Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowe kino, które mam nadzieje z czystym sercem będę mógł nazwać kinem :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Bo bez kina to jednak jak bez ręki ! 🙂

Jako że przebywam większość czasu poza PL’em sprzedałem całe kino i zostawiłem dobre stereo, bo przecie na stereo można i muszę posłuchać i film obejrzeć, a kino będzie się marnować 🙂 Logika tak podpowiada i może jak ktoś nie miał dobrego kina to jest nieco w tym i sensu 🙂 Ale jak człek wie i sobie przypomni jakie są doznania w dobrym systemie surround, no to jednak stereo do filmu to nie jest to 🙂

Obecnie po trzech tygodniach w PL doszedłem nie tylko do wniosku ze stereo to nie to do filmów, to tez ze jak mam czas, to wolę jednak włączyć film niż muzę 🙂 Podumałem więc, podumałem i stwierdziłem że jednak kino musi być, a stereo poszuka nowego domu, jako że mam ino jedno pomieszczenie 🙂 Ale aby serce nie bolało że się marnuje jak nie ma mnie w kraju, to stwierdziłem że zrobię najtańszy możliwy system, który z czystym sercem będę mógł nazwać kinem 🙂 Dziś przywiozłem składniki i będziemy walczyć 🙂

Głośniki będą oczywiście Klipscha, jak zawsze, bo ze swoja wysoka wydajnością amplituner je bez problemu uciągnie, tak aby dynamicznie zagrały 🙂 Ale z racji na budżet, tym razem będzie seria R z którą w sumie nie miałem nigdy do czynienia 🙂 Byłem zachwycony Onkyo RZ50, ale z racji że system miał być budżetowy, myślałem o TXNR7100 bo Dirac musi być ! Ale w międzyczasie okazało się ze wyszedł nieco zubożony RZ50 w postaci RZ30, więc w sam raz ! 🙂

Tak więc walczyć będę używając:

- Onkyo RZ30

- 4 x Klipsch R51M na przód i boki

- R50C centralny

- 2 x R120SW lub R120SW + RP1000SW dla niższego zejścia, zobaczymy 🙂

Celem jest żeby zamknąć się w 12 000zl, acz myślę że bez RP1000SW się nie obejdzie, bo jednak niskie zejście w kinie to rzecz święta, a R120SW schodzi do 29Hz ino (RP1000SW do 18Hz), więc ciutke chyba przekroczy cel 🙂

Jak wyjdzie i co wyjdzie, tradycyjnie pomierzę i opisze 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T

Arcam AVR850 + AVR600 / Klipsch THX 8000L x3 + THX 8000S x4 / SVS PB3000 x2 / NVidia Shield / Panasonic PT-AT6000E / Adeo Plano Reference 120"

2 godziny temu, Milo napisał:

Fajnie, że to nazywasz budżetowym kinem😉

Bo to jest sprzedawca sprzętu audio. Wyszło to przypadkiem kilka miesięcy temu i wtedy T zniknął z forum.

11 godzin temu, T napisał:

Głośniki będą oczywiście Klipscha, jak zawsze

Zgadnij Milo, jakiej firmy głosniki sprzedaje pan T?

Tak, zgadłeś - Klipsch. Przypadek? Nie sądze.

Będzie zapewne podobnie jak w innych wątkach tego pana. Złozy "budzetowe" kino, zrobi pomiary i zacznie zachwalać jak to pięknie gra.

I nie piszę tego złosliwie, tylko uwazam, że taka forma reklamy sprzętu, ktory się sprzedaje jest nieuczciwa, a ludzie z "branży" powinni załozyć odpowiednie konto na forum. Udawanie przypadkowego Kowalskiego, który ot tak, zawsze składa swoje zestawy na głośnikach Klipscha jest nieuczciwe.

@Milo Zerknij do tego tematu, ciekawa dyskusja zaczyna się od postu nr 11.. tam tez wszystko jest budzetowe 😆

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

@T bardzo nisko upadłeś! Aż strach na to wszystko patrzeć🫣🫣🫣

System dźwięku 5.1 Dolby TrueHD

Amplituner Denon AVR-4311, Zestaw głośnikowy Bowers&Wilkins DM602s1, DM601s1, LCR6s2, Subwoofer SVS SB12NSD, Telewizor LG Oled-77CS9LA

7 godzin temu, brewka87 napisał:

Bo to jest sprzedawca sprzętu audio. Wyszło to przypadkiem kilka miesięcy temu i wtedy T zniknął z forum.

