Skocz do zawartości
IGNORED

Korekta barwy/EQ do lampy KT88

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka, gram sobie na lampie Cayin'a do tego DMP-A6. Bez jakiejkolwiek zmiany barwy dźwięku w DMP za pomocą jego EQ. Słucham na płasko. I w większości mnie to satysfakcjonuje: lubię tę neutralność i przejrzystość tego układu a po drugie przeraża mnie ilość suwaków w EQ DMP i palcem tego nie tknę.

Ponieważ do filmów na TV mam drugi set składający się ze wzmacniacza tranzystorowego oraz przedwzmacniacza lampowego z korektą barwy dźwięku (bass, treble, vol) co nadaje temu zestawowi lampowy "nalot" i czasem się przydaje w dodawaniu basu przy cichszym słuchaniu (taki ręczny kontur/loudness) pomyślałem, żeby zacząć szukać takiego ustrojstwa (preamp/eq) ale nie na lampach żeby nie było lampy do kwadratu, oczywiście do wymienionego na wstępie Cayin'a.

Znalazłem i owszem coś co by pasowało (parametry, look i cena) a mianowicie Shiit Loki Mini+ (~150$) albo Shiit Lokius (~300$). I teraz pytania:

1. Pierwszy model ma 4 punkty regulacji: 20Hz, 400Hz, 2kHz, 8kHz a drugi "aż" sześć: 20Hz, 120Hz, 400Hz, 2kHz, 6kHz, 16kHz. O tyle fajnie, że w drugim można się pobawić jeszcze wysokimi poza basem i średnicą. Co lepsze?
  2. Kto ma dystrybucję tego w Polsce (nie interesuje mnie ogólnoeuropejski dystrybutor) i jakie może dać na te pudełka ceny?
  3. A jeśli nie Shiit to jaki podobny sprzęt w tej klasie i cenie.
https://www.audiostereo.pl/topic/168519-korekta-barwyeq-do-lampy-kt88/

Niezła kombinatoryka , jak już tak purystycznie słuchasz na lampowym Cayinie i nie tkniesz EQ bo to nie po audiofilsku to po co te rozważania nt stosowania EQ w drugim systemie?

Drugi system do filmów i dla potomstwa: tam to jest ok. Po drugie: mam gdzieś audiofilskość, raczej stawiam na dobre parametry i wlasne niedoskonałe już może uszy.

Wiem co chcę, proszę tylko o pomoc w doborze takiego ustrojstwa. A czemu tak a nie przez dmp? Wolę kilka fizycznych gałek niż na ekranie dotykowym. Tragedia z tym, dotyk wszędzie: piekarnik, samochód, lodówka mam używam ale audio jest do relaksu i cieszyć ma mnie a nie projektanta statku Startrek...

Edytowane przez basic44

Wiesz , to nie tak że jestem fanatykiem grania bez regulacji  barwy bo jest dokładnie odwrotnie - jeżeli w sprzęcie są na to możliwości i jest taka potrzeba  a bardzo często jest a wszystkie gadki typu że producent tak chciał średnio do mnie przemawiają jeżeli wiem że podkolorowane brzmienie o niebo daję lepszą frajdę ze słuchania danego materiału. Ale do rzeczy....

Chyba to już dzisiaj  nie ma znaczenia czy kręcisz gałami fizycznie czy wirtualnie , sumarycznie efekt powinien być taki sam.

Jestem oblatany w informatykę i pochodne ale im dalej w życie brnę tym bardziej tym womituję. Po prostu lubię gałki. I 6 a nie 30 jak w dmp. Teraz też piszę z dotyku i słucham sterując apką z niego. Ale jeśli moja preferencja Ci nie przeszkadza podpowiedz coś. Nie będę zmieniał lampy bo nie ma regulacji. Słucham często cicho i średnio ze względu na domowników i przydałby się tak naprawdę aktywny loudness. Ale takich klocków to nie robią osobno.

Nie jest to wątek do rozważań. Ma tylko pomóc w wyborze dla tego jednego słuchacza jakim jestem ja ☺️

Rozumiem ze wolisz galki, ale te nie dzialaja.

W tym malym uzyteczne sa tylko dwie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A w duzym raczej żadne

IMG_7052.thumb.jpg.acf33a270da4a03b4cbc553b829361c3.jpg

Moim zdaniem twoje rozwiazanie jest troche bez sensu.

Jesli to mozliwe, to ja bym sobie zmajstrowal dwa presety EQ w DMP. Jeden wylaczone EQ (do mutzyki) i jeden z poprawka do TV. A na wyjsciu podlaczyl Rownolegle Lampe do stereo i tranzystor (skoro go juz masz) do TV.

