Skocz do zawartości
IGNORED

TOP Amplituner/Procesor z lat 2008-2012 Dolby TrueHD

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witajcie

Poszukuję najwyższego modelu amplitunera/procesora najlepszego z tamtych czasów w których królował dźwięk Dolby TrueHD oraz DTS-HD. Na czym mi zależy? A no na jak najlepszym brzmieniu w 5.1 w czasach gdy nie szczędzono na jakości brzmienia oraz elementach wykonania, w tamtych czasach księgowy nie miał nic do gadania. 
Mam na oku Denona AVC-A1HDA oraz Procesor AVP-A1HD i do tego POA-A1HD, zależy mi tylko na dźwięku bo obraz będzie podpięty do TV osobnym kablem HDMI z odtwarzacza BD oraz z TV poprzez SPDIF by mieć chociaż DD... 

Co możecie polecić z najwyższych modeli danych producentów? 

Gość

(Konto usunięte)

Obecnie posiadam Denon-a AVR4310 oraz AVR4811 kupionego dzisiaj, jechałem po niego aż do Darmstadt więc nie mało, i porównując te dwa modele łeb w łeb już wiem że wyższy znaczy dużo lepiej dlatego założyłem ten temat, Marantz SR zostaje daleko, daleko w tyle z dynamiką, jest ospały-zamulony, brak mu wigoru... kolega Butler na innym serwisie stwierdził że dzisiaj nie ma sensu iść w 5.1 i liczy się tylko atmos choć by w konfiguracji 5.1.2 dla mnie dobre 5.1 zjada atmos-a dlatego wybór padł na topowe amplitunery sprzed dekady

A co z Auro? Rezygnujesz? 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

53 minuty temu, MarcinRejek napisał:

Marantz SR zostaje daleko, daleko w tyle z dynamiką, jest ospały-zamulony, brak mu wigoru...

Czyli nawet miesiąca z nim nie wytrzymałeś?

Ty to masz tępo...

🤣🤣🤣🤣

Gość

(Konto usunięte)

Marantz zostaje i górne kolumny też ale na chwilę obecną obejrzałem Player One sceny z wyścigiem i końcową walkę i w Denonie dynamika zżera Marantz-a 🫣 Oba skalibrowane pod 5.1, przekładam HDMI oraz wtyki głośników, po kalibracji Marantz wyciął mi bardziej okolice 80hz( -10db )w porównaniu do Denon-a (-3,5db ) co przekłada się mocno na brzmienie, oba używam w Audysey na Flat, reszta wyłączona

Czy miał ktoś Yamah-e Z11 lub Pioneer-a Susano? Ewentualnie Onkyo? Wiem że te marki grają jeszcze bardziej dynamicznie i nie wiem czy to nie będzie przesada do B&W 

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, Tofik01 napisał:

Już zakładałeś taki temat .

Który , to już Twój temat ?

Szukasz uwagi , aplauzu ?

Jakaś depresja ?:(

Może być nawet i tysięczny! Masz coś do tego? 

14 godzin temu, MarcinRejek napisał:

obejrzałem Player One sceny z wyścigiem i końcową walkę i w Denonie dynamika zżera Marantz-a 🫣

Nie mąć w głowach posiadaczom Marantzów 😜

14 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Marantz wyciął mi bardziej okolice 80hz( -10db )w porównaniu do Denon-a (-3,5db ) co przekłada się mocno na brzmienie, oba używam w Audysey na Flat, reszta wyłączona

A próbowałeś do Matantza ręcznie wprowadzić ustawienia takie jak w Denonie?

Wszystko co ustawi audyssey można skorygować manualnie. Opóźnienia, korektor, poziomy.

Ciekawe jaki byłby efekt jakbyś przeniosł ustawienia (przepisał z Denona) ręcznie do Marantza. Może brzmią podobnie, a tylko kalibracja inaczej zadziałała🤔

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, brewka87 napisał:

A próbowałeś do Matantza ręcznie wprowadzić ustawienia takie jak w Denonie?

Nie, jeszcze nie ponieważ miałem tylko wczoraj wolne i chciałem jak najszybciej sprawdzić 4811 vs marantz 

Ciekawe jaki byłby efekt jakbyś przeniosł ustawienia (przepisał z Denona) ręcznie do Marantza

Będę jeszcze raz robił pomiary na następne wolne w poniedziałek ale tym razem zamienię mikrofony lub zrobię na obu urządzeniach jednym i tym samym mikrofonem 

Nie mąć w głowach posiadaczom Marantzów 😜

Ja nikomu nie mącę, to są moje odczucia  wobec tego co słyszę. 

2 godziny temu, MarcinRejek napisał:

nikomu nie mącę, to są moje odczucia  wobec tego co słyszę. 

Spoko, nie pisałem tego serio 😉

Po prostu sam mam marantza i wolę wierzyc że jest dobrze 🤣

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, brewka87 napisał:

Spoko, nie pisałem tego serio 😉

Po prostu sam mam marantza i wolę wierzyc że jest dobrze 🤣

W styczniu mam urlop i będę w Polsce, chcesz to Ci wyślę Denon-a 4811 na test tygodniowy lub Ci go przywiozę, chyba że do tego czasu znajdę A1HDA w dobrych pieniądzach to wtedy tego bym Ci pożyczył byś się sam przekonał jak wypada Marantz vs stary Denon😉

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, ro35 napisał:

ciężko znaleźć ale może

rotel rsp-1572

Rozumiem że chodzi Ci o ten:

https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/rotel-rsp-1572-heimkino-processor-in-schwarz-mit-fb/2081041205-172-5578?utm_source=copyToPasteboard&utm_campaign=socialbuttons&utm_medium=social&utm_content=app_ios

Chyba jest to za tani model... interesują mnie klocki z przedziału 20-30 tys zł w latach 2008-2012 za nowy i zbudowane jak czołg, dla tego Rotela odpowiednik to Marantz 7701 

niech ci będzie, hmmm, odpowiednik marantza 😉

ps. kiedyś tu był wątek w temacie procesorów, długi i fajny, ale teraz nawet w archiwum nie ma

trudno o procesory zbudowane jak czołg, to nie wzmacniacze. teraz co przychodzi mi do głowy:

Classe SSP-800

Edytowane przez ro35
Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, ro35 napisał:

trudno o procesory zbudowane jak czołg,

Mnie interesuje ten:

https://www.areadvd.de/lm/AV_Hardware/test_denonavppoaa1hd.shtml

Końcówka Mocy to 5 tys€ a pre 2-3 tys€ dzisiaj 😬😬😬

17 minut temu, ro35 napisał:

Classe SSP-800

W PL cena to 5500 ale opinie są podzielone tak jak przy Denon-ie

Edytowane przez MarcinRejek
Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Będę jeszcze raz robił pomiary na następne wolne w poniedziałek

Nie wytrzymałem i zrobiłem na nowo... Jest kosa🫣 Ustawiło mi wszystkie kanały na duże, pasmo 40hz lewy/prawy a reszta na 60hz... masakra jak to teraz gra😎 trzeba dorwać najwyższy model by się przekonać czy to jest level wyżej niż 4811 czy to ten sam poziom🤔

4 minuty temu, ro35 napisał:

ok, jak wiesz czego chcesz to ok,

ale z tego co piszesz na początku to bardziej potrzebujesz mocnej końcówki

I tak i nie, interesuje mnie barwa, nasycenie, moc oraz coś co jest nie po audiofilsku nazywane a mianowicie pierdolnięcie w nowych modelach ciężko to znaleść. Wydając 1500-2000€ na najnowszy model ( chyba 4800 lub 6800 )nie osiągniesz tego co przy tych amplitunerach/procesorach... miałem 4700 Denon-a i 8500 i dopiero teraz przy 5.1 brzmi to🥰

ok, jeszcze raz

stosowanie w jakimkolwiek amplitunerze 10 czy więcej końcówek mocy bardzo obniża osiągi takiego klocka bo z gówna bata nie ukręcisz. więc jak chcesz pierdolnięcie to raczej solidne zwnętrzne końcówki...

a jak ktoś tu jeszcze zajrzy to w innym wątku oddaję za darmo...

Edytowane przez ro35
Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, ro35 napisał:

jak ktoś tu jeszcze zajrzy to w innym wątku oddaję za darmo...

Ile cenisz, przytulę na testy 

Masz karton więc możesz wysłać. 

Obecnie korzystam z DD bo w telewizorze mam eARC a amplituner Denon-a 4811 ma tylko arc więc po HDMI brak dźwięku ale mimo to Prime Video i film Ready Player One robi rozp...dol w 5.1 

Edytowane przez MarcinRejek

napisałem, oddaję za złotówkę ale NIE wysyłam. i nie ma to hdmi

bo mam jeszcze w piwnicy rsp-1069 i rsp-1570 😉

a jako że mam aktualnie rsp-1576mk2 to mogę zdecydowanie powiedzieć że procesory rotela fajnie grają. nawet na zwykłym dd czy dts. ale jeszcze raz, do tego aby fajnie to grało potrzeba mooocy 🙂

i trudno je znaleźć, te nowsze na polskim rynku. aby kupić 1570 chyba ponad rok czekałem aż ktoś wystawi

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, ro35 napisał:

stosowanie w jakimkolwiek amplitunerze 10 czy więcej końcówek mocy bardzo obniża osiągi takiego klocka bo z gówna bata nie ukręcisz.

Przekaż to tym co się zachwalają Diraciem Live i plastikowym Amplitunerkiem... 

Żeby dobrze coś dzisiaj zagrało trzeba wydać z 30 tys zł na dzielony system

na swój pierwszy dzielony system wydałem około 3500zl

końcówka mocy rmb-1075 gra mi do dziś, napędza satelity i central a fronty rb-1582mk2. wierny rotelowi bo przekonałem się że dobre i nie za drogie.

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, ro35 napisał:

trudno je znaleźć, te nowsze na polskim rynku. aby kupić 1570 chyba ponad rok czekałem aż ktoś wystawi

Można kupić bez problemu 

https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/high-end-heimkino-rotel-rsp-1570-surroundprozessor-/2932982897-172-2059?utm_source=copyToPasteboard&utm_campaign=socialbuttons&utm_medium=social&utm_content=app_ios

1 minutę temu, ro35 napisał:

na swój pierwszy dzielony system wydałem około 3500zl

końcówka mocy rmb-1075 gra mi do dziś, napędza satelity i central a fronty rb-1582mk2. wierny rotelowi bo przekonałem się że dobre i nie za drogie.

Tylko ty piszesz o tym co było kiedyś a mi chodzi o dzisiejsze pseudo amplitunery, czy procesory

5 minut temu, MarcinRejek napisał:

dzisiejsze pseudo amplitunery, czy procesory

dzisiaj tak, wiele firm wycofało się. a dawniej można było zaprojektować topowy ampli 5 czy 7 knałowy, teraz topowe mają po 13 końcówek więc gra to jak gra.

nadal można kupić bardzo drogie procesory ale to są bardzo drogie procesory. bo to co robi np. marantz to raczej wykastrowany z końcówek ampli a nie prawdziwy procesor

Edytowane przez ro35
Gość

(Konto usunięte)

Jutro po pracy zmieniam wysokość tylnych zestawów głośnikowych z 100 cm na 140 cm przez co odległość tylnych wysokościowych w Auro3D zmniejszy się ze 120 cm na 70-80 cm między sobą...

4 godziny temu, MarcinRejek napisał:

chcesz to Ci wyślę Denon-a 4811 na test

Dziękuje, nie trzeba. To miłe z Twojej strony ale wolę nie kombinować. Dla mnie i tak jest dobrze obecnie.

11 minut temu, ro35 napisał:

np. marantz to raczej wykastrowany z końcówek ampli a nie prawdziwy procesor

I ja się zastanawiam, co w tych procesorach tyle kosztuje?

Po wykastrowaniu amplitunera z końcówek mocy, to w obudowie jest przeciąg 😁

Do samej elektroniki cyfrowo-analogowej nie trzeba mocnego zasilacza więc na transformatorze też jest oszczędność. 

24 minuty temu, brewka87 napisał:

ja się zastanawiam, co w tych procesorach tyle kosztuje?

był rynek na takie sprzęt to się wyceniało odpowiednio, bo pozycjonowało się to jako wyższa półka. jakiś sens w tym jest by dzielić. swego czasu dużo zmieniało się systemach dźwięku dookólnego. procesor można było wymienić na wyższy model a wzmocnienie trzymać.

a z doświadczenia zawodowego... software. dobre oprogramowanie zawsze kosztowało więcej niż hardware.

• Pokaż nowe odpowiedzi