Skocz do zawartości
IGNORED

Denon ceol n10...co zamiast do fajnego grania Cd?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Mam do Was taką prośbę o doradzenie w wyborze kupna czegoś lepszego niżeli posiadam. 

Jakieś chyba dwa lata temu kupiłem Denona Ceol N10 z oryginalnymi głośnikami 60W. Zaraz żałowałem że wziąłem z tymi głośnikami bo one raczej w ogóle mnie nie zadowoliły. Odłożyłem je i dokupiłem dwie kolumny podłogowe Wilson Raptor 5 (150W). Brakowało mi "czegoś" i kupiłem jeszcze Subwoofer aktywny Jamo Sub210 (200W). 

No i przyszedł czas że to również już mnie nie cieszy. Nie znam się na sprzęcie co chyba raczej widać po moich zakupach i szczerze żałuję że na samym początku sie nie doradziłem nikogo bo myślę że źle wykorzystałem pieniądze a wydałem ich na to coś około 5,5tyś.

Co byście mi polecili/doradzili?

Znaczy już spieszę z wyjaśnieniem o co mi by chodziło. Wiem że ten Denon to nie jest nic specjalnego i jak najbardziej on już nie wchodzi w grę by mogło być fajnie. To czy chociaż mogą zostać te kolumny oraz subwoofer, jak tak to co by było można do tego kupić, w sensie jakiś amplituner i odtwarzacz Cd bo słucham głównie muzyki z cd ale zdarza się że leci ze Spotify.

Chciałbym się zamknąć ze wszystkim tak do 5/7tyś no max może do 10tyś

Czy na przykład byłby sens dokupienia czegoś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do tych kolumn i suba czy raczej nie.

Prosił bym Was również o nie nabijanie się ze mnie, a pisanie poważne, takie które by mi pomogło jakoś z tego wyjść.

Z góry Wam dziękuję i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

żeby nie popełnić kolejnych błędów i nie żałować, proponuję umówić się w 2-3 salonach na odsłuchy i w założonym budżecie poszukać swojego grania 😉

Z naszej oferty też sporo propozycji będzie: m.in all in one: Yamahy z Music Castem R-N600A, R-N800A, Bluesound powernode, Nad C338, kolumny Indiana Line, PSB, Elac, B&W https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo.html

Wspomnij coś przy umawianiu się o metrażu pomieszczenia i warunkach odsłuchowych. 

Zapraszamy i do nas: https://www.tophifi.pl/salony.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Moim zdaniem optymalnie byłoby sprzedać wszystko i szukać kilkuletnich ofert na rynku wtórnym. Mimo wszystko kwota 10tyś. wcale nie jest jakaś zawrotna zwłaszcza, gdy bierzesz pod uwagę tylko sprzęt nowy. W związku z czym na tą chwilę proponuję pozostawić Tobie obecne kolumny Wilson Raptor 5 i zakupić przyszłościowy konkretny wzmacniacz i odtwarzacz CD plus ewentualnie WiiM Pro Plus do Spotify'a. 

Na Twoim miejscu kupiłbym Atoll IN80 Signature + Atoll MD100 lub odrobinę drożej Denon PMA-1700NE + Denon DCD-1700NE

Zachęcam negocjować cenę zestawu Denona, bo to naprawdę kawał dobrego sprzętu i brzmienia.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

7 minut temu, Tal napisał:

Moim zdaniem optymalnie byłoby sprzedać wszystko i szukać kilkuletnich ofert na rynku wtórnym. Mimo wszystko kwota 10tyś. wcale nie jest jakaś zawrotna zwłaszcza, gdy bierzesz pod uwagę tylko sprzęt nowy. W związku z czym na tą chwilę proponuję pozostawić Tobie obecne kolumny Wilson Raptor 5 i zakupić przyszłościowy konkretny wzmacniacz i odtwarzacz CD plus ewentualnie WiiM Pro Plus do Spotify'a. 

Na Twoim miejscu kupiłbym Atoll IN80 Signature + Atoll MD100 lub odrobinę drożej Denon PMA-1700NE + Denon DCD-1700NE

Zachęcam negocjować cenę zestawu Denona, bo to naprawdę kawał dobrego sprzętu i brzmienia.

tak szukać można ale to dopiero jak wiadomo co. Dlatego zawsze lepiej tego "swojego" grania najpierw poszukać 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć 🙂 Zestawów do sprawdzenia jest sporo. Wymianę kolumn bym rozważył, zawsze coś też odzyskasz ze sprzedaży obecnego systemu. Czego obecnie Ci brakuje w brzmieniu? 

