Skocz do zawartości
IGNORED

Zrozumieć zwrotnicę Infinity Kappa 8

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam kilka podstawowych pytań na temat zwrotnicy kolumn Infiniti Kappa 8.

Zacznę od wysokich częstotliwości gdyż tylko do nich mam obiekcje odsłuchowe. Mianowicie wysokie tony są bardzo cofnięte. Dopiero gdy na korektorze podbiję wysokie tony o jakieś +4 dB to system gra jak należy.

Schemat zwrotnicy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrzutekranu2024-11-25195012.png.1197f282e9aadd763aa93c5f3adaf8f8.png

1. Czy rezystor R1 oraz R2 (L-Pod) jest użyty by ograniczyć SPL Front Tweetera, a R3 by ograniczyć Rear Tweeter? Jeśli tak to dlaczego Front gra głośniej niż Tył skoro Front jest bardziej stłumiony?

2. Co oznaczają różne opisy przy zaciskach głośników 46' Blue Band, 46' Blue/BLK Band, 43'GRN/BLK Band, 43' Green Band?

3. Kondensator C2 bocznikuje C1 aby zmniejszyć jego ESR, więc można je zastąpić jednym kondensatorem dobrej klasy z niskim ESR?

Z góry dziękuje za merytoryczne odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Kubic napisał:

Czy rezystor R1 oraz R2 (L-Pod)

Tłumik Lpad to układ rezystorów szeregowo i równolegle

u Ciebie nie ma L-pada

u Ciebie jest rezystor R1 który zakrzywia pasmo zarówno przed jak za punktem podziału

tu masz działanie na charakterystykę takiego rezystora

Ukryta Zawartość

Gneralnie rezystor R1 i R2 w Twojej zwrotce to jeden rez podzielony na dwa i tylko R2 wg schematu służy do tłumienia tweetera na tyle by nie popsuć zgrania fazowego

Jeśli lepiej jest dlaCiebie z mniejszym tłumieniem usunąłbym tylko R2. R1 bym zostawił by nie styracić zgrania głośników

Taką samą rolę w drugim tweeterze pełni rolę R3.... zostawiłbym.

3. Kondensator C2 bocznikuje C1 aby zmniejszyć jego ESR, więc można je zastąpić jednym kondensatorem dobrej klasy z niskim ESR?

kondensator C1 jest oznaczony jako PP czyli polipropylenowy

esr takich kondów jest znikome

Możesz dać jeden kond polipropylenowy o łącznej pojemności C1 iC2 jeśli masz ochotę.

Co oznaczają różne opisy przy zaciskach głośników 46' Blue Band, 46' Blue/BLK Band, 43'GRN/BLK Band, 43' Green Band?

To oznaczenia kolorów przewodów z zaciskami oraz przekroje tych przewodów w skali AWG byś nie pomylił podłączenia plusów i minusów bo zmieni to zgranie fazowe głośników

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez expert

Jeśli masz zbyt wiele średnicy w stosunku do wysokich jedyne co możesz zrobić bez popsucia fazowgo zwrotnicy to stłumić średniotonowy na wejściu. Rezystor Rx narysowałem na czerwono

1-2 omy minimum 10W mocy ....trzeba wypróbować jaka rezystancja będzie Ci odpowiadać

Ukryta Zawartość

Jadnak najpierw wykorzystałbym fabryczne tłumienie średniaka , potek ma być w takim położeniu by między plusem głośnika a początkiem R6 było te 5 om albo blisko , wtedy tłumienie będzie największe

Ukryta Zawartość

Jeśli masz zbyt wiele średnicy w stosunku do wysokich jedyne co możesz zrobić bez popsucia fazowgo zwrotnicy to stłumić średniotonowy na wejściu. Rezystor Rx narysowałem na czerwono
1-2 omy minimum 10W mocy ....trzeba wypróbować jaka rezystancja będzie Ci odpowiadać

