Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie brzmienia popularny kosci DAC w praktyce. Sabre, AKM, Wolfson, Burr Brown

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadłem na taki pomysł, aby przetestować w praktyce brzmienie popularnych układów DAC w praktyce. Na ta chwilę charakter wzmacniacza i kolumn na których będę to testował nie ma znaczenia. Zawszę będzie to ten sam set. Za transport będzie służyć Eversolo DMP-A6. 

Prosilbym o propozycję niedrogich(do 1000 zł) i popularnych DAC, które reprezentują 'granie' poszczególnych producentów. Min. :

-AKM 

-Sabre

-Wolfson

-Burr Brown 

-inne

Na ta chwilę 'znam' brzmienie Sabre z Eversolo i FiiO bta30 pro. Ten sam układ, inna implementacja, różne brzmienie. 

to nie będzie takie proste, bo na brzmienie ma wpływ także implementacja tej kości, zasilanie itd. Taką samą kość można znaleźć w różnej klasy urządzeniach i rozstrzał cenowy będzie ogromny, więc nie ma co spłycać za bardzo tematu. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Nie ma co porównywać kości w ten sposób 🙂 Implementacja bardzo dużo zmienia i całokształt może za każdym razem zabrzmieć inaczej 😉 Choć wiele osób nazwie ofertę iFi typowym Burr Brownem. 

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Od czegoś trzeba zacząć. Nie mam możliwości podjechać i posłuchać. Widziałem często ludzie tu piszą o jakich hiper super znaleziskach. Toppingi i inne S.M.S.L 🙂

Być może na pierwszy ogień pójdzie:

iFi Audio DAC ZEN One Signature DAC. Używany. Zobaczymy w jakich pieniądzach uda się go wyrwać. 

11 godzin temu, bodziocool napisał:

Prosilbym o propozycję niedrogich(do 1000 zł) i popularnych DAC, które reprezentują 'granie' poszczególnych producentów. Min. :

Zgadzam się, że porównanie chipów nie ma sensu. Pytanie brzmiało inaczej. 

Przegladajac min. to forum może zauważyć, że jest wyrobione zdanie: Wolfson gra tak, AKM inaczej a Sabre to już w ogóle najtańsze chińszczyzna gdzie pchaja ja wszędzie. Na internetach można przeczytać dokładne opisy grania poszczególnych producentów. Chce znaleźć urządzenia które odpowiadaja tym opisą. DACi z  kośćmi producentów można łatwo znaleźć. Na ta chwilę szukam 'zgrubnie' brzmienia. Pote będę chciał doszukiwać się niuansów

No właśnie, to trochę spłycanie tematu. Ja mogę napisać jak brzmiały te kości w DAC-ach, których słuchałem, ale w innych może to brzmieć zupełnie inaczej, więc nie wiem co jest warty taki opis... Sabre brzmiał bardzo jasno, ale mega szczegółowo, wręcz czasami aż za bardzo, przez co dźwięk tracił naturalność, ale jak ktoś lubi takie brzmienie, to czemu nie. Wolfsona mam w Cambridge CXU i w sumie trochę podobnie do Sabre, ale nie aż tak ostro i jasno (z tym, ze tam jest zaimplementowany oversampling, więc bez tego może brzmieć inaczej). Ogólnie jest to dużo bardziej muzykalne i przyjemniejsze granie od Sabre. AKM brzmi najbardziej neutralnie, jest sporo dołu i ciepła, ale i góra nie jest jakaś przygaszona. To jest mój osobisty numer jeden. Burr Brown miałem w DAC-u Arcama i średnio mi on podpasował. Za bardzo zaokrąglał dźwięk i gubił detale, a dołu było za dużo... ale z tego co widzę to jest sporo fanów takiego grania, więc nie krytykuję, to są osobiste preferencje.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

2 godziny temu, quatross napisał:

Kości nie grają. (JeszczeSame).