Zgadnij Milo, jakiej firmy głosniki sprzedaje pan T?

Tak, zgadłeś - Klipsch. Przypadek? Nie sądze.

Będzie zapewne podobnie jak w innych wątkach tego pana. Złozy "budzetowe" kino, zrobi pomiary i zacznie zachwalać jak to pięknie gra.

I nie piszę tego złosliwie, tylko uwazam, że taka forma reklamy sprzętu, ktory się sprzedaje jest nieuczciwa, a ludzie z "branży" powinni załozyć odpowiednie konto na forum. Udawanie przypadkowego Kowalskiego, który ot tak, zawsze składa swoje zestawy na głośnikach Klipscha jest nieuczciwe.

@Milo Zerknij do tego tematu, ciekawa dyskusja zaczyna się od postu nr 11.. tam tez wszystko jest budzetowe 😆

W takim razie faktycznie jest to trochę dziwny marketing, ale wydaje mi się, że Klipsch nie trzeba reklamować ta maraka sama w sobie jest dobra i jak kogoś stać to można brać w ciemno.

22 minuty temu, Milo napisał:

kogoś stać to można brać w ciemno

Na co stać? Na te tanie, sztuczne brzmienie...? Ludzie je kupują bo są tanie, grają V-ką i mają wysoką skuteczność ale na tym to się kończy

26 minut temu, Milo napisał:

ta maraka sama w sobie jest dobra

Tia🤣

Amplituner Denon AVR-4311, Zestaw głośnikowy Bowers&Wilkins DM602s1, DM601s1, LCR6s2, Subwoofer SVS SB12NSD, Telewizor LG Oled-77CS9LA

3 minuty temu, MarcinRejek napisał:

Na co stać? Na te tanie, sztuczne brzmienie...? Ludzie je kupują bo są tanie, grają V-ką i mają wysoką skuteczność ale na tym to się kończy

Tia🤣

Nigdy ich nie słyszałem, ale tutaj na forum z tego co widziałem sporo ludzi je chwali zwłaszcza do kina domowego

6 minut temu, Milo napisał:

Nigdy ich nie słyszałem, ale tutaj na forum z tego co widziałem sporo ludzi je chwali zwłaszcza do kina domowego

No więc właśnie, posłuchaj a się dowiesz... 

Gdyby mi ktoś zaproponował za darmo serie RP vs B&W tą co mam to bym wybrał to co mam... 

A polecają bo są łatwe w napędzeniu i tylko tyle, tam nie ma wyrafinowanego brzmienia nawet( w b&w może i też ale grają zdecydowanie lepiej w porównaniu do Klipsch-a )

Godzinę temu, Milo napisał:

W takim razie faktycznie jest to trochę dziwny marketing, ale wydaje mi się, że Klipsch nie trzeba reklamować ta maraka sama w sobie jest dobra i jak kogoś stać to można brać w ciemno.

Znaczy jest w tym nieco mojej winy, bo powinienem byl jasno zaznaczac, ze jak robie pomiary to przelaczam REWa w tryb "zwykly Kowalski" 😄

A tak na serio, na tym forum jest sporo duzych dzieci z kruchymi ego i typowymi polaczkowymi nalecialosciami, a ja majac w zwyczaju pisac co mysle, smialem im to wytknac 🙂 I od tego czasu pod kazdym praktycznie moim postem pojawiaja sie owe urazone ega i wojuja z zacieciem godnym wyzszych wartosci 🙂

Gdzie prawda jest tak bardzo prosta - bedac w branzy (w trybie przeszlym) mialem dostep do wielu marek, ale jakims cudem zawsze do wlasnego kina wybieralem Klipscha 🙂 Slepy jestem, czy gluchy. czy moze glupi ? Nie, Klipsch za pieniazki jest po prostu w kinie najlepszym wyborem 🙂