I zaoszczedil te 300

BTW.
Taka sensowna poprawka basu i wysokich to tylko dwa EQ
Jeden Lowshelf przy 85Hz a drugi Highshelf przy 6500Hz

I juz pozamiatane

IMG_7053.thumb.jpg.ea97811934ed15212de5a6fafe626d54.jpg

IMG_7054.thumb.jpg.74529e83ef3fb03ef1458ae8910add23.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To RME ADI-2

Ale on on tez ma dwa prawdzime pokretelka ma bas i treble. Genialne ustrojstwo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Patrzyłem na to, fajne, ale tu znowu to samo jak w dmp: przerost możliwości nad potrzebami 😉 Dużo czytałem o nim, dzięki też Tobie - na razie cena mnie przygniata a poza tym znam siebie: gałki 🙂. Chyba, że się przemogę do tego EQ w dmp. Że im się nie chciało porobić jakichś presetów, byłby chociaż punkt wyjścia do grzebania...

Szukałem też różnych korektorów barwy tonu na aliex. Są takie jakie już mam czyli lampowe. Myślałem, że na tranzystorze coś powinno się znaleźć ale lipa jakaś. Jak podpinam to do lampy to się robi takki lekki zamuł w dźwięku, lampa na lampie.

Jest rozwiązanie bo jest pełno korektorów graficznych używanych od starych wież, do wyboru do koloru, ale to miałem kiedyś tam w innym secie i to też działało na zasadzie presetów, grzebać mi się nie chciało.

Skończy się albo na odpuszczeniu tematu albo na chorobie w kierunku yamahy z regulowanym loudness plus preamp lampowy ale to znowu tylko rewolucja dla rewolucji. Poszukam jeszcze trochę, najwyżej kupię sobie jakiś tani "shit".

Swoją drogą gdzieś mi się przeczytało na forum, że ten Twój Adi ma aktywny czy dynamiczny loudness zależny od poziomu głośności?

. Że im się nie chciało porobić jakichś presetów,
….
Swoją drogą gdzieś mi się przeczytało na forum, że ten Twój Adi ma aktywny czy dynamiczny loudness zależny od poziomu głośności?

Genialny loudnes, programowany!

Ukryta Zawartość

I do tego 20 presetow!

IMG_5386.thumb.jpg.fc0f1ce10ef8309bd9865e4adb744985.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Korekcję EQ możesz przecież zrobić w transporcie, czyli PC/smartfon w moim przypadku. Ilość apek do tego jest spora. Wybierasz co Ci najbardziej pasuje i nie jesteś ograniczony do rozwiązania producenta przetwornika.

18 godzin temu, basic44 napisał:

Pojawiły się presety w dmp zarówno w peq jak i geq. Uszy krwawią...

Gotowce są do niczego. Mnie nigdy żaden nie podszedł. Z EQ trzeba się niestety trochę pobawić i ustawić to pod siebie.

W dniu 16.11.2024 o 22:24, basic44 napisał:

Kto ma dystrybucję tego w Polsce (nie interesuje mnie ogólnoeuropejski dystrybutor) i jakie może dać na te pudełka ceny?

Schiit nie ma dystrybutora. Kupujesz bezpośrednio w ich sklepie on-line. Z tego co wiem, to w razie czego nie ma problemów z gwarancją. Fajny sprzęt mają swoją drogą.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• 1 miesiąc później...

Znalazłem! To jest to! Ale nie w tej cenie 😞

Ukryta Zawartość

Fantastyczny preamp, z fantastycznym loudness Yamahy. Czy ktoś robi coś podobnego ale w cenie dla zwykłego śmiertelnika?

Fosi P4 Solid State Preamplifier, ale jeszcze niesprzedają... i brak loudness...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez basic44

W niższej cenie preamp Kenwood C1. Ma regulowany loudness jak w Yamasze. Tylko, to chyba przypadłość wszystkich kenów, trafo buczy i to jeszcze pulsacyjnie. Kupiłem, może nawet od kogoś tutaj. Ale wymiary takie, że wzmacniacza na nim nie postawię a obok nie ma miejsca. To już druga wada. Eh...

@Dune z innego wątku o tanich integrach z loudness wyczytałem,  że lubisz bawić się kenami w celu doprowadzenia ich do porządku. Byłbym zainteresowany...

W dniu 17.11.2024 o 19:58, xajas napisał:

Genialny loudnes, programowany!

Czy on jest dynamiczny?  Tzn. czy jego"poziom" maleje wraz ze zwiększaniem głośności?

Edytowane przez basic44
  • 2 tygodnie później...
W dniu 16.11.2024 o 22:24, basic44 napisał:

Hejka, gram sobie na lampie Cayin'a do tego DMP-A6. Bez jakiejkolwiek zmiany barwy dźwięku w DMP za pomocą jego EQ. Słucham na płasko. I w większości mnie to satysfakcjonuje: lubię tę neutralność i przejrzystość tego układu a po drugie przeraża mnie ilość suwaków w EQ DMP i palcem tego nie tknę.

