Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa pokoju odsłuchowego na poddaszu. Potrzebna opinia akustyków i doświadczonych forumowiczów.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

od dawna chciałem mieć pokój odsłuchowy, który nie będzie powodował zniekształceń dźwięków odtwarzanych w nim przez zestaw stereo. Wyeliminować mody, odbicia, rezonanse, chałas przedostający sie po za pokój odsłuchowy itd...  Teraz ( po 20 😄 latach od kiedy odwiedzam to forum i interesuję się tematyką hi fi ) mam możliwośc wykonać 'dedicated listening room' na poddaszu o średniej wielkośći, około 20m2 (około 30m2 po podłodze).

Będe wdzięczny za rady i wskazówki dotyczące materiałów, techniki i ogólnej koncepcji.

Etap wykończenia: poddasze jest powiedzmy w stanie developerskim, będe teraz wybierać wełne do ocieplenia. Są wylewki, tynki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) f2.thumb.jpg.057b49abf5866cd6455a8e0b85057b9b.jpgf3.thumb.jpg.96454dd2b29576450c9ff0f057e753db.jpg

Cele do zrealizowania:

1  Zatrzymanie dzwięków w pokoju, ograniczenie do minimum przedostawania sie dzwięków:

a  dachem                           <- Teraz Najważniejsze 

b  przez strop na doł

c  scianą z sąsiadem (blizniak - jedna sciana jest przytknięta do 2 domu)

2 Dopracowanie akustyki wewnątrz:

dyfuzory, absorbery, umiejscowienie głośników i fotela...  -  to do realizacji w dalszym  etapie

Izolacja dachu. Osiedle jest gęsto zabudowane, domy bliźniaki położone są podobnie jak szeregówki. Strona z jedynym oknem dachowym martwi mnie bardziej, ponieważ są tam ogródki kilku domów i okna sypialni tych domów. Obawiam się że sporo basu może wydostawać się z mojego poddasza. Może on przenikać na poddasza sąsiadów (tak samo zbudowane), do ogrodów, do pokoi położonych niżej ( okna 3 szybowe, ale cienkie, słąbo tłumią dzwieki, nawet gośnej rozmowy )Poddasze to 2 piętro, 3 poziom domu.

plan.thumb.jpg.8ae8b22a23138b6dbfe63dff548609b7.jpgplan2.thumb.jpg.4e00e3850e92716d2d2635250532b5bf.jpg

Potrzebne jest takie zabudowanie przestrzeni pod dachem aby wykorzystać nośność dachu i przestrzeń przeznaczoną na izolacje treminczą w najlepszy możliwy sposób. Aby zatrzymać jak najwięcej energii basu i niższych częstotliwośći (wyższe częstotliwośći myślę, że nie będą problemem).

Dach to dachóka ceramiczna, cieżka, dobra barjera, ale dziurawa, tzn przy łączeniu dachówek sa miejsca nieszczelne. Myślę że są tak zaprojektowane aby wentylować dach. Obrazowo gdy spojżysz na dach od strony wewnętrznej, pod folie poroizolacyjną, widac punkty gdzie przedostaje się słońce. Deskowania nie ma. Krokfie około 3.5mx20cm x 8cm, rozstaw co około 80cm. Wymyślnych konstrukcji raczej nie ma co stosowac? Dach musi także izolować termicznie. Pozostaje wełna, ale może być ona różna.

Czytając różne fora skłaniam się do użycia glasswool/wełny szklanej dobrej firmy. Wygląda na to że w. szklana jest najlepszym materiałem do tego  zastosowania. Ma wyższą zdolność tłumienia z kilograma, lepszą niż rockwool/wełna skalna. Ogranicza mnie nośnośc dachu, nie będę ładować wełny 200kg/m3. Ogranicza mnie także objętość, ponieważ im warstwa izolacji jest grubsza tym pokój będzie miejszy.

Tutaj autor wskazuje na parametr: flow resistivity jako miarodajny wyznacznik skuteczności izolacji:  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   . Wyraźnie widać że wełna szklana najlepiej wytłumi niskie dźwięki, porównując produkty o tej samej gęstości i objętości.

W taki sposób planuję ocieplić dach, aby jednocześnie wytłumić niskie dźwięki najskuteczniej:  Czy macie lepszy pomysł???

plan3.thumb.jpg.ca77483983c1bb9439a235344d80b9fe.jpgpoddasze.thumb.png.229d058f2079e84d1cc67de731b80ef0.png

Chciałbym aby ten wątek rozwijał się aż do całkowitego ukończenia projektu. Może to być ciekawy przykład budowy pokoju odsłuchowego i pokazania praktycznych trudnośći, które będzie musiał rozwiązać ktoś, kto planuje zrobic dobry pokój hi fi. Wraz z postępem prac będę umieszczał: zdjecia, moje spostrzeżenia, wnioski, pomiary... Przewiduję, że zakończenie wszystkich prac zajmie mi 2-4 miesiące. W pokoju będą grać kolumny Dali Helicon 800 mk2, dac Topping d70, wzmacniacz Yamaha a-s2000. 

