Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz pod gramofon do 11 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i kłaniam się.

Poszukuję wzmacniacza pod gramofon do 11 tys. zł. Powoli składam zestaw,aktualnie mam gramofon Audio-Technica AT-LP120XBT i głośniki bowers & wilkins cm5. Zastanawiam się nad rotelem 1572 MK2 lub 1592 MK2. Zastanawia mnie też Marantz model 30 lub 40n. Może Technics su-g700m2. Słuchałem rotela 1592 MK2 i podoba mi się jego brzmienie pytanie czy owo brzmienie nie jest zbliżone do 1572 MK2 a ten wyższy model ma po prostu więcej mocny? Nie potrzebuję 200W mocy na kanał. Co najlepiej zabrzmi pod winyl? W przyszłym roku będę chciał zakupić kolumny około 120W a Marantz 40n ma tylko 70W na kanał. Pewnie padnie pytanie jakie kolumny....Bowers 703 S3 lub 702 S3 ale zastanawiam się jeszcze nad pylon jasper choć ich nigdy nie słyszałem. Brzmienie najlepiej żeby nic specjalnie nie pchało się do przodu a zestaw w przyszłości nie był za ciemny. Rotel z bowersami 703 jednak za te pieniądze brzmiał troszkę za jasno. Słucham bardzo różnej muzyki -elektroniki,rocka ale też jazzu czy muzki dub która ma sporo niskiego basu. Wole by ten bas był energiczny i sprężysty niż bardzo niski i ciepły. Na koniec.... wiem, że wielu z Was napiszę, że ten gramofon i te cm5 to wąskie gardło na dzień dobry i że za 11 tys to wszystkie elementy da się złożyć ale ja wolę to rozciągnąć na 2-3 lata i mieć konkretny sprzęt zamiast wydać 11 k i za dwa lata marudzić. Jestem z Warszawy więc odsłuchy raczej w tej okolicy.

Czy w ogóle słuchał ktoś rotela i pylon jasper? Jak to brzmi?

Z góry wszystkim dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/168476-wzmacniacz-pod-gramofon-do-11-tys/

Powinieneś podać jeszcze metraż pomieszczenia w jakim słuchasz muzyki, bo to dość ważna informacja.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Do Twojego metrażu spokojnie wystarczą dobrej klasy monitory i akurat Pylon Jasper 18 to myślę bardzo fajny monitor, który z odpowiednim wzmacniaczem czyt. mocnym i wydajnym jak Rotel, Hegel, Musical Fidelity, Atoll czy Gato mogłyby stworzyć dobrej klasy brzmienie. Podobnie możesz wziąć pod uwagę Dynaudio Special 40, które również z wydajną elektroniką stworzą zestaw na lata.

Prawdą też jest, że obecny gramofon i kolumny będą ograniczały wzmacniacz o wartości około 11k, ale skoro chcesz w czasie rozłożyć rozwój swojego systemu to nie widzę problemu i również można w ten sposób go budować. 

Nie wiem też czy bierzesz pod uwagę rynek wtórny, bo jeśli tak to na pewno można trafić na fajne okazje, które niewątpliwie będą co najmniej o klasę wyższą aniżeli nowe produkty w tej samej cenie. Gdyby w grę wchodziły tylko nowe urządzenia to posłuchałbym na Twoim miejscu Yamaha A-S1200, Denon PMA-1700NE, Rega Elicit MK5, Atoll IN200 EVO, Musical Fidelity M6si, Audiolab 9000A, Gato DIA-250S

Tutaj na forum możesz dostać wskazówki w jakim kierunku warto iść i czego posłuchać, ale skoro jesteś z W-wy to akurat z tym nie powinieneś mieć problemu. Nie trać czasu na zbytnie teoretyzowanie tylko umów się w kilku salonach na wstępny, niezobowiązujący odsłuch i od razu będziesz wszystko wiedział.

Powodzenia.