Ponieważ do filmów na TV mam drugi set składający się ze wzmacniacza tranzystorowego oraz przedwzmacniacza lampowego z korektą barwy dźwięku (bass, treble, vol) co nadaje temu zestawowi lampowy "nalot" i czasem się przydaje w dodawaniu basu przy cichszym słuchaniu (taki ręczny kontur/loudness) pomyślałem, żeby zacząć szukać takiego ustrojstwa (preamp/eq) ale nie na lampach żeby nie było lampy do kwadratu, oczywiście do wymienionego na wstępie Cayin'a.

Znalazłem i owszem coś co by pasowało (parametry, look i cena) a mianowicie Shiit Loki Mini+ (~150$) albo Shiit Lokius (~300$). I teraz pytania:

1. Pierwszy model ma 4 punkty regulacji: 20Hz, 400Hz, 2kHz, 8kHz a drugi "aż" sześć: 20Hz, 120Hz, 400Hz, 2kHz, 6kHz, 16kHz. O tyle fajnie, że w drugim można się pobawić jeszcze wysokimi poza basem i średnicą. Co lepsze?
  2. Kto ma dystrybucję tego w Polsce (nie interesuje mnie ogólnoeuropejski dystrybutor) i jakie może dać na te pudełka ceny?
  3. A jeśli nie Shiit to jaki podobny sprzęt w tej klasie i cenie.

RME ADI 2 dac fs i masz peq,i bardzo dobrze działający loudnes
rewelacyjnie sie spisuje jako dac i pre

No chyba,że chcesz w regulacji miec potencjometry po dolarze,jak w tym shit

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Czy on jest dynamiczny?  Tzn. czy jego"poziom" maleje wraz ze zwiększaniem głośności?

Jest dynamiczny. Mozesz zdefiniowac progresje i granice od ktorej dziala (volume reference)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 9.01.2025 o 19:28, basic44 napisał:

Znalazłem! To jest to! Ale nie w tej cenie 😞

Ukryta Zawartość

Fantastyczny preamp, z fantastycznym loudness Yamahy. Czy ktoś robi coś podobnego ale w cenie dla zwykłego śmiertelnika?

Fosi P4 Solid State Preamplifier, ale jeszcze niesprzedają... i brak loudness...

Ja używam Yamahy AS2200 do stereo z wysokimi podłogowymi Bowersami.

Słuchając muzyki mam wszystkie regulacje fizycznie odłączone (Yamaha tak ma jak są potki na 0 ).

Natomiast oglądając film(oglądam filmy również w stereo wolę to od kina domowego). Przekręcam basy na godzinę 15 i po zawodach. Nie trzeba żadnego subaru itd. 

Jeśli masz ponad 30-40m2 salon to najwyżej mocniejszą Yamahę AS3200.

Ukryta Zawartość

W dniu 27.01.2025 o 21:52, Audroc napisał:

Ja używam Yamahy AS2200 do stereo z wysokimi podłogowymi Bowersami.

Słuchając muzyki mam wszystkie regulacje fizycznie odłączone (Yamaha tak ma jak są potki na 0 ).

Natomiast oglądając film(oglądam filmy również w stereo wolę to od kina domowego). Przekręcam basy na godzinę 15 i po zawodach. Nie trzeba żadnego subaru itd. 

Jeśli masz ponad 30-40m2 salon to najwyżej mocniejszą Yamahę AS3200.

Potrzeba potrzeba. Ale dowiesz się o tym dopiero jak go podłączysz 🙂

Edytowane przez Piotr Sonido
10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Potrzeba potrzeba. Ale dowiesz się o tym dopiero jak go podłączysz 🙂

Zgadzam się w całości ale...

Od lat, odkąd spr#edałem kino domowe staram się unikać suba. Owszem były przygody w tzw. Międzyczasie bo chciało się zapoznać z Dolby Atmos itp. Ale generalnie wolę kupić Monitor Audio Gold 300 podłogowe zamiast Gold 100 monitorki plus sub podobnie wolę Bowersy 702 zamiast 705 plus sub i tyle.

Nie trzeba niczego konfigurować czy dosteajać. Jak pisałem wystarczy kupić Yamahę AS3200 zamiast AS2200 jak więks#y salon i po kłopocie.

Oczywiście jak ws#yscy rozglądam się za dzielonką Yamaha 5000 bo tu i gramofon i kolumny do kompletu grunt że jest perspektywa poprawy to ważne.

Myślę że z nowych sprzętów seria 5000 Yamahy nie ma konkurencji.

Może Luxman ale tu już jednak kasa...