Bardzo wstępnie rozważyłbym Audiolaba 6000A Play + 6000CDT, może Musical M2si + M2scd. Z kolumn Monitor Audio Bronze 500, Polk Reserve R600, Dynaudio Emit 30. Jest kilka ciekawych rozwiązań więcej 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 14.12.2024 o 10:45, Tomi80 napisał:

Jakieś chyba dwa lata temu kupiłem Denona Ceol N10 z oryginalnymi głośnikami 60W. Zaraz żałowałem że wziąłem z tymi głośnikami bo one raczej w ogóle mnie nie zadowoliły. Odłożyłem je i dokupiłem dwie kolumny podłogowe Wilson Raptor 5 (150W). Brakowało mi "czegoś" i kupiłem jeszcze Subwoofer aktywny Jamo Sub210 (200W). 

Może rozwinął byś lepiej czego Ci brakowało, jakiś opis? Jak wielkie jest pomieszczenie? Czego słuchasz na codzień?

Szczerze to na cokolwiek w tym budżecie zmienisz to będzie zdecydowanie lepiej. Bo i jednostka przeciętna i kolumny takie sobie i sub też. Naprawiane to było ale to takie latanie dziurki taśma na zaufanie. 

Teraz będzie lepiej.

Kwestia czy chcesz zmienić wszystko 

Jeśli tak Arcam A5 , cxa81 w promocji pierwszej edycji, Cyrus one, xindak 06 + heco Aurora 700, elac uni fi , kef q750 no wybór na prawdę spory. 

Jako sieć wiim. 

Na prawdę masz sporo opcji. Nie rób błędów jak przy pierwszym systemie.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi i porady.

Więc już postanowiłem i wybrałem. Póki co nic nie będę sprzedawał, a z danego sprzętu który już zakupiłem zrobię użytek z kolumn Watsona oraz subwoofera, na bok idzie Denon z jego oryginalnymi głośnikami.

Dokupić mam zamiar Amplituner Yamaha MusicCast R-N600A, odtwarzacz CD YAMAHA CD-S303SR, dwie kolumny głośnikowe WILSON Raptor 9. Za wszystko wyjdzie gdzieś około 7,5tyś. i myślę że powinno być dobrze. 

Pozdrawiam ☀️ 

@Tomi80

A powinno być jeszcze lepiej przy zmianie ostatniej pozycji na przykład na Zensor 5.

Fakt, że będą używane, ale jeśli chcesz mieć więcej basu i bardziej czytelną

górę pasma, to warto się zastanowić. Oczywiście z nowych choćby Oberon 5,

ale wspominam ze względu na BR - nieco łatwiej Zensory czy Polk Signature ustawić.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

@Tomi80

A powinno być jeszcze lepiej przy zmianie ostatniej pozycji na przykład na Zensor 5.

Fakt, że będą używane, ale jeśli chcesz mieć więcej basu i bardziej czytelną

górę pasma, to warto się zastanowić. Oczywiście z nowych choćby Oberon 5,

ale wspominam ze względu na BR - nieco łatwiej Zensory czy Polk Signature ustawić.

Rozumiem że te Wilsona to są lipowate? A te by były dobre do tego co wybrałem powyżej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepsze, ale te chyba jeszcze lepsze 😉 

Ukryta Zawartość

Bo o nieco mniejszych, a wcale nie gorszych już nie wspomnę:

Ukryta Zawartość

Mam świadomość, że chłopcy mają zwykle skłonność do przeceniania rozmiaru 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

54 minuty temu, Tomi80 napisał:

Rozumiem że te Wilsona to są lipowate? A te by były dobre do tego co wybrałem powyżej https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/kina-domowe/kolumny-audio/kolumna-glosnikowa-dali-oberon-7-bialy

Za 999 PLN/sztuka, które u nas obecnie kosztują Wilsony, to są to fajne kolumny. Ale jeśli budżet pozwala na Oberony, to nie zastanawiałbym się dwa razy 😉 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

😂 😋

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Lepsze, ale te chyba jeszcze lepsze 😉 

Ukryta Zawartość

Bo o nieco mniejszych, a wcale nie gorszych już nie wspomnę:

Ukryta Zawartość

Mam świadomość, że chłopcy mają zwykle skłonność do przeceniania rozmiaru 😉 

Haha 😂 coś w tym jest i temu wezmę te Oberony ale 7 zamiast 5 😋

Godzinę temu, Q21 napisał:

Za 999 PLN/sztuka, które u nas obecnie kosztują

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to są to fajne kolumny. Ale jeśli budżet pozwala na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to nie zastanawiałbym się dwa razy 😉 

Nie no jasna sprawa że będą te Oberony 🙂👍🏻 

Więc finalnie by było coś takiego:

Amplituner Yamaha MusicCast R-N600A, odtwarzacz CD YAMAHA CD-S303SR, dwie kolumny głośnikowe Dali Oberon 7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomi80
5 godzin temu, Tomi80 napisał:

Więc już postanowiłem i wybrałem. Póki co nic nie będę sprzedawał, a z danego sprzętu który już zakupiłem zrobię użytek z kolumn Watsona oraz subwoofera, na bok idzie Denon z jego oryginalnymi głośnikami.

