Skocz do zawartości
IGNORED

TOP Amplituner/Procesor z lat 2008-2012 Dolby TrueHD

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Znalazłem Denon-a AVC -A1HD

Fajna maszyna 1,5 K€ to jeszcze nie tragedia a ma wszystko na solidne 5.1 i nie prędko się zestarzeje. sam bym taką kupił albo 4810 ale nie zmieszczą mi się szafce max  17cm H.

Gość

(Konto usunięte)

Szkoda że model AVC-A1XV nie ma jeszcze Dolby TrueHD, bo bym się nim zainteresował. 44 kg wagi, wymiary 43,5 x 28,5 x 50 cm robi mega wrażenie, 170 watt na kanał przy 10 końcówkach mocy😎 przy nim najnowszy model AVC -A1H to liga lekka, 15 końcówek mocy po 150 watt, waga tylko 32 kg no i niższy o prawie 10 cm...

W każdym bądź razie ma już HDMI ale bez tych dekoderów to można by rzec że eksponat muzealny🤪 

Godzinę temu, Renia239 napisał:

nie prędko się zestarzeje

Zgadza się, a to za sprawą Dolby TrueHD oraz DTS-HD 5.1/7.1 które można jeszcze bardziej rozbudować mając miejsce

Edytowane przez MarcinRejek
20 godzin temu, ro35 napisał:

jak chcesz pierdolnięcie to raczej solidne zwnętrzne końcówki

Albo aktywne głośniki.
Dla zamożnego Dynaudio Core 7 na dolną, a Core 5 na górną warstwę.
Ale można taniej, dużo taniej.

Ja napiszę trochę z innej beczki. Wiadome, że kiedyś amplitunery były lepsze dokładnie analogiczna sytuacja jest z samochodami, ale ja np bał bym się kupić taki używany amplituner. Zauważyłem, że one niestety nie trzymają się za dobrze z awaryjnością. Miałem Denona AVR-X2400H kupiłem go używanego z zestawem głośników Jamo, które aktualnie posiadam była okazyjna cena i po paru miesiącach miałem problemy mianowicie wyłączał się subwoofer, nie raz lewy górny kanał nie działał... Mój ojciec ma starego Pioneera dość wysoki model z THX i też ma problemy, a to potencjometr nie działa poogłaszania na panelu, a to kanały nie raz nie działają wszystkie. Dlatego postanowiłem ostatnio kupić trochę niższy model Denona, ale za to nowy żeby mieć właśnie gwarancje.

Gość

(Konto usunięte)

Ja miałem w życiu tylko jeden nowy amplituner, Denon AVC-X4700H...

a tak to całe życie jadę na używanych sprzętach i nigdy nic się nie działo, nawet po sprzedaży sprzęt działa dalej a interesuję się tym już ponad 20 lat tak więc nigdy nowego nie kupię

A co do starych urządzeń, warto dać do sprawdzenia, przeczyszczenia i regulacji... i później wszystko śmiga jak nowe 

11 minut temu, Milo napisał:

Mój ojciec ma starego Pioneera dość wysoki model z THX i też ma problemy, a to potencjometr nie działa poogłaszania na panelu, a to kanały nie raz nie działają wszystkie

Trzeba dać do czyszczenia oraz regulacji i będzie jak nowy, ale wiem szkoda wydawać kasę lepiej pisać głupoty że coś nie działa 😞

9 minut temu, MarcinRejek napisał:

Ja miałem w życiu tylko jeden nowy amplituner, Denon AVC-X4700H...

a tak to całe życie jadę na używanych sprzętach i nigdy nic się nie działo, nawet po sprzedaży sprzęt działa dalej a interesuję się tym już ponad 20 lat tak więc nigdy nowego nie kupię

A co do starych urządzeń, warto dać do sprawdzenia, przeczyszczenia i regulacji... i później wszystko śmiga jak nowe 

Trzeba dać do czyszczenia oraz regulacji i będzie jak nowy, ale wiem szkoda wydawać kasę lepiej pisać głupoty że coś nie działa 😞

W takim razie może w moim przypadku miałem pecha...
Możliwe, że w Pioneerze by to pomogło,nie mój sprzęt więc nie moja kasa, ale w moim Denonie ewidentnie coś już było bardziej nie tak z elektroniką.

Gość

(Konto usunięte)

W ciągu miesiąca kupiłem 3 amplitunery, wszystkie 100% sprawne i nie boję się o nic, mogę je śmiało odsprzedać dalej...

