Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych grupowiczów.

Potrzebuję Waszej pomocy przy wyborze zestawu stereo do wielkiego salonu z aneksem kuchennym, wyspą i stołem jadalnianym. Łącznie 47m2 otwartej przestrzeni. 

Preferencje muzyczne: ogólnie wiele gatunków. Nie ograniczam się do jednego lub dwóch. Rock, elektroniczna, popularno-imprezowa, filmowa, Indie. Nie słucham ostrego metalu, muzyki klasycznej, jazzu. Poza tym praktycznie wszystkiego.

Bardzo bym Was prosił o doradzenie wzmacniacza lub urządzenia ale in one, kolumn. Najlepiej całych zestawów stereo 😉 

Brzmienie jakie lubię: lubię bardziej cieplejsze granie, bez wyeksponowanej przesadnie góry, ale z fajnymi detalami. Brzmienia nie męczącego przy dłuższych głośniejszych odsłuchach. Uwielbiam kiedy czuję mocny, mięsisty bas. Chyba bardziej ciemniejsze niż jaśniejsze granie.

Wzmacniacz / all in one:

Musi być mocny, dobrze kontrolować niższe strefy jednocześnie je nieco uwypuklać. 

Rozważam: musical fidelity m2si/m3si, curus one/cast. 

Kolumny: 

Żeby doskonale wypełnić dźwiękiem całe pomieszczenie (47m2) muszą być mocne (lubię czasem posłuchać bardzo głośno). Żadne altusy, tonsile, vk , prism itp. Chciałbym kolumny, które prezentują naprawdę piękny dźwięk połączony z dużą dynamiką i muzykalnością. Super jak będą tworzyły fajną scenę. Muszą mieć bardzo mocną podstawę basową, nie kłuć w uszy wysokimi. Nie będę mógł odsunąć od ściany na odległość większą niż 30/40 cm. Dodatkowym atutem, ale nie koniecznym jest , aby fajnie radziły sobie także w filmach. 

Biorę pod uwagę:

Fyne audio F502 - teraz są wyprzedaże. Można kupić nowe poniżej 5000 zł.

Heco aurora 1000 - różne są opinie. Muszę pamiętać, że budżet nie za duży a pomieszczenie bardzo duże, więc czasem trzeba iść na kompromis.

Chciałbym urządzenie all in one, lecz wiem, że ciężko pogodzić funkcjonalność z jakością dlatego biorę pod uwagę wzmacniacz + streamer. Streamer budżetowy. Myślę o Wiim Pro plus albo Ultra.

Tak to po krotce wygląda. Bardzo proszę pomóżcie, poradźcie, podzielcie się swoją wiedzą i doświadczeniem. Chętnie przyjrzę się sprzętom poza moją ubogą listą. Może ktoś jest ze Śląska i akurat chciałby sprzedać gotowy zestaw?😉 To mój pierwszy poważniejszy zestaw stereo i chciałbym wycisnąć z budżetu jaki mam  jak najlepszy zestaw. Budżet ok 7000 zł.

Sprzęt używany , albo nowy.

Dołączam zdjęcie amatorskiego rzutu na pomieszczenie. Zielone pola to docelowe miejsce ustawienia kolumn i główne miejsce odsłuchowe. Kolor różowy przecinająca w połowie to niewidzialna granica między częścią salonową a kuchenną.

pozdrawiam i zapraszam do dyskusji😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Afteros napisał:

Witam szanownych grupowiczów.

Potrzebuję Waszej pomocy przy wyborze zestawu stereo do wielkiego salonu z aneksem kuchennym, wyspą i stołem jadalnianym. Łącznie 47m2 otwartej przestrzeni. 

Preferencje muzyczne: ogólnie wiele gatunków. Nie ograniczam się do jednego lub dwóch. Rock, elektroniczna, popularno-imprezowa, filmowa, Indie. Nie słucham ostrego metalu, muzyki klasycznej, jazzu. Poza tym praktycznie wszystkiego.

Bardzo bym Was prosił o doradzenie wzmacniacza lub urządzenia ale in one, kolumn. Najlepiej całych zestawów stereo 😉 

Brzmienie jakie lubię: lubię bardziej cieplejsze granie, bez wyeksponowanej przesadnie góry, ale z fajnymi detalami. Brzmienia nie męczącego przy dłuższych głośniejszych odsłuchach. Uwielbiam kiedy czuję mocny, mięsisty bas. Chyba bardziej ciemniejsze niż jaśniejsze granie.

Wzmacniacz / all in one:

Musi być mocny, dobrze kontrolować niższe strefy jednocześnie je nieco uwypuklać. 