Ja polecam mocniejszego Rotela RA-1592mk2. Tu nie chodzi o moce, tylko o wydajność prądową, a Bowersy są bardzo prądożerne. Paradoksalnie przydaje się to przy cichym słuchaniu.

2 godziny temu, Automatic85 napisał:

pytanie czy owo brzmienie nie jest zbliżone do 1572 MK2 a ten wyższy model ma po prostu więcej mocny? Nie potrzebuję 200W mocy na kanał.

Tak naprawdę, to mocy nigdy za wiele. To nie tylko zdolność do rozpędzania kolumn do granic wytrzymałości. To przede wszystkim kontrola głośników przy skokach głośności. Nie wiem jak to ująć w słowa, ale wzmacniacz o dużej mocy znacznie lepiej pokaże różnicę między głośnymi, a cichymi momentami utworu, które następują po sobie. Oczywiście pomaga w cichszym słuchaniu. To nie koniec zalet, ale jeszcze trzeba wziąć pod uwagę, że bywają kolumny mocno obciążające wzmacniacz(niskie impedancje, materiał membran, skuteczność), tak więc 200W to wcale nie jakaś tam elektrownia z nadmiarem mocy. 

Co do połączenia Rotela z tymi Pylonami, to się nie wypowiem, bo nie słyszałem, ale osobiście do niego wziąłbym coś o cieplejszym, cięższym na średnicy dźwięku. Nie ukrywam, że styl grania zarówno 1572, jak i 1592 trafia bardzo w mój gust. 

Raczej bym odrzucił B&W, gdyż ich charakter może pokryć się z charakterem Rotela i może być za jasno, za ostro, ale co gust i akustyka, to inne zdanie.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

10 minut temu, Czlowiek97 napisał:

Co do połączenia Rotela z tymi Pylonami, to się nie wypowiem, bo nie słyszałem, ale osobiście do niego wziąłbym coś o cieplejszym, cięższym na średnicy dźwięku.

Tak się składa, że słuchałem i miałem kilka konstrukcji zbudowanych o te słynne i legendarne Revelatory na jakich zbudowane są też Pylony z serii Jasper i akurat te drivery mają super dociążenie średnicy i basu. Jedyna trudność związana z tymi głośnikami jest taka że aby pokazały na co je stać to potrzeba naprawdę sporej dawki prądu więc wzmaki pokroju Rotela, Hegla czy Gato będą jak najbardziej wskazane. 

Technics su-g700m2

Nie! 

P.S.

Marantz 40n polecam...

P.S.2.

B&W i Jasper'y odpada MZ też.

rotela i pylon jasper? Jak to brzmi

Czysto technicznie. Nie dla ciebie.

4 godziny temu, Automatic85 napisał:

Poszukuję wzmacniacza pod gramofon do 11 tys. zł. Powoli składam zestaw,aktualnie mam gramofon Audio-Technica AT-LP120XBT i głośniki bowers & wilkins cm5.

Z twojego opisu tak naprawdę nic nie wiadomo: jaki masz układ pomieszczenia, jakie wytłumienie, czego przeważnie słuchasz, jakie masz preferencje brzmieniowe, jaką masz wkładkę.

Przy tych niewiadomych a przede wszystkim przy tym dość przeciętnym gramofonie, nie pchałbym się we wzmacniacz powyżej 10 tys. z wbudowanym pre phono bez żadnych regulacji, bo jest duża szansa wtopy.

Najlepszy wbudowany ma chyba Yamaha 1200/2200/3200 i poprzednicy 1100/2100/3000.

Ale koledzy mnie pewnie zaraz naprostują, że inne też przecież są bardzo dobre.

Tak naprawdę daleka droga przed tobą, bez prób, błędów i sporych wydatków się nie obejdzie.

Na dzisiaj, do tego gramofonu kupiłbym NAD'a 375 i jakieś przyzwoite pre, np. Pro Ject DS, i poszukał Pylonów Diamond.