Dokupić mam zamiar Amplituner Yamaha MusicCast R-N600A, odtwarzacz CD YAMAHA CD-S303SR, dwie kolumny głośnikowe WILSON Raptor 9. Za wszystko wyjdzie gdzieś około 7,5tyś. i myślę że powinno być dobrze. 

Pozdrawiam ☀️ 

Skok w bok według mnie, poprawa będzie, ale czy zadowalająca to wątpię.

Godzinę temu, Tomi80 napisał:

Haha 😂 coś w tym jest i temu wezmę te Oberony ale 7 zamiast 5 😋

Znacznie lepsza opcja z Oberonem 7 i do tego, zamiast R-N600 wybrać R-N800a lub ewentualnie klasyczny wzmacniacz + streamer coś w stylu CXA81 MKII + Wiim Pro Plus. W przyszłości zawsze możesz dorzucić dedykowany transport CD Cambridge Audio CXC.

Edytowane przez Planeta Dźwięku
W dniu 19.12.2024 o 13:46, Planeta Dźwięku napisał:

Skok w bok według mnie, poprawa będzie, ale czy zadowalająca to wątpię.

Znacznie lepsza opcja z Oberonem 7 i do tego, zamiast R-N600 wybrać R-N800a lub ewentualnie klasyczny wzmacniacz + streamer coś w stylu CXA81 MKII + Wiim Pro Plus. W przyszłości zawsze możesz dorzucić dedykowany transport CD Cambridge Audio CXC.

A napisz mi proszę, dlaczego lepszą opcją do tych kolumn Oberonów 7 była by Yamaha R-N800A? Jest on ponad tysiaka droższy i tak naprawdę nie mam pojęcia za co ten skok kasy. 

Kolejna sprawa to kabel do tych kolumn, jaki ma być i czy on ma być z jakimiś wtyczkami czy bez żadnych zakończeń? 

Również mam pytanie co do podłączenia dwóch par kolumn. Chcę zostawić sobie te Raptory. W jakim to jest celu bo nie bardzo rozumiem. Chodzi o to żeby było można używać dwóch par na raz czy po prostu chodzi o to żeby było można sobie wybierać którą parę chcemy używać w danym czasie?  

No i ostatnie pytanie to o odtwarzacz cd, czy ten który wybrałem będzie dobry do tego zestawu czy pomyśleć o czymś innym? Nie ukrywam że gdy już bym zakupił Amplituner Yamahy to i również chciałbym by odtwarzacz był również tej samej marki. W przyszłości chciałbym także zakupić gramofon i również byłby już on Yamahy. 

Dziękuję z góry za odpowiedzi na moje pytania. 

Edytowane przez Tomi80

To jeszcze inaczej poradzę: kup amplituner - ten, który zamierzasz - 600.

Z kolumnami się wstrzymaj aż dłużej posłuchasz Wilsonów z nową Yamahą.

Nie ma obawy, że wykupią 😉 chyba, że chcesz sobie zrobić takie prezenty ...

Jak posłuchasz, to będziesz wiedział, czy potrzebujesz czegoś więcej.

Kupuje się model 800 przy niedostatkach basu, bo to inna końcówka mocy.

Ale jeśli masz go wystarczająco dużo, to nie ma sensu doinwestowanie.

Kupowanie CD firmy ma sens o tyle, że zarówno wzornictwo, jak i wspólny pilot,

ale w kwestii gramofonu już bym nie przesadzał - tu pełna dowolność.

W dniu 19.12.2024 o 07:51, Tomi80 napisał:

Pozdrawiam ☀️ 

Nie wiem gdzie lub kto gdzie nakierował na ten sprzęt ale moim zdaniem można ten budżet wykorzysta w lepszy sposób 

9 godzin temu, Tomi80 napisał:

A napisz mi proszę, dlaczego lepszą opcją do tych kolumn Oberonów 7 była by Yamaha R-N800A? Jest on ponad tysiaka droższy i tak naprawdę nie mam pojęcia za co ten skok kasy. 

Kolejna sprawa to kabel do tych kolumn, jaki ma być i czy on ma być z jakimiś wtyczkami czy bez żadnych zakończeń? 

Również mam pytanie co do podłączenia dwóch par kolumn. Chcę zostawić sobie te Raptory. W jakim to jest celu bo nie bardzo rozumiem. Chodzi o to żeby było można używać dwóch par na raz czy po prostu chodzi o to żeby było można sobie wybierać którą parę chcemy używać w danym czasie?  

