Skocz do zawartości
IGNORED

Fosi V3 Mono. Witajcie w nowych czasach: mini klocki-maxi dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

Sony potrafiło ćwierć wieku temu połączyć zestaw za pomocą iLink, tymczasem dzisiaj nowoczesność prezentowana jest z gniazdami XLR. Bo po co producent ma przepłacać? 

9 godzin temu, piramidon napisał:

A przywołane pomiary Archimago? :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tego Pana nie znam mówię otwarciem dokonam analizy kilku testów to wtedy będę się wypowiadał. 🙂

Połączenie to opisywane jest przez Archimago jako wzorcowe: "Powyższe wyniki pokazują bardzo dobrą rozdzielczość z TD + N na poziomie -90dB przy użyciu zbalansowanego wejścia XLR / TRS. "

O tym mówię. Na razie nie przeczytałem tego testu ale czy to nie znowu dokonywanie hierarchi po sinad?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Gargan napisał:

On tam napisał, że jeśli podłączyłeś XLR to faza jest odwrotna 🙂

To już wiadomo skąd zachwyty nad sceną 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teraz, szymon1977 napisał:

W nowej wersji to oraz inne usterki naprawili, więc wszystkie stare testy można w buty włożyć.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

hahaha🙂

4 godziny temu, Gargan napisał:

W nowej wersji to oraz inne usterki naprawili, więc wszystkie stare testy można w buty włożyć.

To żadna usterka,w niektórych końcówkach jest odwrócona faza.
Ważne,że w obu kanałach,a nie w jednym-no bo wtedy rzeczywiście scena szeroka....:P

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)
18 godzin temu, piramidon napisał:

Bardzo podoba mi się końcówka drugiej części. Zauważyłem, czytając kilka innych for ( nie to ) czy grup / redditów ,że często użytkownicy nie boją się już mezaliansu sprzętowego. Ludzie mają  klasyczne wzmacniacze McIntosh połączone z niedrogim DAC od Toppinga czy  Wiim Ultra w naprawdę wypasionych zestawach i wcale się nie przejmują,że nie mają zbyt "dobrych " systemów, żeby zauważyć różnice.

Cytat

Przetworniki cyfrowo-analogowe i wzmacniacze mocy to najprawdopodobniej „rozwiązane problemy”, które obiektywnie stają się coraz lepsze pod względem wierności, ceny, wydajności, wykraczając poza potrzeby ludzkiego słuchu w ramach ograniczeń naszych zwykłych pomieszczeń (oczywiście, gdy są uczciwie testowane z ślepymi porównaniami!). Niektórzy ludzie z branży audio „high end” lub nawet „ultra high end”, którzy zarabiają na wszelkiego rodzaju luksusowych rzeczach, oczywiście nie będą chcieli w to uwierzyć. Wyobraź sobie, jak to wyglądałoby, gdyby wzmacniacze takie jak te były używane na pokazie audio (takim jak Pacific Audio Fest w przyszłym tygodniu 🤔) w połączeniu z głośnikami za 5 cyfr?! Tego rodzaju rozmowy można by nawet uznać za „niebezpieczne”, ponieważ podważają pewien rodzaj psychologii lub kultury korelacji ceny z jakością dźwięku, która była utrwalana w branży przez dziesięciolecia, co oznacza posiadanie systemu „audiofilskiego”. Myślę, że emocjonalnie zdrowsze jest po prostu bycie szczerym, nawet jeśli może to odbiegać od pewnych panujących opinii. Tak czy inaczej, każdy z nas musi sam dojść do tego wniosku...

Są też przykłady recenzentów, którzy mówią: ja tam na tym poziomie głośności nie słyszę różnicy między tym wzmacniaczem a moją klasą A/B. Nie do pomyślenia , co ?

Edytowane przez Tomek_waw

Co jest dziwne przecież bo te sprzęty mają tak bujnie wyśrubowane parametry 🙂

Wysokie sinady, nieprawdopodobnie wysokie moce jak na wielkość a jednak brak różnic. 

Jasne jeden powie po co płacić za tego maka? 

Drugi zapyta w takim razie co dają te parametry skoro tak duża różnica sinad nie jest odczuwalna 🙂

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Co jest dziwne przecież bo te sprzęty mają tak bujnie wyśrubowane parametry 🙂

Ale ten Leak 230 z filmu też jest na pewno świetne parametry i jest super wzmacniaczem.

Jasne jeden powie po co płacić za tego maka? 

Jest mnóstwo powodów:

* Jakość dźwięku

* Dziedzictwo i historia marki

* Rzemiosło i jakość wykonania

* Inwestycja

* Unikatowość i ekskluzywność

* Prestiż

* Wygląd

* Gwarancja i długowieczność

Ja bym chciał takiego Maka albo Accuphase. Takie Maserati GranTurismo też bym chciał bo zawsze chciałem takie mieć a ani nie jest najszybszy, ani najlepszy ( a na pewno nie jest niezawodny ).