Ewentualnie zamiast 375 i pre, poszukałbym dzielonki 165/275, bo 165 ma już wbudowany fajny pre phono.

Do gramofonu poszukałbym lepszej wkładki, może być AT, np seria 5xx bo 7xx to już raczej byłby przerost formy.

I słuchał, i się cieszył muzą.

47 minut temu, Czlowiek97 napisał:

Tak naprawdę, to mocy nigdy za wiele. To nie tylko zdolność do rozpędzania kolumn do granic wytrzymałości. To przede wszystkim kontrola głośników przy skokach głośności. Nie wiem jak to ująć w słowa, ale wzmacniacz o dużej mocy znacznie lepiej pokaże różnicę między głośnymi, a cichymi momentami utworu, które następują po sobie. Oczywiście pomaga w cichszym słuchaniu. To nie koniec zalet, ale jeszcze trzeba wziąć pod uwagę, że bywają kolumny mocno obciążające wzmacniacz(niskie impedancje, materiał membran, skuteczność), tak więc 200W to wcale nie jakaś tam elektrownia z nadmiarem mocy. 

Co do połączenia Rotela z tymi Pylonami, to się nie wypowiem, bo nie słyszałem, ale osobiście do niego wziąłbym coś o cieplejszym, cięższym na średnicy dźwięku. Nie ukrywam, że styl grania zarówno 1572, jak i 1592 trafia bardzo w mój gust. 

Raczej bym odrzucił B&W, gdyż ich charakter może pokryć się z charakterem Rotela i może być za jasno, za ostro, ale co gust i akustyka, to inne zdanie.

Też mi się wydaję, że rotel i bowersy jednak brzmią trochę za jasno. Są utwory i muzyka gdzie to brzmi doskonale ale na codzien takich rzeczy słucham raczej mało . Ale słuszna uwaga dotycząca mocy,rotel też ma możliwość wpięcia większej ilości kolumn. Słuchałem go jeszcze na elac 409 ale akurat tych kolumn raczej na pewno nie będę brał pod uwagę.

7 godzin temu, Tal napisał:

Do Twojego metrażu spokojnie wystarczą dobrej klasy monitory i akurat Pylon Jasper 18 to myślę bardzo fajny monitor, który z odpowiednim wzmacniaczem czyt. mocnym i wydajnym jak Rotel, Hegel, Musical Fidelity, Atoll czy Gato mogłyby stworzyć dobrej klasy brzmienie. Podobnie możesz wziąć pod uwagę Dynaudio Special 40, które również z wydajną elektroniką stworzą zestaw na lata.

Prawdą też jest, że obecny gramofon i kolumny będą ograniczały wzmacniacz o wartości około 11k, ale skoro chcesz w czasie rozłożyć rozwój swojego systemu to nie widzę problemu i również można w ten sposób go budować. 

Nie wiem też czy bierzesz pod uwagę rynek wtórny, bo jeśli tak to na pewno można trafić na fajne okazje, które niewątpliwie będą co najmniej o klasę wyższą aniżeli nowe produkty w tej samej cenie. Gdyby w grę wchodziły tylko nowe urządzenia to posłuchałbym na Twoim miejscu Yamaha A-S1200, Denon PMA-1700NE, Rega Elicit MK5, Atoll IN200 EVO, Musical Fidelity M6si, Audiolab 9000A, Gato DIA-250S

Tutaj na forum możesz dostać wskazówki w jakim kierunku warto iść i czego posłuchać, ale skoro jesteś z W-wy to akurat z tym nie powinieneś mieć problemu. Nie trać czasu na zbytnie teoretyzowanie tylko umów się w kilku salonach na wstępny, niezobowiązujący odsłuch i od razu będziesz wszystko wiedział.

Powodzenia.

