Skocz do zawartości
IGNORED

HDMI ARC brak dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drogich forumowiczów! Od paru dni - po normalnym funkcjonowaniu kina domowego - zmagam się z problemem braku dźwięku po ARC i każdy możliwy troubleshooting znaleziony w otchłaniach internetu nie przyniósł żadnego rezultatu.
Setup wygląda następująco -- > OLED65C21LA LG jest podłączony do STR DN1080 (7.1) via ARC. Dodatkowo do aplitunera podłączonych jest parę konsol do gier.
Na TV wybieram opcje korzystania z głośników podłączonych po HDMI ARC, włączam amplituner (choć zakładam, że w tym momencie automatycznie sam powinien się włączyć) i tutaj zaczyna się dziać dziwna magia. LG zdaje się wykrywać zewnętrzny sprzęt, ponieważ interfejs volume na TV się zmienia, ale nic poza tym. SONY na sterowanie głośnością w ogóle nie reaguje, a dźwięku absolutnie nie ma. Natomiast po wyłączeniu amplitunera następuje automatycznie zmiana głośników na te w telewizorze, więc jakaś komunikacja na linii LG i SONY musi być.

Ze swojej strony robiłem chyba wszystko co było doradzane na internecie: włączanie i wyłączanie CEC, eARC, refresh HDMI, odłączenie całego sprzętu od prądu na długą chwilę, zmiana przewodów HDMI, różne tryby (PCM, AUTO, PASS THROUGH) i wciąż nic. Wszystko działa poprawnie jedynie poprzez połączenie bluetooth.
Zaznaczam, że wszystko działało prawidłowo, aż nagle zwyczajnie przestało. Nadmienie, że wszystkie inne urządzenia podłączone do amplitunera działają prawidłowo.

Ma ktoś pomysł co można jeszcze zrobić?

https://www.audiostereo.pl/topic/168786-hdmi-arc-brak-d%C5%BAwi%C4%99ku/

Dzięki @max720 za super szybką odpowiedź! Te wszystkie sugerowane przez Ciebie metody były już przeze mnie sprawdzone. Jedynie nie jestem pewny co do tego, czy kabel jest z certyfikatem, ale jak wspomniałem na wstępie - przez długi czas na tym konkretnym kablu wszystko działało bez zarzutów. No chyba, że miałem po prostu farta i taki scenariusz jest po prostu możliwy.

Ja bym spróbował jeszcze odłączyć wszystkie inne urządzenia od Sony i zostawić tylko Sony połączony z LG. U mnie kiedyś odtwarzacz bluray (w standby, żeby nie było) powodował, że HDR na TV nie chciał działać z odtwarzacza UHD.

I jeszcze jedno spróbuj to uruchomić w różnej kolejności - najpierw włącz TV potem Sony albo na odwrót.

A w ogóle trochę offtopic - kup sobie jakiegoś sticka ala FireTV wetknij w Sony i daj spokój z ARC. Idze pilota nawet skonfigurować, żeby jednym wszystko sterować. Jakość też dużo lepsza bez ARC-sprawdzałem na LG.

Edytowane przez gimza
9 godzin temu, gimza napisał:

Ja bym spróbował jeszcze odłączyć wszystkie inne urządzenia od Sony i zostawić tylko Sony połączony z LG. U mnie kiedyś odtwarzacz bluray (w standby, żeby nie było) powodował, że HDR na TV nie chciał działać z odtwarzacza UHD.

I jeszcze jedno spróbuj to uruchomić w różnej kolejności - najpierw włącz TV potem Sony albo na odwrót.

A w ogóle trochę offtopic - kup sobie jakiegoś sticka ala FireTV wetknij w Sony i daj spokój z ARC. Idze pilota nawet skonfigurować, żeby jednym wszystko sterować. Jakość też dużo lepsza bez ARC-sprawdzałem na LG.

Pierwszą metodę wypróbuje, bo to faktycznie jest coś czego jeszcze nie robiłem:)

Co do fireTV to zaledwie tydzień temu rozważałem ten pomysł, bo WebOS jest imho lekko upośledzony, ale że miałem gdzieś schowany Xiaomi Stick 4K, to go wetknąłem i kurde obraz był jakiś taki meh - w sensie przyciemniony. Tweakowałem ustawieniami obrazu zarówno w Sticku jak i TV, ale bez żadnej poprawy i pomyślałem, że z FireTV będzie dokładnie ten sam rezultat. Natomiast troszkę mnie zachęciłeś, więc może spróbuje:) Jedyny minus (subiektywnie) to z tego co wiem, na FireTV nie odpalę HBO MAX.