Skocz do zawartości
IGNORED

Co wybrać? Magnat MMS 730 czy WiiM Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po tytule pewnie wiadomo jakie jest moje pytanie. Co do funkcjonalności wiem że Magnat jest bardziej okrojony z funkcji lecz bardziej mi zależy, który ze streamerów ma lepszą jakość dźwięku. Liczę na odpowiedź, Pozdrawiam. 

Z czystym sumieniem mogę polecić wiima ultra. U mnie służy stricte jako transport/ streamer podłączony do toppinga e70 Velvet przez USB. Aplikacja jest świetna, wiim nie zawiesza się. Wcześniej miałem malinę, później advance Paris Wtx SteamPro i wiim jest zdecydowanie lepszy. Z Magnatem nie miałem nigdy do czynienia. 

WiiM Ultra jest sporo wygodniejszy w obsłudze. Jakościowo powinien mieć lepszy detal, ale to Magnat pokaże większe nasycenie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

18 godzin temu, Antoni_Wie napisał:

Witam, po tytule pewnie wiadomo jakie jest moje pytanie. Co do funkcjonalności wiem że Magnat jest bardziej okrojony z funkcji lecz bardziej mi zależy, który ze streamerów ma lepszą jakość dźwięku. Liczę na odpowiedź, Pozdrawiam. 

Jakościowo Wiim wypadnie trochę lepiej, ale nie będzie to duża różnica. Pytanie jakiej barwy brzmienia szukasz, bo te dwie elekroniki brzmią inaczej i tu należy się zatrzymać i pomyśleć co dalej.

Jaki system posiadasz?

2 godziny temu, Planeta Dźwięku napisał:

Jakościowo Wiim wypadnie trochę lepiej, ale nie będzie to duża różnica. Pytanie jakiej barwy brzmienia szukasz, bo te dwie elekroniki brzmią inaczej i tu należy się zatrzymać i pomyśleć co dalej.

Jaki system posiadasz?

Sprzęt nie jest za nowy ale jest nim: Technics SU-A700MK3, Altusy 110 (zregenerowane). Planuje ulepszenie na lepszy wzmacniacz ale to w czasie. 

2 godziny temu, Antoni_Wie napisał:

Sprzęt nie jest za nowy ale jest nim: Technics SU-A700MK3, Altusy 110 (zregenerowane). Planuje ulepszenie na lepszy wzmacniacz ale to w czasie. 

Nie wiem czego spodziewać się po zregenerowanych Altusach, ale może lepiej kupić źródło za 1000zł i pomyśleć w przyszłości o kolumnach. Wzmacniacz w zasadzie też pewnie do zmian, ale na start może być zadowalający przy innych kolumnach. Co do tematu, Wiim Pro Plus sądzę, że wystarczy, resztę przeznacz w kolumny, które najwięcej tu mogą zmienić, albo wzmacniacz, aczkolwiek o nim pomyślałbym w drugiej kolejności.

Co wybrałeś? 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wg mnie wybór powinien być prosty. To dwa różnej klasy urządzenia. Jak ma się porównanie kości dac wolfson wm8740 vs ess es9038q2m? BT 5.0 w magnacie do szybszego 5.3 z BLE i BT LE Audio (2.4 GHz, 5 GHz i 6 GHz) w wimm'ie. Ilość wejść: toslink, coax, i analogowe rca w Magnacie,  w wimm ultra  HDMI ARC,  porty USB (wejście i wyjście), RJ45, wejście i wyjście toslinki  koaksjalne, wyjście dla subwoofera, wejście i wyjście liniowe oraz przedwzmacniacz gramofonowy (MC jest słaby, ale MM w połączeniu z SUT'em  brzmi całkiem  dobrze - używam tylko wkładki MC). Alexa, DLNA, Roon i Squeezelite w Wimm, w magnacie natomiast tylko DLNA. Wiim Ultra: SNR>120dB, THD+N<0,00018%, natomiast parametrów Magnata nie znalazłem. Wiim Ultra -TIDAL Connect, Spotify Connect, Google Connect, Magnat tylko Spotify.  Wimm Ultra ma również korekcję akustyczną pomieszczenia i korektor graficzny. Wybierając pomiędzy tymi dwoma, wybór Wimm'a powinien być oczywisty.

Edytowane przez przybysz
W dniu 10.12.2024 o 16:27, Piotr Sonido napisał:

Funkcje wiim

Brzmienie magnat 

To połączenie znajdziesz w blusound nano

Bluesound nie ma korektora. A , jak dla mnie, korektor to podstawa. 

W dniu 14.12.2024 o 09:34, WiktorS napisał:

Bluesound nie ma korektora. A , jak dla mnie, korektor to podstawa. 

Ok rozumiem. 

Eversolo?

Nowy blusound będzie miał Dirac więc tak możesz się pobawić ale nie wersja nano

W dniu 14.12.2024 o 06:54, przybysz napisał:

natomiast parametrów Magnata nie znalazłem.

Prawdopodobnie Magnat to urządzenie oparte podzespoły firmy Frontier Silicon takie jakie stosuje firma Hama w swoich wyrobach. Urządzenie stojące znacznie niżej pod względem technicznym od WiiM Ultra. Jeżeli tak jest to pliki podane przez USB są przerabiane do formatu 16/48 nawet te 16/44,1, ale porównując na ucho, po wyrównaniu głośności odczyt pliku z np. Hamy z oryginałem na CD różnic się nie da wyczuć, ale ostatnie wyroby Hamy oferują tylko obsługę formatów z kompresją stratną np. MP3. Niestety ograniczenia są znaczne, ale dotyczy to Hamy, Magnata nie sprawdzałem niemniej podejrzana jest ta ograniczona informacja o parametrach, w zasadzie brak informacji.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 11.12.2024 o 10:31, Q21 napisał:

Co wybrałeś? 🙂 

Wybieram Wiima ze względu na ilość funkcji jakie on ma. Mam aktywowaną subskrypcje Spotify Premium jak i Tidal, czasami również skorzystam z soundclouda wiec Wiim jest pod tym lepszy bo Magnat nie obsłuży tych aplikacji

Niech służy 😉 

W dniu 10.12.2024 o 16:27, Piotr Sonido napisał:

Funkcje wiim

Brzmienie magnat 

To połączenie znajdziesz w blusound nano

Nie do końca, bo Nano nie ma żadnych fizycznych wejść audio ani cyfrowych, ani analogowych, obsługuje tylko sygnał WiFi/Bluetooth, LAN i USB.

W dniu 18.12.2024 o 09:34, Gabaryton napisał:

Nie do końca, bo Nano nie ma żadnych fizycznych wejść audio ani cyfrowych, ani analogowych, obsługuje tylko sygnał WiFi/Bluetooth, LAN i USB.

Ale autor nic o tym nie pisał:)

Dlatego to jest wersja nano jako odtwarzacz sieciowy. Potrzebujesz jako wejścia to tak się składa że blue sound ma jeszcze dwa wyższe modele 🙂

Funkcjonalność, cena to zdecydowanie wiim góruje To nie podlega w ogóle dyskusji ale już zdaje się ustalono że to nie jest sprzęt dla wszystkich. 

Dobrze że jest bo nieco ożywił i otrzeźwił rynek