Rozważam: musical fidelity m2si/m3si, curus one/cast. 

Kolumny: 

Żeby doskonale wypełnić dźwiękiem całe pomieszczenie (47m2) muszą być mocne (lubię czasem posłuchać bardzo głośno). Żadne altusy, tonsile, vk , prism itp. Chciałbym kolumny, które prezentują naprawdę piękny dźwięk połączony z dużą dynamiką i muzykalnością. Super jak będą tworzyły fajną scenę. Muszą mieć bardzo mocną podstawę basową, nie kłuć w uszy wysokimi. Nie będę mógł odsunąć od ściany na odległość większą niż 30/40 cm. Dodatkowym atutem, ale nie koniecznym jest , aby fajnie radziły sobie także w filmach. 

Biorę pod uwagę:

Heco aurora 1000 - różne są opinie. Muszę pamiętać, że budżet nie za duży a pomieszczenie bardzo duże, więc czasem trzeba iść na kompromis.

Chciałbym urządzenie all in one, lecz wiem, że ciężko pogodzić funkcjonalność z jakością dlatego biorę pod uwagę wzmacniacz + streamer. Streamer budżetowy. Myślę o Wiim Pro plus albo Ultra.

Tak to po krotce wygląda. Bardzo proszę pomóżcie, poradźcie, podzielcie się swoją wiedzą i doświadczeniem. Chętnie przyjrzę się sprzętom poza moją ubogą listą. Może ktoś jest ze Śląska i akurat chciałby sprzedać gotowy zestaw?😉 To mój pierwszy poważniejszy zestaw stereo i chciałbym wycisnąć z budżetu jaki mam  jak najlepszy zestaw. Budżet ok 7000 zł.

Sprzęt używany , albo nowy.

Dołączam zdjęcie amatorskiego rzutu na pomieszczenie. Zielone pola to docelowe miejsce ustawienia kolumn i główne miejsce odsłuchowe. Kolor różowy przecinająca w połowie to niewidzialna granica między częścią salonową a kuchenną.

pozdrawiam i zapraszam do dyskusji😉

a9f85c6c-a230-4d70-834e-d6251ca103b4.jpeg

WItaj,

trzeba zejść z kolumn, bo budżetu na wzmacniacz  i źródło zabraknie 😉

Z naszej oferty polecam odsłuchać ten zestaw: https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-musiccast-r-n800a-indiana-line-diva-6.html na początek.

Zapraszamy 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ukryta Zawartość

Albo wspomniana srebrna Yamaha RN 800 A i do niej np:

Ukryta Zawartość

I nawet budżet styknie 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

WItaj,

trzeba zejść z kolumn, bo budżetu na wzmacniacz  i źródło zabraknie 😉

Z naszej oferty polecam odsłuchać ten zestaw: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  na początek.

Zapraszamy 😉 

Dziękuję za odpowiedź.

Biorę pod uwagę także kupno sprzętu używanego, wtedy być może uda się nie schodzić z kolumn😉

Oferta, która została złożona trochę jednak wykracza poza mój budżet 😉

Godzinę temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Albo wspomniana srebrna Yamaha RN 800 A i do niej np:

Ukryta Zawartość

I nawet budżet styknie 😉 

Dzięki za odpowiedź.

Czy Polki es55 nie będą za małe na mój metraż?🤔

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Afteros napisał:

Czy Polki es55 nie będą za małe na mój metraż?🤔

To się okaże, jak wstawisz i posłuchasz. Akustyka płata figle. Nie napisałeś czego już u siebie słuchałeś i jak to się sprawdzało Nikt Ci nie powinien mówić jak to zagra u Ciebie, bo nikt nie ma o tym pojęcia, ale powyższa informacja może pomóc nakierować. 

.

11 minut temu, J4Z napisał:

To się okaże, jak wstawisz i posłuchasz. Akustyka płata figle. Nie napisałeś czego już u siebie słuchałeś i jak to się sprawdzało Nikt Ci nie powinien mówić jak to zagra u Ciebie, bo nikt nie ma o tym pojęcia, ale powyższa informacja może pomóc nakierować. 

U siebie w domu nie słuchałem żadnych kolumn. Salon w remoncie. Nawet jakbym chciał to teraz nie ma większego sensu nic brać do przesłuchania, bo mam gołe ściany i podłogę. Zero przystosowania akustycznego. Uznałem jednak, że już teraz powinienem się wgłębiać w temat, umawiać się na odsłuchu i zacząć czerpać informacji, by wybór był optymalnie najlepszy.

