Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner Yamaha + odtwarzacz CD Denon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kilka lat słuchałem płyt CD z odtwarzacza Denon DCD-1450AR podłączonego wyjściem analogowym do Yamahy R-N803D (po cyfrze była gorsza jakość). Było to dla mnie najlepsze źródło sygnału, lepsze od Spotify (nie miałem Tidal bo 803ka nie obsługuje Tidal Connect) i lepsze od gramofonu podłączonego bezpośrednio do amplitunera.

Aktualnie jestem bo modernizacji zestawu audio i kolejność jakości źródeł się odwróciła, bo teraz mój  Denon 1450AR gra najgorzej, nawet po coaxial. Mój aktualny zestaw to amplituner Yamaha R-N2000A, głośniki Triangle Esprit EZ Comete 40th (+ Cardas Crosslink Speaker) oraz SVS SB-1000 Pro. Muzyka z Tidal oraz gramofonu z wkładką Ortofon Concorde Music Black LVB250 (przez Mofi Studio Phono + Cardas Iridium) gra absolutnie przepięknie, dokładnie tak jak zawsze o tym marzyłem, detalicznie, przestrzennie, nieco jasno górnym pasmem, wyrazistym środkiem i zrównoważonym przyjemnym basem. Teraz to muzyka z winyli stała się punktem odniesienia dla pozostałych źródeł 🙂

Wracając do odtwarzacza CD ... po wyjściu analogowym jest słabiutko, co cyfrowym jest dużo lepiej, ale nie tak doskonale jak z Tidala czy winyli. Brakuje mi szczegółowości i przestrzeni w dźwięku. Słuchałem płyt CD z Yamahy CDS-303 podłączonej po coaxial do R-N2000A i było przyzwoicie, ale jakoś budowa tego modelu do mnie nie przemówiła.

Czy zakup DAC'a do 1450AR poprawiłby odsłuch (pomijam że najpierw musiałbym wymienić w nim laser bo trochę szwankuje). Ale najbardziej to zastanawiam się teraz nad zakupem Denona DCD-1700NE. Nie ukrywam że design ma dla mnie duże znaczenie i od zawsze jestem fanem klasyki starego Technicsa, Denona czy Pioneer'a. Ale ostatecznie jakość dźwięku jest najważniejsza, dlatego szukam rozwiązania do 5000zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/168725-amplituner-yamaha-odtwarzacz-cd-denon/

Tak się składa, że jednak te odtwarzacze z "wyższych półek" grają coraz bardziej

analogowo i dużo trudniej znaleźć w nich szczegóły czy jasność jak w tańszych.

Czy kabel, którego używasz do odtwarzania po analogu to jakiś porządny solid

o niewielkim przekroju, czy może linka, jak większość kabli RCA ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

CD podłączony przez interconnect Melodika Sky Blue SB2R12. Próbowałem też przez Wireworld Solstice 8 oraz Cardas Iridium ale nie było wyczuwalnej poprawy.

Są dwie możliwości - albo Denon JUŻ jest za dobry 😉 albo użyte kable

wcale nie są wcale tak przejrzyste jak to poeci opisują ...

A jak to wygląda w słuchawkach - czy są szczegóły i otwarcie, czy zgaszenie.

Można też porównać w ten sposób CD z wyjściem wzmacniacza ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

U mnie DCD 1520AE gra z A-S1100, po analogu oczywiscie bo wzmacniacz DACa na pokladzie nie posiada. DCD 1520AE gra rewelacyjnie, byl testowany na innych wzmacniaczach i zawsze wypadal bardzo dobrze. Mialem przez chwile CD-S1000 i pomimo tego ze to odtwarzacz z tej samej serii Yamahy, to jednak Denon wypada duzo lepiej brzmieniowo.

@BlueDot

Problemem jest to, że nie tylko każdy ma inne graty czy słuch ... albo i repertuar.

Kłopot w tym, że dla każdego to "lepiej" znaczyć może coś zupełnie odwrotnego 😉 

Moim zdaniem zakup innego przetwornika nie poprawi brzmienia w taki sposób jaki byś chciał to zresztą już sprawdziłeś podłączając odtwarzacz CD w sposób cyfrowy do swojego amplitunera. 

Wyższy model Denona gra zdecydowanie lepiej ale teraz pojawia się pytanie czy to na pewno jest brzmienie którego szukasz. 

Po opisie wnioskuję że może powinieneś szukać jednak czegoś innego?

Pioneer, teac , Cyrus 

Kwestia pozostałego zestawienia ale osobiście chyba szedł bym w Pioneera. Nie wiem jak obecnie z jego dostępnością to urządzenia na już nieco lat. 

Podobno koncern będzie szedł w odbudowę także działu stereo. Ale to pomału. Także z tą dostępnością to może być różnie właśnie. 

5 godzin temu, D850 napisał:

Czy ktoś porównywał Denona DCD-1700NE z Pioneer PD-50AE?

Pod Twoje oczekiwania Pioneer może być lepszy, ale DCD-1700NE też nie ma się czego wstydzić 🙂 

Możesz też rozważyć sprawdzenie zewnętrznego DACa, może właśnie inny przetwornik jest tym, czego oczekujesz? 🙂 Taki Topping D90 III Sabre przykładowo 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Q21 napisał:

Pod Twoje oczekiwania Pioneer może być lepszy, ale DCD-1700NE też nie ma się czego wstydzić 🙂 

Możesz też rozważyć sprawdzenie zewnętrznego DACa, może właśnie inny przetwornik jest tym, czego oczekujesz? 🙂 Taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przykładowo 😉 

Macie jakieś nowsze informacje odemnie co z działem stereo w Onkyo / Pioneer?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Macie jakieś nowsze informacje odemnie co z działem stereo w Onkyo / Pioneer?

Niestety nie.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Teraz, Q21 napisał:

Niestety nie.

Dzięki!

Chciałoby się zobaczyć coś nowego zmienionego pod kątem wyglądu masywnego, brzmiącego nieco inaczej niż te poprzednie wzmacniacze.

Zobaczymy ja tam trzymam kciuki. 

Im więcej opcji na rynku, tym lepiej, więc my również trzymamy kciuki za jakieś ciekawe ruchy 🙂 

Nie spodziewam się różnić w stosunku do 2500ne. 

Co ciekawe po wzmacniaczu bardzo szybko ostudzone zostały zapaly pma3000. 

Jeśli więc podobał ci się 2500 to w 3000 będzie to samo

W moim mieście są 3 sklepy ze sprzętem audio, ale dwa (duże salony audio) nie mają w ofercie Denona, a trzeci może zamówić dla mnie 1700NE ale bez możliwości odsłuchu. Bardzo chętnie właśnie porównałbym dźwięk z modelu DCD-1700NE z DCD-2500NE lub A-110. Chyba będę musiał wybrać się na wycieczkę do Poznania 🙂

No to albo wycieczka albo zamów do domu z innego salonu który da ci możliwość zwrotu 🙂

Tam jakiegoś mega przeskoku nie będzie. 

No taka będzie właśnie ostateczna koncepcja 😉

Zamówię DCD-1700NE i posłucham w domu. Będę mieć możliwość zwrotu w razie gdybym nie był zadowolony. Wg 3 niezależnych opinii różnica pomiędzy 1700NE a tymi dużo droższymi modelami jak 2500 czy A-110 nie jest spektakularna jakby sugerowała tego cena powyżej 10tys.

Żałuję że nie ma nigdzie dostępnego czarnego Pioneer'a PD-50ae bo chętnie sprawdziłbym tą funkcję regulacji zakresu blokady oraz filtr cyfrowy (slow, sharp, short).

Miejmy nadzieję że firma jeszcze wejdzie w urządzenia stereo. Bo to były dobre produkty, niektóre 🙂

W wersji aniversary Denona płaciłeś za aniversary. 🙂 nie ma w tym nic nowego. Pamiętam bo handlowałem jeszcze modelami 100.

Sprawdź 1700 i daj znać. 

Godzinę temu, D850 napisał:

No taka będzie właśnie ostateczna koncepcja 😉

Zamówię DCD-1700NE i posłucham w domu. Będę mieć możliwość zwrotu w razie gdybym nie był zadowolony. Wg 3 niezależnych opinii różnica pomiędzy 1700NE a tymi dużo droższymi modelami jak 2500 czy A-110 nie jest spektakularna jakby sugerowała tego cena powyżej 10tys.

Żałuję że nie ma nigdzie dostępnego czarnego Pioneer'a PD-50ae bo chętnie sprawdziłbym tą funkcję regulacji zakresu blokady oraz filtr cyfrowy (slow, sharp, short).

Kupujac swojego DCD 1520ae porownywalem do DCD 2020ae i roznic na swoim zestawie nie stwierdzilem, wiec stwierdzilem ze nie ma sensu placic dwa razy wiecej. 1520 i 2020 to starsze odpowiedniki 1700 i 2500 chyba, wiec i tutaj spektakularnych roznic pewnie nie bedzie, lub beda bardzo ciezkie do wylapania.

Mam 1520 juz ladnych pare lat i nadal smiga bez zajakniecia. Zero problemow.

W razie czego, to DCD-3000NE będzie u nas na dniach 😉