Ukryta Zawartość

Jadnak najpierw wykorzystałbym fabryczne tłumienie średniaka , potek ma być w takim położeniu by między plusem głośnika a początkiem R6 było te 5 om albo blisko , wtedy tłumienie będzie największe

Opisz mu tez to samo rozwiazanie na wejsciu Polygraph. Moze potrzebne bedzie takze dopasowannie / obnizenie PolygraphaZa pomoca korektora moze to wyprobowac,zamiast podbijac wysokiee, moze lekko obnizyc zakres Midrange i Polygraph
Moze to najpierw wyprobowac korektorem EQ obnizajac zakres Polygraph 80-800 i Midrange 800- 4500

Ukryta Zawartość

Pytanie dodatkowe dotyczy charakteru wysokich, bo jestem zaskoczony 

opisem kabli dla wysokich - 12 AWG to po naszemu 4 mm2 i jest to poważny

nadmiar przekroju ... nawet wobec wooferów.

Spotykałem  się na forum z odkryciem, że jednak to za duży przekrój i mocno

psuje właśnie górę pasma. Tu są krótsze odcinki, ale też w pewnym stopniu

mogą ją gasić; mniej, niż głośnikowe, ale jednak.

Poza tym w torze są ( chyba ? ) jakieś układy bezpieczników, co też na pewno

ma jakieś znaczenie dla tej części pasma.

Skoro zwory potrafią psuć ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 godzin temu, Kubic napisał:

C1 jest duży. To kondensatory zwijane mające poprzez liczbę zwiniętych warstw i gabaryty sporą indukcyjność rozproszoną.

C2 jako znacznie mniejszy, również indukcyjnością sluży do komkpensacji pasożytniczej indukcyjności C1.

Zwróćcie uwagę z jakim updobaniem niektorzy wkładają takie audiofilskie kobylaste kondensatory nawet do wzmacniaczy,... Gra, no... musi grać nie przez rodzaj folii tylko przez znaczne indukcyjności o ktoórych gawiedź zapomina. 

Przy okazji taka duża przestrzenna zwojnica znakomicie zbiera "syf" z otoczenia...

2 godziny temu, audioburak napisał:

Poza tym w torze są ( chyba ? ) jakieś układy bezpieczników, co też na pewno

ma jakieś znaczenie dla tej części pasma.

Jest bezpiecznik, jest również "żarowka" (bywa jakis dobrany PTC lub specjalna żarowka) w mniej wymagającym torze tylnym... Ten głośnik robi efekciarski bajzel poprzez odbicia od tylnej ściany 😉... dlatego takie banalne, wnoszące zniekształcenia ale skuteczne rozwiązanie.

19 godzin temu, Kubic napisał:

Zacznę od wysokich częstotliwości gdyż tylko do nich mam obiekcje odsłuchowe. Mianowicie wysokie tony są bardzo cofnięte. Dopiero gdy na korektorze podbiję wysokie tony o jakieś +4 dB to system gra jak należy.

1. Sprawdzić diody zabezpieczające równoległe do tweetera .

2. Sprawdzić wartość kondensatora C1 w torze tweetera frontowego .

3 . Sprawdzić sam głośnik , zamieniając frontowy z tylnym

Zachować kolejność

Edytowane przez Nakamichi

Bardzo dziękuję Wszystkim za konkretne odpowiedzi!

19 godzin temu, expert napisał:

Gneralnie rezystor R1 i R2 w Twojej zwrotce to jeden rez podzielony na dwa i tylko R2 wg schematu służy do tłumienia tweetera na tyle by nie popsuć zgrania fazowego

Jeśli lepiej jest dlaCiebie z mniejszym tłumieniem usunąłbym tylko R2. R1 bym zostawił by nie styracić zgrania głośników

Czegoś tutaj nie rozumiem. Po co usuwać potencjometr R2 skoro mogę "skręcić" go na zero? Myślałem o usunięciu R1, ale skoro ma to wprowadzić przesunięcie fazowe to nie tędy droga.

Rozumiem, że przesunięcie fazowe może spowodować skrajny przypadek, czyli R1 usunięty, a R2 na minimum?

Tu pewnie moja niewiedza, ale czemu miało by się tak stać. Przecież Rezystancja sama w sobie nie powoduje przesunięcia fazowego

19 godzin temu, expert napisał:

Jeśli masz zbyt wiele średnicy w stosunku do wysokich jedyne co możesz zrobić bez popsucia fazowgo zwrotnicy to stłumić średniotonowy na wejściu.

To rozwiązanie nie wchodzi w grę gdyż musiałbym też stłumić nisko tonowy, a ze względu dużą moc niskich częstotliwości nie będzie to efektywne rozwiązanie. Samo tłumienie średnicy sprawi, że basu będzie wyraźnie za dużo.

2 godziny temu, Nakamichi napisał:

1. Sprawdzić diody zabezpieczające równoległe do tweetera

1 godzinę temu, Nakamichi napisał:

Sprawdzić zabezpieczenie bimetaliczne ( czy jest bliskie zera R )

Dzięki za tip. O tym nie pomyślałem/nie wiedziałem.

2. Sprawdzić wartość kondensatora C1 w torze tweetera frontowego

Sprawdzę. Polipropyleny nie starzeją się szybko, ale przecież kolumny mają jakieś 35lat. Jakie jest Wasze doświadczenie w tym temacie?

3 . Sprawdzić sam głośnik , zamieniając frontowy z tylnym

Tył gra jeszcze ciszej od frontu.

Co ciekawe obie kolumny grają tak samo, wiec może po prostu może taki ich charakter.

Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły co sprawdzić to chętnie przyjmę zanim rozlutuję zwrotnicę.

3 minuty temu, Kubic napisał:

Sprawdzę. Polipropyleny nie starzeją się szybko, ale przecież kolumny mają jakieś 35lat. Jakie jest Wasze doświadczenie w tym temacie?

Starsze SCRy w brązowym kolorze , stosowane w Infinity w tym czasie, potrafiły mieć ułamek pierwotnej wartości  ( np 50 %) , pomimo iż to PP . 

7 minut temu, Kubic napisał:

Co ciekawe obie kolumny grają tak samo, wiec może po prostu może taki ich charakter.

Góry w nich nie brakuje ( jak dla mnie ) , ale starzejące się membrany Polydome sztywnieją i średnica może stać się natarczywa ( do czasu jak finalnie się nie rozpadnie )

1 godzinę temu, Kubic napisał:

Po co usuwać potencjometr R2 skoro mogę "skręcić" go na zero?

Możesz.

To rozwiązanie nie wchodzi w grę gdyż musiałbym też stłumić nisko tonowy, a ze względu dużą moc niskich częstotliwości nie będzie to efektywne rozwiązanie. Samo tłumienie średnicy sprawi, że basu będzie wyraźnie za dużo.

W takim razie sprzedaj te kolumny i kup takie, których dźwięk Ci odpowiada.

Przecież Rezystancja sama w sobie nie powoduje przesunięcia fazowego

Pokazałem Ci działanie rezystora na rysunku jeśli tego nie rozumiesz przyjmij to , że tak jest

30 minut temu, expert napisał:

Pokazałem Ci działanie rezystora na rysunku jeśli tego nie rozumiesz przyjmij to , że tak jes

Tak, działanie rezystora zademonstrowałeś na ch-ce amplitudowo-fazowej. Czyli pokazałeś wpływ na amplitudę sygnału, a nie na  charakterystykę fazowo-amplitudową zwrotnicy. Dlatego jak możesz to wyjaśnij proszę dlaczego ta rezystancja ma wpływ na "zgranie fazowe głośników". Pytam bo jak w tytule tematu chcę zrozumieć....

Edytowane przez Kubic
22 minuty temu, Kubic napisał:

Czyli pokazałeś wpływ na amplitudę sygnału, a nie na  charakterystykę fazowo-amplitudową zwrotnicy. Dlatego jak możesz to wyjaśnij proszę dlaczego ta rezystancja ma wpływ na "zgranie fazowe głośników". Pytam bo jak w tytule tematu chcę zrozumieć....

Każda zmiana , załamanie, opadanie charakterystyki głośnika to zmiana fazy

Filtr zmienia fazę , zmienia czas ....opóźnia lub przyspiesza sygnał

Najlepiej udowodnić to sobie na pomiarach .

Może ktoś inny potrafi Ci to wyłożyć w bardziej obrazowy sposób

W dniu 25.11.2024 o 21:26, Kubic napisał:

W dniu 25.11.2024 o 21:26, Kubic napisał:

Zacznę od wysokich częstotliwości gdyż tylko do nich mam obiekcje odsłuchowe. Mianowicie wysokie tony są bardzo cofnięte.

usuń R1 a może nawet R2 i po sprawie, "expert" ciut miesza Ci w głowie na temat fazy.

Edytowane przez witek_z
57 minut temu, Kubic napisał:

Tak, działanie rezystora zademonstrowałeś na ch-ce amplitudowo-fazowej. Czyli pokazałeś wpływ na amplitudę sygnału, a nie na  charakterystykę fazowo-amplitudową zwrotnicy. Dlatego jak możesz to wyjaśnij proszę dlaczego ta rezystancja ma wpływ na "zgranie fazowe głośników". Pytam bo jak w tytule tematu chcę zrozumieć....

W takim układzie rezystor jest częścią całego filtra a nie po prostu samym rezystorem. 

Tak, gdyby były tylko sam rezystor nie zmieniłby fazy. Ale to nie jest taki przypadek.

Jednakże mała zmiana rezystancji nie powinna rozstroić na tyle że zacznie grać zupełnie źle. Zrób zwore na R2 lub R1 i porównaj/osłuchaj czy ci to odpowiada.

W dniu 25.11.2024 o 20:26, Kubic napisał:

2. Co oznaczają różne opisy przy zaciskach głośników 46' Blue Band, 46' Blue/BLK Band, 43'GRN/BLK Band, 43' Green Band?

Opis okablowania? Kolory kabli?

W dniu 25.11.2024 o 20:26, Kubic napisał:

Nie z tego powodu on go tam bocznikuje tylko dla uzyskania brzmienia jakie chciał konstruktor.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

12 minut temu, witek_z napisał:

usuń R1 a może nawet R2 i po sprawie, "expert" ciut miesza Ci w głowie na temat fazy.

Mylisz się Wiciu , usunięcie tych rezystorów rozwali zwrotnicę.

weź sobie pomierz , umiesz więc sprawdź zamiast wypisywać głupoty

---------------------

Z drugiej strony zawsze mozna zlecić przestrojenie kolumny , nowa zwrotnica zrobiona wg preferencji właściciela kolumn.

Ewentualnie można dołożyć AMT np ten

Ukryta Zawartość

15 minut temu, rafa napisał:

W takim układzie rezystor jest częścią całego filtra a nie po prostu samym rezystorem. 

Tak, gdyby były tylko sam rezystor nie zmieniłby fazy. Ale to nie jest taki przypadek.

Każdy element filtra ma wpływ na fazę

tu masz w szeregu tylko rezystor 🙂

obraz.png.08ea1025a92729d2a955f1ab5d1f7549.png

tweeter-slope.thumb.png.f12146e5e18ac5052803c079e1132e4c.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytam bo jak w tytule tematu chcę zrozumieć....

rezystor w filtrze tweetera który tylko tłumi pasmo za punktem podziału jest zawsze na wejściu filtra

gdyby układ był taki

obraz.png.b487b1e2cab7715ebc136cdfec8fa945.png

to zmiany rezystancji R1011 wyglądałyby tak

Ukryta Zawartość

Jak widać rezystor na wejściu może stłumić całe pasmo wysokich i bawienie się jego wartością nie zaburzy zgrania fazowego (oczywiście jeśli rezystancja nie będzie zbyt duża)

U Ciebie nie ma tego tłumika na wejściu filtra a rezystory użyte u Ciebie podobnie jak R1041 w zwrotce powyżej służą prawidłowemu zgraniu tweetera ze średniotonowym.

Każda zmiana potencjometru R2 zmienia zależności fazowe tweetera i średniaka... być może dla konstruktora były one akceptowalne.... skoro zaprojektował takie tłumienie głośnika.

5 godzin temu, Kubic napisał:

To rozwiązanie nie wchodzi w grę gdyż musiałbym też stłumić nisko tonowy

Zauważ , że średniotonowy, który proponowałem stłumić rezystorem na wejściu odtwarza zakres 800hz-4500hz

a więc korekcie podlegałby tylko zakres ok 1500hz -3000hz a więc delikatny dołek w paśmie , w którym nasz słuch jest najbardziej wrażliwy.

Rezystor na wejściu filtra głośnika, który jest filtrowany zarówno od góry jak i od dołu działa tak jak narysowana przeze mnie biała linia

obraz.thumb.png.9e16c222b13ed003446f2b047fd2b40f.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

łapcie

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, expert napisał:

rezystor w filtrze tweetera który tylko tłumi pasmo za punktem podziału jest zawsze na wejściu filtra

gdyby układ był taki

Teoretycznie taki sposób tłumienia ma największe pole do popisu przy regulacjach. Przy czym nie ma lepszego czy gorszego sposobu tłumienia wszystko zalezy co sie chce osiągnąć.
L-pad którzy zawsze wszystcy zmieniają zmienia wszystko.

Dlaczego Experci zawsze teoretyzują i pokazują nie swoje opracowania i pomiary?

4 godziny temu, expert napisał:

Filtr zmienia fazę , zmienia czas ....opóźnia lub przyspiesza sygnał

Co filtry opóźniają przyśpieszają ?
Pamiętam jak jeden konstruktor 15 lat doświadczenia instruował swoich "Fanów" na Videło że dźwięk ma inną prędkość w zależnosci od częstotliwości 🙂

Podpowiedź dla autora. Niekiedy czasem nie zawsze zgyż albowiem lepiej kupić zrobić porządne kolumny zamiast pół życia przekopywać się przez ruple vintage i z uporem je modyfikowac. Nie ze złe czy inne ale one w większosci to juz Trupy jak passerati B5.

A co do kolumn to ja bym mocno się zastanowił jakie pasmo cię denerwuje bo wiesz ten wysoki patrząc się na filtracje to gra tylko częśc wysokich większą częśc gra ta kopułka. A idąc dalej ta kopułka nie gra całej srednicy bo większośc gra ten midbas. Podziały są bardzo wysoko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zapacoustics
6 minut temu, zapacoustics napisał:

Dlaczego wszystcy Experci zawsze teoretyzują i pokazują nie swoje opracowania, pomiary?

Wiesz Adaś Twoje też są super, a jak masz coś do dodania to wal śmiało.

Wykorzystywanie tego co już zostało opublikowane jest łatwe i myślę, że zarówno Paweł jak i Troels są zadowoleni , że przekazuję ich publikacje szerszej społeczności 🙂

pozdrawiam

14 minut temu, zapacoustics napisał:

L-pad którzy zawsze wszystcy zmieniają zmienia wszystko.