Zapraszam do dyskusji.

plan.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, wqwqw napisał:

Chciałbym aby ten wątek rozwijał się aż do całkowitego ukończenia projektu. Może to być ciekawy przykład budowy pokoju odsłuchowego

Trzymam kciuki za realizację tej deklaracji, fajnie będzie poczytać o tak kompleksowym projekcie.

Jesteś w świetnym momencie, kartka jest pusta i można zrobić wszystko i dobrze by było to zrobić dobrze. Możliwe, że będziesz to robił ostatni raz więc na twoim miejscu zatrudniłbym człowieka, który wie co robi. Jeżeli jednak masz wystarczająco samozaparcia i czasu być może zrobisz to samemu - efekty jakie będą to dowiemy się jeżeli faktycznie wątek nie umrze. 🙂

Z wełną to dobry plan. Zamiast PT80 możesz użyć Rockwool Rockton/Rockmin (znacznie tańsza i trochę słabsza akustycznie). Na krokwie stelaż i zamiast zwykłego GK dałbym płytę gipsowo-włóknową lub wręcz cementową, żeby jak najwięcej basu zostało w pokoju, a ten który się przebije przez płytę zaniknie w wełnie w skosach. Odpadają płyty  perforowane, bo one będą przepuszczać dźwięk do wełny i więcej dźwięku będzie mogło przejść na zewnątrz.

Na strop wełna + wylewka pływająca.

Od sąsiada dodatkowa izolacja akustyczna na ścianę.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Z planu wynika, ze sciany do sasiada sa osobne i sie nie stykaja (sa podwojne z izolacja styropianowa). Wiec o ta scisne bym sie nie martwil.

Brakuje mi najwazniejsze zdjecie; gdzie jest wejscie/schody/komin/…

Jak to wyglada, by bylo wiadomo, gdzie beda glosnki, siedzenie, sprzet, ekran,…

Budzet i koncepcja

70% problemow to bas

Inaczej bym kombinowal majac budzet i koncepcje na specjalne rozwiazania przy uzyciu aktywnyh rozwiazan (uzycie multisub), a inne kesli takie wykluczam i od razu musze myslec o czysto-akustycznych srodkach

Piszesz o przenikaniu/uciekaniu basu do ogrodu do sasiadow i chcesz tego unikac tego, bo bedzie zaklocac i docierac jako halas do sasiadoww i twoich ponizszych pomieszczen (okna)

Zapomnij to

Jesli bas bedzie zaklocac twoje ponizsze pomieszczenia, to nie przez dach i okna

Pomysl o drzwiach, schodach, korytarzu,… wewnatrz domu, te jest zadna przeszkoda dla basu!

U mnie jest na opak. Pokoj muzyczny jest w piwnicy, a bas slysze na poddaszu (3 pietra wyzej)

Dalej…

Im wiecej basu „ucieknie“ ci przez dach, tym lepiej
W ten sposo redukujesz energie odbic (mody dudnienie, dziury w basie, bla bla bla…), i to „za friko“. Inni musza budowac wielkie absorbery cuda bajery, by wlasnie to osiagnac.
Te wszystkie pianki absorbery i inne bardzo skomplikowane srodki sa po to by ta energie (odbitego) basu kontrolowac.

Czyli sztuka jest tylko to by to robic w „kontrolowany“ sposob.

Najlepiej bylo by bez dachu jak na otwartej przestrzeni, punktowy bas jak na koncercie „punchy“, bez odbic i znieksztalcen, mazenie

Ukryta Zawartość

OK, OK, dach musi byc.

Z innego garnka:

Co bedzie zrodlem do topinga? Czy rozwazasz takze takie rozwiazania jak DRC?

PS. Za bardzo skupiles sie na zjawisku halasu, za malo na akustyce wnetrza.

Poruszam to, bo wlasnie wczoraj wrocilem z ciekawej bardzo pouczajacej „podrozy/wizyty“ w firmie Artnovion (eksperci od akustyki). Szef firmy zaczal oprowadzanie po firmie i prezentacje rozwiazan od podzialu „akustyki“ i uzytych na trzy „branze“ (w uproszczeniu)

1. tych co produkuja muzyke (studia)
2. tych co odtwarzaja muzyke (pokoje muzyczne / KD)
3. tych co produkuja halas (biura, restauracje, fabryki, szkoly, hotele …)

Skup sie nad 2. a nie nad 3.

Czyli nad tym, co pozostaje w pomieszczeniu a nie nad tym, co wydostaje sie na zewnatrz

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno.

