DD+

A TV to Sony KD65XH 9505

50 minut temu, Wolfweiss napisał:

a jaką ścieżkę dźwiękową ustawiasz w netflixie ? masz opcję atmosa ? netflix widzi że może go grać ?

Kable masz w dobrych złączach ? próbowałeś włączyć HDMI Enhance ? albo jakieś inne ustrojstwo ? u mnie bez tego syfu wszystko jest konwertowane.

wyłącz wszystkie pierdoły, ustaw zgodność z sygnałem.

wystarczy pamięć na usb... cokolwiek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek

Przy podłączeniu innego zewnętrznego źródła dźwięku dolby atmos przynajmniej dowiemy się czy problem leży po stronie ustawień amplitunera czy to coś z tv/ apką Netflixa na telewizorze.

Już wcześniej podejrzewałem że telewizor nie wypuszcza atmosa do amplitunera i cały czas jest to prawdopodobne. Netflix na różnych urządzeniach może sprawiać problemy. Sam fakt, że pakiet jest najwyższy jeszcze nie gwarantuje że apka faktycznie taki dźwięk wypluwa. A jeśli nie wypluwa to trzeba znaleźć przyczynę i ewentualne rozwiązanie.

1 godzinę temu, fetek napisał:

po pierwsze w TV masz tylko jedno ustawienie z dwiema max trzema opcjami  wiec nie wiem gdzie Ty tam grzebiesz.

Mi chodziło o to, czy w ustawieniach telewizora nie jest włączony jakiś downmix. Nie znam wszystkich telewizorów ale zawsze jest gdzieś takie ustawienie jaki dźwięk ma być wypuszczany cyfrowo.

Godzinę temu, fetek napisał:

wystarczy pamięć na usb... cokolwiek.

Tylko że jak odpali to na telewizorze to znowu nie ma pewności czy telewizor prawidłowo to odtworzy z pliku MKV. Już lepszy byłby jakiś odtwarzacz plików dlatego sugerowałem kompa z kodi - tylko do sprawdzenia czy AVR rozpozna tak podanego atmosa.

50 minut temu, brewka87 napisał:

Tylko że jak odpali to na telewizorze to znowu nie ma pewności czy telewizor prawidłowo to odtworzy z pliku MKV. Już lepszy byłby jakiś odtwarzacz plików dlatego sugerowałem kompa z kodi - tylko do sprawdzenia czy AVR rozpozna tak podanego atmosa.

Jeśli nic nie ma to zacznijmy od TV, po za tym to z niego chcesz puszczać. Można sprawdzić nawet samo dolby, jak jest inaczej odbierane to wiadomo że ma coś namieszane.

Po za tym google wypluł że  HDMI Enhance i podobne wynalazki są wymagane by pseudo atmos chodził po ARC. Mi bez tego  marantz konwertował wideo do RGB.

Porobiłem zdjęcia z TV. 

Ukryta Zawartość

IMG_20250103_125113263_HDR~5.jpg

IMG_20250103_125134697_HDR.jpg

IMG_20250103_125225233_HDR~2.jpg

IMG_20250103_125211071_HDR.jpg

IMG_20250103_125150276_HDR.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaznacz "synchronizacja trybu dźwięku". Jakie masz opcje przy "tryb przekazywania"?

W sumie ostatnie pytanie nieaktualne.

Pobrałeś próbki do których link wstawił Fetek?

Pobierz kilka różnych plików i odtwórz na telewizorze.

Ja bym synchronizacji nie ruszał, nikt nie wie co to jest i jak działa, zaraz wyjdzie że będzie resampling obrazu

3 godziny temu, Wolfweiss napisał:

Porobiłem zdjęcia z TV. 

a jak ustawienia HDMI w amplitunerze?

Edytowane przez fetek
  • Pokaż nowe odpowiedzi