Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Diamond 28 mkII - czy szanowne forum gra na takowych ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar wymienić moje Tannoy-e XT8F na coś z wyższej półki - kwota do 14 000 ( taki noworoczny uśmiech). Watro na tytułowe? Czy opinie o tym modelu ( wielce pozytywne oczywiście np Q21 ) jest to tylko promowanie polskiej marki przez dystrybutorów za łatwą prowizję od producenta ?

Edytowane przez TomaszWarecki

Rozważ też Fyne Audio F502SP. 

Ze stajni Pylon świetnie grają Jade 20 i te mogę szczerze polecić. 

Jak w grę wchodzą używane kolumny to za 14.000 można kupić coś z Focala czy Tannoy serii DC. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A to jeszcze i w tej cenie mi mignęło w świadomości

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tylko nie wierzę spoconym palcom, które dotykały membran przez kilkanaście tygodni 😞

Ukryta Zawartość

Pylon od początku wzorował się na brzmieniu kolumn ProAc. Może dalej iść tą drogą? Zabawa zaczyna się od modelu Response DT8. Półka wyżej to Response D20R i większe. 

Zapraszam na odsłuchy 😉

P.S.

Pierwsze Pylony były strojone i porównywane w naszej sali odsłuchowej w Poznaniu 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, TomaszWarecki napisał:

coś z wyższej półki - kwota do 14 000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny OK, ale na pewno na Święta nie można ich sobie sprawić - czas 3 mce 😞 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

47 minut temu, audioburak napisał:

jak jest decyzja pozytywna to i święto się znajdzie

np walentynki 🙂

47 minut temu, audioburak napisał:

Chociaż przekraczając deko budżet i mając pokój poniżej 30m2 wybrałbym hi-end

albo te monitory

Ukryta Zawartość

albo te podłogówki

Ukryta Zawartość

Sam mam kolumny w których zaaplikowałem te dwa głośniki 21we i D34

top topów absolutny hi-end na dzień dzisiejszy nic lepszego w tym rozmiarze kolumn nie ma na świecie... za tę cenę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez expert
4 godziny temu, TomaszWarecki napisał:

Watro na tytułowe?

Wszystko zależy, czego szukasz w brzmieniu 🙂 Opcji na nowe kolumny w tym budżecie jest sporo, najlepiej byłoby ich po prostu odsłuchać 😉 Wśród nich m.in. Vienna Acoustics Mozart SE Signature, Monitor Audio Gold 200 5G, Audiovectory QR3 SE, System Audio Legend 40.2. Jest w czym przebierac 🙂 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, najlepsza i najszybsza droga na znalezienie kolumn dla siebie 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

21 minut temu, Q21 napisał:

Vienna Acoustics Mozart SE Signature

O.K. Fajne.

Ukryta Zawartość

Zamówienie 2-4tygodni EVO 

12kPLNów .

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, expert napisał:

topów absolut

😂😂😂😂

Godzinę temu, expert napisał:

na świecie

😅😂😂

5 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Watro na tytułowe?

Nie za taką kwotę. 

Jakby kosztowały 8kzl/para; To może opłacalnie nie, ale warto było by już 

36 minut temu, quatross napisał:

😅😂😂

bardzo to merytoryczne 🙂

a poważnie ....podaj proszę model kolumn zbudowanych na Elipticorach , który słyszałeś?

Godzinę temu, quatross napisał:

O.K. Fajne.

Ukryta Zawartość

Zamówienie 2-4tygodni EVO 

12kPLNów .

"astępnie podłączono nam Equilibrium Aqual D6. No i czar Pylonów dla mnie prysł"

Na zeszłorocznym Audio-video show rozmawiałem z głownym konstruktorem Equilibrium ,   pytałem czemu nie przywieźli najlepszych swoich konstrukcji na Ellipticorach .... Chłopaki z Zielonej Góry potrafią robić znacznie lepsze konstrukcje niż proponowana przez Ciebie budżetówka 🙂

Sorry ale pomyliłeś zakładki

W kolumach zaproponowanych przeze mnie w ostatnim linku , który wkleiłem same głośniki kosztują 14000zł

Ukryta Zawartość

20 minut temu, expert napisał:

głośniki kosztują 14000zł

Lecz, jakoś kurde; nie grają.

AQUAL mimo tanich przetworników gra lepiej ;]]

21 minut temu, expert napisał:

Elipticorach

Słyszałem tańsze i lepsze a zarazem lepiej brzmiące głośniki od każdych ss z każdego zakresu

1 minutę temu, quatross napisał:

Lecz, jakoś kurde; nie grają.