L-pad to zło nigdy nie stosuję bo zmienia dźwięk tweetera nie do poznania

ale w jednym przypadku jest przydatny jeśli chcemy podbić top oktawę....

mam nadzieję , że Ty wiesz jak? 🙂

Wszystcy do Mnie mówią Adaś - A Ja wielki chłop jestem i już powoli stary :). Ale bez stresu Mi to nawet odpowiada 🙂

18 minut temu, expert napisał:

jest przydatny jeśli chcemy podbić top oktawę...

A można to zrobić na kilka sposobów zarówno przed filtrem jak i za nim, najprosćiej to chyba "równolegle" audiofile by zaraz to bocznik nazywali ale żaden to bocznik. Mało kiedy stosuje w HDS którego bardzo lubie wręcz na odwrót robie aby zagrał tak jak Ja chce.

Edytowane przez zapacoustics
45 minut temu, zapacoustics napisał:

Co filtry opóźniają przyśpieszają ?

Aby zgrać fazowo głośniki na pionowym froncie bez wavequide musisz najczęściej filtrować np 2-way

12/18 by filtrem elektrycznie zniwelować różnice centr akustycznych.

Prędkość dźwięku jest ta sama ale bez korekcji filtrem z pionowego frontu do słuchacza dźwięk z tweetera dobiegnie wcześniej niż z midwoofera bo midwoofer jest on cofnięty w stosunku do tweetera o np 25mm .... to chyba jasne ? 🙂

57 minut temu, zapacoustics napisał:

A co do kolumn to ja bym mocno się zastanowił jakie pasmo cię denerwuje bo wiesz ten wysoki patrząc się na filtracje to gra tylko częśc wysokich większą częśc gra ta kopułka. A idąc dalej ta kopułka nie gra całej srednicy bo większośc gra ten midbas. Podziały są bardzo wysoko.

To strojenie z połowy 20 wieku.... Większość firm tak budowała ..... teraz takie podziały zostały tylko przy kopułkach średniotonowych m.in. ATC ...choć dzięki kopułkom SB Satori MD60N czy D84 Ellipticor

wysokie podziały wracają

8 godzin temu, expert napisał:

To strojenie z połowy 20 wieku.... Większość firm tak budowała ..... teraz takie podziały zostały tylko przy kopułkach średniotonowych m.in. ATC ...choć dzięki kopułkom SB Satori MD60N czy D84 Ellipticor

wysokie podziały wracają

Akurat tu obok ówczesnych trendow wymuszał je głośnik wysokotonowy  ( wstęga / magnetostat )

9 godzin temu, zapacoustics napisał:

Witam. Wsześniej tez zwracałem uwagę na ten aspekt , te głośniki "brzydko" się starzeją , membrana sztywnieje a dźwięk staje się natarczywy .

11 godzin temu, expert napisał:

gdyby układ był taki

Ukryta Zawartość

to zmiany rezystancji R1011 wyglądałyby tak

obraz.thumb.png.c4d44d824480ac2368e278a213795036.png

Jak widać rezystor na wejściu może stłumić całe pasmo wysokich i bawienie się jego wartością nie zaburzy zgrania fazowego (oczywiście jeśli rezystancja nie będzie zbyt duża)

U Ciebie nie ma tego tłumika na wejściu filtra a rezystory użyte u Ciebie podobnie jak R1041 w zwrotce powyżej służą prawidłowemu zgraniu tweetera ze średniotonowym.

Każda zmiana potencjometru R2 zmienia zależności fazowe tweetera i średniaka... być może dla konstruktora były one akceptowalne.... skoro zaprojektował takie tłumienie głośnika.

Zauważ , że średniotonowy, który proponowałem stłumić rezystorem na wejściu odtwarza zakres 800hz-4500hz

a więc korekcie podlegałby tylko zakres ok 1500hz -3000hz a więc delikatny dołek w paśmie , w którym nasz słuch jest najbardziej wrażliwy.

Rezystor na wejściu filtra głośnika, który jest filtrowany zarówno od góry jak i od dołu działa tak jak narysowana przeze mnie biała linia

obraz.thumb.png.9e16c222b13ed003446f2b047fd2b40f.png

Czy ta sytuacja ma miejsce także w przypadku zamiany elektrolita (ESR=3.5ohm) na foliowy (ESR=0.001ohm) i uzupełnieniu brakujących ohmów zwiększając rezystor za filtrem? Czy lepiej będzie dołożyć brakujące ohmy umieszczając dodatkowo rezystor przed filtrem, opcje na zdj. A4 czy A3 ?

A4.jpg

A3.jpg

A2.jpg

A1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, expert napisał:

Mylisz się Wiciu , usunięcie tych rezystorów rozwali zwrotnicę.

Guzik rozwali, zwiększy się tylko charka amplitudowa

27 minut temu, Nakamichi napisał:

Witam. Wsześniej tez zwracałem uwagę na ten aspekt , te głośniki "brzydko" się starzeją , membrana sztywnieje a dźwięk staje się natarczywy .

"Problem" dotyczy tylko wysokotonowca. Korekcję (podbicie) zaczynam powyżej 4,5kHz czyli dokładnie to co odtwarza Tweeter. 

Owszem, Polydomy się brzydko starzeją, ale ja mam wymienione membrany, więc temat nas nie dotyczy. Średnie i basy grają super.

Podpowiedź dla autora. Niekiedy czasem nie zawsze zgyż albowiem lepiej kupić zrobić porządne kolumny zamiast pół życia przekopywać się przez ruple vintage i z uporem je modyfikowac. Nie ze złe czy inne ale one w większosci to juz Trupy jak passerati B5.

Ja się absolutnie nie upieram. Z dużą rezerwą podchodzę do opinii na temat sprzętu audio (powtarzają je często ludzie którzy nawet nie słyszeli danego sprzętu). Dlatego miałem już sporo kolumn aby wyrobić sobie własne zdanie i opinię. Teraz padło na Kappy.

11 minut temu, Kubic napisał:

Teraz padło na Kappy.

To moze tak , zerknij do prospektu , manuala . Tam jest podane rozmieszczenie kolumn i wskazany kierunek .

Nie jest nim bezpośrednie ukierunkowanie na słuchacza .

Kolumny te ( zestawy glosnikowe) nie grają wycofanym zakresem góry pasma , coś jest nie tak .

6 minut temu, Nakamichi napisał:

Kolumny te ( zestawy glosnikowe) nie grają wycofanym zakresem góry pasma , coś jest nie tak .

A i owszem 🙂 Dlatego założyłem ten temat 🙂

7 minut temu, Nakamichi napisał:

Nie jest nim bezpośrednie ukierunkowanie na słuchacza

Wszystkie ustawienia sprawdzone. Mówimy o sporym dołku -4dB (wrażenia odsłuchowe). Jeśli uda się w weekend to pomięrzę ch-ke amp-faz w moim niedoskonałym pomieszczeniu 🙂

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Trzeba sprawdzić czy słyszy się poprawnie w tym zakresie.

Nie odbiegajmy od tematu...proszę.

13 godzin temu, expert napisał:

Ewentualnie można dołożyć AMT np ten

Śmiechu warte, oryginalny głośnik to czysta wstęga.

10 minut temu, Kubic napisał:

Nie odbiegajmy od tematu

Nie ma w tym złośliwości.

-4dB na korektorze to dużo. Mocowo (10log) da to jeszcze więcej. 

Sprawdź po prostu elementy od wejścia: 

Zabezpieczenie (lubi wzrastać na nim oporność), Kondensator C1 (Jka wskazał @Nakamichi mogła zmaleć pojemność, wzrosnąć ESR), potencjometr (to słabe potencjometry i mogła wzrosnąć rezystancja do suwaka).

Cudów nie ma skoro sam przetwornik daje radę jak napisałeś. 

• Pokaż nowe odpowiedzi