Skocz do zawartości
IGNORED

Co jest nie tak z tym zestawem? As501 + Heco Aurora 700

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Gargan napisał:

Ja jestem starej daty - Tidal jest dla mnie dziwny i źle brzmi. 

Nawet nie wiem co to jest. Znaczy wiem, że serwis streamingowy ale ja ze streamingu w domu nie korzystam w ogóle. Tylko Spotify z telefonu w samochodzie. I to jest po prostu bajka! Mam zmieniarkę na 6 płyt w aucie i nigdy jej nie używałem. 🙂 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No to Tidal jest lepszy jakościowo od Spotify ale gorszy od Deezer.

Wolę kupić plik w sieci - wtedy nie jestem uzależniony od algorytmu serwisu streamingowego.

Ale każdy lubi coś innego 🙂

W dniu 18.12.2024 o 20:53, Gargan napisał:

Wolę kupić plik w sieci

Ja kupuję tylko na Rutrackerze. Bardzo dobre ceny mają. 😉 

Ostatnio Lang Lang "Goldberg Variations".  Po 20 latach studiowania dzieła pianista postanowił w końcu przystąpić do nagrania. Wersja bardzo osobista, bardzo emocjonalna, przemyślana, daleka od ortodoksyjnego pojmowania Bacha.

Nie każdemu musi pasować, ale szanuję oryginalność.

lang-lang-bach-goldberg-variations-delux

71i5bGOcL0L._SL1200.jpg?v=1610729033&wid

Oczywiście późniejsza wersja Goulda ze "State of Wonder" wciąż poza zasięgiem kogokolwiek.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zajrzałem w ich cennik i faktycznie są bezkonkurencyjni 😏

Tańsi nawet od promocji na Jamendo 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@mozart20

I jak skończył się twój temat? 

Ja lubię sobie robić odpoczynki od forum a widzę że temat nieco się usunął przez parę ostatnich dni do przodu. Czy coś wymieniłeś do czegoś doszedłeś są jakieś plany jakieś odsłuchy?

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

@mozart20

I jak skończył się twój temat? 

Ja lubię sobie robić odpoczynki od forum a widzę że temat nieco się usunął przez parę ostatnich dni do przodu. Czy coś wymieniłeś do czegoś doszedłeś są jakieś plany jakieś odsłuchy?

Póki co 701 spełniła moje oczekiwania. Z Wiimem Ultra fajnie współpracuje jako budżetowy zestaw. Na jak długo mnie to zaspokoi nie wiem ale czując różnice pomiędzy 501 a 701 zżera mnie ciekawość jak zagra as 1200 czy 2000 ale także mam na uwadze ,że moje brzmienie jeszcze może gdzieś odkryje w innych firmach niż Yamaha

14 minut temu, mozart20 napisał:

Póki co 701 spełniła moje oczekiwania. Z Wiimem Ultra fajnie współpracuje jako budżetowy zestaw. Na jak długo mnie to zaspokoi nie wiem ale czując różnice pomiędzy 501 a 701 zżera mnie ciekawość jak zagra as 1200 czy 2000 ale także mam na uwadze ,że moje brzmienie jeszcze może gdzieś odkryje w innych firmach niż Yamaha

A okej czyli została wymieniona na po prostu wyższy model Yamahy. 

No i super Nie no generalnie to jest lepiej grający wzmacniacz zdecydowanie. 

Wiesz co no i tutaj następuje pewien skok. 

Yamaha próbowała jeszcze swojego czasu wsadzić jeden model pośredni mianowicie 801 ale to był trochę model nieudany bo był w oparciu o 701 tylko z nieco innym przetwornikiem. Miało być to uzupełnienie oferty właśnie pomiędzy serią 700 a serio 1000 dlatego że tu następuje spory skok. 

Urządzenia as12/22/32 że tak napiszę skrótami wiadomo na końcu są zera czy też modele wcześniejsze z jedynkami. Grają dźwiękiem bardziej liniowym. Są dociążone mimo że to wzmacniacze które wcale nie są mocne. Zastosowano dużo lepsze komponenty. 

Jest różnica w brzmieniu nie wszystkim ona się podoba dlatego jeżeli chciałbyś iść w kolejne rozwinięcie brzmienia 501 3701 może się okazać że wyższe modele Yamahy wcale takie nie są.

Tu prędzej lyngdorf, primare, Cambridge czy może NAD. 

Z ciekawości zajrzałem do 501 i 701. Uwagę wcześniej zwróciły na mnie różne potencjometry bass, treble i balance. W 501 przyjemnie i pewnie wklikują się na pozycję 0. Natomiast w 701 prawie tego kliknięcia nie słychać i jest takie mało pewne jeśli chodzi o ułożenie w pozycji 0. 

501 2022 rok i posiada potencjometry 103 214C

701 2023 rok i posiada potencjometry 103 317C.

Czy to kwestia roczników czy modeli ?

W dniu 18.12.2024 o 21:20, il Dottore napisał:

Mamy rok 2024 - ktoś jeszcze używa CD-Playera? 🙂 

Nie, żebym się śmiał. Nie mam nic przeciwko. Po prostu jestem ciekaw.

Tak, ja na ten przykład mam ich obecnie 6 sztuk, z czego 4 kupowane jako nowe w przeciągu ostatnich 2-3 lat. 😄

I lat i modeli czy to czasem nie były czasy w których jeszcze borykaliśmy się z dostępnością towaru. 

Bo zdaje się że tak. 

Ale nie sądzę aby wpływ na ogólne walory brzmieniowe bardziej pozytywne w wyższym modelu były wynikiem tych potencjometrów z tego względu że jeżeli włączysz tryb direct to wtedy ścieżka sygnału omija te potencjometry a model 701 gra i tak lepiej

• 4 tygodnie później...

Jakiś czas temu miałem podobny problem. Onkyo tx8150 + Heco Music Style 500. Też problemy z basem i dźwięk beznadziejny. Podejrzenia padały na kolumny, na akustykę itd. Jak podłączyłem bardzo stary wzmacniacz Onkyo to szczena mi opadła... Więc tx8150 poszedł do sprzedaży, po długich testach i poszukiwaniach zamieniłem go na Denon PMA 980 (a po krótkim czasie na 1080 bo trafił się okazja) + Wimm Pro Plus do tego. 

Teraz dźwięk mam przepiękny idealnie w mój gust. 

Także Ameryki nie odkryłem ale  wzmacniacz ma ogromne znaczenie.... 😉

To zmień jeszcze źródło na coś porządnego bo 

40 minut temu, Mar11111 napisał:

Wimm Pro Plus

nadaje się do 

41 minut temu, Mar11111 napisał:

szczena mi opadła

natomiast nie ma wiele wspólnego z wartościowym sprzętem 

• Pokaż nowe odpowiedzi