Raczej będę unikał rynku wtórnego, jeśli nie zna się dokładnie brzmienia danego wzmacniacza to chyba ciężko określić czy on brzmi tak jak powinien jeśli jest używany czy coś mu nie dolega. Wysłałeś mi sporo rzeczy do sprawdzenia,poczytam i chętnie czegoś posłucham z monitorami jasper bo cena jest atrakcyjna i wiele o nich dobrego słyszałem. Rotela słuchałem z bowersami 703 i elacami 409 do tego chciałbym posłuchać jeszcze jakiś pylonów by wiedzieć w co mniej więcej celować w przyszłym roku. Pytanie chyba powinno brzmieć -który gramofon ma dobry,wbudowany przedwzmacniacz który dość wiernie odwzorowuje muzykę a nie narzuca jej własne podbarwienie?

Może coś z innej bajki, ale od siebie bym dodał Unison Research Unico Due. Przez prawie dwa lata przewinęły mi się Bowersy, Acoustic Energy, które pełniły rolę "napieprzania do przodu". I to też było piękne doświadczenie. Bo nie ma co ukrywać... Rotel to taki twardy su***syn, którego często łączy się z czymś o nieco łagodniejszym charakterze. Ja miałem u siebie trochę na odwrót i grał neutralny Unison z takimi oto kolumnami 😄

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

5 godzin temu, Automatic85 napisał:

Też mi się wydaję, że rotel i bowersy jednak brzmią trochę za jasno. Są utwory i muzyka gdzie to brzmi doskonale ale na codzien takich rzeczy słucham raczej mało .

Niech @Top Hi-Fi & Video Design się wypowie, ale podejrzewam, że ROTEL&BOWERS to najczęściej sprzedawany u nich mariaż sprzętowy. Nowe Rotele grają cieplej i bardziej muzykalnie niż stare. Raczej dobrze łączą się z Bowersami.

Ja też też ostatnio stałem przed dylematem RB-1552 vs 1582 (to samo co RA-1572 i 1592, tyle że pełne integry) i za namową @Top Hi-Fi & Video Design (podpartą atutami) wybrałem RB-1582mk2. Z mojego doświadczenia wynika, że mocniejszy wzmacniacz lepiej sobie radzi z trzymaniem za mordę (przepraszam za kolokwializm) basu, który jest szybszy, bardziej kontrolowany, choć z tych powodów może się subiektywnie wydawać, że jest go troszkę mniej, niż w RB-1552. Ale jest wyższej jakości, przynajmniej ja tak to postrzegam.

Edytowane przez StachMuszel

To właśnie w top hi-fi słuchałem rotela i bowersow. Problem jest taki, że po 703 S3 posłuchałem 702 S3 i...no naprawdę czuć różnicę tzn. wiadomo za co się dopłaca. Słuchałem tam też wzmacniacza Hegel n190v który zakupił mój kuzyn, często u siebie bywamy, słuchamy tej samej muzyki i raczej bym chciał by brzmienie było trochę inne. Hegel i elac 409 brzmią ciemno i ciepło ale tak naprawdę dopiero u niego posłucham tego dłużej. Rotel mi "siadł" ale przy takim budżecie wolę sprawdzić też inne wzmacniacze. Dostałem już tu kilka wskazówek.

6 minut temu, Automatic85 napisał:

Hegel i elac 409 brzmią ciemno i ciepło

Jasno i krzykliwie 😉 Chyba nie słuchałeś innych marek. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 minut temu, Piopio napisał:

Jasno i krzykliwie 😉 Chyba nie słuchałeś innych marek. 

To nie gra jasno, ale wyciąganie wniosków słuchając na wystawie na wystawie typu Audioshow no to... 

1 godzinę temu, StachMuszel napisał:

Niech @Top Hi-Fi & Video Design się wypowie, ale podejrzewam, że ROTEL&BOWERS to najczęściej sprzedawany u nich mariaż sprzętowy.

