Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie stereo do 4500?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Planuję zakup nowego zestawu stereo do 4500 zł. Obecnie mam monitory aktywne M-Audio BX8 D3, ale chciałbym poprawić jakość dźwięku i przejść na zestaw pasywny z oddzielnym wzmacniaczem. Myślałem o wzmacniaczu Yamaha A-S701 oraz kolumnach Monitor Audio Bronze 100. Czy to będzie dobry wybór w tym budżecie? Jakie inne zestawy stereo moglibyście polecić, które zapewnią lepszą jakość dźwięku w tej cenie?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!

https://www.audiostereo.pl/topic/168647-jakie-stereo-do-4500/
3 minuty temu, quatross napisał:

Jaki metraż i muzyka?

Nie polecam 

Jakieś problemy?

@Janek2025 Co ma być w tym zestawie? Jak chcesz go używać? Pewnie komputer robi za streamer?

@Janek2025 Wzmacniacz wziąłbym Rotel A12 MK2, bo ma gniazdo USB do komputera. Teraz jest w promocji.

Pozostanie 1500 na jakieś tanie kolumny podłogowe. 

Może Fyne F303 w promocji? 

Jeśli będą fajne to je zostawisz, jak Ci nie podejdą, to za jakiś czas zmienisz. 

A12 MK2 jest prawie tak mocny jak mój A14 MK2 więc pociągnie większość kolumn na rynku... przynajmniej tych w normalnych pieniądzach.

Dlaczego nie co? Nie zrozumiałem.

42 minuty temu, Janek2025 napisał:

Metraż 20m2 odsłuch z komputera głównie muzyka elektroniczna.

Kolumny ok. Wzmacniacz wolałbym lepszy np. ROTEL A12 Mk2

52 minuty temu, Gargan napisał:

problemy

Widzę że owszem 😂🤣😠

48 minut temu, Janek2025 napisał:

muzyka elektroniczna

Kolumny więc dobrze celujesz, wzmaka proponuję DENON PMA-600NE (jak nie A12 Mk1, gra ładniej od Mk2) 😉

Cześć 🙂 Ogółem wszystko zależy od Twoich preferencji 😉 Sam nie jestem fanem połączenia Yamahy i Monitor Audio, szukałbym tu łagodniej grającego wzmacniacza jak np. Audiolab 6000A 🙂 Można też sprawdzić łagodniejsze kolumny, takie jak choćby Dali Oberon 3, czy System Audio Legend 5.2, które mamy w świetnej cenie obecnie 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 30.11.2024 o 19:56, Janek2025 napisał:

A-S701 oraz kolumnach Monitor Audio Bronze 100

AS-701 to bardzo solidny wzmacniacz o dużej mocy i bardzo solidnej podstawie basowej, jednak górne pasmo dość ostre, jak to u Yamahy. Jeżeli lubisz takie brzmienie, to za bardzo rozsądne pieniądze możesz kupić naprawdę przyzwoity wzmacniacz. Do niego szukałbym jednak ciemniejszych kolumn.

8 godzin temu, Mark75X napisał:

AS-701 to bardzo solidny wzmacniacz o dużej mocy i bardzo solidnej podstawie basowej, jednak górne pasmo dość ostre, jak to u Yamahy. Jeżeli lubisz takie brzmienie, to za bardzo rozsądne pieniądze możesz kupić naprawdę przyzwoity wzmacniacz. Do niego szukałbym jednak ciemniejszych kolumn.

Tzn jakie kolumny byś proponował pod ten wzmacniacz?

Potwierdzam - najlepsze kolumny są te ciemniejsze. Osobiście stawiam na heban.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Gargan napisał:

Potwierdzam - najlepsze kolumny są te ciemniejsze. Osobiście stawiam na heban.

Ukryta Zawartość

Jaki model dokładnie to jest

Ukryta Zawartość

27 minut temu, Janek2025 napisał:

Mój budżet to max 4000 zł 

Do Yamaha i innych japońców proponuję Wharfedale z serii Denton. Występują w 3 smakach. Najdroższe kosztują bodajże 5300 za parę - warto. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Janek2025 napisał:

Ja preferuję podłogowe i takie używam. Jeśli koniecznie muszą być monitory, to musiałbyś sam dokładniej sprawdzić, na pewno inni też wskażą konkretne modele. Kierując się natomiast ogólną charakterystyką brzmienia, pod kątem tego wzmacniacza brałbym pod uwagę coś z Heco, Polk Audio, Indiana Line.

Jeśli monitor audio bronze 100 to polecam do nich coś cieplejszego jak magnat mr780.

Jeśli axr100 od Cambridge to tu z kolei polecam polować na kef q350 bo są w dobrych cenach.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli axr100 od Cambridge to tu z kolei polecam polować na kef q350 bo są w dobrych cenach.

Byle szybko, bo zaraz ich nie będzie 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu z nieco większym wooferem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 30.11.2024 o 19:56, Janek2025 napisał:

Cześć,

Planuję zakup nowego zestawu stereo do 4500 zł. Obecnie mam monitory aktywne M-Audio BX8 D3, ale chciałbym poprawić jakość dźwięku i przejść na zestaw pasywny z oddzielnym wzmacniaczem. Myślałem o wzmacniaczu Yamaha A-S701 oraz kolumnach Monitor Audio Bronze 100. Czy to będzie dobry wybór w tym budżecie? Jakie inne zestawy stereo moglibyście polecić, które zapewnią lepszą jakość dźwięku w tej cenie?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!