@MarcinRejek piszesz ze wolisz swoje B%W i ze Klipsche kiepskie i w ogole 🙂 Pomijajac juz fakt ze zapewne nie slyszales nigdy dobrego kina na RP, to zdajesz sobie sprawe ze za te same pieniazki, system na Klipschach RP wytrze Twoim systemem podloge jak wiesz czym ? 🙂 B&W to super firma, nie przecze, ALE w Twoim przypadku na Twoim amplitunerze i z jednym subem (czytajac Twoja stopke) to nie ma szansy na prawde dobrze zagrac 🙂 Amplituner jest za slaby zeby wytworzyc jakas na prawde konkretna dynamike, a jednym subem nie da sie zrobic dobrego basu 🙂 Masz wiec drozszy system ktory gra gorzej, gdzie tu wiec sens w Twojej wypowiedzi ? 🙂 Bo owszem, da sie zrobic super kino na B&W, tylko wtedy sa to juz konkretne pieniadza, za ktore jestes w stanie zrobic kino na Klipschach z serii THX, ktory jest genialny do kina i nadal zagra lepiej 🙂 Bo prawda ultra prosta jest taka, ze dzieki temu ze Klipsche maja taka wydajnosc, mozna niedrogim amplitunerem zagrac naprawde dynamicznie 🙂 To o czym zapominasz i Ty i wiekszosc ludkow jest to, ze kolumna z wydajnoscia 90dB jak Twoje np. potrzebuje 4x wiecej mocy niz Klipsche z wydajnoscia 96dB, aby osiagnac ta sama dynamike 🙂 Potrzebujesz wiec dobra koncowke za parenascie tysi, aby B&W zagraly tak jak Klipsche na zwyklym amplitunerze za pare tysi 🙂

Edytowane przez T

Arcam AVR850 + AVR600 / Klipsch THX 8000L x3 + THX 8000S x4 / SVS PB3000 x2 / NVidia Shield / Panasonic PT-AT6000E / Adeo Plano Reference 120"

5 minut temu, T napisał:

typowymi polaczkowymi nalecialosciami

Oho, zaczyna się 🤣

6 minut temu, T napisał:

smialem im to wytknac 🙂 I od tego czasu pod kazdym praktycznie moim postem pojawiaja sie owe urazone ega i wojuja

To raczej tobie wytknięto, że te twoje niby tematy i porównania to w pewnym sensie naganianie klientów, a ta salka kinowa to pokój demo...

7 minut temu, T napisał:

bedac w branzy (w trybie przeszlym) mialem dostep do wielu marek, ale jakims cudem zawsze do wlasnego kina wybieralem Klipscha 🙂

...i całkiem przypadkowo byłeś dealerem marki Klipsch oraz SVS. Nic dziwnego że akurat te marki miałeś u siebie, bo raz, że nimi handlowałeś (być może nadal), dwa wspomniałeś kiedyś, że masz je w cenie o jakim zwykły Kowalski może tylko pomarzyć 😁

Czy to nie ty wspomniałeś akurat wtedy gdy się wydało że jesteś dealerem klipscha, że wyprzedajesz resztki magazynowe? Dokładnie się to zbiegło w czasie, gdy na temat subwooferów klipscha zakładałeś średnio 2 tematy tygodniowo - zawsze zachwycony 🤣

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Godzinę temu, T napisał:

@MarcinRejek piszesz ze wolisz swoje B%W i ze Klipsche kiepskie i w ogole 🙂 Pomijajac juz fakt ze zapewne nie slyszales nigdy dobrego kina na RP, to zdajesz sobie sprawe ze za te same pieniazki, system na Klipschach RP wytrze Twoim systemem podloge jak wiesz czym ? 🙂 B&W to super firma, nie przecze, ALE w Twoim przypadku na Twoim amplitunerze i z jednym subem (czytajac Twoja stopke) to nie ma szansy na prawde dobrze zagrac 🙂 Amplituner jest za slaby zeby wytworzyc jakas na prawde konkretna dynamike, a jednym subem nie da sie zrobic dobrego basu 🙂 Masz wiec drozszy system ktory gra gorzej, gdzie tu wiec sens w Twojej wypowiedzi ? 🙂 Bo owszem, da sie zrobic super kino na B&W, tylko wtedy sa to juz konkretne pieniadza, za ktore jestes w stanie zrobic kino na Klipschach z serii THX, ktory jest genialny do kina i nadal zagra lepiej 🙂 Bo prawda ultra prosta jest taka, ze dzieki temu ze Klipsche maja taka wydajnosc, mozna niedrogim amplitunerem zagrac naprawde dynamicznie 🙂 To o czym zapominasz i Ty i wiekszosc ludkow jest to, ze kolumna z wydajnoscia 90dB jak Twoje np. potrzebuje 4x wiecej mocy niz Klipsche z wydajnoscia 96dB, aby osiagnac ta sama dynamike 🙂 Potrzebujesz wiec dobra koncowke za parenascie tysi, aby B&W zagraly tak jak Klipsche na zwyklym amplitunerze za pare tysi 🙂