Jeden z częściej na pewno, a trochę tej elektroniki mamy. Połączenie Rotel i B&W na pewno nie jest dla każdego. Dość mocno różnicuje jakość na grań i wszystkie "mankamenty wyrzuca w twarz". Dlatego często tutaj polecam cieplejsze połączenia do B&W, a mianowicie Copland 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

12 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

To nie gra jasno, ale wyciąganie wniosków słuchając na wystawie na wystawie typu Audioshow no to... 

Inne zestawy na Audioshow grały jak najbardziej poprawnie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 godzin temu, Tal napisał:

Tak się składa, że słuchałem i miałem kilka konstrukcji zbudowanych o te słynne i legendarne Revelatory na jakich zbudowane są też Pylony z serii Jasper i akurat te drivery mają super dociążenie średnicy i basu. Jedyna trudność związana z tymi głośnikami jest taka że aby pokazały na co je stać to potrzeba naprawdę sporej dawki prądu więc wzmaki pokroju Rotela, Hegla czy Gato będą jak najbardziej wskazane. 

Ja muszę po prostu posłuchać tych pylonów by wiedzieć czy w ogóle myśleć o nich w przyszłym roku. Problem jest taki, że nie znam miejsca gdzie sprzedają i pylony i rotela. Hegel odpada ktoś bliski już go ma i chcemy raczej mieć inne zestawy w domu. Tak naprawdę najbliższy rok spędzę i tak pod niewielkimi bowersami cm5 i wybrany wzmacniacz będzie grał z nimi. Dobrze by było mieć jeszcze wejście na subwoofer nawet nie by korzystać ale mieć w pogotowiu. A z Gato jaki model warty uwagi?

Albo też jakiś wzmacniacz nie za dziesiątki tys. wziąć tak "na przeczekanie" ... 😉 

Byle nie popsuł brzmienia CM'ek, miał phono i wyjście na suba ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

31 minut temu, Piopio napisał:

Inne zestawy na Audioshow grały jak najbardziej poprawnie. 

Elac w porównaniu do B&W gra jak spod koca (taką ma barwę i nie chodzi mi tutaj tylko o tony wysokie), to nie wyobrażam sobie tamtych 😜 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

11 godzin temu, miki450 napisał:

Z twojego opisu tak naprawdę nic nie wiadomo: jaki masz układ pomieszczenia, jakie wytłumienie, czego przeważnie słuchasz, jakie masz preferencje brzmieniowe, jaką masz wkładkę.

Przy tych niewiadomych a przede wszystkim przy tym dość przeciętnym gramofonie, nie pchałbym się we wzmacniacz powyżej 10 tys. z wbudowanym pre phono bez żadnych regulacji, bo jest duża szansa wtopy.

Najlepszy wbudowany ma chyba Yamaha 1200/2200/3200 i poprzednicy 1100/2100/3000.

Ale koledzy mnie pewnie zaraz naprostują, że inne też przecież są bardzo dobre.

Tak naprawdę daleka droga przed tobą, bez prób, błędów i sporych wydatków się nie obejdzie.

Na dzisiaj, do tego gramofonu kupiłbym NAD'a 375 i jakieś przyzwoite pre, np. Pro Ject DS, i poszukał Pylonów Diamond.

Ewentualnie zamiast 375 i pre, poszukałbym dzielonki 165/275, bo 165 ma już wbudowany fajny pre phono.

Do gramofonu poszukałbym lepszej wkładki, może być AT, np seria 5xx bo 7xx to już raczej byłby przerost formy.

I słuchał, i się cieszył muzą.

Wkładka to AT-VM95E. I myślę, że jakaś do 600 zł wymienię jak wjedzie wzmacniacz. Pomieszczenie to w zasadzie kwadrat 4,5 na 4,5 metra wysokość około 3m. Muzyka? Dość zróżnicowana ale przeważnie elektroniczna,rockowa,jazzowa i dub który lubi kopnąć basem. Nie mam aktualnie wyciszenia, odległość od kolumn to jakieś 3,5 metra. Ja zdaję sobie sprawę z tego, że gramofon jest jaki jest ale nie mam aktualnie by doinwestować w kolumny i gramofon w jednym zakupie bo temat byłby zupełnie inny. Chcę to powoli złożyć w jakieś dwa lata więc zaczynam od podstawy. Odtwarzacz CD mam arcam alpha 7. Jasne , że d...py nie ukrywa ale w takiej cenie brzmi świetnie. Powolnymi krokami. Co z tego, że np. gramofon mógłbym kupić już jakiś porządny na początku przyszłego roku skoro kolumny nadal będą małe...? Kolumny to jednak największy wydatek.Wzmacniacz,kolumny, gramofon,CD lub odtwarzacz sieciowy na końcu. Będzie czas by się dłużej rozejrzeć zamiast wydać teraz 11 na wszystko i stwierdzić w domu na odsłuchu....że jednak trochę bieda 🤔 Myślę, że dobry wzmacniacz pociągnie mi do przodu ten gramofonik z nową, lepszą wkładka. To mój pierwszy gramofon,cudem kupiony w pandemii, długo walczyłem o ostatnią sztukę więc... będę go bronił a jak zmienię to i tak dla syna zostawię 🫡.

13 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Elac w porównaniu do B&W gra jak spod koca (taką ma barwę i nie chodzi mi tutaj tylko o tony wysokie), to nie wyobrażam sobie tamtych 😜 

Wg mnie ELAC i B&W 702S3 wraz z elektroniką to najgorsze zestawy jakie słyszałem na Audioshow. No poza Pylon Zirkon 20. 

A ja proponuję cały zestaw za 11K 😉

Używane kolumny Pylon Jade 20 za 7.000 zł

Chiński Klon MF A1 (klasa A) za 850 zł

Chiński przedwzmacniacz lampowy za 1.400 zł.

Starczy Ci jeszcze na Wiim Ultra. 

17 godzin temu, Automatic85 napisał:

Bowers 703 S3 lub 702 S3 ale zastanawiam się jeszcze nad pylon jasper choć ich nigdy nie słyszałem.

Całkiem różne brzmienia 🙂 

Najlepszą opcją byłoby już teraz umówić się na odsłuch całego przyszłego zestawu i kupowanie po kolei elementów z niego. Uzyskasz wtedy docelowe brzmienie i nie będzie problemu, że kolumny X Ci się podobają, ale nie ze wzmacniaczem Y, który kupiłeś teraz 🙂 

Na czysto, ze wzmacniaczy, sprawdziłbym na pewno Regę Eilicit MK5, Fezza Titanię EVO, może jakiś Vincent, Audiolab 9000A. Opcji dużo. Od razu jednak słuchałbym z np. Regą Planar 3, a do tego właśnie Jaspery, czy inne kolumny w podobnym budżecie 🙂 W tym Vienna Acoustics Mozart SE Signature, KEF R7 Meta. Dużo możliwości 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Marantz to bardzo fajny model ale nie 60n bo to jest akurat to samo co wyprzedawany model 7000 n a jest ponad dwa razy droższy. 

Wyższe modele spoko. Choć pada oczywiście pytanie czy proporcjonalnie zyskuje się na brzmieniu w stosunku do modelu 7000 czy właśnie tego 60n. 

Roksan attessa to fajny choć nieco ostatnio zapomniany model. Nie wiem tylko czy do Jasper nie będzie zbyt łagodny. To już musiałbyś sprawdzić sam przy odsłuchu. 

Rotel bardzo ciekawa opcja czy też nowy Cambridge exa.

Choć w ostatnich komentarzach widzę że zakup kolumn nie jest jednak przesądzony? 

Zacznij faktycznie od nich a później wybieraj wzmacniacz

14 godzin temu, Piopio napisał:

Wg mnie ELAC i B&W 702S3 wraz z elektroniką to najgorsze zestawy jakie słyszałem na Audioshow. No poza Pylon Zirkon 20. 