Za około 800-1200zł kupisz używany streamer Yamaha NP-S303. Komputer nie jest dobrym źródłem dźwięku i jest upierdliwy w obsłudze.

Za około 800-1300zł kupisz używany, po modyfikacji wzmacniacz NAD C326BEE lub C350.

Kolumny albo coś z obecnej serii Q Kefa albo Heco Aurora. Kefy zagrają większym basem i łatwiej je ustawić.

Z 500zł na kable. Teraz albo za jakiś czas.

Na allwgro lokalnie jest ładna para Dali Ikon 2 MK2, kawał monitora i ładne, szczegółowe brzmienie. Wzmacniacz - Rotel i Yamaha z nimi zagra dobrze, może być ciemniejszy Nad. Najbardziej polecam do Ikon Cambridge Audio. Możesz poszukać modeli 550a/650a lub 651A z DAC USB (nie pamiętam czy 650A też miał USB ale możliwe), ewentualnie nowszy CXA 60. Te nowsze Kefy to sobie odpuść, nudne granie, MA nie nudne ale troche męczące. Generalnie jak chcesz jakości to tylko używki z kolumn w tej cenie. Nawet kosztem wzmacniacza. Ostatecznie możesz nawet kupić dowolny wzmacniacz + jakiś osobny DAC z usb jeśli Ci na tym zależy. 

Ikony to jazgot. I jeszcze do elektroniki? Heco i Monitor Audio to owszem..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 2.12.2024 o 21:24, Q21 napisał:

Byle szybko, bo zaraz ich nie będzie 😉 

Byle szybko! 

W dniu 4.12.2024 o 08:40, muda44 napisał:

Komputer nie jest dobrym źródłem dźwięku i jest upierdliwy w obsłudze.

Z tym drugim nie bardzo rozumiem.

Sprawdziłem trochę i akurat obsługa z pc jest najlepsza

19 godzin temu, rafa napisał:

Miałem ikon 6 mkII

Słucham dużo elektroniki. Było ok. Kompletnie wysiadły na starym rocku

W dniu 2.12.2024 o 05:20, Janek2025 napisał:

Dali Oberon 3 świetnie współpracują ze wspomnianą Yamahą A-S701. To bardzo dobre połączenie, Dali jest tym cieplejszym ogniwem w tym systemie, dobrze się to razem zgrywa. Lepszą opcją do Dali będzie Cambridge Audio AXR100 o której już wyżej ktoś wspominał!

W dniu 5.12.2024 o 09:29, Planeta Dźwięku napisał:

Dali Oberon 3 świetnie współpracują ze wspomnianą Yamahą A-S701. To bardzo dobre połączenie, Dali jest tym cieplejszym ogniwem w tym systemie, dobrze się to razem zgrywa. Lepszą opcją do Dali będzie Cambridge Audio AXR100 o której już wyżej ktoś wspominał!

Moim zdaniem jeżeli wybierasz kolumny o jasnym przestrzennym dokładnym brzmieniu tak jak monitor audio bronze 100 to raczej stawiaj na wzmacniacz o ocieplonej charakterystyce. 

Audiolab, magnat mr780, denon.

Chyba że jesteś wytrawnym słuchaczem i takie wysokie tony do ciebie przemawiają wówczas rozumiem wtedy musisz dokonywać wyboru w oparciu o swoje własne preferencje. 

Jeśli jednak z jakiś powodów zależy ci na wyborze wspomnianej Yamahy to moim zdaniem ciekawymi kolumnami będą kef q350, elaci czy dali oberon.

Bardzo fajny wzmacniacz tylko mocniejszy to axr100

W dniu 4.12.2024 o 14:23, rafa napisał:

Zgadzam się trochę. Ale Ikony mk1, nie mk2. Nie wrzucaj jednych i drugich do jednego wora. Te drugie uważam za wyjątkowo fajne kolumny, lepiej mi zagrały od nowszych Opticon czy nawet Mentor (w dłuższej perspektywie czasu). Jazgot to masz z Epos, starszych niskich B&W i Focal, JBL itp.  Nawet Monitor Audio są bardziej wyostrzone i mają przy tym mniej detali, nie ma porównania. Zresztą co człowiek to inna opinia.

Ja natomiast nie uważam żeby MA przy najmniej od Silver w górę były ostrzejsze od ikonow. Mają oo prostu inna górę. Niestety wstęga w Dali nie akceptowała gorzej nagranych utworów. 

Jest dużo wersji MA Silver, zależy o których myślisz, np RS miały górę zbliżoną do B&W DM600, dzwoniło mocno. Nie uważam też, że Bronze grają ostrzej, choć są gorsze pod innymi względami. Ikon mk2 ma na wysokich więcej napowietrzenia i wybrzmień, barwności od ogólnie neutralnych, czystych wysokich z MA. Zgodzę się że nie są to kolumny aż tak łagodzące, uśredniające gorsze płyty w porównaniu do np Zensor/Oberon, za to wyciągają trochę więcej z tych lepiej nagranych, choć też jest lekka ocieplająca mgiełka, nie do końca wyciągają na wierzch wszystko jak np Canton.

Edytowane przez don111

Zgadzam się.

Masz rację każda kolejna seria na przykład modeli Silver zachowywała jasność i dokładność przekazu ale schodziła z piszczących wysokich. 

Chodź osobiście bardzo lubiłem RX oraz 10tki.

Ikon mkII miałem i dopóki słuchałem elektroniki byłem tymi kolumnami wręcz zachwycony. Przy dżem, Queen kolumny zostały wystawione na sprzedaż dość szybko.

Też szybko ktoś po nie przyjechał