No i ostatnie pytanie to o odtwarzacz cd, czy ten który wybrałem będzie dobry do tego zestawu czy pomyśleć o czymś innym? Nie ukrywam że gdy już bym zakupił Amplituner Yamahy to i również chciałbym by odtwarzacz był również tej samej marki. W przyszłości chciałbym także zakupić gramofon i również byłby już on Yamahy. 

Dziękuję z góry za odpowiedzi na moje pytania. 

Podłącz tylko jedną parę kolumn podłączanie dwóch par nie da nic mało tego jeżeli będziesz używał ich jednocześnie będzie to bardzo duże obciążenie dla amplitunera nie polecam takiego odsłuchu przynajmniej na długie dystanse. 

800 jest zdecydowanie wydajniejsza i jej brzmienie jest lepsze bo jest to amplituner oparty na wzmacniaczu as701 a model niższy 600 k brzmi gorzej od modelu as501. 

Dodatkowo dostajesz bazową bo bazową ale kalibrację ypao.

Ewentualnie nie dokładać do urządzenia tego typu tylko kupić osobny wzmacniacz A da się dostać w tym momencie naprawdę fajne klocki na rynku i do tego odtwarzacz osobny jak wiim mini czy pro

Wzmacniacze 

Rotel a11 tribute, Cyrus one, Cambridge axr100, xindak p6, czy jeszcze gdzieniegdzie zdarza się promocja czy to na Amazonie czy w Niemczech na rewelacyjny model Marantz pm-7000n. To masz już z siecią. 3000 zł za niego? Proszę cię nowa wersja kosztuje 6300 a różni się tylko designem:)

Tak trzeba myśleć! 

I popatrz ile ci zostaje na kolumny i tutaj to samo zdecydowanie lepsze modele niż Wilson 9 które są modelami dużymi przebasowionymi. Z brakiem w stereofonii. Modele niższe grają lepiej. 

Heco Aurora to znacznie ciekawsza konstrukcja a teraz wchodzi nowa seria Nie wiem jeszcze czym się różni zobaczymy ale już stara jest skokiem do przodu względem tego. Monitor audio bronze 500 które także da się dostać w super cenie też mają bardzo duży bas ale zdecydowanie innej kontroli jest szybki twardszy nie powoduje buczenia.

To tak na szybko ale pewnie jakbym się zastanowił to jeszcze bym ci podesłał parę typów. 

9 godzin temu, Tomi80 napisał:

Również mam pytanie co do podłączenia dwóch par kolumn.

Nie ma to sensu kompletnie. Kup jedne porządne z resztą do stereo używa się jednej pary kolumn. Nic więcej 😉

www.tophifi.pl

W dniu 21.12.2024 o 01:12, Tomi80 napisał:

Również mam pytanie co do podłączenia dwóch par kolumn. Chcę zostawić sobie te Raptory.

Nie ma to sensu, lepiej wymienić na jedną, dobrą parę kolumn

W dniu 21.12.2024 o 00:12, Tomi80 napisał:

Nie ma co się rozpisywać, w skrócie oferuje lepszą jakość i czuć to na tle R-N600a. CXA81 MKII będzie najlepszą opcją z wszystkich propozycji.

Można kupić gotowe w konfekcji, a można kupić na metry. W gotowych masz większa powierzchnie styku w terminalu głośnikowym oraz wygodę codziennego użytkowania.

Można przepinać na zmianę terminale A i B, ale w jednej chwili nie graj na obu parach, bo ta Yamaha się wyłączy przez zabezpieczenie. Ogółem sprzedał bym te Rapotory i wymienił na jedną parę kolumn ale takich konkretnych.

Ja na Twoim miejscu wybrałbym Cambridge Audio, liga wyżej od Yamahy. Jeśli wbierzesz Yamahę, to CD też kup z Yamahy skoro chcesz mieć oba urządzenia o tym samym wyglądzie. Jeśli wybierzesz CXA81 MKII, to bierz CXC, bo to transport a CXA81 MKII ma już wbudowanego DAC więc nie ma sensu powielać tych urządzeń.

Zapraszam na priv. jeśli masz jakieś pytania, rozwieje Twoje wątpliwości.

W dniu 21.12.2024 o 01:12, Tomi80 napisał:

napisz mi proszę, dlaczego lepszą opcją do tych kolumn Oberonów 7 była by Yamaha R-N800A? Jest on ponad tysiaka droższy i tak naprawdę nie mam pojęcia za co ten skok kasy. 

Myślę że po tym wpisie powinieneś udać się na odsłuch i wtedy zrozumiesz o czym pisze kolega z planety dźwięku w poście wyżej a ja absolutnie się z nim zgadzam