Przede wszystkim chciałbym poszerzyć wachlarz zestawów, które powinienem wziąć pod uwagę jako sprawdzone przez Wasze doświadczenia i wiedzę, która z pewnością jest dużo większa niż moja🙂  o to właśnie proszę, o nakierowanie na sprzęt , który może okazać się odpowiedni😉

39 minut temu, Afteros napisał:

Biorę pod uwagę także kupno sprzętu używanego, wtedy być może uda się nie schodzić z kolumn😉

Jasne, ale zaufaj swoim uszom i swoim wyborom, abyś potem nie żałował. Trzeba coś posłuchać, porównać i można wyrobić sobie opinię i dowiedzieć się jakie sprzęty się podobają 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Takie zakupy - nowych gratów umożliwiają również zwrot, jakby nie zagrały.

Co do kolumn Polka - Signature - jak to "amerykany" są tworzone do nieco większych

metraży, niż średnia u nas, więc od tej strony bym się obawiał.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

trzeba zejść z kolumn, bo budżetu na wzmacniacz  i źródło zabraknie

Wręcz przeciwnie, kupi dobre kolumny, a to podstawa.
Praktyka pokazuje, że na resztę się uzbiera.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

3 minuty temu, partick napisał:

Praktyka pokazuje, że na resztę się uzbiera.

Też tak uważam 😉 wydaje mi się, że wzmacniacz łatwiej dobrać do kolumn niż na odwrót i łatwiej wymienić na inny. Co myślicie o tych Fyne Audio f502? Byłem na odsłuchu i mi się spodobały. Chciałbym zaczerpnąć rady czy są jakieś inne kolumny w podobnej cenie, które powinienem wziąć pod uwagę.

54 minuty temu, partick napisał:

to tak trochę jak dobre auto, ale silnik 1,5 litra i nie jedzie 😜 

A tak serio, to podłączenie wzmaka all in one za 2 tys do tych kolumn to tak se 😉

www.tophifi.pl

to tak trochę jak dobre auto, ale silnik 1,5 litra i nie jedzie  
A tak serio, to podłączenie wzmaka all in one za 2 tys do tych kolumn to tak se
Ja mam kolumny za £20k, chcesz dalej drążyć temat kolumn?

Też tak uważam wydaje mi się, że wzmacniacz łatwiej dobrać do kolumn niż na odwrót i łatwiej wymienić na inny. Co myślicie o tych Fyne Audio f502? Byłem na odsłuchu i mi się spodobały. Chciałbym zaczerpnąć rady czy są jakieś inne kolumny w podobnej cenie, które powinienem wziąć pod uwagę.
Bierz, to Tobie ma się podobać.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

2 godziny temu, Afteros napisał:

Co myślicie o tych Fyne Audio f502? Byłem na odsłuchu i mi się spodobały.

Jeśli Ci się spodobały, to nie ma co myśleć. Obecna cena jest bdb na nie. Do tego Cambridge AXR100, WiiM Pro pod streaming i masz bardzo dobry zestaw 😉 To jeden z fajniejszych wzmacniaczy pod nie, do tego ma spory zapas mocy, przydatny na ten metraż 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Musisz coś dołożyć. To duża i ciężka akustycznie powierzchnia więc system korekcji akustyki się przyda.

Lyngdorf 1120, może gdzieś używany się trafi i Aurory 1000. Tam jest potencjał do napędzenia takiej kubatury zarówno od strony głośników jak i wysokiej sprawności.

19 godzin temu, partick napisał:

Ja mam kolumny za £20k

Brawo Ty 👏

www.tophifi.pl

6 godzin temu, muda44 napisał:

Musisz coś dołożyć. To duża i ciężka akustycznie powierzchnia więc system korekcji akustyki się przyda.

Lyngdorf 1120, może gdzieś używany się trafi i Aurory 1000. Tam jest potencjał do napędzenia takiej kubatury zarówno od strony głośników jak i wysokiej sprawności.

Fyne F502 są stworzone do takiej kubatury. Mam i potwierdzam. Tylko trzeba pamiętać, że tak naprawdę to kolumny 4ohm. Potrzebują też wydajnego prądowo wzmacniacza, inaczej bas się rozleje.

W dniu 29.11.2024 o 16:18, StachMuszel napisał:

Fyne F502 są stworzone do takiej kubatury. Mam i potwierdzam. Tylko trzeba pamiętać, że tak naprawdę to kolumny 4ohm. Potrzebują też wydajnego prądowo wzmacniacza, inaczej bas się rozleje.

Z czym masz je podpięte? Na jakim metrażu?

A co myślicie o połączeniu z CA cxa81?

jeśli kupię używane Fyne audio f502 to budżet starczy 😉

15 minut temu, Afteros napisał:

A co myślicie o połączeniu z CA cxa81?

