Skocz do zawartości
IGNORED

Windows 11 - kino domowe dźwięk 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, jestem nowy na forum jako użytkownik choć nie ukrywam, że zdarzało mi się je wcześniej czytać bez logowania.

Niedawno postanowiłem spełnić marzenie z dzieciństwa i kupić kino domowe 5.1. Dla większości audiofilów zapewne sprzęt nie będzie wysokiej klasy, bo jest to Sony DAV-DZ680, ale ja osobiście jestem zachwycony.

Niestety mój telewizor nie ma wyjścia 5.1, więc ostatnie tygodnie bawiłem się po wyjściu cyfrowym z dekodera z Vectry i wszystko w 5.1 czy na Amazonie czy na YT brzmiało obłędnie, a nawet sygnał stereo z subwooferem i na dobrych przednich kolumnach brzmi o niebo lepiej. Zapłaciłem za cały zestaw 250 zł bez działającego DVD, ale to nie problem.

Niestety, albo i stety część rzeczy, które oglądam jest na internecie przez przeglądrkę - przede wszystkim Shinden, CDA-HD.cc oraz dramaqueen.pl. O ile wiem to niektóre streamy ze Shindena, a także wybrane filmy na pozostałych dwóch stronach przesyłają sygnał 5.1.

I teraz sprawa ma się tak. Pod telewizorem mam komputer z Windowsem 11. Jako, że nie ma wyjścia audio cyfrowego również, zainwestowałem w splittera HDMI z wyjściem audio na coaxiala i spdifa. Do niego wpiąłem komputer, zewnętrzne DVD i rzeczony dekoder. I tak jak na dekoderze jak i DVD wszystko działa zgodnie z moim planem tak na komputerze nijak nie da się uruchomić dźwięku 5.1 z wyjątkiem programów takich jak VLC Media Player czy Kodi z opcją passthrough.

W samym systemie:
- wyświetla się opcja przesyłania Dolby Atmos i DTS: X
- w opcjach dźwięku na wyjściu HDMI Audio mogę wybrać układ 5.1
- po wyborze przy testach dźwięku słychać wyłącznie lewą i prawą kolumnę przednią

Zastanawiam się jak ten temat jeszcze mogę ugryźć. Wychodzi na to, że komputer widzi, że urządzenie na wyjściu HDMI ma obsługę 5.1 i traktuje go jako urządzenie 5.1, ale jednocześnie nie daje sygnały 5.1. W opcjach dźwięku przestrzennego mam tylko opcję "wyłączony" oraz Windows Sonic for Headphones. Próbowałem poinstalować trialowe wersję Dolby Access i odpowiednik DTS i w systemie pojawiają się tylko dodatkowe opcje Dolby for Headphones i DTS for Headphones. Cała trójka jednak symulacją efektu przestrzennego dla słuchawek. Jakby zupełnie ignorowały fakt możliwości przesłania prawdziwego 5.1 mimo że w opcjach dźwięku wyraźnie taka możliwość dla mojej karty dźwiękowej jak i złącza HDMI się znajduje.

W teorii mam jeszcze w tym Soniaczu Pro Logica II, który coś tam daje, ale surroundy na nim są bardzo ciche, a głośnik centralny bardzo głośny szczególnie przy muzyce. Stąd wolę zostawiać go w standardzie i kiedy mam źródło 5.1 to mieć prawdziwe 5.1, a kiedy 2.0 z muzyką to mam bardzo fajnie grające 2.1, bo dodaje basy na subwooferze.

Jeśli komuś udało się kiedyś ten temat ogarnąć na Windowsie to będę bardzo wdzięczny za pomoc i wskazówki.

To może lepiej zapytać w dziale pc-audio? Jakby nie patrzeć większość kinomaniaków korzysta z dedykowanych urządzeń do odtwarzania filmów takich jak odtwarzacze blu-ray, odtwarzacze plików albo przystawek do streamingu. Pytasz o dość egzotyczne (przynajmniej jak dla mnie) serwisy. Sam zauwazyłeś że z programów typu kodi, VLC itp możesz bez trudu wyciągnąc dźwięk 5.1. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

9 minut temu, brewka87 napisał:

To może lepiej zapytać w dziale pc-audio? Jakby nie patrzeć większość kinomaniaków korzysta z dedykowanych urządzeń do odtwarzania filmów takich jak odtwarzacze blu-ray, odtwarzacze plików albo przystawek do streamingu. Pytasz o dość egzotyczne (przynajmniej jak dla mnie) serwisy. Sam zauwazyłeś że z programów typu kodi, VLC itp możesz bez trudu wyciągnąc dźwięk 5.1. 

Przejrzałem tam wątki na półtora roku do tyłu i tylko dwa z nich w ogóle dotyczą kina domowego/foobara na 5.1 podłączonych do PC. Na oba brak odpowiedzi. Obstawiam, że łatwiej spotkać wśród użytkowników kina domowego kogoś kto podłączył do niego komputer niż wśród użytkowników PC kogoś kto podpinał do tego kino domowe stąd taka, a nie inna decyzja o wyborze.

Co do programów typu Kodi/VLC to nie tyle wyciągam z nich ten dźwięk co przerzucam go przez passthrough do HDMI-Audio czyli de facto z pominięciem całego zarządzania dźwiękiem przez Windowsa. Niestety żadna przeglądarka internetowa takiej funkcji nie oferuje, podobnie zresztą jak gry komputerowe.

1 godzinę temu, czaro1366 napisał:

zainwestowałem w splittera HDMI z wyjściem audio na coaxiala i spdifa

Przez ootyk/coaxial prześlesz tylko zwykłe stare podstawowe kodeki DD / DTS, nowsze HD - DD i DTS, o Atmos nie wspominając, będą działać tylko przez hdmi

6 minut temu, don111 napisał:

Przez ootyk/coaxial prześlesz tylko zwykłe stare podstawowe kodeki DD / DTS, nowsze HD - DD i DTS, o Atmos nie wspominając, będą działać tylko przez hdmi

Ten DAV generalnie i tak ma tylko Dolby Digital, DTS (no i Dolby Pro Logic, Pro Logic II Music i Pro Logic II Movie, ale to sztuczne wytwarzanie 5.1 z 2.0). Także tutaj bym się nie przejmował mocno nowszymi standardami, bo i tak je utnę do 5.1

4 minuty temu, MarcinRejek napisał:

Proponuję kupić taniego Denon-a X540BT używanego i do niego podpiąć satelity z zestawu starego Sony. 

Te głośniki mają 3Ohm'y także raczej bardziej współczesne aplitunery w ich przypadku odpadają. No i pytanie - czy rzeczywiście taki amplituner z wejściem HDMI by zadziałał pod Windowsem?

34 minuty temu, czaro1366 napisał:

No i pytanie - czy rzeczywiście taki amplituner z wejściem HDMI by zadziałał pod Windowsem?

Pod Windowsem tak ale czy przeglądarka z tych serwisów wypluje Ci dźwięk wielokanałowy to bym się nie zakładał. Generalnie podłączenie komputera przez HDMI i wybranie jako urzadzenia HDMI/Amplitunera rozwiazuje wiekszość problemów np. w takim REW mozessz wybrac który kanał chcesz mierzyć itp.  

3 minuty temu, Chloru napisał:

Pod Windowsem tak ale czy przeglądarka z tych serwisów wypluje Ci dźwięk wielokanałowy to bym się nie zakładał. Generalnie podłączenie komputera przez HDMI i wybranie jako urzadzenia HDMI/Amplitunera rozwiazuje wiekszość problemów np. w takim REW mozessz wybrac który kanał chcesz mierzyć itp.  

Czysto teoretycznie sygnał wychodzi przez HDMI. Nie da się może jakoś "wymusić" traktowania tego wyjścia jako wyjście na Amplituner?

17 minut temu, Chloru napisał:

Pod Windowsem tak ale czy przeglądarka z tych serwisów wypluje Ci dźwięk wielokanałowy to bym się nie zakładał

Moim zdaniem tu jest problem. Może zamiast strony przeglądarki konkretny serwis ma swoją dedykowaną aplikację pod windę?  Z pewnoscią byłoby łatwiej wyciągnąc 5.1 jeśli taki strumieniują niż przez browsera. Czytałes jakieś fora na temat dźwięku wielokanałowego z tych konkretnych serwisów? 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Wydaje mi się, że nawet jak wymusisz przesył przez coaxial/optic nie będziesz miał zwykłego Dolby Digital jak większość dzisiaj nadaje w Dolby Digital+, które twój dekoder w soniaczu nie obsługuje. Mam to samo u ojca w jego starym amplitunerze Pioneera podpięty przez optica z TV Oled.

2 godziny temu, czaro1366 napisał:

czy rzeczywiście taki amplituner z wejściem HDMI by zadziałał pod Windowsem?

To nie chodzi o Windows bo przeciez ten obsluguje wielokanalowosc.

To wina dzwieku z przegladarek i serwisow ktore nadaja sygnal w ten sposob. Jak zrodlo jest tylko stereo to nic z tym nie zrobisz. Chyba ze upmix amplitunerem ktory to potrafi

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
58 minut temu, Milo napisał:

Wydaje mi się, że nawet jak wymusisz przesył przez coaxial/optic nie będziesz miał zwykłego Dolby Digital jak większość dzisiaj nadaje w Dolby Digital+, które twój dekoder w soniaczu nie obsługuje. Mam to samo u ojca w jego starym amplitunerze Pioneera podpięty przez optica z TV Oled.

Jak nie będzie miał? , co ty za bzdury wypisujesz! Mam tak podpiętego Denona po optyku i mam DD i nie ważne czy to jest Max, Disney+ czy Prime Video nawet sygnał który jest rzekomo nadawany w Atmos mam w DD 

5 godzin temu, brewka87 napisał:

Moim zdaniem tu jest problem. Może zamiast strony przeglądarki konkretny serwis ma swoją dedykowaną aplikację pod windę?  Z pewnoscią byłoby łatwiej wyciągnąc 5.1 jeśli taki strumieniują niż przez browsera. Czytałes jakieś fora na temat dźwięku wielokanałowego z tych konkretnych serwisów? 