A ja proponuję cały zestaw za 11K 😉

Używane kolumny Pylon Jade 20 za 7.000 zł

Chiński Klon MF A1 (klasa A) za 850 zł

Chiński przedwzmacniacz lampowy za 1.400 zł.

Starczy Ci jeszcze na Wiim Ultra. 

Jak ja wpadnę w rynek wtórny to do końca przyszłego roku będę wybierał bo opcji jest mnóstwo:) Kolumny mam teraz bowersa CD mam i gramofon. Wzmacniacz i ten zestaw chcę mieć na jakiś rok a pod koniec przyszłego roku kupić dobre kolumny gdzieś do 22-24 tys. ważne by na tym wzmacniaczu dobrze grał winyl i by wyciągał z niego moc.Bas był wyraźny i odczuwalny ale nie zawalał wszystkiego. Środek może być trochę schowany ale słuchając jazzu czy elektroniki chcę jednak poczuć trochę góry. Na odsłuchu odniosłem wrażenie, że jedne zastawy grają jasno, przejrzyście i brak im lekko basu na innych ten bas stał przed szeregiem, dominował. Brakowało mi tego złotego środka gdzie góra i dół nie biją się o moją uwagę 

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Marantz to bardzo fajny model ale nie 60n bo to jest akurat to samo co wyprzedawany model 7000 n a jest ponad dwa razy droższy. 

Wyższe modele spoko. Choć pada oczywiście pytanie czy proporcjonalnie zyskuje się na brzmieniu w stosunku do modelu 7000 czy właśnie tego 60n. 

Roksan attessa to fajny choć nieco ostatnio zapomniany model. Nie wiem tylko czy do Jasper nie będzie zbyt łagodny. To już musiałbyś sprawdzić sam przy odsłuchu. 

Rotel bardzo ciekawa opcja czy też nowy Cambridge exa.

Choć w ostatnich komentarzach widzę że zakup kolumn nie jest jednak przesądzony? 

Zacznij faktycznie od nich a później wybieraj wzmacniacz

Problem polega na tym, że nie mam wzmacniacza a kolumny trzeba wpiąć. Kupiłem po chyba myślę atrakcyjniej cenię bowersy CM5 Myślę, że starczą na rok a później się zobaczy. Marantz 40n jest brany pod uwagę ale niektóre mają dość mało mocy 70W na kolumny 120-150W? Ja wiem, że on potrafi napędzić większe od siebie ale czy aż tak większe?

13 godzin temu, Q21 napisał:

Najlepszą opcją byłoby już teraz umówić się na odsłuch całego przyszłego zestawu i kupowanie po kolei elementów z niego. Uzyskasz wtedy docelowe brzmienie i nie będzie problemu, że kolumny X Ci się podobają, ale nie ze wzmacniaczem Y, który kupiłeś teraz 🙂 

Na czysto, ze wzmacniaczy, sprawdziłbym na pewno Regę Eilicit MK5, Fezza Titanię EVO, może jakiś Vincent, Audiolab 9000A. Opcji dużo. Od razu jednak słuchałbym z np. Regą Planar 3, a do tego właśnie Jaspery, czy inne kolumny w podobnym budżecie 🙂 W tym Vienna Acoustics Mozart SE Signature, KEF R7 Meta. Dużo możliwości 😉 

Wiedziałem, że jak q21 wjedzie to mi kiełbie we łbie zrobią 😆 Dużo modeli i trzeba się przyjrzeć. Ja rozumiem, że najlepiej odsłuchać już pod kolumnami w które będzie się celować. Więc co ma dobrej klasy przedwzmacniacz do winyla i w połączeniu z jasperami (dajmy na to na razie monitor) bas będzie odczuwalny ale nie zdominuje dźwięku, góra też dobrze słyszalna, środek może być lekko schowany? Znaczenie łatwiej szukać czegoś co gra dobrze z cd...z tym prawie wszystko dobrze gra. Swoją drogą świetny kanał macie,szkoda że nie jesteście z W-wa.

13 godzin temu, Q21 napisał:

Raga eillicit mk5 podobno ma właśnie środek wyciągnięty (wygląda trochę jak magnetowid cholera 🤔) Fezza to wizualne dzieło sztuki ale serio byście to prywatnie wstawili do salonu jako główny klocek do słuchania? Ja bym to dał do dużej sypialni pod małe,dobre monitory i patrzył, słuchał i zasypiał przy tym cudzie.... Vincent to się mogę mylić ale czy to ma w ogóle uziemienie na gramofon? Lampa by mogła być ciekawa ale to raczej za kilka lat...Audiolab 9000a wydaje się interesujący, możecie coś więcej napisać o charakterystyce brzmienia? Wizualnie inna szkoła niż rotel czy piekna Yamaha  2200 (ja lubię duże klocki) ale suchy opis tego audiolaba zachęca do odsłuchu, choć daca planowałem kupić oddzielnie. 

W dniu 12.11.2024 o 20:16, StachMuszel napisał:

Paradoksalnie przydaje się to przy cichym słuchaniu.

Przy cichym słuchaniu to przydaje się loudness.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

11 godzin temu, Automatic85 napisał:

Więc co ma dobrej klasy przedwzmacniacz do winyla i w połączeniu z jasperami (dajmy na to na razie monitor) bas będzie odczuwalny ale nie zdominuje dźwięku, góra też dobrze słyszalna, środek może być lekko schowany?

Na pre gramofonowym wbudowanym bym się nie skupiał, lepiej spojrzeć na zewnętrzne. 

Do Jasperów sprawdziłbym Titanię EVO oraz jaśniejsze opcje, takie jak Primare i25, w dobrej cenie mamy też Gato Audio DIA-250S NPM. Nie zaszkodzi też sprawdzić Cambridge Audio EXA100 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Oglądam fotki tych wzmacniaczy w czeluściach i uważam, że Cambridge w klocku za prawie 10kzł powinien postarać się o troszkę lepszej jakości kondensatory.

11 godzin temu, Q21 napisał:

Na pre gramofonowym wbudowanym bym się nie skupiał, lepiej spojrzeć na zewnętrzne. 

Do Jasperów sprawdziłbym Titanię EVO oraz jaśniejsze opcje, takie jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , w dobrej cenie mamy też

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie zaszkodzi też sprawdzić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 🙂 

No właśnie.... postanowiłem sprawdzić audiolaba 900Oa. i Cambridge Audio EVO 150 Marantz model 30 i technics su-g700m2 ale facet w planecie dźwięku mi powiedział, że to lepiej zbudować na wzmacniaczu i przedwzmacniaczu gramofonowym. Więc w sumie....już zgłupiałem. Teoretycznie to tak zbudowany system powinien chyba zabrzmieć lepiej. Nie zależy mi na dacu, wyświetlaczach i innych bajerach. W poniedziałek umówię odsłuch, choć proponowali wcześniej ja niestety ze względu na pracę nie mogę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 14.11.2024 o 02:14, Automatic85 napisał:

Problem polega na tym, że nie mam wzmacniacza a kolumny trzeba wpiąć. Kupiłem po chyba myślę atrakcyjniej cenię bowersy CM5 Myślę, że starczą na rok a później się zobaczy. Marantz 40n jest brany pod uwagę ale niektóre mają dość mało mocy 70W na kolumny 120-150W? Ja wiem, że on potrafi napędzić większe od siebie ale czy aż tak większe?

To dla takiego interesu na chwilę wolał bym wziąć pm7000n 

Dużo mniej stracisz a różnica na mocy jest znikoma.

Weź sobie posłuchasz na nim chwilę dużo nie stracisz. 

Seria cm jest bardzo analityczna. 

Uważał bym za takie same wzmacniacze.

• Pokaż nowe odpowiedzi