Następne też będą używane, dzięki temu nie tracę 1/3 ceny na odsprzedaży nowego po miesiącu. 

2 minuty temu, MarcinRejek napisał:

kupiłem 3 amplitunery, wszystkie 100% sprawne i nie boję się o nic

Marantz Ci się wyłączał w trakcie oglądania, więc nie byłbym taki pewny, że jest w 100% sprawny. Jeszcze niedawno chciałeś go przez okno wyrzucać 😜

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, brewka87 napisał:

Marantz Ci się wyłączał w trakcie oglądania, więc nie byłbym taki pewny, że jest w 100% sprawny. Jeszcze niedawno chciałeś go przez okno wyrzucać 😜

Od tego czasu działa idealnie, wymieniłem kabel zasilający z nową wtyczką, teraz trzyma mocno. 

Wydałem na kabel połowę ceny amplitunera 

A jak chcesz to Ci odsprzedam Marantz-a za 2900 zł z pełną dokumentacją, będziesz miał 3 lata młodszy 😉

46 minut temu, MarcinRejek napisał:

Od tego czasu działa idealnie, wymieniłem kabel zasilający z nową wtyczką, teraz trzyma mocno. 

Czyli to była wina kabla, nawet pisałem o tym, że nie stykający kabel może być przyczyną wyłączania skoro w menu serwisowym nie ma błędów.

48 minut temu, MarcinRejek napisał:

A jak chcesz to Ci odsprzedam Marantz-a za 2900 zł z pełną dokumentacją, będziesz miał 3 lata młodszy 😉

Dzięki ale jak na razie nie odczuwam potrzeby zmiany. Tym bardziej że w sumie dźwiękowo pewnie byłoby to samo co mam obecnie.

W dodatku Ty masz srebrny egzemplarz, a u mnie wszystkie sprzęty czarne 🙃 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

6 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Szkoda że model AVC-A1XV nie ma jeszcze Dolby TrueHD

Nawet DD+ nie ma z tego co kojarzę.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 30.11.2024 o 18:23, Renia239 napisał:

Nawet DD+ nie ma z tego co kojarzę.

A po co Ci DD+ skoro wzmacniacz tego nie obrobi? Bo w tamtych latach nie było tego kodeka😉 Ja mam teraz cały czas podłączony 4811 i jest DDPlus ale czy jest aż taka różnica względem zwykłego DD? 

31 minut temu, MarcinRejek napisał:

A po co Ci DD+

Ja korzystam głównie z materiału w którym jest tylko  DD+, a DD+ nie jest wstecznie kompatybilne do DD.

Edytowane przez Renia239
Gość

(Konto usunięte)

Podpiąłem właśnie 4310 by zobaczyć czy też jest DD+ ale nie ma, z TV jest tylko sygnał Dolby Digital 5.1...

Czyli topowy wzmacniacz też nie będzie miał😞, tylko te amplitunery/wzmacniacze AV które już mają ARC mają już DD+

W dniu 30.11.2024 o 15:58, MarcinRejek napisał:

W ciągu miesiąca kupiłem 3 amplitunery, wszystkie 100% sprawne i nie boję się o nic, mogę je śmiało odsprzedać dalej...

Następne też będą używane, dzięki temu nie tracę 1/3 ceny na odsprzedaży nowego po miesiącu. 

To tylko się cieszyć. Ja niestety się sparzyłem do używanego sprzętu audio. Tak jak pisałem już miałem problem z amplitunerem Denona, pierwszy subwoofer Jamo 210 który kupiłem używany zepsuł się po paru miesiącach. Tak że staram się raczej kupować nowy sprzęt jak mogę

Edytowane przez Milo
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Milo napisał:

pierwszy subwoofer Jamo 210 który kupiłem używany zepsuł się po paru miesiącach

Sam sobie jesteś winien, zakatowałeś go i tyle, sub jak by był uszkodzony to by było słychać od razu i nie trwało by to kilka miesięcy... chciałeś basu z najniższych rejestrów to teraz masz i nie zwalaj winy na używany bo z nowym zrobiłbyś to samo. Każdy sub,kolumna,wzmacniacz ma swoje ograniczenia, ty te ograniczenia naginasz i w końcu przegiąłeś... dla mnie to jest proste

58 minut temu, MarcinRejek napisał:

Sam sobie jesteś winien, zakatowałeś go i tyle, sub jak by był uszkodzony to by było słychać od razu i nie trwało by to kilka miesięcy... chciałeś basu z najniższych rejestrów to teraz masz i nie zwalaj winy na używany bo z nowym zrobiłbyś to samo. Każdy sub,kolumna,wzmacniacz ma swoje ograniczenia, ty te ograniczenia naginasz i w końcu przegiąłeś... dla mnie to jest proste

No nie bardzo bo po prostu pewnego dnia wgl się nie włączył. Dałem go do naprawy, ale nie dało się go już naprawić podobno coś z zasilaczem się stało. Kupiłem drugi taki sam z uszkodzoną obudową i przełożyłem tylko bebechy i działał, ale zaczął się wyłączać i myślałem, że z nim też coś jest nie tak, ale okazało się, że tym razem było coś nie tak z amplitunerem. Jak widać po prostu chyba mam pecha do używanych sprzętów😏

ach, przypomniało mi się, topowy procesor rotela to seria RSP-1582

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 3.12.2024 o 11:52, ro35 napisał:

ach, przypomniało mi się, topowy procesor rotela to seria RSP-1582

Ukryta Zawartość

Topowy to był ten.Przedwzmacniacz sterownik kontroler Rotel RSP-1098 Surround Sound Processor

Ukryta Zawartość

tak, pierwszym top modelem był 1098, niestety nie rozwijanym tak jak serie 106x a później 157x. no ponoć można było dokupić do niego kartę z portami hdmi. ale rsp-1582 to właśnie następca 1098.

jeszcze ciekawą opcją jest seria RAP. rotel tego chyba nie nazywał amplitunerem a "procesorem ze wzmacniaczem". RAP-1580 doczekał się wersji mk2 (dirac):

Ukryta Zawartość

(bo ciekawostką jest, że rotel w sprzętach AV nie stosował żadnej korekcji akustyki. ostatnie modele dostały korektor PEQ a najnowsze (mk2) diraca)

pełna lista procesorów rsp to

1066/1068/1069(hdmi)/1570/1572/1576/1576mk2(dirac)

1098/1582

jeden z nielicznych testów w audio:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35

Firestorm sprzedaje X8500HA za 9 tyś na forum kikiego

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Gość

(Konto usunięte)
51 minut temu, donsalieri napisał:

Firestorm sprzedaje X8500HA za 9 tyś na forum kikiego

Niech sprzedaje, miałem już ten amplituner w wersji H i nie mam już zamiaru kupować ponownie tego samego, to raz a dwa wolę amplitunery 7.1 TrueHD lub DTS-HD MA sprzed 2014 roku ale z HDMI 1,4a ( arc )

Gość

(Konto usunięte)

No i co...

AVR 4310, A100 idzie pod młotek... 

AVR-4810 zostaje, potęga brzmienia, bas schodzący nisko i to z rezerwą, wysokie po podłączeniu kabli głośnikowych VDN są wygładzone , może troszeczkę granie po cieplejsze stronie brzmienia ale są szczegóły, jest dynamika, w miarę dość dobra średnica nie jest wypchnięta na pierwszy plan ale da się ją usłyszeć no i nie jest tak ciepła jak z Analogu ( b&w nie grają kluchowato więc stąd może takie wnioski ) 

Póki nie dostanę A1HD w dobrej cenie to AVR 4810 nie wymienię na chwilę obecną za nic innego... 

No i z TV dźwięk jest 5.1 Dolby Digital za pośrednictwem SPDIF bo HDMI jest bez arc i szczerze oglądając z Prime Video filmy z Atmos itd brzmią dobrze, jest dynamicznie i przestrzennie... żaden DD+ nie jest potrzebny 

44 minuty temu, MarcinRejek napisał:

AVR-4810 zostaje, potęga brzmienia, bas schodzący nisko i to z rezerwą

Do czasu aż kupisz kolejny amplituner i napiszesz, że ten 4810 nie ma do niego startu 😁 jeszcze 2 lata temu w innym wątku szydziłeś gdy ktoś wspomniał że chce kupić kilkuletni amplituner wyższej klasy. Wtedy byłes podjarany auro3d i miałeś Denona 8500. Zmieniasz zdanie na temat sprzętu chyba częsciej niż sam sprzęt, a jak wszyscy wiemy zmieniasz te amplitunery jak rękawiczki. I tak się zastanawiam na ile można poważnie traktować te zachwyty, skoro go chwilę zachwycasz się innym "klockiem". Już nawet soundbary były. Teraz się okazuje że stary DD gra fajnie 😉

Gość

(Konto usunięte)
  • Pokaż nowe odpowiedzi