Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany w systemie stereo - kolumny podłogowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że to mój pierwszy post na tym forum, witam serdecznie wszystkich kolegów.

Mój obecny zestaw:

- wzmacniacz NAD c326bee

- CD NAD c515bee

- DAC Musical Fidelity V90-DAC

- kolumny Roth Audio Oli40

Rozważam zmianę kolumn na nowe - zbliża się black friday, jest trochę promocji, pewnie jakieś jeszcze się pojawią więc myślę że to dobra okazja. Celuję w okolice 3000 zł, modele które wpadły mi w oko:

- Polk Audio Signature Elite ES55

- Pylon Audio Sapphire 25

- Monitor Audio Bronze 200

- Indiana Line Tesi 561 lub 661

Lubię brzmienie żywiołowe z solidną podstawą basową, ładnym środkiem i nie narzucającą się górą. Czy wymiana obecnych kolumn na któreś z powyższych ma według Was sens? Na które szczególnie zwrócić uwagę? Co jeszcze ewentualnie dodać do listy?

W przyszłości planuję zmianę wzmacniacza na coś o większej funkcjonalności - NAD C368 lub Cambridge Audio CXA61.

Będę wdzięczny za wszelakie podpowiedzi 🙂

Snell E3 kup sobie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Inna liga niż to co wymieniłes. Kolega grał na Saphirach, ja miałem Diamondy 28

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez julius-6
2 godziny temu, Zirh napisał:

Indiana Line Tesi 561 lub 661

Nowe Tesi mają sporo lepszą górę. Jak duże pomieszczenie odsłuchowe? Może Tesi 5 nowe wystarczą, a grają dużo lepiej od tych starszych 561. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Pomieszczenie 20m2 otwarte na kuchnię i holl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, Zirh napisał:

Pomieszczenie 20m2 otwarte na kuchnię i holl

image.thumb.png.73e908c05d2957e12cd241678163c01e.png

Jeśli kolumny po bokach TV czyli powierzchnia odsłuchowa tak niewielka, to wystarczą mniejsze Tesi 561 albo wspomniane Tesi 5 😉

Wpadnij do nas posłuchać 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 minutę temu, Zirh napisał:

A jesteś w stanie jakoś porównać je do moich obecnych kolumn?

Wpadnij do nas na odsłuch i sam posłuchaj 😉

Zawsze możesz zabrać i swoje kolumny, aby postawić obok 😉 

www.tophifi.pl

Cześć 🙂 

4 godziny temu, Zirh napisał:

Moim zdaniem dobre opcje 🙂 Polki bardziej żywiołowe, Szafiry mają spokojniejszą górę. Wyższa półka moim zdaniem niż wspomniane Tesi 561/661, a MA Bronze mają dość zaznaczoną górę pasma. 

Opisywanie, które Ci się bardziej spodobają, to cóż 😉 Kwestia gustu, jak zawsze. W dobrej cenie mamy jeszcze Q Acoustics 3050i, może Cię zainteresują 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

7 minut temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 

Moim zdaniem dobre opcje 🙂 Polki bardziej żywiołowe, Szafiry mają spokojniejszą górę. Wyższa półka moim zdaniem niż wspomniane Tesi 561/661, a MA Bronze mają dość zaznaczoną górę pasma. 

Opisywanie, które Ci się bardziej spodobają, to cóż 😉 Kwestia gustu, jak zawsze. W dobrej cenie mamy jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , może Cię zainteresują 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 

Dzięki za odpowiedź, zapomniałem o tych q-acoustics a również o nich myślałem jakiś czas temu. Jesteś w stanie pokusić się o porównanie polków, szafirów oraz q-acoustics do moich obecnych kolumn?

Ukryta Zawartość

Oj przyznam szczerze, że minęło tyle czasu odkąd ich ostatnio słuchałem, że nie chcę tu nic pomieszać. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Powiem ci że paradoksalnie twoje kolumny to stary ale bardzo ciekawy model. 

One obecnie są produkowane pod logiem melodika.

Czy też były bo to różnie z dostępnością jest teraz tych produktów. 

Da się wybrać kolumny o bardziej żywiołowym brzmieniu Ale dobrze by było gdybyś ich posłuchał bo względem obecnych żeby się nie okazało że są zbyt nie wiem jaskrawe natarczywe czy też rockowe 🙂

Idź do salonu i posłuchaj kilku modeli te które akurat wymieniłeś są dostępne w większości to są takie standardowe popularne i niedrogie modele. 

Zobacz czy to jest twoje brzmienie czy faktycznie w tym kierunku chcesz iść

W dniu 22.11.2024 o 09:10, Zirh napisał:

Mój obecny zestaw:

- wzmacniacz NAD c326bee

- CD NAD c515bee

Rozważam zmianę kolumn na nowe - zbliża się black friday, jest trochę promocji, pewnie jakieś jeszcze się pojawią więc myślę że to dobra okazja. Celuję w okolice 3000 zł, modele które wpadły mi w oko:

Lubię brzmienie żywiołowe z solidną podstawą basową, ładnym środkiem i nie narzucającą się górą. Czy wymiana obecnych kolumn na któreś z powyższych ma według Was sens? Na które szczególnie zwrócić uwagę? Co jeszcze ewentualnie dodać do listy?

W przyszłości planuję zmianę wzmacniacza na coś o większej funkcjonalności - NAD C368 lub Cambridge Audio CXA61.

Będę wdzięczny za wszelakie podpowiedzi 🙂

Najtaniej a największy przyrost jakości da Tobie modyfikacja tego wzmacniacza. Drugi krok to zmiana źródła a całość zgrać odpowiednio dobranymi kablami.

Kolumny bym zostawił. 

W dniu 22.11.2024 o 08:10, Zirh napisał:

Mój obecny zestaw:

- wzmacniacz NAD c326bee

- CD NAD c515bee

Według mnie kolumny masz dobre (w skrócie to Melodika BL40 i na te czas kupił byś je w podobnym budżecie który zakładasz), podane przez Ciebie modele to raczej skok w bok i odmiana na coś innego, jakościowo to podobna półka.

Jeśli ma być ciepło to te Polki będą dobre, ewentualnie ES60 lub Aurora 700. Jeśli ma być coś lepiej to Dali Oberon 7 będą dobrą opcją, ale będzie to zakup ponad aktualny budżet.

Nad wzmacniaczem można przyszłościowo pomyśleć, ale ten NAD był b.dobry jak na swoje czasy.

23 godziny temu, Planeta Dźwięku napisał:

Według mnie kolumny masz dobre (w skrócie to Melodika BL40 i na te czas kupił byś je w podobnym budżecie który zakładasz), podane przez Ciebie modele to raczej skok w bok i odmiana na coś innego, jakościowo to podobna półka.

Jeśli ma być ciepło to te Polki będą dobre, ewentualnie ES60 lub Aurora 700. Jeśli ma być coś lepiej to Dali Oberon 7 będą dobrą opcją, ale będzie to zakup ponad aktualny budżet.

Nad wzmacniaczem można przyszłościowo pomyśleć, ale ten NAD był b.dobry jak na swoje czasy.

Dzięki za propozycję Dali Oberon 7, dodam do listy. A jak uważacie, warto zainteresować się Focal Chora 816?

13 minut temu, Zirh napisał:

Dzięki za propozycję Dali Oberon 7, dodam do listy. A jak uważacie, warto zainteresować się Focal Chora 816?

Inne granie, dużo jaśniejsze. Mają swoich fanów i przeciwników 😉 

3 godziny temu, Zirh napisał:

Chora 816 to o wiele jaśniejsze granie z twardszym basem, którego będzie mniej niż w Roth Audio Oli40, oraz będzie szczuplejszy w odczuciu. Jeśli zależy Ci na zachowaniu podobnej charakterystyki z lepszą jakością, to Oberony 7 będą idealnym wyborem. Podstawa będzie na pewno solidniejsza.

Omawiamy je też w naszym filmie, razem z resztą oferty, która była dostępna w tamtym czasie 😉 

20 godzin temu, Zirh napisał:

Nie

Nad oberon względem twoich też bym się zastanowił. Nie znając ceny obu urządzeń a słuchając ich nie powiedział byś że twoje są tańsze 🙂

You know what i mean?

• 2 tygodnie później...

Jednak mimo wszystko postanowiłem spróbować tych Focali Chora 816 i finalnie zakupiłem je tydzień temu nowe za 3600 zł. Jestem w trakcie wygrzewania na obecnym sprzęcie i bardzo mi się podobają, uważam że są co najmniej klasę wyżej od moich Roth Oli40.

Może nie w tym momencie ale w niedługim czasie chciałbym zmienić również wzmacniacz. Myślę, że jakiś lepszy sprzęt wyciągnie z nich znacznie więcej niż mój NAD c326bee. Co może fajnie podpasować do tych kolumn? Oczekiwałbym poprawy zwłaszcza w dolnych rejestrach - chciałbym wyciągnąć więcej dołu. Focale same z siebie grają bardzo wyraziście górą także dobrze by wzmacniacz nie podkreślał dodatkowo tego pasma.

Na oku mam:

-Atoll in100se

-Atoll in80 signature

-Musical Fidelity M3i/M3si

-Cambridge Audio CXA61

-NAD C368

Któreś z nich od razu powinienem odrzucić? Co mogę jeszcze dodać do listy?

Atoll będzie fajnym kierunkiem, podobnie Musical. Nad to rozwinięcie Twojego grania, a Cambridge będzie sporo jaśniejszy. Warto spróbować też z Regą Elex MK4, Fezz Torus 5040, może Vincent SV-500 🙂 Raczej zostałbym przy cieplejszym graniu 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 

No dobra jak Ci leżą to przecież o to chodzi 🙂 ile było w tym upartego działania? 🙂

Hehe

A tak całkiem poważnie to atoll do nich albo Roksan.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No dobra jak Ci leżą to przecież o to chodzi 🙂 ile było w tym upartego działania? 🙂

Hehe

A tak całkiem poważnie to atoll do nich albo Roksan.

Trochę takiego upartego działania w tym było nie ukrywam. W sumie to już kiedyś mnie bardzo korciło żeby kupić Focale, wtedy jeszcze Chorusy, do tego uznałem że cena za te Chory jest atrakcyjna. Finalnie czy muzyka filmowa Hansa Zimmera i Vangelisa, czy Pink Floyd zabrzmiały mi na nich naprawdę fajnie, wręcz się zauroczyłem i na ten moment nie żałuję podjętej decyzji.

Wzmacniacz myślę że kupię używany, powyżej podałem 2 modele Atolla, jeden z nich znam dobrze - in100se i właśnie myślę że takie brzmienie może pasować do tych kolumn. Ten IN80 Signature brzmi podobnie? Jaki model Roksana masz na myśli, Kandy K2 czy jakiś inny?

Wiem że było 🙂

Nie uważam że to źle. Każdy musi mieć jakieś przesłanki do wydania swojego budżetu.

Im wyższy atoll tym mniej ci ciepły. Myślę że 100 tak będzie ok.

Z Roksana nowy model attessa dostaniesz w fajnej cenie używany. Ale K2 jako starsza konstrukcja tańsza też będzie ciekawy. 

Dorzucam w takim razie do listy Roksana Attessę i Kandy K2, trochę już o nich poczytałem, przeglądałem ogłoszenia i wydają się być naprawdę ciekawą opcją. W atollu in100se jedynie co mnie irytuje to brum z transformatorów, miałem styczność z dwoma egzemplarzami i oba miały ten problem. Nie wiem czy pech czy reguła?

A co sądzisz o Musicalach M2SI / M3I / M3SI w zestawieniu z Focalami?

Trzeba by sobie przypomnieć z czym zagrały w salonie, bo Musical czy Atoll

może trochę zgasić górę pasma - ja bym wcześniej posłuchał ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

23 godziny temu, Zirh napisał:

Dorzucam w takim razie do listy Roksana Attessę i Kandy K2, trochę już o nich poczytałem, przeglądałem ogłoszenia i wydają się być naprawdę ciekawą opcją. W atollu in100se jedynie co mnie irytuje to brum z transformatorów, miałem styczność z dwoma egzemplarzami i oba miały ten problem. Nie wiem czy pech czy reguła?

A co sądzisz o Musicalach M2SI / M3I / M3SI w zestawieniu z Focalami?

Też dobra opcja. Musical ma mocno przygaszona górę pasma. Pasuje.

• 2 tygodnie później...
W dniu 11.12.2024 o 07:23, Piotr Sonido napisał:

Też dobra opcja. Musical ma mocno przygaszona górę pasma. Pasuje.

Dziękuję Piotr za pomoc. Finalnie wczoraj kupiłem Roksana Attessę, myślę że trafiła się bardzo dobra oferta za używany, jeszcze na gwarancji. Podoba mi się jak gra z Focalami, ale jeszcze muszę trochę potestować 🙂

Ciekawy byłem jak zagra wbudowany do niego DAC w porównaniu do mojego Musicala i powiem szczerze, że Musical brzmi dla mnie dużo lepiej. Dźwięk jest znacznie bardziej dociążony, barwniejszy. Testowałem z urządzeniem Audio Pro Link 1 podłączonym optykiem do obu DACów.

p.s. Wygląd Attessy - dla mnie petarda 🙂 

W dniu 20.12.2024 o 08:40, Zirh napisał:

Dziękuję Piotr za pomoc. Finalnie wczoraj kupiłem Roksana Attessę, myślę że trafiła się bardzo dobra oferta za używany, jeszcze na gwarancji. Podoba mi się jak gra z Focalami, ale jeszcze muszę trochę potestować 🙂

Ciekawy byłem jak zagra wbudowany do niego DAC w porównaniu do mojego Musicala i powiem szczerze, że Musical brzmi dla mnie dużo lepiej. Dźwięk jest znacznie bardziej dociążony, barwniejszy. Testowałem z urządzeniem Audio Pro Link 1 podłączonym optykiem do obu DACów.

p.s. Wygląd Attessy - dla mnie petarda 🙂 

Ale mówisz teraz o samym brzmieniu przetwornika w tych wzmacniaczach czy o brzmieniu całej konstrukcji? 

Ja akurat lubię brzmienie attessy ale faktycznie zwolennicy Roksana mogą się czepiać kilku kwestii. 

To jest najbardziej ocieplony wzmacniacz tego producenta jaki wyszedł do tej pory choć okej zapewne nie słuchałem wszystkich modeli głównie tych starych. 

Ale przy tej ciepłocie nadal zachowuje dobrą kontrolę niskich rejestrów. Góra jest ciepła delikatna ale faktycznie ma inną teksturę niż ta z musicala 

Mimo że obie są łagodne to ta z musicala stwarza wrażenie bardziej przestrzennej i grającej swobodnie.

Co kto lubi 

Mam nadzieję że będziesz zadowolony z tego wzmacniacza udana konstrukcja. Życzę ci wszystkiego dobrego i dużo zdrowia na te święta