Drugi zapyta w takim razie co dają te parametry skoro tak duża różnica sinad nie jest odczuwalna 🙂

Ale tam nie ma żadnych magicznych parametrów, a SINAD to jeden z nich. Inne wzmacniacze innych firm też mają więcej czystej mocy, wejść , funkcji itd.

Edytowane przez Tomek_waw
1 godzinę temu, Tomek_waw napisał:

Ja bym chciał takiego Maka albo Accuphase.

Miałem jedno i drugie urządzenie. Grzechy młodości. Do czasu budowy domu. Wybrałem ważniejsze. 

Teraz wiem, że szkoda życia -  by zapieprzać w pracy (jakiejkolwiek) -  dla chorej próżności.

Dla cech:

1 godzinę temu, Tomek_waw napisał:

* Inwestycja

* Prestiż

* Wygląd

Pracujesz na złotówkę, a każdą drugą oddajesz na nierobów. Szkoda życia.

Piszesz o inwestycji w elektronikę!!!???  Wiedz: inwestycją jest tylko ta w  nieruchomości i złoto. Reszta jest złudzeniem. Małpy lepiej inwestowały od maklerów na giełdzie, do czasu BlackRock i reguły midasa.

Reszta tych cech to papka marketingowa - rozdyma nasze ego, jak płatki śniadaniowe nasze brzuchy i tyłki.

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Gość

(Konto usunięte)
32 minuty temu, piramidon napisał:

Piszesz o inwestycji w elektronikę

Nie w takim sensie inwestycja. Kiedyś na studiach pracowałem w sklepie z drogimi zegarkami. Średnio raz w miesiącu wpadał do nas taki deweloper po coś nowego i z jego opowieści zegarki to wtedy był taki wyznacznik z kim siadać do stołu. Dzięki ludziom z podobnymi zainteresowaniami mieli wspólne tematy i od początku nawiązywała się więź , później było łatwiej podpisywać umowy. Czasem wydaje nam się ,że osoba z drogim samochodem musi odnosić sukcesy ( chociaż auto w leasingu i raty za hipotekę już dyszą na ramieniu ) 

Nowym zegarkiem może i błyśniesz ale super sprzęt audio nikogo nie obchodzi poza posiadaczem 😄

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, Gargan napisał:

Nowym zegarkiem może i błyśniesz ale super sprzęt audio nikogo nie obchodzi poza posiadaczem 😄

Nowy zegarek robi wrażenie jeżeli znasz się na zegarkach. Tak samo gdybyś zaprosił mnie do siebie do firmy i miał fajny ( w sumie to dowolny 🙂 ) sprzęt audio to od razu byłby temat do rozmowy. 

Godzinę temu, piramidon napisał:

Piszesz o inwestycji w elektronikę!!!???  Wiedz: inwestycją jest tylko ta w  nieruchomości i złoto. Reszta jest złudzeniem. Małpy lepiej inwestowały od maklerów na giełdzie, do czasu BlackRock i reguły midasa.

w punkt.
Inwestycja?
A jaka jest stopa zwrotu???

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

12 godzin temu, Tomek_waw napisał:

Jest mnóstwo powodów:

* Jakość dźwięku

* Inwestycja

* Prestiż

* Wygląd

* Gwarancja i długowieczność

Ja bym chciał takiego Maka albo Accuphase

Mnie przekonywać nie musisz.

🙂

12 godzin temu, Tomek_waw napisał:

Ale tam nie ma żadnych magicznych parametrów, a SINAD to jeden z nich. Inne wzmacniacze innych firm też mają więcej czystej mocy, wejść , funkcji itd.

Wiem 🙂

10 godzin temu, Gargan napisał:

O! Zaskoczę cię. 

Znałem lekarza który kupował u mnie sprzęty audio i często się spotykał z innymi lekarzami, każdy z nich miał "pasje" audio.

Znajomy mi opowiadał że jego kolega jest rzeczoznawca u ubezpieczyciela, to samo. 

I stał accuphase.

Oczywiście nie mam takich statystyk. Ale myślę że sporo osób kupuje drogie klocki bo jego kolega ma. Albo ktoś z kim robi interesy i się często widują i tamten z kolei coś ma.

W dniu 10.12.2024 o 19:31, piramidon napisał:

Zloto jedynie dlugoterminowo a i to jest niepewne jesli chodzi o zysk.

Nieruchomosci zaleza od popytu.
Nalezysz do pokolenia "szczorow wyscigowych" dlatego wybrales taka droge.

Mlode pokolenie zyje juz innymi priorytetami.

Audio to hobby a nie chora proznosc.

5 godzin temu, BlueDot napisał:

z jakimi kolumnami sa spiete te V3 u Ciebie @piramidon?

I tu mamy problem: są to robione na zamówienie( "custom made" ) u rzemieślnika w Berlinie kolumny  typu "transmission line" - nie jest znany mi odpowiednik firmowy....no może T+A TMR. Współgra to na mój gust - dobrze.

Posiadam również niemal 50 kg kolumny T+A  TMR 160. Wynika to z mojego zamiłowania do muzyki organowej i symfoniki - do nich jeszcze nie podłączałem nowych FOSI. Ale z Sabajem A30a gra to świetnie.

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

2 minuty temu, piramidon napisał:

I tu mamy problem: są to robione na zamówienie( "custom made" ) u rzemieślnika w Berlinie kolumny  typu "transmission line" - nie jest znany mi odpowiednik firmowy....no może T+A TMR. Współgra to na mój gust - dobrze.

Posiadam również niemal 50 kg kolumny T+A  TMR 160. Wynika to z mojego zamiłowania do muzyki organowej i symfoniki - do nich jeszcze nie podłączałem nowych FOSI. Ale z Sabajem A30a gra to świetnie.

Ej,no wez daj zdjęcie,bo chcemy zobaczyć!

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ej,no wez daj zdjęcie,bo chcemy zobaczyć!

Aż taki próżny to ja nie jestem. Chwalę się tylko kotami i dużym ogrodem do którego czasami wyprowadzam mniejsze głośniki Onkyo. Gdzieś na forum są zdjęcia z miejsca odsłuchowego przy basenie.

Aż taki próżny to ja nie jestem. Chwalę się tylko kotami i dużym ogrodem do którego czasami wyprowadzam mniejsze głośniki Onkyo. Gdzieś na forum są zdjęcia z miejsca odsłuchowego przy basenie.

basen mnie mało interesuje,bardziej kolumny i sprzęt audio.

16 godzin temu, greg190872 napisał:

Zloto jedynie dlugoterminowo a i to jest niepewne jesli chodzi o zysk.

Nieruchomosci zaleza od popytu.

Preferowałem funkcję tezauryzacyjną inwestycji. Nie zawiodłem się.

W dniu 10.12.2024 o 14:53, Tomek_waw napisał:

Są też przykłady recenzentów, którzy mówią: ja tam na tym poziomie głośności nie słyszę różnicy między tym wzmacniaczem a moją klasą A/B. Nie do pomyślenia , co ?

Dlaczego nie do pomyślenia?
Klasa D zrobiła postępy,dlatego dzis dyskusja z audiofilem nad wyższością AB,A,czy lampy nad tymi małymi klockami za grosze zawsze kończy się ucieczka od tematu,lub argumentami typu:
-ale mój jest większy,ładniejszy
-ale mój jest droższy
-chyba nie myślisz,że urządzenie z klasy cenowej do 2000zł można porównać do wzmacniacza klasy A,AB,Lampy w cenie 20-50 tys złotych?

Cóż,można.
Chiny pokazują,że można produkowac sprzęt za normalną cenę,bez 10 000 % marzy,korzystają z tego,że "zachód" minimalizując koszty wykorzystywał tania siłe roboczą w Chinach przez dziesięciolecia....

A to dopiero początek...

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Chiny pokazują,że można produkowac sprzęt za normalną cenę

Auta tez.

Widzę że jednym ze źródeł Teac PD-301

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Aż taki próżny to ja nie jestem.

Sugerujesz, że każdy kto wkleja fotki swojego sprzętu jest próżny? W takim razie prezentujesz delikatnie mówiąc bardzo prostackie i płytkie myślenie, które gorsze jest od największego chwalipięty na tym forum.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 10.12.2024 o 20:41, Tomek_waw napisał:

Nowy zegarek robi wrażenie jeżeli znasz się na zegarkach. Tak samo gdybyś zaprosił mnie do siebie do firmy i miał fajny ( w sumie to dowolny 🙂 ) sprzęt audio to od razu byłby temat do rozmowy. 

W firmie to nawet radia nie mam, żeby nie rozpraszało. Wystarczy, że pełno ludzi się kręci. Nie ma warunków do słuchania muzyki 🤷

Dlatego odbijam sobie w domu. U mnie domowe audio ma większy przebieg od samochodu 😄

@Pseudodrummer mnie chińska estetyka dźwięku nie przekonuje. Mogą sobie robić coraz lepsze zabawki, ale to nie brzmi jak europejskie czy japońskie. Nie samą cena człowiek żyje 🤷

Chociaż kartę dźwiękową mam z Singapuru i brzmi dobrze. Może nie aż tak jak europejskie DAC, ale na razie z nią wytrzymuję 🙂

Godzinę temu, Tal napisał:

Sugerujesz, że każdy kto wkleja fotki swojego sprzętu jest próżny? W takim razie prezentujesz delikatnie mówiąc bardzo prostackie i płytkie myślenie, które gorsze jest od największego chwalipięty na tym forum.

Boże ! Jakim Go stworzyłeś, takiego Masz 😲 (emotikon: zdumienie)

Boże ! Jakim Go stworzyłeś, takiego Masz 😲

Bóg nie decyduje i nie wybiera za człowieka, więc Go w to nie mieszaj.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• Pokaż nowe odpowiedzi