Słyszałem starą wersję i nową, szału nie ma😂 ale zapomniałeś o jednym mi nie zależy na tym by mnie całe miasto słyszało, dla mnie liczy się jakość a nie to jak głośno może zagrać dany system. Jak będę chciał by mnie całe osiedle słyszało to kupię kolumny Mag Theatron, a jak będę miał kasę to kupię Perlistena ale nie by robić hałas ale po to by doznać jak najlepszej i najwyższej jakości dźwięków. Co do amplitunera to słaby jest, grzeje się ale mi zależało na dobrej jakości brzmieniu w Auro3D stąd tanie używane B&W są na wszystkich 9-ciu kanałach... ale, ale będą zmiany... na pewno nie na nowe modele, raczej się cofnę o dobre 10-14 lat wstecz by mieć tylko TrueHD i DTS-HD przy modelach Denon AVC-A1HDA lub Yamaha Z11 lub Pioneer Susano ewentualnie jeszcze Onkyo, które kosztowały wtedy ponad 5-6 tys€ i nie szczędzono na ich wykonanie, jakość oraz brzmienie... dzisiejsze amplitunery nadrabiają korekcją akustyki i niczym więcej, marne plastiki kiepskiej jakości, najtańsze części itd. 

Na tym zakończę bo to bez sens toczyć rozmowę z Tobą, daję Ci pół roku i sprzętu ponownie nie będzie... 🤣

8 minut temu, MarcinRejek napisał:

Słyszałem starą wersję i nową, szału nie ma😂 ale zapomniałeś o jednym mi nie zależy na tym by mnie całe miasto słyszało, dla mnie liczy się jakość a nie to jak głośno może zagrać dany system. Jak będę chciał by mnie całe osiedle słyszało to kupię kolumny Mag Theatron, a jak będę miał kasę to kupię Perlistena ale nie by robić hałas ale po to by doznać jak najlepszej i najwyższej jakości dźwięków. Co do amplitunera to słaby jest, grzeje się ale mi zależało na dobrej jakości brzmieniu w Auro3D stąd tanie używane B&W są na wszystkich 9-ciu kanałach... ale, ale będą zmiany... na pewno nie na nowe modele, raczej się cofnę o dobre 10-14 lat wstecz by mieć tylko TrueHD i DTS-HD przy modelach Denon AVC-A1HDA lub Yamaha Z11 lub Pioneer Susano ewentualnie jeszcze Onkyo, które kosztowały wtedy ponad 5-6 tys€ i nie szczędzono na ich wykonanie, jakość oraz brzmienie... dzisiejsze amplitunery nadrabiają korekcją akustyki i niczym więcej, marne plastiki kiepskiej jakości, najtańsze części itd. 

Na tym zakończę bo to bez sens toczyć rozmowę z Tobą, daję Ci pół roku i sprzętu ponownie nie będzie... 🤣

Masz za slaby wzmacniacz do kolumn i jednego suba, ale prawisz ze dla Ciebie priorytetem jest jakosc ? 🙂 No ciekawe, ciekawe 🙂

"Na tym zakończę bo to bez sens toczyć rozmowę z Tobą" -> tu sie z Toba zgadzam w calej rozciaglosci 🙂

Edytowane przez T

3 godziny temu, MarcinRejek napisał:

Przyganiał kocioł garnkowi... ja obstawiam, że za pół roku znowu zmienisz nicka 😂

Godzinę temu, Chloru napisał:

Przyganiał kocioł garnkowi... ja obstawiam, że za pół roku znowu zmienisz nicka 😂

A to ten hejter z dojczlandu, o tysiacu nikow ? Ciezko nadazyc 🙂

Pierwsze pomiary za ploty! A że lubicie pomiary, to pomyślałem że pokażę Wam coś ciekawego 🙂

Mianowicie to jak ogromne znaczenie i jak duży wpływ na bas ma to gdzie suby stoją 🙂 Jako że buduje kino na jak najniższym budżecie, tu bohaterami są dwie sztuki Klipscha R120SW ustawione na połowę mocy i bez odcięcia 🙂 Ale nie ma to większego znaczenia, jako że inne suby zachowywałyby się bardzo podobnie 🙂

Zdjecie nr.1
- no wiec zaczalem od tradycyjnego postawienia obu subów na przedniej ścianie, w rogach, czyli najgorszym możliwym ustawieniu. Taki “gorzej być już nie może” odnośnik aby zobaczyć jak inne ustawienie poprawia problemy 🙂 Postawienie subów na przedniej ścianie, czy to w rogach czy blizej srodka, bo różnice w efekcie końcowym są niewielkie, wzbudza w pomieszczeniu wszystko co może wzbudzić 🙂 Przez takie ustawienie subów, podbite bardzo mocno mam pasmo między 25 a 40 Hz i ogromny dół między 60 a 90 Hz (suby odcinam przy 90Hz właśnie)  🙂 Takie konkretnie częstotliwości przypisują się do mojego pomieszczenia, 4x5x2.1m, więc w pomieszczeniach o innych wymiarach czy proporcjach to się będzie zmieniać 🙂 I tak jak podbicie można zdjąć DSP czy dobra kalibracja w amplitunerze, tak dołu powyżej 60Hz nie da się naprawić i po prostu tych częstotliwości nie usłyszę 🙂

Zdjecie nr. 2
- złotą zasadą przy dwóch subach jest wstawienie ich po przekątnej w pomieszczeniu, lub po środku ściany, na przeciwko siebie 🙂 Od tego pogon za dobrym basem powinno sie zaczynac 🙂 U mnie niestety środki scian sa zajete, plus ja lubie rogi poniewaz “za darmo” podbijają bas o te parę decybeli 🙂 I teraz to co jest mega ciekawe, to to ze mimo ze mam symetryczne pomieszczenie (poza drzwiami wejściowymi), pomiary obu ustawień są dramatycznie inne 🙂 Przestawienie je w drugie rogi owocuje podbiciem basu o 15 dB, co jest przepotężna różnicą! Generalnie na koncu okazalo sie ze ustawienie ich po przekątnej w rogach prawym przednim i lewym tylnym jest definitywnie najlepsze 🙂 Podbicie przy 30Hz wyrówna się w Dirac, reszta wyglada bardzo ladnie i płasko. Wyciągają też czyste ponad 100dB i schodzą do 27 Hz, 2 Hz niżej niż podaje producent 🙂 Oczywiście nie jest to zejście poniżej 20Hz, czego jestem adwokatem, no ale za trzy tysiące z groszami lepiej sie juz nie da 🙂

Zdjecie nr. 3
- tak dla zabawy wstawiłem je w przeciwległe rogi przodami do siebie, co działa kapitalnie przy 4 subach ,ale przy dwóch już niestety nie 🙂 Ale znowu, zamiana ściany na przeciwlegla daje ogromne zmiany, mimo że pomieszczenie jest symetryczne 🙂

NO I NA KONIEC zdjęcie nr.4 - czyli porównanie najgorszego ustawienia, czyli 2 suby na przedniej ścianie, z najlepszym, czyli po skosie 🙂 Jak widzicie różnica jest ogromna i problem z ogromna dziura został w 100% wyeliminowany 🙂 Jeśli masz suby na przedniej ścianie, polecam pokombinować, nagle te same sceny akcji w filmach mogą zabrzmieć o wiele lepiej i zupełnie inaczej 🙂

Ukryta Zawartość

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Chloru napisał:

Dla ciebie mogę to zrobić w tej chwili👌🤣

A co do twoich pomiarów to u każdego te suby będą grały inaczej bo każdy ma inny pokój, inaczej zaaranżowany, materiał ścian inny itd., tak że te wykresy możesz sobie w buty wsadzić bo nic nie wnoszą

Zrób pomiar suba na dworze gdzie nie ma oddziaływania pomieszczenia na pomiar i dopiero wtedy się chwal co te suby potrafią inaczej jest to nic nie warte

• 2 tygodnie później...

Goniąc za niższym budżetem, czyli próba zmiany RZ30 na NR7100 🙂 Jako ze ciągną ino 5 nie dużych wysokowydajnych Klipschy z serii R odciętych przy 80Hz i w 20m2, to owa podmianka ma szanse się udać 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T

Pytanie niezwiązane do końca z tematem. jestem na początku drogi z kd. posiadam klipsche rp250f. jaki amp byłby idealny pod konkretne kolumny? budżet ok. 3k

14 godzin temu, adsop napisał:

Pytanie niezwiązane do końca z tematem. jestem na początku drogi z kd. posiadam klipsche rp250f. jaki amp byłby idealny pod konkretne kolumny? budżet ok. 3k

Prosta odpowiedz. Onkyo za 3k

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY