Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmieszczenie głośników sufitowych do atmosa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Proszę o podpowiedź dot. rozmieszczenia sufitowych głośników do systemu 5.2.4 lub 7.2.4 (jak żona pozwoli 🙂 Zgodnie ze znalezionymi wytycznymi górne atmosy powinny być umieszczone na wysokości kolumn frontowych i w odległości min. dwóch odległości "ucha" do podłogi i kątem ok. 45°. Więc jeżeli dobrze rozumiem... Mam ok 100cm wysokości ucha do podłogi siedząc na kanapie, więc atmosy powinny być przede mną i za mną min. 200cm. O ile z przodu nie ma problemu bo jest miejsce to gorzej z tyłem. I tu nie wiem, czy mam brać pod uwagę odległość od środka kanapy jako główny punkt odniesienia, czy ogólnie od całej kanapy? Wiadomo ta osoba która będzie siedziała na środku, po skosie zachowa te min. 200cm, ale osoby siedzące czym bliżej krańców kanapy będą miały coraz bliżej do tylnych atmosów (ok 100cm). Tak może być?, czy przyniesie to więcej zamieszania w dźwięku niż to warte? 

W załączeniu szkic poglądowy (nie jest w skali więc zaznaczone odległości nie do końca odnajdują się na rysunku), z zaznaczonymi na niebiesko głośnikami które będą dopiero instalowane. "1" to atmosy. "S" to surround-y. Suby dwa z przodu lub jeden z przodu a drugi za kanapą (nie wiem co lepsze?). Na czarno to co już jest.

Dodam, że kanapę mogę przesunąć do przodu jeszcze max z 0,5m (chociaż wolałbym nie), na bok od ściany już więcej nie mogę (inne meble, kwiaty i takie tam).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2h wynika z tego żebyś miał separacje warstwy dolnej (1h) i górnej (2h). Glosniki umieść 45 stopni przed i za Tobą. Czyli odległość od głowy do sufitu rzutujesz na sufit przed MLP i za MLP i wychodzi Ci te 45 stopni z wytycznych Dolby. Oczywiście kilka cm w jedną czy w drugą jest ok.

Z moich doświadczeń wynika iż lepiej przednie atmosy (Top Front) dać trochę bliżej pozycji odsłuchu o jakieś 10 stopni czyli nie 45 a 55' -  odczuwalność górnej wartwy jest wtedy lepsza. 

Chyba że głośniki już same są pochylone to wtedy jak dolby nakazuje 45. 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

22 minuty temu, Chloru napisał:

2h wynika z tego żebyś miał separacje warstwy dolnej (1h) i górnej (2h). Glosniki umieść 45 stopni przed i za Tobą. Czyli odległość od głowy do sufitu rzutujesz na sufit przed MLP i za MLP i wychodzi Ci te 45 stopni z wytycznych Dolby. Oczywiście kilka cm w jedną czy w drugą jest ok.

Wszystko ok...  ale co oznacza skrót MLP😁

5 minut temu, donsalieri napisał:

Z moich doświadczeń wynika iż lepiej przednie atmosy (Top Front) dać trochę bliżej pozycji odsłuchu o jakieś 10 stopni czyli nie 45 a 55' -  odczuwalność górnej wartwy jest wtedy lepsza. 

Chyba że głośniki już same są pochylone to wtedy jak dolby nakazuje 45. 

Mam już kupione dwa głośniki Cabasse eole 4 więc tam jest praktycznie dowolność w ustawieniu kątów. Czyli jak rozumiem tym metrem z tyłu kanapy się nie martwić byle zachować to pochylenie 45°?

38 minut temu, Wolfweiss napisał:

Wszystko ok...  ale co oznacza skrót MLP😁

Master Listening Position, czyli na nasze główne miejsce odsłuchu. Tam gdzie siedzisz podczas seansu 😉

Moim zdaniem na rysunku dobrze to rozrysowales. Głowa widza powinna być mniej więcej na środku kwadratu utworzonego z głośników sufitowych. Głośniki względem głowy pod kątem 45 stopni ale nie chodzi tu tylko o sam kąt nachylenia głosnika ale o odpowiednie miejsce na suficie.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

17 minut temu, brewka87 napisał:

Master Listening Position, czyli na nasze główne miejsce odsłuchu. Tam gdzie siedzisz podczas seansu 😉

Moim zdaniem na rysunku dobrze to rozrysowales. Głowa widza powinna być mniej więcej na środku kwadratu utworzonego z głośników sufitowych. Głośniki względem głowy pod kątem 45 stopni ale nie chodzi tu tylko o sam kąt nachylenia głosnika ale o odpowiednie miejsce na suficie.

