Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Monitor Audio PL500 II - aktualnie GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze wykona klasa D jak w przypadku NuPrime, który sam projektuje swoje moduły, zasilania, nie daje byle jakiego dźwięku, warto samemu sprawdzić i nikt nie musi się nabierać🙂 Przy tej klasie sprzętu nikt nie kupuje w ciemno.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Przejście z lampy na klasę D to chyba nie o to chodzi w tym temacie  no chyba że to faktycznie jaes super grające cudo .

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Godzinę temu, kivlov napisał:

Przejście z lampy na klasę D to chyba nie o to chodzi w tym temacie  no chyba że to faktycznie jaes super grające cudo .

Każdy kto D słuchał wie, że nie jest ;). 

Godzinę temu, kivlov napisał:

no chyba że to faktycznie jaes super grające cudo .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Większość osób, które miało do czynienia z tą marką wypowiada o niej bardzo pozytywne opinie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
17 minut temu, piotrek7 napisał:

Większość osób, które miało do czynienia z tą marką wypowiada o niej bardzo pozytywne opinie

Piękne klocuszki i ważą swoje, coś dla prawdziwego ałdiofyla 🤠

Nie wiem jakiej wy klasy D słuchaliście, ale współczuję. Sam od jakiegoś czasu słucham na końcówce Apollon z układami Purifi i powrotu do klas A czy AB nie przewiduję. Swoją drogą byłem niedawno u kolegi we Włocławku i u niego monobloki od NuPrime pięknie napędzały Dynaudio Contour 1.3, bardzo zacne granie, polecam niedowiarkom. 

Nie skusze się, ponieważ niektórzy audiofile mają opinię że Nuprime gra zbyt technicznie.

W Top Hi-Fi mają muzykalna fajną klasę D. Mowa o peachtree. Polecam.

Dynaudio Contour 1.3 to jednak malusieńkie kolumienki porównując do MA PL500II

Miałem okazję na chwile podłączyć końcówkę mocy Marantz MM8077 - wiem, że pod kino, ale na testy sobie tylko podłączyłem do sprawdzenia. Każdy się zachwyca tymi końcówkami i powiem, że dla mnie ten dźwięk był tragiczny, a nawet mało powiedziane, gdzie np. NAD M25 także 7 kanałowy podpięty pod stereo grało dużo dużo dużo lepiej 🙂

Może będę miał okazje posłuchać fajnej końcówki D klasy, ale jak wspomniałem prędze, że jak ktoś szuka dobrego grania np na Audio Show to są to lampy, albo końcówki tranzystorowe A, AB. Chociaż warto sprawdzić u siebie jakąś dobrą D klasę. PRE mam lampowe więc myślę, że świetnie by się uzupełniało.
😞

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Kto zna, uzywal i przyzwyczaił sie do klasy AB czy przede wszystkim do A, szczególnie z wyzszej półki, to… w klasie D nie znajdzie tego co lubi.

Muszę przewietrzyć mój system…

6 godzin temu, pmcomp napisał:

Kto zna, uzywal i przyzwyczaił sie do klasy AB czy przede wszystkim do A, szczególnie z wyzszej półki, to… w klasie D nie znajdzie tego co lubi.

To zależy. Gusta się zmieniają, kiedyś byli tacy desperaci co chwalili tzw. brytyjskie brzmienie (koc).

Teraz każdy ma kasę i żuka hiendu, a w hiendzie nie ma kompromisów.

Nie żyjemy w małych angielskich miasteczkach (pokojach) górniczych gdzie tata górnik śpi za ścianą i tr-eba słuchać "środkiem" żeby go nie obudzić.

U nas podobnie jak w więks-ości obecnego świata ludzie szukają prawdziwego dźwięku pełnym pasmem. Stąd taka popularność mocnych monobloków, potężnych kolumn czy wreszcie cyfrowych wzmacniaczy.

Nie wydaje mi się żeby dzisiejsza młodzież interesowała się starodawnymi urządzeniami bo niby ciepło grają.

Ludzie szukają prawdziwego dźwięku, nowoczesnych rozwiązań i doskonałej jakości gęstych plików (99% ws-ystkich wpisów i tematów na forum to przecież gęste pliki i wszystko co z nimi związane a więc streamery, DACi czy właśnie cyfrowe wzmacniacze).

''nowoczesne'' rozwiązania kojarza mi sie z nachalnie promowanym streamingiem.szkoda kasy.

muzyka jest z czarnej płyty i roznego rodzaju cd.sacd.dvd audio...itp.

aha..mam hi endowy streamer...bede sprzedawał.