AQUAL mimo tanich przetworników gra lepiej ;]]

Ok. masz prawo do takiej opinii nawet tylko oglądając obrazki. 🙂

Mam nadzieję , że nie masz aktualnie na sprzedaż proponowanych przez siebie kolumn...

Czytam i analizuję powyższe łącząc z informacjami w necie.

Ujęła mnie zaproponowana wersja AkustyK EL12, jako coś indywidualnego i nieszablonowego 🙂 Musiałbym dozbierać grosiwa. Co do upodobań - branża wyżej zapytała...no cóż, jeśli ktoś zna XT 8F to właśnie chyba moja barwa i moje upodobania bo jestem zadowolony, chociaż słyszę niedosyt. Po ostatnim audio show....uznałem, że nie warto zwlekać.

3 godziny temu, audioburak napisał:

13 godzin temu, quatross napisał:

Słyszałem tańsze i lepsze a zarazem lepiej brzmiące głośniki od każdych ss z każdego zakresu

Podaj przyklady

I w jakim sensie lepsze

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, rafa napisał:

Podaj przyklady

I w jakim sensie lepsze

Zresztą, te moje zdeklarowane 14000 Pln mogę naciągnąć, bo co innego rozum a co innego emocje i fakty, byle naciągnąć jako uzasadnione. Gram na bazie sprzętu, którym jest Musical Fidelity. 

16 godzin temu, quatross napisał:

Kolega @expert zadał ci pytanie, które Elli słuchałeś? 

No i jeśli, to co zagrało ci lepiej?

To nie mój kolega.

To było polecenie .

👍

Jest kilka o niebo lepszych w odpowiednich aplikacjach, pucu, pucu .

Pytania zadaje się mądrzejszym, gawędziarze erotomani 🤣🤣

Powiedziałem już wszystko właścicielowi posta! Bye 😏

17 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Ujęła mnie zaproponowana wersja AkustyK EL12, jako coś indywidualnego i nieszablonowego 

Innym rozwiązaniem jest kupienie od Kisiela układu DIY czyli głośniki i zwrotkę oraz plan obudów

zadzwoń do Kisiela i zapytaj o cenę tego układu w wersji DIY

a obudowy możesz zlecić np tu

Ukryta Zawartość

lub u innego kolegi ....tych, którzy robią takie usługi na diyaudio.com jest kilku.

jesli cena wszystkich elementów będzie lepsza niż gotowe kolumny u Kisiela to chyba warto się pobawić.... ewentulanie obudowy możesz zrobić sam jesli masz smykałkę do takich prac

tel do Andrzeja Kisiela 601 34 18 73

41 minut temu, quatross napisał:

To nie mój kolega.

Będę pamiętał Twój wybór 🙂

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, rafa napisał:

Podaj przyklady

I w jakim sensie lepsze

Dyskusja z nim jest bezcelowa. To jest chory człowiek. Mówię całkiem poważnie.

Edytowane przez J4Z

.

18 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Po ostatnim audio show

Słuchałem tych kolumn na AVS w 2018 roku cena jaką życzył sobie konstruktor to było 50000zł wtedy.

To tak dla porównania w stosunku do cen Kisiela.

Ukryta Zawartość

zdjęcie systemu w jakim grały

305751906_505652924898718_1911301448058433350_n.thumb.jpg.509628bbf61c12618abe6198232f2b27.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez expert
W dniu 19.11.2024 o 13:01, TomaszWarecki napisał:

Mam zamiar wymienić moje Tannoy-e XT8F na coś z wyższej półki - kwota do 14 000 ( taki noworoczny uśmiech). Watro na tytułowe? Czy opinie o tym modelu ( wielce pozytywne oczywiście np Q21 ) jest to tylko promowanie polskiej marki przez dystrybutorów za łatwą prowizję od producenta ?

Odpowiadając na pytanie Pylon Diamond 28 mkII to bardzo, ale to bardzo udany model i jeden z lepszych pod kątem jakości w swoim budżecie. Polska firma zrobiła kawał dobrej roboty, a ten model jest istnym tego przykładem. Czy warty zainteresowania? Oczywiście, że tak!

23 godziny temu, TomaszWarecki napisał:

Ujęła mnie zaproponowana wersja AkustyK EL12, jako coś indywidualnego i nieszablonowego 🙂 Musiałbym dozbierać grosiwa. Co do upodobań - branża wyżej zapytała...no cóż, jeśli ktoś zna XT 8F to właśnie chyba moja barwa i moje upodobania bo jestem zadowolony, chociaż słyszę niedosyt. Po ostatnim audio show....uznałem, że nie warto zwlekać.

Jeśli podoba Ci się aktualny Tannoy to tak jak któryś w forumowiczów powyżej pisał, zainteresuj się modelem Fyne Audio F502SP. Konkretna opcja warta uwagi!

8 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Zresztą, te moje zdeklarowane 14000 Pln mogę naciągnąć, bo co innego rozum a co innego emocje i fakty, byle naciągnąć jako uzasadnione. Gram na bazie sprzętu, którym jest Musical Fidelity. 

Fyne Audio będzie w zasięgu cenowym. Zachęcam! :)

6 godzin temu, expert napisał:

Słuchałem tych kolumn na AVS w 2018 roku cena jaką życzył sobie konstruktor to było 50000zł wtedy

YB Audio zrobiło ładniejsze 😀i tańsze.😜

W dniu 19.11.2024 o 13:34, Piopio napisał:

Tannoy serii DC. 

Słuchałem kiedyś na wystawie. Naprawdę ładnie to grało z CD Shanlinga i wielgaśnym VTL.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Szczerze to nie wymieniłbym obecnych kolumn które posiadasz na diamond 28 mkII.

Z dwóch powodów. 

Swoje kolumny kupiłeś zapewne wiele lat temu dlatego że ten model nie jest już produkowany od pewnego czasu wówczas jego cena była naprawdę super w tym momencie za tego typu kolumny musiałbyś dać zdecydowanie więcej. Więc zakładając że chcesz kupić kolumny lepsze to diamond taki nie jest. 

Druga sprawa to właśnie że są to kolumny o innym brzmieniu moim zdaniem tannoy wygrywa detalami i średnica. Bas jest twardszy tu już kto co lubi.

Ale z pierwotnego założenia że chcesz kupić kolumny lepsze no to moim zdaniem nie. 

I faktycznie tak jest że niektóre salony bardzo mocno będą naciskały na ten model mają dobre warunki współpracy z pylonem. oczywiście odsłuchać możesz jeżeli ci się spodobają no to jest zupełnie coś innego.

Zgadzam się że w obecnej cenie mógłbyś zainteresować się fyne 502sp.

To ci sami inżynierowie którzy projektowali twoje kolumny a model SP mimo że wygląda bardzo podobnie do tego modelu bez tego oznaczenia grają wyraźnie lepiej. 

Teraz te modele są na wyprzedaży bo zmienił się dystrybutor. 

Tak samo możesz się zainteresować audio Physic tu seria Classic.

No i niektórzy mają jeszcze monitor audio gold 300 wychodzącej serii. 

To są akurat modele które warto zakupić w obecnych cenach i w tym przypadku mówimy o graniu lepszym.

Witam Kolegę Piotra,  porady zawsze cenne z reguły trafione.

Tannoy-e to było po poszukiwaniach otwarcie ponowne mojej przygody z hi-fi (bez wchodzenia w szczegóły). Co do brzmienia opisałeś go idealnie, tak właśnie mają. A mam je od lipca roku 2023 (zapłaciłem 7200 w tym czarny lakier połysk). Właściwie to ten bas chciałbym uplastycznić, nadać mu więcej akustyki jeśli tak to można nazwać, bo reszta pasma nie do zmiany tylko do podciągnięcia o półkę wyżej. 

Może....zaczekać na 5 w lotto 🙂  i walnąć od razu w to? Nawet w odsłuchach netu jest rewelacja !!!  Ech, ten pech 😞

No to moim zdaniem bas w pylonach jest po prostu inny bardziej miękki. Ale też trafisz na sformułowanie bułowaty. 

Czy w tą stronę chcesz iść? 

Ale to jeżeli chodzi o sekcję niskotonową. 

Natomiast jeżeli chcesz iść bułkę wyżej albo zostać przy tego typu średnicy i wysokich no to ci powiem szczerze że pylon nie ma tu do zaoferowania zbyt wiele. 

Moim zdaniem tannoy w tej kwestii radzi sobie lepiej.

Niskie tony to już kwestia upodobań. 

Fyne f502sp

To bym powiedział że jest półkę wyżej Monitor Audio Gold 300 które są teraz wyprzedawane bym powiedział że są półke wyżej 

• Pokaż nowe odpowiedzi