A poza kątem to mam je kierować też w stronę MLS czy prosto w osi w stronę tak jak stoją fronty?

2 godziny temu, Wolfweiss napisał:

Dodam, że kanapę mogę przesunąć do przodu jeszcze max z 0,5m (chociaż wolałbym nie), na bok od ściany już więcej nie mogę (inne meble, kwiaty i takie tam).

Ja bym przesunął. Nie trzeba zachować idealnych kątów, ale warto się ich trzymać jako wyznacznik. 

Jeśli wybierasz instalacyjne kolumny, to rozważ modele z ruchomą kopułką. Będziesz mógł wtedy pokombinować z ich kierunkiem i znaleźć odpowiednie ustawienia dla samego siebie lub kilku osób 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 minutę temu, Q21 napisał:

Ja bym przesunął. Nie trzeba zachować idealnych kątów, ale warto się ich trzymać jako wyznacznik. 

Jeśli wybierasz instalacyjne kolumny, to rozważ modele z ruchomą kopułką. Będziesz mógł wtedy pokombinować z ich kierunkiem i znaleźć odpowiednie ustawienia dla samego siebie lub kilku osób 🙂 

No to cabasse eole 4 co zakupiłem jak najbardziej dają możliwość kierowania ich w każdą ze stron. Chociaż przyznam się że, kupiłem je głównie ze względu na wygląd i opinie, że niby jak na takie małe "coś" grają całkiem przyzwoicie.

Przesuń jeszcze te atmosy bliżej środka, tak aby nie były zbyt blisko głośników surround bo w zalecanym ustawieniu dolby atmos jest dziura w środkowej osi tym bardziej, że nie masz głośników surround back, bo zakładam że to co narysowałeś to głośniki surround left i right.

I tak jak kolega wcześniej napisał, trzymałbym się raczej kąta 55 stopni, bo przy 4-ech głośnikach będziesz miał dziurę nad głową przy ustawieniu 45 stopni. 

17 godzin temu, DrWredman napisał:

Przesuń jeszcze te atmosy bliżej środka, tak aby nie były zbyt blisko głośników surround bo w zalecanym ustawieniu dolby atmos jest dziura w środkowej osi tym bardziej, że nie masz głośników surround back, bo zakładam że to co narysowałeś to głośniki surround left i right.

I tak jak kolega wcześniej napisał, trzymałbym się raczej kąta 55 stopni, bo przy 4-ech głośnikach będziesz miał dziurę nad głową przy ustawieniu 45 stopni. 

Hmmm to pewnie źle narysowałem bo to miały być głośniki "tylno - boczne", że tak się wyrażę. Te które wg dolby atmos są trochę z tyłu za słuchaczem, z tego co pamiętam ok 110°. No chyba że coś namieszałem.

Gość

(Konto usunięte)

Ja mam np 199 wysokości i uszy u mnie znajdują się na wysokości 120 cm od podłogi gdy siedzę, gdy miałem Atmosa w konfiguracji 4 kanałów u góry to brałem za wyznacznik kwadrat którego przekątna miała tyle co moje dwie wysokości czyli 2x110 cm, czyli przekątna kwadratu wynosiła 220 cm a dlaczego 110 cm a nie 130 cm skoro pomieszczenie ma 250 cm? A no dlatego że kolumny odstają od sufitu, nie są zlicowane z płaszczyzną sufitu, a u mnie były to Heco Celan GT102F które miały 10 cm głębokości plus uchwyt i suma wynosiła ponad 15 cm, jeżeli możesz to nakieruj głośniki na jeden punkt środkowy kwadratu  

15 minut temu, Wolfweiss napisał:

Hmmm to pewnie źle narysowałem bo to miały być głośniki "tylno - boczne", że tak się wyrażę. Te które wg dolby atmos są trochę z tyłu za słuchaczem, z tego co pamiętam ok 110°. No chyba że coś namieszałem.

Mówisz o Surround które według Dolby powinny się znajdować od 90 do 110 stopni przy 7.1 a gdy mamy 5.1 to spokojnie do 130-135 stopni mogą być rozmieszczone... te całkiem z Tyłu to Surround Back i te mają pokrycie od 130 do 150 stopni 

I dodam jeszcze jedno, atmosy nie mogą być dalej niż surroundy, dlaczego? Bo atmos tworzy taką kopułę po mojemu i samolot startujący od frontu zaczyna od Centralnego, przelatuje przez pierwsze dwa Atmosy, następnie dwa tylne Atmosy i kończy na Surround, mając tak jak u Ciebie będzie to wyglądało tak Centralny, frontowe Atmos, Tylne Atmos i nagle dzwięk powędruje do kolumn umieszczonych po bokach zamiast kończyć to z tyłu więc dzwięk będzie się cofał przed linię Tylnych Atmos... 

Jest to największy błąd ale nikt na to nie zwraca tutaj uwagi a jest to bardzo ważne... możesz mieć jeszcze Tylne Atmos w lini z Surround wtedy to jeszcze przejdzie bo z wysokości nagle dźwięk będzie się kończył w lini z surround-ami na dole 

Ale za chwilę mądrzejsi ode mnie Ci napiszą że co ja biorę za tabletki itd... 

Gość

(Konto usunięte)

Dodam jeszcze zdjęcia byś wiedział o co chodzi. IMG_1015.thumb.png.ab77f7772f21f1fbfb5430a567a15edf.png

to jest prawidłowe rozmieszczenie atmosów gdzie mamy płynne przejście tak jak w kopule, natomiast tutaj poniżej

IMG_1016.thumb.webp.0c382b386fd6e9e871beeb475baecc57.webp

dźwięk leci ku tyłowi i nagle się cofa w stronę słuchacza by zakończyć lot w dolnej warstwie, jest to nie zgodne ze sztuką dzwięku obiektowego

Rejek dobrze gada. Narysuj swoje pomieszczenie z kanapą w oryginalnych proporcjach i podaj wysokość pomieszczenia to wyznaczymy dokładnie jak to powinno być. 

Może i dobrze gada tylko, że te obrazki nie mają na celu przedstawienia właściwej pozycji głośników warstwy górnej. To o co mu chodzi da się ładnie ogarnąć w 7.1.4 bo jest surround back ale w 5.1.4 taki kompromis występuje. 

2 godziny temu, MarcinRejek napisał:

Dodam jeszcze zdjęcia byś wiedział o co chodzi. 

Ukryta Zawartość

to jest prawidłowe rozmieszczenie atmosów gdzie mamy płynne przejście tak jak w kopule, natomiast tutaj poniżej

IMG_1016.thumb.webp.0c382b386fd6e9e871beeb475baecc57.webp

dźwięk leci ku tyłowi i nagle się cofa w stronę słuchacza by zakończyć lot w dolnej warstwie, jest to nie zgodne ze sztuką dzwięku obiektowego

Dzięki. Teraz już bardziej rozumiem o co chodzi. Tylko obawiam się, że aby spełnić warunek linii tylnych atmosów przed Surroundami to atmosy muszę odsunąć od ściany w stronę kanapy i będą one wisieć prawie nad głową, a to chyba nie za dobre rozwiązanie.

Screenshot_20241219-2043243.thumb.png.65115d147f7cd362c256531b07b70687.png

Chyba że można dodać jeszcze dwa głośniki za plecami i wtedy dźwięk będzie szedł w kolejności Fronty, atmosy przód, surround-y boczno-tylne, atmosy tył i surround-y tył. Zda to egzamin, czy to już za duże rzeźbienie?

Rysunek dokładny zrobię pewnie jutro, teraz nie mam jak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Wolfweiss napisał:

Zda to egzamin, czy to już za duże rzeźbienie?