Nie do końca się zgodzę. Pytałem o urządzenia w konkretnym przedziale cenowym które w jakimś stopniu zgodne są z 'tą klasyfikacją' producentów kości o której czytam na forach i stronach producentów. 

Teraz mała ironia. Nie mam na celu nikogo obrażać. Poprostu taki jest charakter tego forum, zapewne innych też.:) 

Co teraz mają czuć ludzie którzy twierdzą, że kable 'grają' , kondensatory 'graja', rezystory 'grają'...:) 

@qbakos przedstawił swoje spostrzeżenia, które mniej wiecej wpisuja się w ten ogólny podział. 

W/g mnie w tym wypadku najlepsza jest praktyka. Zacznę Low Endowo. Trzeba najpier zrobić tło na ten 'haj' 🙂

Edytowane przez bodziocool
24 minuty temu, bodziocool napisał:

Nie do końca się zgodzę. Pytałem o urządzenia w konkretnym przedziale cenowym które w jakimś stopniu zgodne są z 'tą klasyfikacją' producentów kości o której czytam na forach i stronach producentów. 

Teraz mała ironia. Nie mam na celu nikogo obrażać. Poprostu taki jest charakter tego forum, zapewne innych też.:) 

Co teraz mają czuć ludzie którzy twierdzą, że kable 'grają' , kondensatory 'graja', rezystory 'grają'...:) 

@qbakos przedstawił swoje spostrzeżenia, które mniej wiecej wpisuja się w ten ogólny podział. 

W/g mnie w tym wypadku najlepsza jest praktyka. Zacznę Low Endowo. Trzeba najpier zrobić tło na ten 'haj' 🙂

Ok Wolfson gra jasno AKM neutralnie. Upraszczając.

Reszta to hajend.

5 godzin temu, rafal735r napisał:

Przecież sama kość nie gra. Porównanie całkowicie pozbawione sensu. 

Właśnie tak 😉

Dobrze, nie brnijmy w to. Nie mam racji. 

Ale ja dziś już wiem ktore DACi są najlepsze:) Czytanie 'nie pasujecego' wątku o Wiim Ulta mnie w tym przekonaniu utwierdza. 🙂

Było to już poruszone chyba 1000-krotnie w osobnych bardzo podobnych do tego wątkach oraz przy okazji miliona innych wątków. 

Sama kość nie jest wyznacznikiem brzmienia jakie uzyskasz z całego playera czy to odtwarzacza sieciowego czy odtwarzacza CD czy osobnego przetwornika. 

Liczy się implementacja tej kości jej zasilanie i wszystko w około.

No to przykład choćby z wczoraj. 

Bardzo szanuje wskazowki @rafal735r. To nie wścibskość, może wskazówka ze większość z was to robi. I z boku to widać.

P. S. I tak nie ma lekko przez tego wima. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może i przesadzam, ale i tak robi się z porównywania DAC próba dopasowywania

go do reszty toru. Czyli zarówno IC, wzmacniacza, jego kabli i kolumn.

Żeby nie wyszła tu karykatura, jak kiedyś z kilkoma niemiłosiernie zjechanymi

niezłymi wzmacniaczami. Dopiero na końcu "recenzent" przyznał się, że testował je

na jakichś starych Klipschach ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

-inne - to na przykład cirrus logic

(trafiłem tu na wątek, ktoś pytał o dac na kości CS4398 - bo (prze)czytał że jedna z najlepszych deltasigma 😉 )

ale faktycznie gra całość układu a nie jedna kostka, jaka by nie była...

21 minut temu, ro35 napisał:

-inne - to na przykład cirrus logic

(trafiłem tu na wątek, ktoś pytał o dac na kości CS4398 - bo (prze)czytał że jedna z najlepszych deltasigma 😉 )

ale faktycznie gra całość układu a nie jedna kostka, jaka by nie była...

Mam tą kostkę w swoim odtwarzaczu, ale chyba wolę brzmienie tej z zewnętrznego DACa czyli AK4497. 

