Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie, to trochę wydumany problem.

O ile, dojeżdżając do/z pracy kawałek po autostradzie, nigdy nie korzystałem z overdrive, to na trasie zawsze. Bo tak mnie nauczył mój instruktor, wieki temu, podobnie jak i trzymania lewej nogi z dala od hamulca.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Ale u Ciebie na tej autostradzie to o 10km/h wolniej jeżdżą niż na drodze krajowej w Polsce...

Za to jak wjeżdżam na autostradę czy Krajową drogę redukuję biegi na czwarty a nawet na trójkę co by się płynnie szybko bezstresowo wbić w strumień samochodów

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

CATL Freevoy, dwie baterie w jednej

Przedstawiciel CATL utrzymuje, że rezygnacja z grafitowych anod pozwoliła na zwiększenie grawimetrycznej gęstości energii o 50 procent, co oznaczałoby – tutaj już szacunki redakcji Elektrowozu – przeskok z okolic 0,32 do 0,48 kWh/kg w przypadku wykorzystania chemii opartej na niklu. Gęstość wolumetryczna miała urosnąć o 60 procent i przekroczyć 1 kWh/l. Łatwo zatem przeliczymy, że jeśli nowy pakiet składa się pół-na-pół ze starych i nowych ogniw, wzrost zasięgu wyniesie do 25-30 procent.

Optymalizacje pojawiły się też w obrębie katody, dzięki czemu czas życia ogniw miał się zwiększyć trzykrotnie.

Tak od siebie dodam ze nigdy nie miałem diesla z takim zasiegiem i nie wiem nawet na co to komu potrzebne, ale jak ktos chce, to czemu nie. 500km zasiegu autostradowego w Polsce byłoby pewnie ok (tymbardziej ze nikt nie laduje do 100% i nie rozladowuje do 0).

Ukryta Zawartość

Ale u Ciebie na tej autostradzie to o 10km/h wolniej jeżdżą niż na drodze krajowej w Polsce...
Za to jak wjeżdżam na autostradę czy Krajową drogę redukuję biegi na czwarty a nawet na trójkę co by się płynnie szybko bezstresowo wbić w strumień samochodów
Pas rozbiegowy właśnie do tego służy aby wyrównać prędkość i wjechać pomiędzy ciężarówki.

A z tą prędkością, masz rację. Jak mam jechać 300-400 mil do Anglii, to wolę pociągiem.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

10 godzin temu, tomek7776 napisał:

Ukryta Zawartość

Jakby jechali spalinowym, nie musiał by się schylać, bo smród byłoby czuć na kilometr... 🙂

Ukryta Zawartość

Ja sie ze wstydem przyznam ze w tym roku w zimie raz prawie skonczylo mi sie paliwo. Rezerwa zaswiecila mi sie jak wracalem z nart zaraz jak przejechalem obok stacji benzynowej i stwierdzilem ze bez sensu zeby nawracac bo i tak jest bezobslugowa a ja chcialem sie napic kawy. Niestety szybko okazalo sie ze jade i jade przez lasy gdzie nic nie ma. Wklepalem w nawigacje stacje benzynowa i okazalo sie ze jest tak daleko ze jak dojade to na oparach (chyba z 50km mialem). Dojechalem na stacje tak ze nie mialem juz nawet 10km zasiegu i zastanawialem sie czy nie zgasnie mi samochod na podjezdzie do stacji bo byla na wzniesieniu xD. Wczesniej nigdy nawet nie zwrocilem uwagi ze jest tam tak dlugi odcinek drogi zupelnie bez mozliwosci tankowania.

Ja sie ze wstydem przyznam ze w tym roku w zimie raz prawie skonczylo mi sie paliwo. Rezerwa zaswiecila mi sie jak wracalem z nart zaraz jak przejechalem obok stacji benzynowej i stwierdzilem ze bez sensu zeby nawracac bo i tak jest bezobslugowa a ja chcialem sie napic kawy. Niestety szybko okazalo sie ze jade i jade przez lasy gdzie nic nie ma. Wklepalem w nawigacje stacje benzynowa i okazalo sie ze jest tak daleko ze jak dojade to na oparach (chyba z 50km mialem). Dojechalem na stacje tak ze nie mialem juz nawet 10km zasiegu i zastanawialem sie czy nie zgasnie mi samochod na podjezdzie do stacji bo byla na wzniesieniu xD. Wczesniej nigdy nawet nie zwrocilem uwagi ze jest tam tak dlugi odcinek drogi zupelnie bez mozliwosci tankowania.
Nie wiem jak w Twoim aucie ale w mojej hybrydowej Toyocie przy zasięgu 0km w zbiorniku jest paliwa na jeszcze ponad 100km. Dwa razy wyjechałem paliwo do zera. Za pierwszym razem około 500m przed stacją benzynową paliwo się skończyło, dojechałem więc na elektryku ale przy wjeździe na stację bateria hybrydowa była już wyczerpana i pod dystrybutor dotoczyłem się rozpędem. Zastanawiałem się czy nie będzie problemu z uruchomieniem silnika spalinowego skoro bateria HV pusta (pusta czyli 40% naladowania) ale silnik ruszył bez problemu. W komputerze zapisał się błąd o wyjechaniu paliwa do zera. Za drugim razem musiałem iść po paliwo na pobliską stację benzynową.
Godzinę temu, przmor napisał:
16 godzin temu, piter z napisał:

Nie wiem jak w Twoim aucie ale w mojej hybrydowej Toyocie przy zasięgu 0km w zbiorniku jest paliwa na jeszcze ponad 100km. Dwa razy wyjechałem paliwo do zera. Za pierwszym razem około 500m przed stacją benzynową paliwo się skończyło, dojechałem więc na elektryku ale przy wjeździe na stację bateria hybrydowa była już wyczerpana i pod dystrybutor dotoczyłem się rozpędem. Zastanawiałem się czy nie będzie problemu z uruchomieniem silnika spalinowego skoro bateria HV pusta (pusta czyli 40% naladowania) ale silnik ruszył bez problemu. W komputerze zapisał się błąd o wyjechaniu paliwa do zera. Za drugim razem musiałem iść po paliwo na pobliską stację benzynową.

Ja nie wiem jak to dokladnie u mnie jest, ale tez podejrzewam ze 0 to nie jest 0 i pewnie jest to do przestawienia w komputerze. Ja jak juz jestem na okolicy rezerwy (80km) to wydaje mi sie ze wchodzi okolo 50L (tak jakos mi sie pamieta). Z tego co mi sie wydaje (nawet sam nie wiem na 100% bo rozne zrodla roznie podaja) to zbiornik ma miedzy 61 a 65L (a widzialem nawet 55L, ale to sie nie moze zgadzac). Majac spalanie w okolicy 7L-7,5L/100km to ewidentnie pare litrow moze jeszcze byc od 0.

23 minuty temu, piter z napisał:

Ja nie wiem jak to dokladnie u mnie jest, ale tez podejrzewam ze 0 to nie jest 0 i pewnie jest to do przestawienia w komputerze. Ja jak juz jestem na okolicy rezerwy (80km) to wydaje mi sie ze wchodzi okolo 50L (tak jakos mi sie pamieta). Z tego co mi sie wydaje (nawet sam nie wiem na 100% bo rozne zrodla roznie podaja) to zbiornik ma miedzy 61 a 65L (a widzialem nawet 55L, ale to sie nie moze zgadzac). Majac spalanie w okolicy 7L-7,5L/100km to ewidentnie pare litrow moze jeszcze byc od 0.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.