Na to w teorii obejścia są tylko musi iść wtedy dźwięk systemowy właśnie. Tyle, że to dopiero będę się bawił jak już sam system będzie w stanie to 5.1 ogarniać, bo jak mówię - teraz robię test głośników to poza lewym i prawym cała reszta dla systemu jest niema

4 godziny temu, rafa napisał:

To nie chodzi o Windows bo przeciez ten obsluguje wielokanalowosc.

To wina dzwieku z przegladarek i serwisow ktore nadaja sygnal w ten sposob. Jak zrodlo jest tylko stereo to nic z tym nie zrobisz. Chyba ze upmix amplitunerem ktory to potrafi

No właśnie nie do końca, bo to Windows w samym swoim teście tego 5.1 nie umie ogarnąć. Ba z VLC z pominięciem Windowsa (passthrough) idzie dźwięk 5.1, a przez Windowsa ucina do 2.0. Dokładnie ten sam klip testowy. Przeglądarka potem to oddzielny temat, ale z tym się będę kopał jak już sam system będzie w stanie ogarnąć

8 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Jak nie będzie miał? , co ty za bzdury wypisujesz! Mam tak podpiętego Denona po optyku i mam DD i nie ważne czy to jest Max, Disney+ czy Prime Video nawet sygnał który jest rzekomo nadawany w Atmos mam w DD 

To ciekawe, że u mojego ojca nie ma Dolby Digital tylko pisze, że jest cyfrowo przesyłany dźwięk, ale Dolby Digital nie ma. Próbowałem różnych ustawień i nic🤔

7 godzin temu, czaro1366 napisał:

No właśnie nie do końca, bo to Windows w samym swoim teście tego 5.1 nie umie ogarnąć. Ba z VLC z pominięciem Windowsa (passthrough) idzie dźwięk 5.1, a przez Windowsa ucina do 2.0.

Z tego co pamiętam gdy sam korzystałem z kompa w roli odtwarzacza filmów to właśnie windows był pod tym względem ułomny 😁

11 godzin temu, MarcinRejek napisał:

To może podziel się miszczu jak to skonfigurowałeś, skoro u Ciebie działa zamiast pisać że ktoś bzdury pisze. Przecież i tym jest ten temat.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, brewka87 napisał:

To może podziel się miszczu jak to skonfigurowałeś, skoro u Ciebie działa zamiast pisać że ktoś bzdury pisze. Przecież i tym jest ten temat.

Moja odpowiedź tyczyła się użytkownika @Milo , nie mam komputera i nie wiem jak to podłączyć by grało. Jak bym miał komputer to bym podłączył albo analogowo albo cyfrowo. 

4 godziny temu, brewka87 napisał:

Z tego co pamiętam gdy sam korzystałem z kompa w roli odtwarzacza filmów to właśnie windows był pod tym względem ułomny

Nigdy nie mialem problemow z Media Player Classic Home Cinema (MPC-HC). Do tego swietny obraz i dzwiek.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

20 minut temu, rafa napisał:

Nigdy nie mialem problemow z Media Player Classic Home Cinema (MPC-HC). Do tego swietny obraz i dzwiek.

Ja korzystałem KM Playera i też działał DD oraz DTS po optyku ze zintegrowanej karty dźwiękowej do amplitunera. 

Mimo wszystko uważam że windows jest ułomny pod tym względem 😁 to było prawie 20 lat temu na xp więc pewnie trochę się pod tym względem zmieniło ale np na win7 nie udało mi się wypuścić zadną metodą dzwięku dolby atmos. Ten sam komp z uruchomionym libre elec i Kodi - zero problemów.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Chloru napisał:

Założysz nowe konto to zmienisz zdanie... emoji23.png

Nie mam zamiaru zmieniać zdania, zajmij się najpierw dobrze akustyką a później zacznij gwiazdorzyć swoim dirac-iem na chwilę obecną to jest dla mnie śmieć

39 minut temu, MarcinRejek napisał:

Nie mam zamiaru zmieniać zdania

....ale konto? Czemu nie 🤣😁

21 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Z jakiego TV masz wypuszczony tak dźwięk i do jakiego amplitunera jeżeli można wiedzieć?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Milo napisał:

Z jakiego TV masz wypuszczony tak dźwięk i do jakiego amplitunera jeżeli można wiedzieć?

Nie mam nic do CB więc Ci grzecznie odpowiem, zajrzyj do stopki... tam jest TV jak i Ampli podane... 

5 minut temu, MarcinRejek napisał:

zajrzyj do stopki... tam jest TV jak i Ampli podane... 

Milo, możesz sobie nawet wybrać jeden z 3 amplitunerów 😁

Edytowane przez brewka87

• Pokaż nowe odpowiedzi