Napisałem wyżej. Przy 5.1.4 praktycznie nie da się tego zrobić tak jak MR napisał. Jakoś ludzie z tym żyją. Pamiętaj, że obiekty nie latają z przodu górą i za Ciebie non-stop, więc to nie będzie tak odczuwalne. Przy 7.x.4 wchodzisz w trochę droższe zabawki trzeba albo kupić droższy amplituner z 11 kanałami wzmocnienia albo też dodatkowe końcówki mocy. 

54 minuty temu, Chloru napisał:

Napisałem wyżej. Przy 5.1.4 praktycznie nie da się tego zrobić tak jak MR napisał. Jakoś ludzie z tym żyją. Pamiętaj, że obiekty nie latają z przodu górą i za Ciebie non-stop, więc to nie będzie tak odczuwalne. Przy 7.x.4 wchodzisz w trochę droższe zabawki trzeba albo kupić droższy amplituner z 11 kanałami wzmocnienia albo też dodatkowe końcówki mocy. 

Używam Onkyo RZ50 a w planach jeszcze jest końcówka na fronty, żeby i przy stereo było ok. Front to leciwe ale brzmieniowo mi pasujące Elac 141, a na centralu Polk R400

W Onkyo nie masz mozliwosci swobodnego przypisania kanałów do wzmacniacza. Więc koncowka na fronty nie rozwiązuje problemu dodatkowych kanałów.

W dniu 19.12.2024 o 18:56, DrWredman napisał:

Rejek dobrze gada. Narysuj swoje pomieszczenie z kanapą w oryginalnych proporcjach i podaj wysokość pomieszczenia to wyznaczymy dokładnie jak to powinno być. 

Ukryta Zawartość

Dodaje dokładniejszy szkic

Ukryta Zawartość

W dniu 18.12.2024 o 09:59, donsalieri napisał:

a nie pomyliłeś czasem osi kolumny ?

W dniu 19.12.2024 o 18:27, MarcinRejek napisał:

Dodam jeszcze zdjęcia byś wiedział o co chodzi. 

Ukryta Zawartość

obraz.thumb.png.9611c63f3e3c2bdad043e158fb6a908a.png

gdzie pobrałeś swoją ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
Godzinę temu, fetek napisał:

Ukryta Zawartość

gdzie pobrałeś swoją ?

No i bądź mądry i pisz wiersze, oba rysunki niby o tym samym, a jednak różnica na tyle całkowicie inna. Hehe, W tym drugim przypadku (rysunku) zmieszczę się z tylnymi atmosami 😉

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, Wolfweiss napisał:

No i bądź mądry i pisz wiersze, oba rysunki niby o tym samym, a jednak różnica na tyle całkowicie inna. Hehe, W tym drugim przypadku (rysunku) zmieszczę się z tylnymi atmosami 😉

No burdel mają niesamowity, prawdę mówiąc konfiguracji Marcina nie znalazłem ale to co pisał ma sens. Po za tym miał kilka konfiguracji więc raczej wie co mówi.

Ja dopiero będę robił ale mam podobną sytuację do Twojej, zakładając jakieś 110-115 st na efektowe to wychodzą praktycznie w linii tylnych atmosów a one zaledwie 20 cm od ściany.  Zastanawiam sie czy odległość przed i za słuchaczem musi być identyczna.

Co do wyżej wspominanych "dziur" to tutaj dużą rolę odgrywa wysokość pomieszczenia / montażu oraz sam typ głośnika. Trzeba pamiętać że głośniki koaksjalne promieniują słabiej ale równiej

4 godziny temu, fetek napisał:

No burdel mają niesamowity, prawdę mówiąc konfiguracji Marcina nie znalazłem ale to co pisał ma sens. Po za tym miał kilka konfiguracji więc raczej wie co mówi.

Ja dopiero będę robił ale mam podobną sytuację do Twojej, zakładając jakieś 110-115 st na efektowe to wychodzą praktycznie w linii tylnych atmosów a one zaledwie 20 cm od ściany.  Zastanawiam sie czy odległość przed i za słuchaczem musi być identyczna.

