Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki pierwszy streamer do 4 tyś?

Rekomendowane odpowiedzi

Ad.1 Ogólnie, 

Optyk, coax, usb. Z mojego punktu widzenia, na początku przygody tym bym się nie przejmował.Nie uslyszysz roznicy. Wybierz USB, popularne połączenie na forum.

Ad. 2

'connect' mnie wiecej znaczy to, ze z poziomu natywnej aplikacj typu Tidal, Spotify możesz za pomocą jednej ikonki puścić muzyke na 'Streamerze' nie używając aplikacjo od streamera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ad. 3. Nie potrzebujesz wyświetlacza, chyba, że lubisz patrzeć na okaładki. Wszystko ogarniesz z telefonu. 

Ad. 4.

Mozesz uzyc jednego albo drugiego. Będziesz miał ten luksus wybrać który najbardziej Ci pasuje. 

Ad. 5. Dużo zagadnień w jednym temacie. Porównaj Cd po analogu RCA i po sygnale cyfrowym. Optyk lub Coax. Cd ma swoj DAC ktory ma swój charakter brzmienia. 

Ukryta Zawartość

Ad. 7. Patrz odpowiedź 1. Poczytasz forum to znajdziesz odpowiedz ze USB z izolacja galwaniczna:) Masz wzmacniacz z trzema rodzajami wejść. Podłącz kolejno jedno po drugim. Odpowiedz sobie gdzie słyszysz te szumy, zakłócenia, tą zła jakość. A potem zastanów się czy warto przepłacać 🙂

Ad. 8. Eversolo DMP-A6 nie może być nadajnikiem do słuchawek Bluetooth. Jest tylko odbiornikiem. Może przyjąć sygnał Bluetooth. Wczoraj odpaliłem Wiim Ultra. Może odbierać i nadawać sygnał Bluetooth. Niestety nie ma kodeka LDAC, co może znaczyć,że nie będzie jakimś super 'nadajnikiem' Bluetooth. Podaj modele telefonów, może nic więcej nie da się zrobić. Jak chcesz'upiększyć' dźwięk z telefonu przez Bluetooth, poszukaj opcji Dolby Atmos. 

Sprzedałem eversolo bo nie był dla mnie ergonomiczny. Kupiłem Wiim Ultra po taniości. Wyświetlacz to fajny bajer. Ciezko się teraz przestawić, mając wcześniej eversolo. Roznice w cenie przeznaczyłem na zewnętrzny DAC. 

Edytowane przez bodziocool

O kurcze no i masz, Bodziocool odpowiada na moje pytania 😀 mamy telefony samsung Galaxy note 10 plus ,to model sprzed gdzieś 6 lat,a drugi to realme 11 pro plus nowy, czyli streamer musi mieć dwukierunkowy bluetooth i ldac tak? Żeby mieć najlepszy dźwięk przez bluetooth? Telefon też musi mieć ldac? Czy to już jest nieważne? 

Tv ma tylko optyka, a usb to musiałbym być kupić ten usb to dźwięku tak? I zainstalować tidala na komputerze ? 

I jak wiim ultra lepszy od eversolo? 

@rafał50 streamer musi mieć przede wszystkim nadajnik Bluetooth.

Telefon i nadajnik muszą być w tym samym standardzie - inaczej przełączą się na SBC, czyli uniwersalny typ transmisji - gra trochę drętwo.

Te słuchawki Dali Io4 obsługuja max aptX HD.

Samsung prawdopodobne nie obsluguje tego formatu. Realme ma raczej wszytkie kldeki. 

Używaj zestawu Realme + Dali. To max co wyciśniesz  z przesyłu Bluetooth. Raczej streamer nie pomoże Ci na jakość w słuchawkach. Możesz zmienić sluchawki na takie co obsługują LDAC. Oba telefony powinny obsługiwać ten standard,ale w Samsung musisz sam zmienić standard na LDAC. 

