Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki polecacie kabel do transmisji cyfrowej AES/EBU (impedancja falowa 110 Ohm) XLR ?

Rekomendowane odpowiedzi

Co polecacie dobrej jakości, z polskiego rynku? Jakiej firmy, jaki model kabla XLR do transmisji AES/EBU? Długości różne (0,5m, 1,5m, 2m, 3m)

MOGAMI 3173 na wtykach Neutrik. Taki mam u siebie i nie widzę powodu wymieniać go na nic innego 

Interesowały by mnie "gotowe" kable (z wtyczkami). Znalazłem te Mogami w takiej wersji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- w sumie wyglądają OK. Max długość 2m - tak na styk byłoby (nie mają 3m)  😁

... o mają, ale inny model (i tańsze):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

Sam sobie lutowałem cyną Mundorfa. Czarny oplot i obowiązkowy termokurcz 

mogami.jpg

Na poziomie jakościowym mojego sprzętu tj. Denafrips Pontus II i Silent Angel M1T nie potrzeba nic więcej 

Wtyczki ze stykami wybrałeś pozłacane? (osobiście jestem zdania, że to daje lepszą pewność styku - nie ma sytuacji, że jakiś nalot w postaci tlenków się zrobi i trzeba go "ścierać" wtykając i wyciągając)

Ja zrobiłem AES-EBU na Canare DA206 i wtykach Neutrika. Koszt żaden a jak gra... jak każdy inny przewód cyfrowy w moim systemie 😄

Ten Canare, to nie za sztywny? (widzę oplot jakiś na nim - czasem to zamienia kabel z sztywny szlauch) Preferuję bardziej giętkie przewody (łatwiej się to układa, jakieś ew. naprężenia przy wtyczkach, przenoszone na wtyki też mniejsze przy giętkich).

Edytowane przez Kyle
4 minuty temu, Kyle napisał:

Wtyczki ze stykami wybrałeś pozłacane? (osobiście jestem zdania, że to daje lepszą pewność styku - nie ma sytuacji, że jakiś nalot w postaci tlenków się zrobi i trzeba go "ścierać" wtykając i wyciągając)

W tym egzemplarzu jest sreberko 

2 godziny temu, Kyle napisał:

Max długość 2m - tak na styk byłoby (nie mają 3m)

Trzeba się skontaktować ze sklepem albo jakimś ich dealerem. Sprzedadzą ci nawet i 30 metrowe. 

U siebie stosuję zasadę, że kiedy piny w gnieździe są złocone, to stosuję wtyki ze złoconymi pinami.

Ciekawe, że tańszy Mogami 3080 ma mniejszą tolerancję impedancji (+- 5%) niż droższy Mogami 3173 (+-10%):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze dlatego ze 3171 są wytrzymalsze i maja lepsza charakterystykę fazową (pewnie dlatego ze maja nizszą induktancję) wiec maja max zalecaną długość 300m a nie 150m?

🙂

Nadal nie wyjaśnia to lepszej tolerancji tańszego modelu.

ps. na czym polega "lepsza charakterystyka fazowa" przy przesyłaniu "cyfry"? (stanów: wysoki/niski itd.)

Edytowane przez Kyle
W dniu 18.11.2024 o 20:19, msankowski napisał:
W dniu 18.11.2024 o 18:29, Kyle napisał:

U siebie stosuję zasadę, że kiedy piny w gnieździe są złocone, to stosuję wtyki ze złoconymi pinami.

Ludzie piszą, że srebrne lepsze do częstego łączenia-rozłączania (czyli wnioskuję, że na scenę/na trasy koncertowe, jest to optymalne rozwiązanie), natomiast do domu (raz podłączone i siedzi ... długo) wynika, że optymalniejsze pozłacane.

Ludzie piszą, że srebrne lepsze do częstego łączenia-rozłączania (czyli wnioskuję, że na scenę/na trasy koncertowe, jest to optymalne rozwiązanie), natomiast do domu (raz podłączone i siedzi ... długo) wynika, że optymalniejsze pozłacane.
Korozja elektrochemiczna może pojawić się na styku metali o różnych potencjałach elektrochemicznych. W normalnych, suchych, warunkach pewnie nie wystąpi pomiędzy metalami które typowo są na powierzchni pinów w złączach (złoto, nikiel, srebro). Ale miałem już przypadek złącz xlr Neutrik w magnetofonie Tascam ze znacznym nalotem nieznanego pochodzenia, dużo Deoxit zużyłem. Osobiście lubię mieć jakieś rozumne uzasadnienie dla własnych wyborów i jest ono właśnie takie. Złoto do złota, nikiel do niklu, srebro do srebra.
W dniu 18.11.2024 o 18:35, piotrek7 napisał:

W tym egzemplarzu jest sreberko 

Nie warto, srebrzone wtyki to pomyłka. Miałem kabelek ze srebrnymi wtykami i po jakimś czasie trzeba było je czyścić specjalnymi ściereczkami do srebra, bo robił się spory nalot.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

27 minut temu, msankowski napisał:

Złoto do złota, nikiel do niklu, srebro do srebra.

Mam ładowarkę z niklowanym złączem i zasilacz do niej z niklowaną wtyczką - czasem jest tak (po dłuższym czasie nieużywania raczej), że ładowarka się resetuje/wyłącza. Muszę wtedy pokręcić wtyczką w złączu i znowu łączy dobrze. Tak jakby jakiś nalot nieprzewodzący się tam robił i po kilku ruchach się ścierał.

To samo sondy do miernika - te pozłacane jakoś tak zawsze lepiej stykają, a te niklowane - różnie.

Także jestem zdania, że najlepsze złącza elektryczne (procesory, pamięci, HDMI, DisplayPort, coax, chinch, jack ... XLR), to ze złotą powłoką na stykach ... przynajmniej te, które się często nie rozłącza.

Nawet niklowane gniazdo + pozłacana wtyczka, będzie nieco lepiej się spisywać do połączenia "raz podłączam i zapominam" niż nikiel-nikiel. ... natomiast złoto<->złoto tutaj dla mnie najlepsze.

Edytowane przez Kyle

Złoto od niklu lepsze jest, to jasne. Ze złota "będzie Pan zadowolony".

Problemy z kontaktem częściej się zdarzają z powodu niewłaściwych wymiarów złącz lub ich "wypracowania".

Gdyby były problemy z wymiarem, to raczej kilka "tarć" by nie było receptą. Wypracowane też nie są (tak jest od nowości ... i to na różnych egzemplarzach).

2 godziny temu, Kyle napisał:

Nadal nie wyjaśnia to lepszej tolerancji tańszego modelu

Jak to nie wyjaśnia?

Jest jakaś norma która mówi że lepsza tolerancja tylko jednego z kilkunastu najważniejszych parametrów musi oznaczać wyższą cenę?

100m 3080-tki waży 3.3kg a 3173-ki ponad 10kg (pisze z pamięci). Czy to tłumaczy wyszą cenę?

@maxijazz ... nie chcę się powtarzać, ale większa waga, cena, itd. itd. nadal nie wyjaśnia gorszego parametru trzymania impedancji.

18 godzin temu, Kyle napisał:

@maxijazz ... nie chcę się powtarzać, ale większa waga, cena, itd. itd. nadal nie wyjaśnia gorszego parametru trzymania impedancji.

Ja tez sie nie chce powtarzac, ale dlaczego o cenie ma niby decydowac tolerancja impedancji?

A nie na przykład koszt wytworzenia?

Chodzi o to, że droższy kabel, powinien mieć wszystkie kluczowe parametry lepsze (a w najgorszym wypadku nie gorsze). Nie przeczę, że ten droższy ostatecznie i tak sumarycznie pozwala na więcej (do 300m zamiast do 150m transmisja wg. prod.)

5 godzin temu, Kyle napisał:

Chodzi o to, że

Mogami jest to firma, która projektuje swoje kable z określonymi parametrami technicznymi. Jeśli przyjęto taki parametr, widocznie było to uzasadnione. Co więcej, jest to chyba jedyna firma, która podaje tak kompletne dane swych produktów. Jakie parametry mają kable Siltecha ?

5 godzin temu, Kyle napisał:

że droższy kabel, powinien mieć wszystkie kluczowe parametry lepsze

Droższy kabel powinien być lepszy dla przyjętych założeń a nie mieć "wszystkie" parametry lepsze aby zadowolić amatora, który próbuje analizować cyferki. A poza tym, usłyszysz różnicę w przyjętej tolerancji, której tak się czepiłeś?

Zapomnij o Mogami. Kup Siltecha. Tam zapewne parametry są na poziomie, który nie śnił się specjalistom z NASA. Będziesz na pewno zadowolony 👍

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

A poza tym, usłyszysz różnicę w przyjętej tolerancji, której tak się czepiłeś?

Zapomnij o Mogami. Kup Siltecha. Tam zapewne parametry są na poziomie, który nie śnił się specjalistom z NASA. Będziesz na pewno zadowolony 👍

Niepotrzebnie odbierasz takie pytania jako atak (choćby na produkt, który kupiłeś).

Po prostu jest to zastanawiające, że trzymanie impedancji w gorszym kablu wyszło im lepiej, niż w ich lepszym kablu.

Natomiast oba kable spełniają normy (do 100 metrów poprawna transmisja, impedancja do +-20%) z nawiązką, skoro tańszy Mogami daje radę do 150m (tolerancja imp. +- 5%), a droższy Mogami nawet do 300m (pomimo tolerancji +-10%).

Także w domu, gdzie kable są wielokrotnie krótsze niż dopuszczalna max długość, to z obu Mogami będę zadowolony (nie wiem jak z Siltechem, bo się nim nie interesowałem 😉 ).

Choć zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: ta transmisja do 100 metrów wg. normy AES/EBU (i 150-300 metrów dla kabli Mogami), to przy założeniu jakich parametrów próbkowania i ilości bitów? Bo jakby nie patrzyć, jest różnica między 16 bit 44,1 kHz STEREO, a przypuśćmy czysto hipotetycznie (choć jest to możliwe przez AES/EBU) 24bit 192 kHz STEREO.

Dla dwóch kanałów, przy 24 bit 192 kHz rozmawiamy o minimum częstotliwościach ponad 9216000 Hz, podczas gdy przy 16 bit 44,1 kHz, jest to "jedynie" powyżej 1411200 Hz.

Podane częstotliwości "w kablu" będą oczywiście wyraźnie wyższe (dodatkowe dane, np. który kanał który itd.)

3 godziny temu, Kyle napisał:

trzymanie impedancji w gorszym kablu wyszło im lepiej, niż w ich lepszym kablu

Zdefiniuj “lepiej” i “gorzej. Dla kogoś kto potrzebuje okablowanie na estradę to wytrzymalszy kabel pozwalający na dłuższe odległości może być lepszy. 
Dla osoby potrzebującej połączyć transport CD z DAC odległych o 1m lepszy może być kabel z mniejszą tolerancją impedancji.

Z Twoich dziwnych pytań wnoszę że nie jesteś inżynierem a na pewno nie praktykującym.

Edit: z pamięci podaje że parametry mierzono dla 6MHz.

Edytowane przez maxijazz
6 minut temu, maxijazz napisał:

Zdefiniuj “lepiej” i “gorzej.

Jeśli jakiś parametr jest trzymany w granicach +-5% to jest lepiej, niż kiedy jest trzymany w granicach +-10%.

8 minut temu, maxijazz napisał:

Z Twoich dziwnych pytań wnoszę że nie jesteś inżynierem a na pewno nie praktykującym.

... a co ja mam powiedzieć na Twoje pytanie dotyczące tego, co to znaczy "lepiej" a co "gorzej"? Żeś humanista? (bez obrazy)

To, że ktoś jest "inżynierem" nie oznacza, że wie wszystko z zakresu nauk ścisłych.

9 minut temu, maxijazz napisał:

Edit: z pamięci podaje że parametry mierzono dla 6MHz.

Dzięki. Czyli jakieś rejony 96kHz 24bit STEREO.