Co do wyżej wspominanych "dziur" to tutaj dużą rolę odgrywa wysokość pomieszczenia / montażu oraz sam typ głośnika. Trzeba pamiętać że głośniki koaksjalne promieniują słabiej ale równiej

Ja też jedyne co mogę znaleźć oficjalnego to

Ukryta Zawartość

I w tym przypadku to by mnie ratowało

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

https://www.heimkinoraum.de/tests/3d-sound-mit-dolby-atmos-der-aktuelle-stand-der-dinge-teil-1-70

IMG_1023.thumb.jpeg.4bdd6be24c1387ebb0acdabda84dde09.jpeg

Dobra, przejrzałem swoje pliki na dysku twardym i znalazłem. 

Gdy ja instalowałem Atmos to było w latach 2018-2019 i korzystałem z oficjalnego instalatora Dolby:

https://www.dolby.com/siteassets/technologies/dolby-atmos/atmos-installation-guidelines-121318_r3.1.pdf

Jest tam wszystko wyszczególnione jak rozmieścić kolumny, kąty, szerokość itd.... 

55 minut temu, MarcinRejek napisał:

Ukryta Zawartość

IMG_1023.thumb.jpeg.4bdd6be24c1387ebb0acdabda84dde09.jpeg

Dobra, przejrzałem swoje pliki na dysku twardym i znalazłem. 

Gdy ja instalowałem Atmos to było w latach 2018-2019 i korzystałem z oficjalnego instalatora Dolby:

Ukryta Zawartość

Jest tam wszystko wyszczególnione jak rozmieścić kolumny, kąty, szerokość itd.... 

No to wychodzi na to, że wytyczne Dolby też ewoluują na przestrzeni lat (jednak to już 7 lat minęło) i prawdopodobnie czy zrobi się po staremu czy nowemu to i tak będzie dobrze. Chyba, że ścieżka dźwiękowa do formatu Dolby atmos jest też nagrywana do konkretnych ustawień. Więc może jest tak, że nowsze ścieżki będą lepsze w aktualnie rekomendowanym ustawieniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Jak bym miał robić dziś Atmos-a to bym zrobił tak jak kiedyś, nie wyobrażalne dla mnie jest to najnowsze ustawienie bo tworzy się taka parabola dźwięku

Front↗️Przedni Atmos↘️Surround↗️ Tylny Atmos

Dla mnie jest to nie dorzeczne takie ustawieni. Ci co mieli kiedyś instalacje taką jak ja to dziś zmieniają/kombinują by zrobić to inaczej w sensie tak jak dziś Dolby poleca? Śmiem twierdzić że nikt nic nie robi i dalej użytkuje tak jak ma.... 

8 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Jak bym miał robić dziś Atmos-a to bym zrobił tak jak kiedyś, nie wyobrażalne dla mnie jest to najnowsze ustawienie bo tworzy się taka parabola dźwięku

Front↗️Przedni Atmos↘️Surround↗️ Tylny Atmos

Dla mnie jest to nie dorzeczne takie ustawieni. Ci co mieli kiedyś instalacje taką jak ja to dziś zmieniają/kombinują by zrobić to inaczej w sensie tak jak dziś Dolby poleca? Śmiem twierdzić że nikt nic nie robi i dalej użytkuje tak jak ma.... 

Pewnie jakbym miał już zrobione to też bym nie zmieniał, zwłaszcza jeżeli wrażenia odsłuchowe byłyby ok. Ja prawdopodobnie i tak nie będę miał innej możliwości jak zrobić "po nowemu" - muszę jeszcze porobić przymiarki z kątami itd. Najwyżej jak dźwięk będzie w odbiorze "nie logiczny" to się zdejmie tylne atmosy i będzie system 5.1.2 a nie 5.1.4. 

Fajnie by było jakby odezwały się osoby z tym "nowym" ustawieniem, i opisały swoje wnioski. Jak nie będzie odzewu to założę nowy temat dot. stare ustawienie vs nowe.

Ja myślę, że ustawienie głośników nie ma większego znaczenia o ile zalecane kąty są zachowane.

Dolby atmos to obiektowe kodowanie dźwięku. Po to wybieramy ustawienia głośników w amplitunerze i robimy kalibrację aby system dopasował, którymi głośnikami i z jaką głośnością ma wydobywać się dźwięk właściwy dla danego miejsca w przestrzeni.

• Pokaż nowe odpowiedzi