Ukryta Zawartość

Musisz pamiętać również, że:

-eversolo DMP-A6 NIE wysła Bluetooth 

-Wiim Ultra odbiera i wysła Bluetooth ale NIE ma LDAC. 

Jeśli chcesz podłączyć TV 'jak najepiej' szukaj streamera z wejściem HDMI ARC. 

Ukryta Zawartość

Np Wiim ultra ma HDMI input, a Eversolo DMP-A6 HDMI output. 

1 minutę temu, Gargan napisał:

AptX nie wystarczy?

Nie wiem, autor pisał o wciśnięciu ze sprzętu max. 

W dniu 9.12.2024 o 13:46, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ta sama kość może siedzieć w dacu za 1000 pln jak i 50 tys 😉

Ciekawe dlaczego ten drugi kosztuje 50.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

2 godziny temu, rafał50 napisał:

O kurcze no i masz, Bodziocool odpowiada na moje pytania 😀 mamy telefony samsung Galaxy note 10 plus ,to model sprzed gdzieś 6 lat,a drugi to realme 11 pro plus nowy, czyli streamer musi mieć dwukierunkowy bluetooth i ldac tak? Żeby mieć najlepszy dźwięk przez bluetooth? Telefon też musi mieć ldac? Czy to już jest nieważne? 

Tv ma tylko optyka, a usb to musiałbym być kupić ten usb to dźwięku tak? I zainstalować tidala na komputerze ? 

I jak wiim ultra lepszy od eversolo? 

Jesli będziesz posiadł już streamer i bedziesz chciał na nim sluchac w słuchawkach Bluetooth, to telefon będzie swego rodzaju pilotem do streamera. Bluetooth w telefonie jest w tym momencie nie ważny, może być nawet wyłączony. Warunkiem jest to, że urządzenia muszę być w tej samej sieci internetowej. 

Zadaj sobie pytanie jak chcesz użytkowac swoj sprzęt. 

Czy chcesz wyświetlacz. Jak wielki? 

Czy telewizor zawsze chcesz słuchać przez zewnetrzny system Audio? 

Czy masz czas i ochotę czekać aż laptop się uruchomi?

Czy chcesz mieć Eversolo bo teraz jest cool i ma fajny wyświetlacz? 

Czy słuchasz muzyki w dłuższych sesjach czy z doskoku? Jakis YouTube po Bluetooth? Filmiki z serwisów społecznosciowych? 

Godzinę temu, Misio38 napisał:

Ciekawe dlaczego ten drugi kosztuje 50.

Widocznie ten drugi to Unitra 🤷

Edytowane przez Gargan

Bodziocool, chciałem Ci podziękować za sensowne odpowiedzi, dzięki temu już więcej rozumiem o co chodzi, bo tego dziś jest tyle, że w tej technologii można się zgubić na maxa, sprawdziłem ldac od aptx hd nie aż tak bardzo się różni, więc wystarczy mi ten aptx hd, sprawdzałem w telefonach, w samsungu nie mam takiej opcji jak ldac, w tym realme też nie mam, tylko dolby atmos i ustawianie dźwięku kino,muzyka i takie tam , czyli już rozumiem,czyli potrzebny mi streamer wystarczy z aptx hd,dwukierunkowy bluetooth, wejściem słuchawkowym,bo te dali mają też kabel,to się mi przyda do słuchania i porównania 😀 czyli bo czytałem w necie, dzięki Twojemu nakierowaniu, że dźwięk tez zależy od możliwości telefonu jakie kodeki obsługuje 🙂 teraz już kumam 🙂 YouTube już nie słucham,bo dźwięk jest dramatyczny, YouTube dobrze gra tylko na głośniku bluetooth typu jbl,na kolumnach słychać te mp3 masakra, z serwisów społecznościowych nie używam, teraz tylko tidal 🙂eversolo tylko za wygląd i zegary,ale bardziej stawiam na dźwięk i żeby pasował do sluchawek i ten dwukierunkowy bluetooth, więc chyba ten wiim ultra, bo i ma wyświetlacz,tv podłączony do wzmacniacza bo jest w tv tidal i myślałem że złapałem diabła za rogi i nie będę musiał kupować streamera, ale okazało się inaczej, realność sprowadziła mnie na ziemię 🙂 laptopa rzadko używam, czytałem tylko że przez usb niby najlepszy dźwięk, chyba żeby to byłoby panaceum najtańsze że z laptopa po usb i będzie najlepszy dźwięk? Ale chyba zaraz się okaże że też nie ....... Że coś potrzebne itd 🤔🤔🤔🤔🤔🤔

Ukryta Zawartość

Spróbuj podłączyć laptopa, nawet zwykłym kablem od drukarki do wzmacniacza. Dla spokoju ducha, porownaj dźwięk z Tv i z laptopa. Czy ten Pioneer ma wyjście słuchawkowe? Możesz sprawdzić te słuchawki po kablu. 

Ukryta Zawartość

Dobra, potem po południu to spróbuję, wezmę od żony kabel od drukarki,wzmacniacz ma wyjście na słuchawki ,musze zainstalować tidala na kompie, dobrze że mam ten pakiet rodzinny czy jakoś tak, on jest na 6 urządzeń 

@rafał50 tylko pamiętaj, żeby wtyk kabla od drukarki był koloru złotego to będzie wtedy po audiofilsku ocieplony dźwięk. Bo jak dasz kabel ze srebrną wtyczką to możesz mieć więcej powietrza ale i ostre sybilanty. Ideałem są czarne wtyczki ale ciężko dostać, bo fani czarnego tła w jazzie to wykupują całymi paletami. Osobiście miałem szare wtyczki, ale nie podobały mi się, bo dźwięk był taki pospolity i miało ciekawy. Skończyło się na niebieskim kablu o wtyczkach w pomarańczowej gumie ze złotymi blaszkami. No powiem Ci, że bajka! Mój DAC podnosło to o 3 klasy wyżej i zabrzmiał jakby w nim były drogie lampy Philips ze Złotej Ery. Polecam 👍

P.s. Jaja sobie robię 😁

Tidal u żony nie chciał się zainstalować na windows 8.1, ja też mam ten sam system, spróbuję potem na swoim laptopie, jeżeli nie,to czeka mnie uaktualnienie systemu, żeby nie płacić za nowy, będę musiał dać komuś by uaktualnił, ale i tak dziś sprawdzę czy idzie dźwięk z laptopa przez wzmacniacz przez usb od drukarki , sprawdzę słuchawki po kablu też, mnóstwo z tym zabawy,no ale taka pasja 🙂

Ok, nie zaprzątaj sobie głowy tym laptopem o Tidalem. Nie warto zachodu. Szkoda pieniędzy i czasu. Po aktualizacji mogą jakieś sterowniki przestać działać i narobisz sobie jeszcze więcej problemów. 

Dobra podłączyłem i sterownik do wzmacniacza,nie jest dostępny 🤔😭 no masakra jakaś 😭😭😭😭 wszystko dobrze podłączone, internet w kompie też 😔😔😔😔😔

@rafał50 Chłopaku, mnie się ściąga bez problemu. Zapora przeglądarki blokuje Ci dostęp do witryny. Trzeba to olać i wejść z buta na stronę internetową.

No coś tutaj ewidentnie jest nie tak jak być powinno.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

@Top Hi-Fi & Video Design Eeeee... Stare usery nie takie ostrzeżenia ignoruja 😁 Mogli to wrzucić na ruski serwer to by było chociaż trochę zabawy, a tak to takie jakieś proste to ściąganie 🙂 A pamiętam jak się crackowało Diablo w 1996 r. To były czasy... Łezka się w oku kręci 😀

• Pokaż nowe odpowiedzi