Metraż to jedno a warunki akustyczne nie mniej ważne i w takich warunkach jak wspomniałem - urządzenie z dobrze zrobioną sekcją pomiarową i korekcji akustyki może się okazać jedynym sensownym rozwiązaniem.

Tego nie da wzmacniacz stereo nawet za 100 000.

3 minuty temu, muda44 napisał:

Metraż to jedno a warunki akustyczne nie mniej ważne i w takich warunkach jak wspomniałem - urządzenie z dobrze zrobioną sekcją pomiarową i korekcji akustyki może się okazać jedynym sensownym rozwiązaniem.

Tego nie da wzmacniacz stereo nawet za 100 000.

Pewnie masz rację, ale mam budżet 7000 zł a proponujesz mi urządzenie za 9000 zł.  a gdzie kolumny? 
Wiem, że można lepiej (i drożej) ale nie mam budżetu z gumy.. wierzę, że można złożyć sensowny zestaw do 7000 zł, dlatego proszę Was o pomoc.

42 minuty temu, Afteros napisał:

Pewnie masz rację, ale mam budżet 7000 zł a proponujesz mi urządzenie za 9000 zł.  a gdzie kolumny? 
Wiem, że można lepiej (i drożej) ale nie mam budżetu z gumy.. wierzę, że można złożyć sensowny zestaw do 7000 zł, dlatego proszę Was o pomoc.

Poszukaj używanego albo targuj na nowy.

Lepiej odczekać, poszukać i być zadowolonym niż wrócić tu szybko z pytaniami na co zmienić...

Pamiętaj że tu odpada streamer i kabel RCA.

3 minuty temu, quatross napisał:

Ukryta Zawartość

Dobra cena, a zostaje na byle jakie kolumny na teraz i dozbierać albo poczekać.

Ukryta Zawartość

Ja poradzę tak - więcej czytać, a na pewno bardzo mocno ułatwi to wybór sprzętu,

jak niejednemu już na tym forum. Zaglądać chętnie w wątki sąsiednie a na pewno

już na gwiazdkę, ale '25 może się coś uda wybrać 😉 

A do Wielkanocy '25 nawet parę razy zwrócić 😉  ta oferta już była:

Ukryta Zawartość

Jeśli się nie sprawdzi to nie tylko możesz zwrócić, ale będziesz wiedział dokładnie

co Ci się nie podoba i szukać gratów pozbawionych tych wad ...

Ukryta Zawartość

W dniu 28.11.2024 o 17:32, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

to tak trochę jak dobre auto, ale silnik 1,5 litra i nie jedzie 😜 

A tak serio, to podłączenie wzmaka all in one za 2 tys do tych kolumn to tak se 😉

F1 ma pojemność ok. 1,5 litra 🤪

9 minut temu, Gargan napisał:

F1 ma pojemność ok. 1,5 litra 🤪

Co ty czlowieku gadasz? Co z tego ze ma 1.5 litra? 

1. Ta zmiana byla szeroko komentowana jako bardzo krzywdzaca dla calego F1 

2. Tam znajduja sie elementy za grube miliony dlatego nadal moga wykrecac chorw liczby

3. Porownanie ktore dajesz to trolling rodem z gimnazjum… 

daj na wstrzymanie , bo meczy ta dziecinada

Jakie nasze? Poprostu autor wątku potrzebuje porady a nie dywagacji totalnie off top! A jeszcze dodatkowy trolling tylko utrudnia dyskusje. 

Music style 900 to odpowiednik dzisiejszych Aurora 700. 

Do takiego metrażu lepiej polować na 1000

Miga być też używane mhsic style. 😉

Mała aktualizacja:

Kupiłem dzisiaj Fyne Audio f502. Używane w cenie, która pozwala na kupno lepszego wzmacniacza. 
Mam ok 4000 zł na wzmacniacz + streamer bądź wzmacniacz, który ma na pokładzie chociaż dobrej jakości bluetooth - przynajmniej na początek. Po jakimś czasie dokupiłbym streamer. Poradźcie proszę jakie wzmacniacze brać pod uwagę przy ewentualnych poszukiwaniach i odsłuchach. Główne cechy wzmacniacza:

- moc pozwalająca wycisnąć z tych wielkich kolumn to co najlepsze, także przy bardzo głośnym słuchaniu

- mocny, dobrze kontrolowany bas

- nie eksponujący za bardzo wysokich tonów jednocześnie nie pozbawiając przesadnie detalicznosci 

Dziękuję wszystkim za chęć pomocy i udział w dyskusji 🙂🙂🙂 doceniam.

• Pokaż nowe odpowiedzi