Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki pierwszy streamer do 4 tyś?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wykupiłem tidal i chcę zakupić streamer,tak do ceny 4 tysiące,im mniej tym lepiej oczywiście,w ogóle kompletnie nie mam pojęcia na ich temat,w internecie pomieszanie z poplątaniem,jedno zaprzecza drugiemu, na YouTube też nie można się niczego dowiedzieć, potrzebuję jasnych i klarownych odpowiedzi, jak cep u chłopa 🙂 będzie sto pytań do..... Dac we wzmacniaczuoim to ess sabre 9016, jest koaksjal,optyk i to usb.

1. Po co to usb? Ono ponoć ma najlepszy przesył dźwięku,czy ze strimera tidal poleci przez to usb i wzmacniacz to ogarnie? 

2. Potrzebuje strimera z tidal connect? I co to jest? 

3. Te streamery bez wyświetlacza lcd to chodzą z aplikacji, aplikacja steruje i połączona jest z moim tidalem? Ale nie leci dźwięk z telefonu przez bluetooth? Tylko ze streamera? 

4. Czy potrzebuje streamera z dacem? Mając tamten na pokładzie? Czy mój dobry? Ci jeżeli w streamerze jest gorszy dac? To wtedy mój lepszy poprawi dźwięk z gorszego daca? A jeżeli przez rca będę słuchał to co wtedy? Jaki będzie dźwięk? 

5. Teraz gram tidal z telewizora po optyku, dźwięk jest ładny, ale czytałem że tv resampluje czy coś takiego i że gorszy dźwięk i że gorszy bo przez optyka,a potem czytam że przez optyka jest bezstratny, dwie przeczące sobie odpowiedzi, porównałem dźwięk te same utwory z tidal w tv i z cd i z CD mają więcej powietrza i detali i gra dwa razy głośniej z cd,ale też ostrzej,z tv tidala łagodniej

6. Puszczając dźwięk z tidala na głośnikach bluetooth,pokazuje się na głównym ekranie w telefonie jakość max,ale jak wejdę w utwór pasek na dole,to już niska,gdy wyłączę bluetooth,to pokazuje się wysoka lub max,na telewizorze pokazuje sie tylko wysoka i max,czyli oznacza to że streamery bluetooth są gorszej jakości dźwiękowo tak? 

7. Jakim przewodem przesyłać dźwięk, jest napisane że optyk lepszy od koaksjala,bo nie działają na niego zakłócenia, potem czytam że koaksjalny,bo ma szerszy przesył dźwięku, że optyk nie obsługuje wyższych częstotliwości, masakra jakaś hmmmmmm 

8. Czy mając takiego daca we wzmacniaczu, jaki kupić streamer, dobry mój dac i nie patrzeć że gorszy e streamerze,czy kiepski i kupic w streamerze z lepszym? 

Po prostu jeżeli mam już tego tidala, to chce wycisnąć z niego max! Ale jest pomieszanie z poplątaniem, lubię dźwięk detaliczny,ale nie syczący nie ostry, słuchałem tego wiim ultra i tego eversolo 6 czy amp 6, eiim grał jaśniej,detaliczniej,ale eversolo piękny z wyglądu, można ustawić zegary na wyświetlaczu, piękna sprawa,no ale kosztuje dwa razy wiecej,a może wystarczy wiim pro plus, sa jeszcze cambridge audio cxn 10 czy coś takiego, podobno też dobre lub lepsze,a cena też przystępna, jeżeli komuś chce się odpisać mi na tyle pytań,to proszę o konkretne proste odpowiedzi jak dla największego laika, dziękuję z góry 🙂

Edytowane przez Seyv
https://www.audiostereo.pl/topic/168730-jaki-pierwszy-streamer-do-4-ty%C5%9B/
  • Seyv zmienił(a) tytuł na Jaki pierwszy streamer do 4 tyś?

Cześć 🙂 

19 godzin temu, rafał50 napisał:

1. Po co to usb? Ono ponoć ma najlepszy przesył dźwięku,czy ze strimera tidal poleci przez to usb i wzmacniacz to ogarnie? 

USB jest fajnym rozwiązaniem, ale nie zaprzątałbym sobie aż tak głowy, tym które złącze jest najlepsze/najgorsze 😉 Moim zdaniem jednak z tych najpopularniejszych opcji jest USB-Coax-optyk. 

2. Potrzebuje strimera z tidal connect? I co to jest? 

Optymalnie tak. Tidal Connect sprawia, że w aplikacji Tidala wybierasz streamer jako źródło i sterujesz z poziomu telefonu wszystkim. 

3. Te streamery bez wyświetlacza lcd to chodzą z aplikacji, aplikacja steruje i połączona jest z moim tidalem? Ale nie leci dźwięk z telefonu przez bluetooth? Tylko ze streamera? 

Tak. Te z wyświetlaczem działają tak samo, ale jest dodatkowa opcja na sterowanie. 

4. Czy potrzebuje streamera z dacem? Mając tamten na pokładzie? Czy mój dobry? Ci jeżeli w streamerze jest gorszy dac? To wtedy mój lepszy poprawi dźwięk z gorszego daca? A jeżeli przez rca będę słuchał to co wtedy? Jaki będzie dźwięk? 

Najlepiej byłoby sprawdzić oba rozwiązania - czyli streamer podpięty cyfrowo i analogowo, sam wybierzesz, który dźwięk bardziej Ci pasuje. Najpopularniejsze opcje w Twoim budżecie to EverSolo DMP-A6 oraz Cambridge CXN100 🙂 

6. Puszczając dźwięk z tidala na głośnikach bluetooth,pokazuje się na głównym ekranie w telefonie jakość max,ale jak wejdę w utwór pasek na dole,to już niska,gdy wyłączę bluetooth,to pokazuje się wysoka lub max,na telewizorze pokazuje sie tylko wysoka i max,czyli oznacza to że streamery bluetooth są gorszej jakości dźwiękowo tak? 

Ogółem tak. Kodeki jak AptX Losless, LDAC, czy HWA już dają sporo, ale dalej nie jest to maksimum możliwości. 

Odpowiedzi na resztę pytań są już moim zdaniem zawarte wyżej 🙂

W razie czego zapraszam do kontaktu i na ponowne odsłuchy w/w sprzętów 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dac we wzmacniaczuoim to ess sabre 9016

Zacznijmy od pytania jaki masz wzmacniacz, bo to tylko sama kość. Ta sama kość może siedzieć w dacu za 1000 pln jak i 50 tys 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Najlepszym streamerem wg mnie jeśli chodzi funkcje, obsługę to Cambridge Audio 

Rozejrzalbym sie po portalach za CXN V2 series 2 luna grey, duzo tego ostatnio bylo na wyprzedażach lub używek, bo wszedł nowy model CXN100 

Tak za 2 tys. z haczykiem zdecydowanie warto 

Może dźwiękiem nie powala ale masz juz jakis niezły dac we wzmaku, będzie zawsze wybór   a z czasem można kupić DAC z górnej półki 

Edytowane przez costa brava

Zdecydowanie bierz Cambridge cxn V2 póki jeszcze jest. Zostanie na dobre przewody. Oczywiście w tej cenie znajdziesz jeszcze w resolo albo nowe blusoundy. Też fajnie.

Ale osobiście korzystał bym teraz po prostu z lepszej promocji 🙂

Edytowane przez Piotr Sonido

@rafał50 nie napisałeś co to za wzmacniacz? 🤔

1) Nie napisałeś który to wzmacniacz, więc skąd mamy wiedzieć do czego to USB?

Zwykłe służy ono do podłączenia komputera w roli streamera.

2) Nie potrzebujesz. 

3) Tak. One wykorzystują WiFi.

4) Każdy streamer ma DAC. Na to nie ma prostej odpowiedzi. 

5) Czyli masz już streamer w TV. Osobny streamer poprzez łącze cyfrowe zagra podobnie. Nie znamy ustawień tego TV, ani twojego wzmacniacza.

6) Nie wiemy jakie BT masz w swoich wszystkich urządzeniach. 

7) Ja używam tylko optyka Toslink. Chyba nie bardzo rozumiesz co czytasz. Pasmo akustyczne przeniesie każde dostępne na rynku połączenie. 

😎😎 Model procesora DAC nie świadczy o klasie przetwornika. 

Kup sobie starego CXN'a. Pełno zachwytów na forum, więc jeśli nie podejdzie to łatwo sprzedasz.

A tak serio to tani laptop z cichym chodzeniem lepiej zagra od tych elektrośmieci "streamerów". DAC we wzmacniaczu już masz. Kabel USB i transmisja danych w standardzie 2.0 załatwia sprawę 😉

P.s. Dźwięk z CD jest głośniejszy, bo to urządzenie na gniazdach może mieć wysoki poziom sygnału - ponad standard. To nie jest dobrze. 