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

muzyka jest z czarnej płyty i roznego rodzaju cd.sacd.dvd audio...itp.

To tylko Twoje przekonanie. U mnie streaming brzmi rewelacyjnie. Na pewno nie gorzej od innych mediów. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, tomek7776 napisał:

Wybacz mam swoje zdanie.i swoje uszy.a streamer mam za 40kola.mialem tez pożyczony za 64kola.

grało.

ale sacd gra lepiej.

SACD może tak. Ale CD nie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

23 minuty temu, Piopio napisał:

SACD może tak. Ale CD nie. 

CD radzi sobie doskonale ze streamingiem.żaden plik nie zblizyl sie muzykalnoscia do CD.

DVD audio to tez ''sztos''

Edytowane przez tomek7776
2 minuty temu, tomek7776 napisał:

CD radzi sobie doskonale ze sreamingiem.żaden plik nie zblizyl sie muzykalnoscia do CD.

Ciekawe ... bo to dokładnie te same dane ... wszystko zależy od toru. Widocznie Twój tor cyfrowy jest kiepski. 

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

hm...mało prawdopodobne.to co masz w stopce o sprzecie to tak dość średnio....

mam dużo wyższy level.

Sam sprzęt to nie wszystko. Klucz do sukcesu to eliminacja zakłóceń elektrycznych. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Sam sprzęt to nie wszystko. Klucz do sukcesu to eliminacja zakłóceń elektrycznych. 

Zrob sobie wyspe energetyczną do zasilania audio. Zaden problem.

Mozesz nawet przejsc na zasilanie niskonapieciowe DC z akumulatorów.

Koszt w pełni akceptowalny. Potrzebny jedynie elektronik, ktory zaprojektuje ci i wykona zasilacze z napieciami odpowiednimi dla Twoich klockow audio.

I wtedy sprzet stanie sie wszystkim. Stety albo niestety.

I jak ty bedzies zyc z ta swoja chinszczyzna? Jak zyc premierze?

Sepuku?

Edytowane przez pmcomp

19 godzin temu, pmcomp napisał:

Koszt w pełni akceptowalny. Potrzebny jedynie elektronik, ktory zaprojektuje ci i wykona zasilacze z napieciami odpowiednimi dla Twoich klockow audio.

Sepuku?

Oczywiście wykonałem takie zasilanie to żaden problem. Muszę mieć takie mocne przetwornice np. Do zasilania pił elektrycznych czy kosiarek z samochodu itp. Czasem podczas ważnego meczu jak prądu zabraknie można sobie tą godzinkę dooglądać z akumulatora bo jak dłużej to już trzeba auto odpalić.

Nie przyszło mi tylko do głowy żeby to ciągnąć do salonu, wolałem kupić kondycjoner.

22 godziny temu, Piopio napisał:

Ciekawe ... bo to dokładnie te same dane ... wszystko zależy od toru. Widocznie Twój tor cyfrowy jest kiepski. 

To nie są te same dane, tylko strumień często nazywany "analogowym". Po prostu cyfrowy zapis muzyczny jest przesyłany czy to z płyty czy w streamingu z błędami a potem poddawany korekcji błędów. 

Dane muzyczne to nie program komputerowy gdzie musi się zgadzać .

Dlatego zarówno w przypadku video a także audio mamy różną jakość w zależności od ustawionego przepływu danych. To że świeci się jakieś HD to jeszcze nic nie znaczy. Inny jest obraz z płyty BluRay a inny z jakiejś TV.

2 godziny temu, Audroc napisał:

Totalne bzdury 😉 

W przypadku streamingu tak. To są DANE. Poza tym w transporcie CD korekcja odbywa się w tym transporcie. 

Edytowane przez Piopio

18 godzin temu, Audroc napisał:

To sie nadaje do prasy 😂😂😂.

Dlatego zarówno w przypadku video a także audio mamy różną jakość w zależności od ustawionego przepływu danych

To sie nazywa kompresja. W audio bywaja bezstratne, w video jedynie stratne.

Ty sie chlopie jeszcze duzo musisz uczyć … 😂😱🤪. Bo marketingowe bzdury powielac umiesz perfekcyjnie.

W dniu 8.03.2025 o 21:47, pmcomp napisał:

Sepuku?

Oczywiście wykonałem takie zasilanie to żaden problem. Muszę mieć takie mocne przetwornice np. Do zasilania pił elektrycznych czy kosiarek z samochodu itp

Nie, nie wykonales takiego zasilania. Ty w ogole nie zrozumiales o czym ja napisalem. Bo na pewno nie o przetwornicach.

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi