Skocz do zawartości
IGNORED

Materiał na ekran projekcyjny.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Chciałem zrobić rozwijany ekran projekcyjny  , sam mechanizm już zrobiłem , tylko pojawił się nieoczekiwany problem . Jakiś czas temu kupiłem ten odblaskowy materiał z ali i jest trochę z krótki . Jako ,że na rolce musi zostać trochę , aby  nie rozwijać do końca ,aby się nie odkleił . Pomyślałem ,że dorobię pas rozbiegowy z takiego fajnego sztywnego materiału ze sklepu z roletami . Ale pojawia się problem ,jak to połączyć , testuję już 3 klej , bo poprzednie nie dają zadowalającego połączenia . Klej musi trzymać mocno i przy tym być bardzo elastyczny . Ogólnie materiał ma mieć długość powiedzmy 170cm a szerokość 200cm , a to co sprzedają  na ali jest szerokie , ale krótkie i nawet jakby to obrócić, to nic nie wnosi , bo wtedy jest za wąskie . Może ma ktoś jakiś inny przetestowany materiał i najlepiej jakby jeszcze był neutralny akustycznie ? Tylko , aby nie kosztował 300zł za mb .

https://www.audiostereo.pl/topic/168703-materia%C5%82-na-ekran-projekcyjny/
7 godzin temu, Rosomak19 napisał:

testuję już 3 klej , bo poprzednie nie dają zadowalającego połączenia . Klej musi trzymać mocno i przy tym być bardzo elastyczny .

Kiedyś do salonu też zbudowałem ekran chowany w suficie multiformat z maskowanym pasem rozbiegowym.Polecam taki ,bo masz ogarnięte czarne pasy

Co do kleju...Próbowałeś Patex ?

Klej kontaktowy,coś jak kiedyś Budapren.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

Podejzewam, ze moja odpowiedz troche nie pasuje, ale mimo to pdziele sie ostatnim ciekawym doswiadczeniem, bo zaglada tu wiecej osob interesujacych sie ekranami.

Kilka dni temu odwiedzilem znajomego, ktory ma dwa kina domowe w domu. Jedno prawdziwe w piwnicy i jedno w living roomie.
To jest to w living roomie. Co mnie zaskoczylo?
Ekran!
Mimo dziennego swiatla i oswietlenia kontrast i kolory byly znakomite.

Ukryta Zawartość

IMG_7223.thumb.jpg.31e1caa1148eec729b7583496fb1c7ef.jpg

Wyobrazcie sobie, jak to wyglada przy zaciemnieniu patrzac wprost na ekran a nie z boku (to jego zasada dzialania)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ekran na zdjęciu wygląda na ALR (Ambient Light Rejection).

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

14 minut temu, brewka87 napisał:

Ekran na zdjęciu wygląda na ALR (Ambient Light Rejection).

Ekran ekranem .Tak jak piszesz,ale i projektor nieźle daje sobie radę...jasny jest👍

11 minut temu, Gmow1977 napisał:

projektor nieźle daje sobie radę...jasny jest👍

Na zdjęciu widać, że obraz nie jest jakiś duży. Przy takiej przekątnej to wiele projektorów nawet tych ciemniejszych sobie poradzi. Mimo wszystko efekt jest ok. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

21 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Co do kleju...Próbowałeś Patex ?

Ten pattex raczej odpada , tu trzeba jakiś klej do sztucznych tkanin . Z tego co zauważyłem , lepiej nie kleić tego materiału odblaskowego , od strony  odblaskowej , ponieważ klej odchodzi razem z tą warstwą .  Nie wiem czemu nie sprzedają dłuższych tych tkanin odblaskowych , nie było by problemu ,a tak trochę lipton . Narazie chcę w ogóle zobaczyć , czy projektor to w ogóle dla mnie , bo nie ukrywam ,że podczas cichych scen lubię , jak jest ..cisza , a nie jęczący wentylator nad uchem . Dlatego nie chcę jakiś drogich tkanin , narazie ma być po taniości , ale żeby był przyzwoity obraz . Jak na próbę rozwiesiłem ten ekran odblaskowy na karniszu , to wdaję się obiecująco , tym bardziej ,że projektor będzie nisko, żeby światło padało pod niewielkim kątem . Zaraz idę zobaczę jak poradził sobie klej tapicerski .

2 godziny temu, Rosomak19 napisał:

tego co zauważyłem , lepiej nie kleić tego materiału odblaskowego , od strony  odblaskowej , ponieważ klej odchodzi razem z tą warstwą

Co to wogóle za materiał projekcyjny?

Jak  zamawiałeś nie było możliwości dokupić czarnej folii i zgrzać jej razem z tą?

Narazie chcę w ogóle zobaczyć , czy projektor to w ogóle dla mnie

bo nie ukrywam ,że podczas cichych scen lubię , jak jest ..cisza , a nie jęczący wentylator nad uchem .

To tak jak ja 😉Witaj w klubie.To zależy jakie się ma wymagania i  na ile kogo stać... Jak kupisz jakigoś starego rozklekotanego  Ursusa,  to nie licz na ciszę...Jednak są sposoby ,żeby sobie z głośnym projektorem poradzić.Też to przerabiałem...

Dlatego nie chcę jakiś drogich tkanin , narazie ma być po taniości

Jak ma być po taniości to ten pas rozbiegowy przyklej na taśmę dwustronną od Tessa .Na próbę z pół roku wytrzyma.

Pochwal się tym rozwijanym ekranem.Co tam zmajstrowałeś?

Edytowane przez Gmow1977

Powracajac do kleju

Sa przeciez specjalne kleje w aerozolu dla artystow, malarzy,.. do klejenia tkaniny, papieru,.. obrazow do tla, albo dla budujacych glosniki by przykleic material maskownicy do ramy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5503.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra narazie odpuszczam to klejenie materiałów , a tak nawiasem mówiąc , tak z ciekawości skleiłem próbkę termoglutem , a potem jeszcze żelazkiem poprawiłem ,aby  nie było za grubo. Powiem ,że trzymało to najlepiej z dotychczasowych klejów . Na ekran kupiłem ta siwą tkaninę na ali z tą powłoką odblaskową jak kamizelki . Dzisiaj ustawiłem projektor i zmierzyłem wysokość obrazu i postanowiłem ,że narazie nie będę jej przedłużał , tylko przykleję do rurki alu, na którą będzie nawinięty ekran .

4 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Pochwal się tym rozwijanym ekranem.Co tam zmajstrowałeś?

To taki prototyp póki co, jak skończę to zamieszę zdjęcie. Kasetę zrobiłem z profila alu 60x60 , wyciąłem wzdłuż od samej krawędzi na 15mm otwór , przez który będzie rozwijać się  ekran. Ekran będzie na rurce alu fi 40mm , która mocowana jest na łożyskach . Do tego silnik napędowy 230V z przekładnią i możliwością zmiany kierunku obrotów . Prędkość obrotowa wałka 2obr/s . Także przewód 3 żyłowy do przycisków sterowniczych góra/dół , bez żadnych zasilaczy i niepotrzebnego poboru prądu w czuwaniu . Do zamocowania kasety , akurat pasują obejmy do słupków ogrodzeniowych 60x60 takie srebrne 😉  Jeszcze można coś na kranówkami pomyśleć , żeby podczas zwijania zwłaszcza nie oderwało obciążnika 🤔

Edytowane przez Rosomak19
15 minut temu, Rosomak19 napisał:

To taki prototyp póki co, jak skończę to zamieszę zdjęcie.

Też jestem ciekawy jak to wyjdzie. W tym dziale rzadko można obserwować DIY więc tym bardziej trzymam kciuki za końcowy efekt. Pytanie tylko, czy materiał na ekran nie będzie się falował albo rozciągał po bokach. Sam kiedyś popełniłem prymitywny ekran i efekt był bardzo daleko od oczekiwanego 😜

Godzinę temu, Rosomak19 napisał:

To taki prototyp póki co, jak skończę to zamieszę zdjęcie.

No i fajnie czekam na rezultaty.

Z mojej strony dodam że najłatwiejszy patent na taki ekran zwijany to silnik rurowy ...te od rolet zewnętrznych. Najlepiej sterowane radiowo.Takie silniki mają już w sobie wyłączniki krańcowe oraz ogranicznik przeciążenia.

59 minut temu, brewka87 napisał:

Pytanie tylko, czy materiał na ekran nie będzie się falował albo rozciągał po bokach. Sam kiedyś popełniłem prymitywny ekran i efekt był bardzo daleko od oczekiwanego 😜

Wszystko zależy od użytego materiału rury ,na  którą będzie nawijany materiał.Jeśli rurka będzie zbyt giętka to przy długościach rzędu 200cm + może się giąć i przez to powodować ,przy zwijaniu materiału, jego marszczenie. Dlatego takie projekty, przed budową, trzeba dobrze przemyśleć i zaprojektować 😉

Ja zastosowałem rurę o średnicy 80mm ,ale ekran miał ponad 150 cali.i nic się nie marszczyło.

Raczej na gięcie rury nie ma szans , rura alu ma 2mm grubości i 2m długości . Materiał jest bardzo lekki i cienki, choć fajnie jakby był jak ten, co kupiłem na przedłużenie , tam nie ma szans na jakieś zaginanie i falowanie i bardzo ładnie się zwija . Szczerze mówiąc już nawet w razie coś , szukałem tego białego ekranu z pcv ,ale nic nie mogę znaleźć, wszystko tylko gotowe ekrany , jak nie ręczne to elektryczne . Z tym ,że w moich warunkach , dobrze by było , aby ekran przepuszczał dźwięk . No zobaczymy co wyjdzie , ale najpierw muszę trochę dociąć bok na 198cm i materiał przykleić  do rury . Ponad to muszę jeszcze sprzęgiełko trochę przerobić , ponieważ ośki od rury ekranu są 8mm ,a silnik ma ośkę 7mm . Sprzęgiełko zamawiałem na 8mm i ma po dwie śrubki blokujące na końcach. Więc tu gdzie przychodzi ośka silnika wywiercę na przeciw tych dwóch śrubek otwór, nagwintuję  i dołożę 3 śrubkę, tak aby tamtymi dwiema wycentrować , tą trzecią zablokować sprzęgiełko na ośce silnika na tej ściętej powierzchni .  Początkowy zamysł był , aby łożysko silnika , robiło za łożysko rury od strony napędu , ale trochę problematyczne było by złożenie tego. Więc rura jest na swoich łożyskach , a od strony napędowej ośka rury wystaje za łożysko i łączy się z silnikiem za pomocą sprzęgiełka .

Silnik to coś takiego

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Ja zastosowałem rurę o średnicy 80mm ,ale ekran miał ponad 150 cali.i nic się nie marszczyło.

Na początku to w ogóle chciałem zrobić taką prowizorkę , (bo i tak tego nie będzie widać , ponieważ umieszczone to będzie za sufitem podwieszanym) z rury kartonowej po wykładzinie pcv . 

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Rosomak19 napisał:

muszę jeszcze sprzęgiełko trochę przerobić , ponieważ ośki od rury ekranu są 8mm ,a silnik ma ośkę 7mm . Sprzęgiełko zamawiałem na 8mm i ma po dwie śrubki blokujące na końcach. Więc tu gdzie przychodzi ośka silnika wywiercę na przeciw tych dwóch śrubek otwór, nagwintuję  i dołożę 3 śrubkę, tak aby tamtymi dwiema wycentrować , tą trzecią zablokować sprzęgiełko na ośce silnika na tej ściętej powierzchni

A nie lepiej byłoby kupić sprzęgiełko na mniejsze fi i rozwiercić z jednej strony do pożądanej średnicy? W przypadku, który opisałeś wynika, że oś silnika będzie miała styk jedynie że śrubkami i w żadnym miejscu nie będzie kontaktu z powierzchnią sprzęgła. Jestem przekonany, że jakkolwiek tego nie ustawisz, to będziesz miał bicie i w dodatku po jakimś czasie będzie się to luzować że względu na bardzo małą powierzchnię stylu (3 śrubki).

Możesz ewentualnie dorobić jakąś tulejkę redukcyjną z jakiejś rurki o średnicy wewnętrznej 7mm i zewnętrznej 8mm. Naciąć taką rurkę wzdłużnie w 3 miejscach, żeby miała mozliwość delikatnie pracować coś jak uchwyt wiertarski. I taką naciętą rurkę umieścic pomiędzy sprzęgłem i osią silnika. Tylko nie wiem, czy nie będzie się to ślizgać. Moim zdaniem lepiej zamówić drugie sprzęgło i rozwiercić albo (lepiej) wytoczyć na tokarce.

24 minuty temu, Rosomak19 napisał:

Szczerze mówiąc już nawet w razie coś , szukałem tego białego ekranu z pcv ,ale nic nie mogę znaleźć, wszystko tylko gotowe ekrany , jak nie ręczne to elektryczne . Z tym ,że w moich warunkach , dobrze by było , aby ekran przepuszczał dźwięk .

Mam taką folię na zbyciu. Nie wykorzystałem jej bo zmieniłem koncepcję jak byś był zainteresowany to pisz na priv😉

Ukryta Zawartość

28 minut temu, Rosomak19 napisał:

Ponad to muszę jeszcze sprzęgiełko trochę przerobić , ponieważ ośki od rury ekranu są 8mm ,a silnik ma ośkę 7mm . Sprzęgiełko zamawiałem na 8mm i ma po dwie śrubki blokujące na końcach. Więc tu gdzie przychodzi ośka silnika wywiercę na przeciw tych dwóch śrubek otwór, nagwintuję  i dołożę 3 śrubkę, tak aby tamtymi dwiema wycentrować , tą trzecią zablokować sprzęgiełko na ośce silnika na tej ściętej powierzchni . 

Wygląda to na zbyt skomplikowaną zabawę.Za dużo elementów składowych ,które mogą wpłynąć na efekt końcowy.

Szybciej i łatwiej(Niekoniecznie taniej) zastosować silniki rurowe ...

20220724_111259.thumb.jpg.729f9a9bed0bf1b1ccc506d1bb99c171.jpg

Ale szanuję czekam na zdjęcia😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, brewka87 napisał:

A nie lepiej byłoby kupić sprzęgiełko na mniejsze fi i rozwiercić z jednej strony do pożądanej średnicy?

Trochę za szybko je zamówiłem , bo wydawało mi się ,że oś silnika ma 8mm . Przy mojej koncepcji rozwiązania problemu to też nie stanowi jakiegoś kłopotu. Sprzęgło jest elastyczne także nawet duże bicie na boki mu nie straszne.   Niestety nie mam tokarki  , lub kogoś kto by mi zrobił taką tulejkę redukcyjną . Chyba zrobię tak jak mówisz i kupię na średnicę 7mm , a na 8mm rozwiercę .

3 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Mam taką folię na zbyciu. Nie wykorzystałem jej bo zmieniłem koncepcję jak byś był zainteresowany

To jest ta perforowana , nie wiem ,czy to dobry pomysł  dla mnie , bo ekran będzie stosunkowo blisko , to zapewne będzie widać te otworki . Gdzieś na forum było ,że ktoś używał tej folii i nie był zadowolony .

3 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Wygląda to na zbyt skomplikowaną zabawę.Za dużo elementów składowych

Wcale nie , może tak wynika z tego co piszę , ale to jest uproszczone do minimum komplikacji ,że tak powiem.

Wrzucam dwa zdjęcia , podpora z łożyskiem  i otwór po wycięciu , jeszcze nie obrobiony .

Ukryta Zawartość

IMG20241203115615.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Rosomak19 napisał:

Przy mojej koncepcji rozwiązania problemu to też nie stanowi jakiegoś kłopotu. Sprzęgło jest elastyczne także nawet duże bicie na boki mu nie straszne

Jak zmontujesz to zobaczysz czy bicie nie stanowi problemu 😉 Nie wiem jakie zakupiłeś sprzęgło ale jeśli jest to popularne w formie spręzynki to jednak bicie wpływa na pracę układu. Jeśli osie nie są wycentrowanie jak najlepiej to samo sprzęgło pochłania dużo energii, bo musi ciągle pracować na boki. To bicie będzie przenosiło się na silnik i napędzany wałek zmniejszając moment obrotowy tym bardziej im sztywniej połączysz obudowę napędzanego wałka z obudową silnika. Miałem styczność z takimi sprzęgłami i motoreduktorami. W teorii sprzęgło powinno kasować niewielkie niecentryczności ale nie myśl, że jak będzie naprawdę niesymetrycznie to sprzęgło pomoże. 

Zamówiłem , o średnicach 5/8mm, niestety 7/8mm nie ma . Ale to się rozwierci i będzie git. 

Przykleiłem tą szmatę i jakoś nie napawa mnie to optymizmem , coś czuje ,że będzie lipa i będzie się marszczyć i fałdować . Jest za bardzo elastyczna, to bardziej na ramę by się nadało , a może nie będzie tragedii , zobaczymy . Narazie niech wyschnie klej , i zobaczę jak to się będzie zwijać , jeśli w miarę równo i bez fałd , to może coś z tego będzie , jak się jeszcze dorzuci obciążnik .

4 godziny temu, Rosomak19 napisał:

Wrzucam dwa zdjęcia , podpora z łożyskiem  i otwór po wycięciu , jeszcze nie obrobiony .

No nawet to wygląda.

Pytanie czy ta prędkość .2obr/s nie będzie zbyt wysoka?  Materiał będzie się ładnie nawijał?

1 godzinę temu, Rosomak19 napisał:

Jest za bardzo elastyczna, to bardziej na ramę by się nadało , a może nie będzie tragedii

Ten materiał wogóle nadaje się na projekcję?Sprawdzałeś?

Jak są obrobione krawędzie?

Zapewne jest to właśnie materiał do naciągnięcia na ramę o ile faktycznie jest to powierzchnia projekcyjna. Na AliExpress można kupić dużo tkanin opisywanych jako projekcyjne, a w komentarzach ludzie piszą że to zwykła cerata itp. podobnie jest z ekranami ALR sprzedawanymi za grosze, które z tymi prawdziwymi ALR nie mają nic wspólnego.

Zamiast przyklejać materiał do rury lepiej byłoby wykorzystać specjalną rurę nawojową do rolet, która ma dedykowany rowek w który wkłada się materiał i klinuje trzpieniem.

spacer.png

Tylko ta rura jest z bardzo cienkiej blachy i jeden nieostrożny ruch może ja zgiąć . To tylko kawałek materiału bez żadnych czarnych pasów itp. Ogólnie jak się  go nawet rozłoży , to fajnie światło odbija , jak odblask . Tylko najlepiej jeśli projektor nie jest pod dużym kątem . Wrzucam takie zdjęcia poglądowe , które zrobiłem , jak powiesiłem go na żabkach od firanek (całego nie rozkładałem ) muszę też nadmienić ,że lampa w projektorze już lada moment do wymiany . Na jednym ze zdjęć , można porównać , obraz (choć nie jest to rzetelne porównanie)   jak wygląda na rolecie okiennej z tyłu ( taka jasnozielona nieprzepuszczająca światła) a tym materiałem odblaskowym .

Ukryta Zawartość

IMG20240926172505.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Rosomak19 napisał:

Tylko ta rura jest z bardzo cienkiej blachy i jeden nieostrożny ruch może ja zgiąć

Ja tylko podpowiedziałem sposób mocowania materiału. Te rury są różne ale z tego co widzę na wszystkie porady masz już odpowiedź 😁 działaj dalej i życzę powodzenia w temacie.

Nie to nie chodzi o to ,że na wszystkie porady mam gotową odpowiedź , bardzo cenię sobie wasze zainteresowanie i pomoc w temacie 👍. Powiem ,że może coś i z tego będzie , materiał nawet ładnie się zwinął . Jeszcze muszę coś na obciążnik wymyślić ,może jakieś dwa aluminiowe płaskowniki skręcone do kupy i między to materiał🤔 ?  Bo drewno raczej odpada , po czasie się wygnie . Chyba , że idzie gdzieś kupić gotowy obciążnik 2m długości ? Natomiast  drugi problem , taki trochę nieoczekiwany , jak to zawiesić , aby była też regulacja poziomu hmm . Mam pewną koncepcję , ale jeszcze się zastanowię . Ogólnie chcę kasetę umieścić we wnęce , jak kończy się sufit podwieszany . Wysokość od płyty g-k  (sufit podwieszany) do sufitu to około 14cm . Jako ,że nie przedłużałem materiału , kaseta musi się licować z płytą g-k , no może tam z 2mm być schowana . Jeszcze się zastanawiam , czy zawiesić go na jakiś haczkach , aby się dyndał , czy na sztywno przykręcić .

To może wkręć, zakotwicz jakoś w suficie szpilki gwintowane/śruby odpowiedniej średnicy i daj nakrętki, potem ekran i znowu nakrętki kontrujące. Będziesz miał możliwość bardzo precyzyjnie wyregulować w poziomie. Ja bym zawiesił na sztywno, bo pewnie sam moment włączenia lub wyłączenia silnika spowoduje że konstrukcja się zacznie bujać na boki i wtedy jest duża szansa, że zacznie się źle nawijać.

Właśnie to mam na uwadze ,że podczas włączania może się bujać , muszę jeszcze raz zobaczyć  jak pracuje ten silnik. 

Tak się zastanawiam , o jakiej masie zrobić obciążnik ? Chyba 1kg to będzie przesada ? Może 0,6kg ?

Kolego @Rosomak19 czy możesz podlinkować ten materiał,który kupiłeś na ekran?

I druga prośba. Czy możesz zrobić kilka  zdjęć z bardzo bliska, aby było widać splot włókien.

6 godzin temu, Rosomak19 napisał:

może jakieś dwa aluminiowe płaskowniki skręcone do kupy i między to materiał🤔 ?

Dokładnie tak miałem wykonane to u siebie.Dwa płaskowniki aluminiowe.Ten z przodu odpowiednio nagzymkowany aby łeb śrubki  się schował ,a tylni nagwintowany, aby gwint pasował .Wszystko po to aby się ładnie chowało do kasety.Śrubki M5 Płaskowniki 30x4mm

Musisz zwrócić uwagę, aby mocowanie materiału ,zacząć od środka.Najlepiej przykleić na taśmę dwustronną. Materiał delikatnie na zewnątrz rozkładać i lepić do tylniego płaskowniki, aby nie powodować jego wygięcia bo ci się do kasety nie zmieści.Problem może się też pojawić na brzegach materiału .Jeśli jest on  jakkolwiek obszyty,to przy nawijaniu na brzegach powstanie zgrubienie,które zpowoduje (w miarę nawijania) zakrzywianie narożników do góry...I dupa blada .Zapomnij ,że ci się schowa.Dlatego Krawędzie powinny być nie proste,tylko krzywe do wewnątrz...Wówczas podczas nawijania krawędzie się zawsze miną.

19 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Śrubki M5 Płaskowniki 30x4mm

Nie wiem ,czy nie będzie za bogato do tego materiału , ze śrubkami wyjdzie coś około 1.4kg ? Nie tu nie ma żadnych obszyć , zwija się jak roleta materiałowa .

20 godzin temu, DrWredman napisał:

Czy możesz zrobić kilka  zdjęć z bardzo bliska, aby było widać splot włókien.

Od strony projekcyjnej praktycznie nic nie zobaczysz żadnego spotu włókien .

Coś takiego

Ukryta Zawartość

Tylko nie wiem co za cymbał wymyślił ,żeby to tak składać 🤬 przecież to są takie zagięcia , jak u wujka Gienka w spodniach komunijnych , jak by ktoś te kanty zaprasował . Ciężko sobie z tym poradzić . Nalepie , jak by to zwijali i wysyłali w tubie kartonowej .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rosomak19

Tylko nie wiem co za cymbał wymyślił ,żeby to tak składać 🤬 przecież to są takie zagięcia , jak u wujka Gienka w spodniach komunijnych , jak by ktoś te kanty zaprasował .

Czytałem komentarze na temat tych powierzchni projekcyjnych i dużo ludzi narzeka własnie na sposób pakowania i wysyłki. Podobno nawet żelazkiem trudno to ogarnąć, a mocno grzać nie można.

23 godziny temu, brewka87 napisał:

Podobno nawet żelazkiem trudno to ogarnąć, a mocno grzać nie można.

Ja prasowałem przez materiał i w sumie temperatury nie żałowałem , a także pary . Nie wiem czemu, nie mogą nawet tego zwyczajnie złożyć , przecież nie ma szans ,żeby to tak się pozaginało .  A tu normalnie , jakby ktoś w kant to zaprasował , chyba ,że wkładają to pod jakąś mocą prasę ? Zobaczę czy coś będzie widać podczas  projekcji , ale jeszcze trochę czasu . Dzisiaj tak w robocie przemyślałem sobie  regulowane uchwyty mocujące kasetę do sufitu . Uchwyt zrobiony będzie z dwóch profili , który jeden wchodzi w drugi . Na jednym zrobiłem taką długą fasolkę na śrubę , a w tym co będzie się poruszał przyspawałem od środka nakrętkę. Także po wsunięciu na daną wysokość i wypoziomowaniu kasety, dokręcam śrubę i blokuję uchwyt . Jeszcze muszę dospawać dwie blaszki po obu końcach uchwytu , żeby przymocować do sufitu i do kasety . 

• Pokaż nowe odpowiedzi