"Elektrosmieci streamerow 🙂

Już się balem że gdzieś zgubiłeś swoją naturę 🙂

Który streamer według ciebie to elektrosmieci? Pytam żeby unikać wiesz 🙂

@Piotr Sonido Każdy Piotrku, każdy. Te urządzenia to po prostu schamione, wykastrowane netbooki z DAC na tej samej płytce. Miałem już 3 sztuki i nie czuję potrzeby zakupu kolejnego. 

Serii tak uważasz? 

Eversolo? Cambridge, wiim? Lumin?

Nie widzę aby płytka w nich była taka sama. Żebyśmy się dobrze zrozumieli ja też długo używałem laptopa jako transportu i moim zdaniem jest niedoceniany w audio branży. Ale nie nazwał bym ich elektrosmieciami. 

Mamy dwa wzmacniacze,marantz pm 6007 i pioneer a 70da, bo już się gubię, czytam że dźwięk z tv przez optyka jest kiepski, że nie ma jakiegoś resamplingu czy coś takiego, ale nie wiem czy to prawda,bo co czytam to inna opinia, czyli streamer da lepszy dźwięk? Tylko musi być ten z connect,bo wtedy bezpośrednio idzie z niego, a nie z telefonu wykastrowany dźwięk przez bluetooth tak ? Wszystkie te bez wyświetlacza to przez bluetooth tak? Byliśmy na odsłuchach z żoną w denonie, kupiliśmy słuchawki dali io4, ona sobie puszcza przez bluetooth z telefonu,ale wydaje mi się że też nie wykorzystuje tych słuchawek,tak jak pisałem,na głównej stronie pokazuje się wysoka jakość lub max,a potem na pasku utworu że niski poziom dźwięku,co zrobić żeby wykorzystać te słuchawki z najlepszym dźwiękiem? Czy streamery przesyłają dźwięk do słuchawek? Jeżeli tak to też tak samo jest wykastrowany jak z telefonu,? Czy tylko wtedy byśmy musieli kupić streamer z wejściem na słuchawki, żeby był najlepszy dźwięk?

Chyba chodziło o oversampling? 

To tylko podbijanie częstotliwości próbkowania, żeby pozbyć się szumu. Nie powinno bardzo Cię to zajmować. Dzisiejsze DAC tak mało szumią, że szybciej usłyszysz szumy wzmacniacza.

Masz fajnego Pioneer. On ma w środku dobry DAC. Możesz kupić dowolny, tani streamer i podłączyć go cyfrowo do tego wzmacniacza i będzie grało przyzwoicie.

Albo zrób jak oszczędny człowiek - kup laptopa z Bluetooth. Kablem USB podłączysz się do Pioneer, żeby korzystać z usług sieciowych w najwyższej jakości. Twoja pani może słuchać przez Bluetooth muzyki z laptopa. Pewnie zagra lepiej niż z transmitera audio.

Problem z BT jest taki, że transmisja odbywa się z taką jakością jaką obsługuje cały hardware a nie to co pokazuje software 🙂 Tidal może Ci pokazać jakość Max 24 bit/192 kHz FLAC.... A słuchawki lub transmiter będą mieć 16 bit/44.1 kHz i tak będzie grało i nic z tym nie zrobisz 😀

Tak streamer są znacznie lepszy dźwięk 

Nie dość że sygnał z TV jest bardzo cichy oraz ma mniejszą dynamikę to w tych urządzeniach dochodzi do zmiany próbkowania pliku prawdę mówiąc nie ma znaczenia czy oglądasz YouTube czy słuchasz ze Spotify czy bez stratnego Tidal. 

Sygnał wyjdzie ten sam. 

Niektóre odtwarzacze sieciowe mają Bluetooth ale on jest raczej jednokierunkowy. 

Gdzieś chyba nawet wczoraj przeczytałem że nowy wzmacniacz arcama będzie miał dwukierunkowy Bluetooth ale trzeba będzie to sprawdzić jak działa. Swego czasu Yamaha miała taką funkcjonalność ale nie wiem jak jest teraz. 

Moim zdaniem jest różnica na odtwarzaczach sieciowych choć faktycznie ostatnie lata i pokazanie się nowego sprzętu nowych producentów bardzo zatarły te różnice. 

Oj 😃 zaczyna pojawiać się światło w tunelu, wreszcie klarowna odpowiedź,czyli o dźwięku z tv 🙂 czyli wiem już jedną rzecz 🙂 ale nie mam pojęcia co to jest bluetooth jednokierunkowy i dwu  🙂

W dniu 10.12.2024 o 18:36, Gargan napisał:

Tidal może Ci pokazać jakość Max 24 bit/192 kHz FLAC.... A słuchawki lub transmiter będą mieć 16 bit/44.1 kHz i tak będzie grało i nic z tym nie zrobisz 😀

Hahaha.

A co ma jedno do drugiego?

Instrumenty zarejestrowane w 24/192 nagle będą miały większą rozpiętość tonalną i wyjdą poza swoje pasmo?

Wyjaśnisz z łaski swojej co zakres przenoszenia pasma w którym operują dane słuchawki mają wspólnego z zapisem 16/44.1 kHz, czy inną głębią 24bity i próbkowanie 192kHz?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Tyle mają, że trzeba konwertować sygnał w dół przed transmisją.

Teraz, quatross napisał:

eversolo dobrze obsługuje Tidal

Jego wszystko dobrze obsługuje.

Tak, wygląd super, zegary też ma boskie !!!! Tylko dźwięk ma taki trochę przytłumiony, muszę widzę tak mini krokami zadawać pytania ,narazie wiem że z tv dźwięk gorszy,ciekawe czy otrzymam odpowiedzi na wszystkie pytania 🤔

32 minuty temu, Gargan napisał:

Tyle mają, że trzeba konwertować sygnał w dół przed transmisją.

Gdzie trzeba konwertować sygnał w dół, żeby można było słuchać muzyki przez słuchawki wpięte we wzmacniacz słuchawkowy? 

🤨

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Pytanie jakie macie telefony. Jeśli Samsung to musisz manualnie włączyć kodek LDAC. Musisz to zrobić dla kazdego nowego urządzenia które oczywiście obsługują. Iphone raczej nie maja LDAC. Możesz się rozczarować kupując Hi-Tech-owe urządzenia które nie są zgodne z ekosystemem Apple(mowie cały czas o Bluetooth)

W Samsung wygląda to Tak, 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W eversolo

20241212_084548.thumb.jpg.c6140dad0b0855ca0f47478f05815c78.jpg

Badz ostrożny z Eversolo. Ten Hi-tec nie ma Bluetooth Bypass. To znaczy jesli puszczasz z telefonu po Bluetooth to dostępne jest tylko wyjście analogowe z eversolo. To oznacza, że nie użyjesz zewnątrznego DAC. 

Bluetooth,USB, optical, coax. Brak możliwości uzycia zewnętrznego DAC20241208_081906.thumb.jpg.a8ccaad4a73c28ae069780d0aa805277.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz high-end of francuskich Chińczyków 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od siebie mógłbym polecić istnie budżetowe rozwiązanie. 

Tani streamer z wyjściem USB na DAC, albo pc/laptop a do tego Fiio Bta30 Pro. 

Jest ostrzej góra i okrąglejszy Bass niz w Eversolo. A do tego możesz crossowac co chcesz z czym chcesz. Masz Bypass'y sygnałów i Bluetooth w dwie strony. 🙂

Ale ustalmy fakty. Chyba autor nie szuka Bluetooth. Szuka streamera do Tidala. Tylklo żona chyba używa tylko słuchawek z Bluetooth i telefonu. Czy streamer tez musi mieć możliwość obslugi sluchawk Bluetooth? 

W dniu 11.12.2024 o 20:46, rafał50 napisał:

ale nie mam pojęcia co to jest bluetooth jednokierunkowy i dwu  🙂

Idzie w jedną stronę lub dwie 🙂

Nie ukrywam tym zdaniu tajemniczego znaczenia 🙂

No najlepiej dwu kierunkowy bluetooth, żebym mógł na słuchawkach słuchać,ale znowuż przez bluetooth ze streamera, to będzie taki sam dźwięk,jak przez bluetooth z telefonu, zresztą zadałem chyba z osiem pytań,a narazie chyba dostałem odpowiedź na jedną,czyli że dźwięk z tv jest gorszy i gra ciszej, co sie pokrywa,bo sprawdziłem 

• Pokaż nowe odpowiedzi