Sprawiasz wrazenie osoby, ktora podchodzi do tego tematu bardzo powaznie i systematycznie. Bede z przyjemnoscia sledzil dalszy rozwoj tematu. I pierwsza praktyczna wskazowke i porade ktora bym ci dal, to jest zainwestowac 100€ w mikrofon UMIK-1 i zapoznac sie z darmowym ale znakomitym programem REW. Kilka podstaw (patrz youtube) pozwoli ci zrozumiec, zanalizowac i przedyskutowac potencjalne rozwiazania i rozne ustawienia sprzetu.

W porownaniu do kosztow calego projektu, te 100€ na mikrofon, to grosze i najlepiej zainwestowane pieniadze w audio w sprzet

I jeszcze jedno

Wnioskuje ze lubisz stereo (a nie KD).
Ja tez.

Ale nigdy nie wiadomo.
Pociagnij sobie miedzy naroznikami GRUBE puste rury na kable.

Nawet takie. Wtedy mozesz przeciagac wszelkie kable nawet z wtyczkami

Ukryta Zawartość

IMG_5443.thumb.jpg.74891674fb0f6932700287c390ccc50e.jpgJesli masz kase i lubisz odjazdowe elementy akustyczne, to popatrz na strone Artnovion

Ukryta Zawartość

Z tego co widzialem, mozna je tez dostac przez Bartka Chojnackiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@xajas

Z jednej strony proponujesz zakup mikrofonu za 100e i mierzenie samemu, a z drugiej zakup gotowych ustrojów, których koszt na cały pokój to około 80-120 tyś zł 😄 

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Jak kupisz cala instalacje ustrojow, caly projekt, to wyladajesz przy 120tys. Ale pytanie brzmi, co i w jakiej ilosci jest potrzebne. A to sie dopiero okaze, po zakonczeniu robot budowlanych i wstawieniu sprzetu, czyli po wykonaniu pomiaru (UMIKIEM )

27 minut temu, Acoustic Lab napisał:

@xajas

Z jednej strony proponujesz zakup mikrofonu za 100e i mierzenie samemu, a z drugiej zakup gotowych ustrojów, których koszt na cały pokój to około 80-120 tyś zł 😄 

Zawsze można dorzucić drugie tyle na dobrego akustyka. xD

Autorze, kibicuję! Może @Bartek Chojnacki znajdzie chwilę, żeby coś podpowiedzieć.

Edytowane przez J4Z

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

• Moderatorzy
W dniu 27.11.2024 o 21:47, wqwqw napisał:

Witam wszystkich,

od dawna chciałem mieć pokój odsłuchowy, który nie będzie powodował zniekształceń dźwięków odtwarzanych w nim przez zestaw stereo. Wyeliminować mody, odbicia, rezonanse, chałas przedostający sie po za pokój odsłuchowy itd...  Teraz ( po 20 😄 latach od kiedy odwiedzam to forum i interesuję się tematyką hi fi ) mam możliwośc wykonać 'dedicated listening room' na poddaszu o średniej wielkośći, około 20m2 (około 30m2 po podłodze).

Będe wdzięczny za rady i wskazówki dotyczące materiałów, techniki i ogólnej koncepcji.

Etap wykończenia: poddasze jest powiedzmy w stanie developerskim, będe teraz wybierać wełne do ocieplenia. Są wylewki, tynki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) f2.thumb.jpg.057b49abf5866cd6455a8e0b85057b9b.jpgf3.thumb.jpg.96454dd2b29576450c9ff0f057e753db.jpg

Cele do zrealizowania:

1  Zatrzymanie dzwięków w pokoju, ograniczenie do minimum przedostawania sie dzwięków:

a  dachem                           <- Teraz Najważniejsze 

b  przez strop na doł

c  scianą z sąsiadem (blizniak - jedna sciana jest przytknięta do 2 domu)

2 Dopracowanie akustyki wewnątrz:

dyfuzory, absorbery, umiejscowienie głośników i fotela...  -  to do realizacji w dalszym  etapie

Izolacja dachu. Osiedle jest gęsto zabudowane, domy bliźniaki położone są podobnie jak szeregówki. Strona z jedynym oknem dachowym martwi mnie bardziej, ponieważ są tam ogródki kilku domów i okna sypialni tych domów. Obawiam się że sporo basu może wydostawać się z mojego poddasza. Może on przenikać na poddasza sąsiadów (tak samo zbudowane), do ogrodów, do pokoi położonych niżej ( okna 3 szybowe, ale cienkie, słąbo tłumią dzwieki, nawet gośnej rozmowy )Poddasze to 2 piętro, 3 poziom domu.

plan.thumb.jpg.8ae8b22a23138b6dbfe63dff548609b7.jpgplan2.thumb.jpg.4e00e3850e92716d2d2635250532b5bf.jpg

Potrzebne jest takie zabudowanie przestrzeni pod dachem aby wykorzystać nośność dachu i przestrzeń przeznaczoną na izolacje treminczą w najlepszy możliwy sposób. Aby zatrzymać jak najwięcej energii basu i niższych częstotliwośći (wyższe częstotliwośći myślę, że nie będą problemem).

Dach to dachóka ceramiczna, cieżka, dobra barjera, ale dziurawa, tzn przy łączeniu dachówek sa miejsca nieszczelne. Myślę że są tak zaprojektowane aby wentylować dach. Obrazowo gdy spojżysz na dach od strony wewnętrznej, pod folie poroizolacyjną, widac punkty gdzie przedostaje się słońce. Deskowania nie ma. Krokfie około 3.5mx20cm x 8cm, rozstaw co około 80cm. Wymyślnych konstrukcji raczej nie ma co stosowac? Dach musi także izolować termicznie. Pozostaje wełna, ale może być ona różna.

Czytając różne fora skłaniam się do użycia glasswool/wełny szklanej dobrej firmy. Wygląda na to że w. szklana jest najlepszym materiałem do tego  zastosowania. Ma wyższą zdolność tłumienia z kilograma, lepszą niż rockwool/wełna skalna. Ogranicza mnie nośnośc dachu, nie będę ładować wełny 200kg/m3. Ogranicza mnie także objętość, ponieważ im warstwa izolacji jest grubsza tym pokój będzie miejszy.

Tutaj autor wskazuje na parametr: flow resistivity jako miarodajny wyznacznik skuteczności izolacji:  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   . Wyraźnie widać że wełna szklana najlepiej wytłumi niskie dźwięki, porównując produkty o tej samej gęstości i objętości.

W taki sposób planuję ocieplić dach, aby jednocześnie wytłumić niskie dźwięki najskuteczniej:  Czy macie lepszy pomysł???

plan3.thumb.jpg.ca77483983c1bb9439a235344d80b9fe.jpgpoddasze.thumb.png.229d058f2079e84d1cc67de731b80ef0.png

Chciałbym aby ten wątek rozwijał się aż do całkowitego ukończenia projektu. Może to być ciekawy przykład budowy pokoju odsłuchowego i pokazania praktycznych trudnośći, które będzie musiał rozwiązać ktoś, kto planuje zrobic dobry pokój hi fi. Wraz z postępem prac będę umieszczał: zdjecia, moje spostrzeżenia, wnioski, pomiary... Przewiduję, że zakończenie wszystkich prac zajmie mi 2-4 miesiące. W pokoju będą grać kolumny Dali Helicon 800 mk2, dac Topping d70, wzmacniacz Yamaha a-s2000. 

Zapraszam do dyskusji.

plan.jpg

Ja robiłem pokój na poddaszu od zera, wydaje mi się, że z bardzo dobrym efektem końcowym. Całość zajęła mi rok, napisz mi na PW numer telefonu, zadzwonię i opowiem krok po kroku jakie pułapki i na co zwrócić uwagę przy którym etapie. 

IMG_0702.jpeg

IMG_2311.jpeg

IMG_2257.jpeg

IMG_2133.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

Ja robiłem pokój na poddaszu od zera, wydaje mi się, że z bardzo dobrym efektem końcowym.

To mozna latwo stwierdzic: „pomiarem“
Wtedy sie nic nie wydaje

Jak wpadles na to, by umocowac te dyfuzory na skosach sufitu dokladnie w tych miejscach
  • Moderatorzy
4 minuty temu, xajas napisał:

To mozna latwo stwierdzic: „pomiar“
Wtedy sie nic nie wydaje

Ukryta Zawartość

Ale skąd wiesz ile pomiarów mam za sobą? Niesety ja wychodziłem z założenia, że pomiar przed da mi odpowiedzi na wszystko i sobie rozplanuje na papierze od razu. W rzeczywistości tak się nie da. Nie na etapie tego co ma założyciel wątku czy ja. Gdy zaczynałem nie było nawet stropu, a nad głową bezpośrednio dachówka. Co Ci da pomiar w takim stanie? A już na tym etapie trzeba jakoś ten strop i sufit zrobić. 

Ukryta Zawartość

-----------------

Nie wiem ile masz pomiarow za soba. Ale wystarczy jeden, ten ostatni. Ten mowi wiecej niz wszystkie (interesujsce) zdjeciia.

Tak, na etapie stanu surowego trudno cos mierzyc. Ale kiedys trzeba zaczac. By np. wiedziec czy powiesic absorber czy dyfuzor

• Moderatorzy
53 minuty temu, xajas napisał:

Nie wiem ile masz pomiarow za soba. Ale wystarczy jeden, ten ostatni. Ten mowi wiecej niz wszystkie (interesujsce) zdjeciia.

Tak, na etapie stanu surowego trudno cos mierzyc. Ale kiedys trzeba zaczac. By np. wiedziec czy powiesic absorber czy dyfuzor

Ukryta Zawartość

Tak wiem. Ale do tego bardzo daleka droga. Wcześniej operuje się bardziej teorią, ostatnie kalibracje można zrobić już mierząc i wieszając ustroje. Oczywiście najlepiej mieć tak z 2-3 różne, kompletne zestawy ustrojów akustycznych (u mnie wchodzi około 40 paneli akustycznych, rozpraszaczy jakieś 20m kwadratowych).

Dopiero po powieszeniu można mierzyć i sprawdzać. Każde pomieszczenie jest inne i tylko z przybliżeniem można przewidzieć co się sprawdzi. Pomiar pomoże ale raczej nakierunkować niż dać jasną odpowiedź. No bo jak po pomiarze uwzględnisz działanie rozpraszacza tak jak u mnie pod kątem, na ścianie dachowej. Jest pod kątem zarówno od kolumn jak i od podłogi też kąt. Jego skuteczność jest trudna do oszacowania teorytcznie - trzeba go powiesić i zmierzyć z i bez. Następnie trzeba by to powtórzyć - w moim przypadku z 40stoma różnymi. Kombinacji jest już dziesiątki. Następnie wypadałoby sprawdzić w jednym z 2-3 najbardziej optymalnych miejsc powieszenia. Czyli wszystkie pomiary w 2-3 różnych miejscach, gdzie zakłada się, że taki ustrój pasuje najlepiej. Ale trzeba sprawdzić, położyć, powiesić i wybrać jedną z kilku możliwych pozycji. 

To teraz podsumujmy. W takim przypadku jak mam ja, czyli żadna ekstrawagancja, 40 ustrojów. Dajmy trzy warianty na nie by powiesić (oczywiście wariantów jest nieskończenie wiele, ale załóżmy że działamy na zasadzie jakiejś najbardziej prawdopodobnej teorii i szaacunków), ale dajmy powiedzmy te trzy różne warianty wieszania ich. Czyli łącznie 120 razy będziemy je wieszać, ściągać. Tylko na jednym zestawie ustrojów. Dobranym na zasadzie przypuszczać (pewność mamy tylko po pomiarach). Więc żeby mieć pewność to musimy je zestawić z innym zestawem ustrojów, a najlepiej to z dwoma innymi. Więc kolejny zestaw 40szt wieszamy. Żeby zrobić to porządnia te w trzech miejscach. Kolejne 120 razy. I na koniec ostani zestaw, też 120 ustawień.

To tak łącznie po 360 wieszaniach i 360 pomiarach można coś tam już realnie powiedzieć. Dodam tylko, że sama wartość rynkowa moich wszystkich ustrojów (same ustroje rozpraszające  bez pochłaniaczy, które drugie tyłe) to jakieś 40 tys zł. Jak wspomniałem, najlepiej byłoby tych rozpraszaczy tak dwa trzy zestawy kupić i testować na każdym wariancie. Jeśli ten pomiar ma mieć sens. Bo w innym przypadku działamy na zasadzie pewnych przybliżeń i prób dogonienia teoretycznego konceptu.  Wątpię by ktoś pożyczył ustroje akustyczne, po to bym powiesił je sobie na czas mierzenia, ściągnął, wieszał dalej ,obijał, dziurawił ściany itd. Musisz wszystko kupić od razu i pokryć te koszta. U mnie sam czas wieszania i przymiarek to było tak dobre 3-4 dni, jakby się wziąć od rana do nocy. Zajęło to znacznie więcej bo było trochę eksperymentów i prób. Więc w wariancie "porządnym" to nie wydajemy 40tys na ustroje tylko 120tys i mierzymy, ściągamy tak lekko 14 dni. To praca dla kilku osób w tym wykfalifikowany akustyk który na bieżąco daje polecenia, mierzy i interpretuje. To już kolejne naście jeśli nie dziesiątki tysięcy samej robocizny (jeszcze nawet nie doszliśmy do zarobku tej firmy, póki co koszta). Aha, teraz mówię tylko o tej prostej części, bo jednak rozpraszczae to pikuś przewiesić w stosunku do tłumienia które jest np. integralną częścią ściany. Po każdym razie trzeba by pruć i stawiać od nowa. Stropów też z 2-3 na próbę trzeba by zrobić ( mnie strop też wypełniony tłumieniem). 

Więc powiedz mi która firma z akustyką podejdzie tak kompleksowo? Żadna. Najchętniej to by pomierzyli i dali jakieś propozycje z neta co kupić. Powiesisz sobie, to pomierzą jeszcze raz i dadzą kolejne propozycje. Bardzo dużo tu jest na czuja. 

Nie mam nic przeciw pomiarom, są ważne i konieczne. Nie mam nic przeciwko prawdziwej, teoretycznej, naukowej wiedzy - to jest konieczne. Ale nie rozwiąże wszystkich problemów. Akustyka, w takim użyciu jak my to robimy w audio nie jest nauką ścisła. Nie da się eksperymentalnie tego wyliczyć czy pomierzyć, bo do tego potrzebna jest tak duża porcja pomiarów i sprawdzania różnych wariantów, że w praktyce jest to nie możliwe. Więc działa się na zasadzie pewnej teorii i projektu w głowie, swojego doświadczenia i wiedzy oraz propozycji zakupu ustroju od firmy z która akurat się współpracuje. Wszystko na czuja, delikatnie korygując pomiarami. 

Nie ma co wciskać ludziom marzeń i mamić, że przyjedzie ktoś z mikrofonem za pare stówek i wszystko wyliczy, sprawdzi i da rozwiązanie. To fałsz. A wielu hochsztaplerów tak właśnie próbuje się sprzedać. Robiąc ten pokój rozmywałem z wieloma ludźmi z tej branży. Część z nich bardzo uczciwa, z wiedzą dośwaiczeniem i świadomością własnych ograniczeń. A część to wciska kity, że mikrofon i pomiar załatwi wszystko. 

Ukryta Zawartość

-----------------

Nie, nie musze powiesic 40 ustroi i zrobic 360 pomiarow, by wiedziec w ktorym kierunku podazac.
Do tego, by stwierdzic, jakiego typu problemy, w jakim zakresie czestotliwosci i w jakim stopniu wystepuja, wystarczy kilka pomiarow.

By stwierdzic ze mam problemy z basem/modami nie musze powiesic ani 40 dyfuzorow ani 40 absorberow. Bo ani jedne ani drugie tego nie zmienia. W takim wypadku od razu widze to na pierwszym pomiarze i planuje zupelnie inne rozwiazania niz absorbery czy dyfuzory.

By stwierdzic, ze w zakresie wysokich czestotliwosci potrzebuje raczej dyfuzory niz absorbery, tez nie musze najpierw powiesic 40 absorberow. Bo jesli widze, na pomiarze, ze juz mam niskie czasy poglosu, ale skupienia energi, to raczej siegam do rozproszenia energii (dyfuzorow), niz do jej dalszej redukcji (absorberow). Bo to by bylo kontraproduktywne.

Jesli widze ze mam dlugie poglosy w dolnym zakresie, a krotkie, dobre w wyzszym zakresie, to nie wieszam 40 roznych absorberow, tylko kilka takich, ktore dzialaja w dolnym zakresie a nie w wysokim, bo to by bylo kontraproduktywne.

I na opak.

Jesli mam masywne problemy z czasami poglosow, to nie zabieram sie za wieszanie kilku „panelikow“. Bo to kropla w mozu. Tu od razu musze inaczej kombinowac.

A jesli widze, ze mam duze problemy z asymetria i dziurami, tu musze sie zastanowic nad innym ustawieniem i siedzeniem..

Jesli widze,…..

Itd.

Nie, do tego nie trzeba 360 pomiarow.

Wystarczy kilka, ale z wlasciwa interpretacja odpowiednich indykatorow.

To jest jak z gra w szachy. Nie musisz wyprobowac wszystkie mozliwe ruchy. Wiele z nich od razu eliminujesz ignorujesz, bo na podstawie wiedzy i doswiadczenia wiesz, ze nie sa pomocne.

3 godziny temu, plastik1989 napisał:

Ja robiłem pokój na poddaszu od zera, wydaje mi się, że z bardzo dobrym efektem końcowym. Całość zajęła mi rok, napisz mi na PW numer telefonu, zadzwonię i opowiem krok po kroku jakie pułapki i na co zwrócić uwagę przy którym etapie. 

Ukryta Zawartość

IMG_2311.jpeg

IMG_2257.jpeg

IMG_2133.jpeg

A mamy powierzony efekt końcowy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na chlopski rozum

Jak jestem chory, to tez nie probuje 360 tabletek, bo wiem, ze na zlamana noge antybiotyki nie pomoga, a na zoltaczke witaminy i srodki przeciwbolowe sa bezsilne.

Jak mam w aucie problemy z klimatyzacja, to nie zabieram sie za rozbieranie skrzyni biegow, czyszczenie gaznika i wymiane amortyzatorow, bo od razu moge je jako rozwiazanie problemu wykluczyc.

To nie jest zabawa w try & error

Ale tak tez mozna. To jest hobby. Mamy czas i mamy przyjemnosc w takiej zabawie.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi!

Myślę, że będe odpowiadać bez cytowania, aby odpowiedzi były jak najbardziej zwięzłe i przejrzyste.

Chciałem napisać, że wełny są już w drodze, ale sklep nie jest rzetelny i dokładnie nie wiem ile to potrwa. Wygląda na to, że trzeba będzie żądać zwrotu i zamówić gdzieś indziej. W ogulę wykańczanie domu (nie dużego segmentu) to koszmarek, każdego trzeba 10 razy sprawdzać, mało komu można ufać, ciągłe problemy, opoznienia, poprawki...) Wystarczy, tutaj tylko o audio.

W pokoju będę musiał postawić scianke i drzwi, ponieważ w planie jest tylko balustrada odgradzająca schody. Dobrze wiem, tamtędy będzie przechodzić na dół wszystko. To także będzie scianka do zbudowania w celu uzyskania maksymalnego powstrzymywania basu (dla komfortu domowników i symetrii pokoju). Jest jeszcze kilka innych aspektów, ale niechciałem opisywać wszystkiego naraz bo i tak jest dużo spraw. Teraz muszę skupić się na dachu, bo teraz jest na niego kolej. Dalsze sprawy będe wykańczać i omawiać w następnej kolejności. 

To zdjęcie z dachem ocieplonym pianką PUR to nie moj dach.  Jest jednak b. podobny i naszkicowałem tam gdzie będzie scianka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plan4.thumb.jpg.a59255e8ac7608ed3ed38e25a27a6c8d.jpg

Zatrudnić akustyka- myślę, że bardzo możlwie, ale chyba bardziej na początku, dla ogólnej koncpecji, przed zakupem materiałow. Żeby zminimalizować szanse złego zakupu. Jednakże nie jestem zamknięty na różne pomysły.

Budżet 100k na ustroje? Bez przesady, raczej miałem w planach kupować materiały w sklepach budowlanych 🙂 i samemu kombinować. Dyfuzory czy scianki dodatkowe, czy narożniki samemu wykonać z drewna, lub zlecić komuś.

Jeśli chodzi o rury w kątach aby ukryć kable to rozważę. I tak pewnie będe częsc kątów pod dachem, gdzie jest najniżej, musiał czymś zabudowywać.

Mikrofon kupie, jak tylko skończe etap wełny w dachu i wniose sprzęt.

Sorry nie wiem co to DRC. Co bedzie zródłem dla toppinga? Jestem fanem stereo (audiofilem) ale już chyba troche pózniej urodzonym, Mam 39 lat. Zaczynałem słuchać na klasycznym zestawie stereo : para głośników i wzmacniacz stereo (stx 220a + teac a-x1000 🙂  ), ale zródłem zawsze był komputer. Pamiętam, że wkurzyłem się na redaktora Stryjeckiego (lubiłem czytać jego miesięcznik Hi Fi i muzyka i na początku mojej drogi audio sporo sie z tych gazetek dowiedziałem) bo pisał prześmiewczo, że muzyka z kompa zawsze będzie brzmieć słabo, tylko CD! A ja kombinowałem z kartami muzycznymi, np proste studyjne modele jak Terratec EWX 24/96 czy Echo Mia. Teraz mam Toppinga d70 z podwójnym układem AKM ak4497. Na usb i zbalansowany tor XLR razem z Yamaha a-s2000. Nigdy nie miałem CD playera ani decka na dłużej. Ale zawsze starałem się mieć zestaw kolumny + wzmacniacz, wzorowany na klasycznych audiofilach. 

Słucham dużo z Tidala. Jestem też zdania że sprzęt audio, który kosztuje nas tyle wysiłku powinno się wykorzystwać do odtwrzania nie tylko muzyki. Dlaczego nie wykorzystać jego jakości w filmach, grach, (czy np posłuchać gadania na yt wtedy też słyszymy dokłądniej i lepiej, jak to pisał Stryjecki przyjemnie jest wtedy, gdy uszy się nie wysilają), mam włączać głiśniczki wbudowane w tv albo z telefonu?? Sprzęt audiofilowski wybuchie z tego poniżenia gdy odpali się na nim dzwięk erroru w windowsie :PPP to by pewnie powiedział :). Chcę żeby klumny grały dobrze każdy jeden dzwięk nam nim odtwarzany i dla każdego członka rodziny. Wiadomo, że muzyka jest najpiękniejsza. 

A czy kino? być może, ale o zestawie 4.0 czy 5.1 pomyślę już na samym końcu.

Jeśli chodzi o wieszanie ustrojów to moja koncepcja jest jeszcze na etapie wstępnych przemyśleń. Jak narysowałęm na planie: kolumny planuję postawić 1-1.5m od tylnej sciany gdzie nie ma sąsiada (bass reflex tył, po za tym drzwi mi tak bardziej pasują). Między kolumnami będzie tv. około 3m od tv będzie sofa. Za nią około 1m do sciany. Myślałem o scieciu rogów (już nie dam rady dzisiaj dokładnie narysować tego w paint) Zabudować z drewna, trochę na wzór studia. Jednak z kolumnami wolnostojącymi a nie wbudowanymi.

Na podłogę wstępnie planuję dać 1-3 warstw najtańszych paneli laminowanych (najlepiej w dobrej promocji bywają i po 20zl/m2). Poprzedzielanych jakimś elastycznym cienkim materiałem. Może jeszcze mass loaded vinyl. Panele nie są jednym elementem tylko składanką, więc nie mają jednej czestotliwości rezonansowej. Są w promocji bardzo tanie i cięzkie za złotówkę, i cięzkie z każdego milimetra grubośći. A im wyższa zrobi mi się podłoga, tym pokój się zmniejszy. Więc muszę zrobić cienka masywna zbitą przegrodę. Jest już strop (16cm prefabrykat strunobeton),4cm styropian i wylewka kilka cm jeszcze sprawdzę. Na to wszystko na góną warstwę jakaś cienka wykładzina.

Plastik 1989 , pokój zbliżóny wymiarami, masz Herbaty 🙂 . Ale jakie masz szyny metalowe! Z taką podporą to i 5ton można wrzucić na dach. Ja tego nie mam. Sam to podpierałeś? Masz belkę i jeszcze podtym taki wspornik z metalu. Odezwę się na prv.

Jestescie ciekawi dalszych zagadnień? nie ma problemu:

Zasilanie sprzętu, kabel zasilający. Nie jestem wyzawcą audioovoodoo, ale być może warto puścić oddzielny (może lepszy ?, może ekranowany?? -> napiszcie <- ) kabel zasilający od skrzynki z bespiecznikami. Wiadomo, że developer puscił kable tak, że wiele urządzeń jest podłączonych do jednego obwodu. Mam jeszcze miejsce w skrzynce elekt. mogę tam wrzucić jakiś lepszy przełącznik z korkiem. Następnie od niego poprowadzić kabel lepszej jakośći na strych. Daleko od innych kabli i wyłącznie do zasilania np dac + wzmak. Mam pion CO w którym nie ma kabli ani urządzeń i nic nię będzie wpływało na ten kabel. za 2 tyg mają montować drzwi. Lepiej żebym ten kabel zrobił teraz. W jednym miejscu, żeby go ładnie ukryć a jednocześnie oddalić się od wszelkiej elektryki, będe musiał puscic go nad futryną.

Kolejne zagadnienie (ale może nie rozgadujmy się zabardzo bo chyba na to powinien być oddzielny topic) projektor, a przede wszystkim to że może on rzucać obraz na przezroczysty akustycznie ekran! Można wtedy dać za niego ustroje, dyfuzory... Już go jednak skreśliłem. Cieżko kupić, cieżko przetestować projektor. Kupić prawdziwe 4k a nie pixel shifting to droga zabawa, mało hz - wolne odświeżanie (zapomnij o 4k-120hz), trudna instalacja, wielki pobór prądu i wydzielane ciepło, rozgrzewanie lampy i jej regularna wymiana... Nie ma to sensu.

Jakieś rady do wełny lub kabla zasilającego, bo teraz to będe kupować i już takie zostanie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, wqwqw napisał:

ale być może warto puścić oddzielny (może lepszy ?, może ekranowany?? -> napiszcie <- ) kabel zasilający od skrzynki z bespiecznikami

Na etapie budowy warto to zrobić bo później będzie już za późno na demolkę. Może tylko dla "świętego spokoju". A jaki to możesz poczytać, jest na forum wątek o tym. Sens tej inwestycji jest też zależny od odległości od skrzynki do pokoju. Bliżej można pokombinować coś lepiej, a jak dalej to po prostu osobna linia na której nie ma innych urządzeń również będzie miała sens.

Imo dla świętego spokoju rób oddzielną linię. 

W dniu 1.12.2024 o 00:23, xajas napisał:

To mozna latwo stwierdzic: „pomiarem“
Wtedy sie nic nie wydaje

Ukryta Zawartość

Jak wpadles na to, by umocowac te dyfuzory na skosach sufitu dokladnie w tych miejscachemoji848.png

To proste, pierwsze odbicia które pokaże lusterko 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może coś się przyda, też mam pokój na poddaszu.

Ściana od sąsiada (budowałem ściany dźwiekochłonne w szkole muzycznej 😉) czyli do obecnej ściany powinna być zbudowana dodatkowa ściana koniecznie nie mająca styku z obecną, czyli odsunieta 10-15cm od strony pokoju np płyta osb i druga warstwa z płyty gk. 

Na podłoge pod wylewke ninimum 3cm miekkiego styropianu który nie tylko bedzie izolował dźwiek ale i dudnienie kroków 😁

Długo rozkminiałem sprawe otworu na schody który uważałem za zły pomysł i u mnie nie ma schodów i dziury w podłodze, wymyśliłem sobie grube drzwi w podłodze z płyty osb na dwóch siłownikach a od strony pokoju na drzwiach w podłodze jest przyklejona wykładzina tak jak na całej podłodze, wiec po wejściu i zamknieciu nie ma otworu który bedzie źle wpływał na akustyke ale i jest bariera dźwiekowa od parteru. Jeśli Cię to zainteresuje to dam foty i podpowiem jak to zrobić 😉

Lubie za głośno słuchać muzy, i to o każdej porze 😁 mam sąsiadów z jednej strony 4 m do granicy a ich dom też jest blisko granicy powiedzmy łącznie 10m i pytałem czy im nie przeszladza i twierdzą że ledwo coś słychać jak są przed domem a u mnie jest dachówka 30cm wełny ciepłej a nie dźwikochłonnej i dwa razy gips, wiec dach pieknie pochłania to beton dudni !

Kabel zasilający  a nawet dwa warto zrobić 😉