?👈

Jak widać, mniej lub wiecej każdy preferuje konkretne kostki. Zakładając ten temat byłem przekonany, że ten podział jest na tyle wyraźny, że bez trudu uda się wybrać 'przedstawicieli' do testów. Pewnie ten podział może kiedyś był kiedyś prawdopodobny. Gdy urządzenie miały jakiś swój charakter. Teraz pewnie muszą się dobrze mierzyć i być poprostu drogie i 'idealne'. Chciałem skorzystać z Blackweeku i nakupić taniej chinszczyzny na alliexpres 🙂 Temat odpuszczam bo jak się czyta fora to można wszystko przeczytać i wszystkie DAC potencjalnie mogłyby mi pasować:) 

Pytanie ile w tym preferowaniu kostki jest czytania o niej wcześniej. :):)

Ile to razy bowiem ta sama kość i różnych urządzeniach zagrała inaczej 

:)

• 2 tygodnie później...

@bodziocool Moja propozycja na testy typowego ESS Sabre:

Pro-Ject Pre Box S2 Digital.

Owszem, kostki DAC mają swoje charakterystyczne cechy brzmieniowe. Może chodzi o firmware, może o filtry cyfrowe. Coś jest na rzeczy. Nie znaczy to jednak, że zawsze odgadniesz co jest w środku 😀

P.s. Lepsze zasilanie najmniej zmienia brzmienie DAC. Nie daj się naciągnąć na dodatkowy zasilacz kosztujący więcej od samego DAC 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
27 minut temu, Gargan napisał:

P.s. Lepsze zasilanie najmniej zmienia brzmienie DAC.

Dodaje realizmu do brzmienia. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

41 minut temu, Gargan napisał:

@bodziocool Moja propozycja na testy typowego ESS Sabre:

Pro-Ject Pre Box S2 Digital.

Owszem, kostki DAC mają swoje charakterystyczne cechy brzmieniowe. Może chodzi o firmware, może o filtry cyfrowe. Coś jest na rzeczy. Nie znaczy to jednak, że zawsze odgadniesz co jest w środku 😀

P.s. Lepsze zasilanie najmniej zmienia brzmienie DAC. Nie daj się naciągnąć na dodatkowy zasilacz kosztujący więcej od samego DAC 😁

Ukryta Zawartość

Dziękuję za propozycję. Już miałem kilka urządzeń z Ess Sabre. Na tą chwilę zamówiłem Toppinga E70V oraz czekam na CA CXN V2. Posiadam też Denona Dcd-1550ar. Jestem świadomy, że różnych urządzeń nie da się porównać w ten sposób i nie powinno. Ale daje mi to pewien pogląd czego szukać,a co mi się nie podoba:)  Na tą chwilę podoba mi się mieszanka Eversolo DMP-A6 oraz FiiO Bta30 Pro. Bas z FiiO a reszta z Eversolo 🙂

Ukryta Zawartość

Jeśli chcesz DAC, który mierzy się genialnie to zastanów się nad Topping D70 Pro Sabre DAC.

ASR go testowali i zniszczył osiągami dużo droższe urządzenia. 

Za to wszystko od Atoll ma fatalne pomiary 😁

DAC od Cambridge nie cierpię 😁

Arcam dla mnie brzmi lepiej 🙂

Raczej nie. Mam Wiim ultra i kupuje tanie DACi z drugiej ręki😉 Lubię brzmienie 'V' oraz używam potencjometrów od Bass i Treble🙃

Edytowane przez bodziocool

I bardzo dobrze że nie zwracasz uwagę na pomiary. 

Tym bardziej jeżeli dokonujesz tak drastycznych korekcji i kręcisz bardzo gałkami. 

Brzmienie v o jakim mówisz to raczej domena niektórych wzmacniaczy ale są odtwarzacze czy przetworniki które właśnie prezentują tego typu naleciałości. 

Są to przeważnie chińskie produkty które w testach wypadają najwyżej. 

Topping, SMSL czy właśnie wiim

• Pokaż nowe odpowiedzi